Dodaj do ulubionych

yossarionie18 - pytanie !!!

IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 01.09.04, 16:54
Dotyczy skasowanego wątku: Czy katolik może byc patriotą polskim ?

yossarian18 napisał:

> A o. Kordecki, kard. Wyszyński i ks. Popiełuszko to zdrajcy???

A co możesz powiedzieć w nawiązaniu do tego wątku o:
- św. Stanisławie
- biskupie-zdrajcy Ignacym Massalskim
- o Wyszyńskim sam wspomniałś, którego rola i funkcja wcale nie była taka
jednoznaczna, jak to chciałeś zasugerować
- Karolu Maria Splett, Biskupie Gdańskim
- ...

Nie mam pretensji do zamkniecia tej listy :((

Obserwuj wątek
    • indris pytanie na INNY temat 01.09.04, 17:01
      Przykłady Eda mogłyby udowodnic tezę, że katolik może NIE BYĆ polskim patriotą.
      Ale to nie odnosi sie do pytania czy katolik może BYĆ polskim patriotą. Jest
      chyba oczywiste, ze jeden może być a inny nie.
      Nota bene: Karl Maria Splett, był chyba NIemcem, więc oczekiwane od niego
      polskiego patriotyzmu jest dziwne.
      • Gość: Ed Re: pytanie na INNY temat IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 01.09.04, 17:47
        Prawdę mówiąc sam wątek jest gatunku drapane-szarpane i golone-strzyżone, byle
        tylko komuś zamieszć i dowalić.
        W pełni się z Tobą zgadzam co do istnienia nie zawsze chcianej szarej
        rzeczywistości.

W tych konkretnych przypadkach przemawiale u mnie po prostu wręcz dziecięca
        przekora zabawy podrzucania przykładów diametralnie odmiennych od
        prezentowanych przez niektórych forumowiczów :)).

Generalnie rzecz biorąc polskim patriotą może być w każdy obywatel bez względu
        na narodowość czy ideologiczne przekonania. Wśród patriotów polskich znajdziemy
        zarówno Habsburgów, katolików, Tatarów czy wielu innych nacji, opcji, racji
        itp. Po prostu zniesmacza mnie występująca tendencja poszukiwania za wszelką
        cenę wszystkiego, co dzieli. Takie bezmyślne realizowanie rzymskiej zasady
        devide et impera przez ludzi nie zawsze mających pojęcie, w czym tak na prawdę
        biorą udział.

Co do Karla Marii Splett'a masz rację. Był oczywiście Niemcem. Nie tak dawno
        nasi słuszni propagandziści robili troche szumu wokół tej osoby tak jakby
        naropdowośc dla Boga i chrześcijaństwa mogła mieć jakiekolwiek znaczenie.

Ale Niemcem był również bp Adamski z Katowic, którego przemilczanie w negowaniu
        odmieńców zawdzięczać można chyba tylko "owocnej" współpracy z kardynałem
        Hlondem. Zresztą idąc tym tropem dalej moglibyśmy dojść także do "prawdziwego
        Polaka" - "spiżowego" biskupa z Kielc Kaczmarka.

Są to jednak aspekty tej samej rzeczywistości nie mogącej za nic zmieżcić w
        tych dwukolorowych wizjach :)).

pzdr
    • antykagan Hej, Ed! 01.09.04, 17:10
      Gość portalu: Ed napisał(a):

> Dotyczy skasowanego wątku: Czy katolik może byc patriotą polskim ?
      >
      >
      > yossarian18 napisał:
      >
      > > A o. Kordecki, kard. Wyszyński i ks. Popiełuszko to zdrajcy???
      >
      > A co możesz powiedzieć w nawiązaniu do tego wątku o:
      > - św. Stanisławie
      > - biskupie-zdrajcy Ignacym Massalskim
      > - o Wyszyńskim sam wspomniałś, którego rola i funkcja wcale nie była taka
      > jednoznaczna, jak to chciałeś zasugerować
      > - Karolu Maria Splett, Biskupie Gdańskim
      > - ...
      >
      > Nie mam pretensji do zamkniecia tej listy :((
      >

Jesteś głeboko upośledzony umysłowo. Ale twoje upośledzenie zrobiło z ciebie
      wyjątkowo obrzydliwą k.u.r.w.e i śmiecia. Obastawiam, że w tej chwili jestes
      najgorszą mendą i swołoczą na tym forum.
      • Gość: jan. Re: Hej, Antykagan ! IP: *.multicon.pl 01.09.04, 17:25
        Zmień nick. Czy Kagan zasłużył na takie poniżenie imienia swego ?
      • Gość: * Re: Kundlizm antykagana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.04, 14:38
        Warczysz, bo odganiają od nienależnej michy czarnuchu?
    • yossarian18 Re: yossarionie18 - pytanie !!! 01.09.04, 17:13
      Św. Stanisław to męczennik za wiarę katolicką, o Massalskim patrz mój wątek o
      Targowicy i Michniku, Wyszyński w tamtych strasznych czasach nie mógł nic
      więcej zrobić, o Splettcie napisał Indris.
      • Gość: Ed Re: yossarionie18 - pytanie !!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 01.09.04, 18:09
        Przepraszam bardzo, ale to nie są żadne argumenty przemawiające na korzyść
        katolika jako patrioty Polaka. Raczej wręcz przeciwnie.
        Pogląd w sprawie św. Stanisława najlepiej wyrobić sobie analizując zmianę
        kierunków polityki Watykanu wobec podporządkowanych sobie terenów zmierzającej
        do zmniejszenia roli króli w wielu państwach na rzecz wzmocnienia własnej
        władzy realizowanej przez biskupów. Sam zresztą przyznajesz, że św. Stanisław
        jest męczennikiem za wiarą nie mającym nic wspólnego z koniecznym wówczas
        patriotyzmem wymagającym preciwstawienia się rozbiciu dzielnicowemu, które bylo
        na ręką samemu Stanisławowi.

Na temat Masalskiego najbardziej wymowna jest przyśpiewka:
        "My, Krakowiacy,
        Nosim guz u pasa,
        Powiesim sobie
        Króla i Prymasa".
        Krakowiacy chyba znacznie lepiej ocenili tę osobistość wprost, niż można to
        zrobić z tak dalekiej i niestety nie najlepszej perspektywy.

Na temat Wyszyńskiego i jego promotora politycznego Piusa XII pisałem
        wielokrotnie i z zajętego stanowiska się nie wycofuję. Być może wyprowadzisz
        mnie z błędu jednoznacznie wskazując wiarygodne źródła wskazujące, za co w
        bodajże 1942 r. poszukiwanego pod 1939 r. Wyszyńskiego gestapo podjechało do
        jego miejsca "ukrywania się", zabrało do swej siedziby i po spalowaniu jak
        gdyby nigdy nic wypuścilo go z powrotem do tego "jego podziemia".
        Kolejne pytanie, jak to się stało, że po wkroczeniu do Włocławka stracono
        wszystkich wykładowców z seminarium łącznie z alumnami nie naruszając
        Wyszyńskiego? A przecież przebywał w tym seminarium - jako jego zwierzchnik -
        do chwili wkroczenia Niemców.

Bardzo kościelne patriotyzmy acan serwujesz ;((
        • yossarian18 Re: yossarionie18 - pytanie !!! 01.09.04, 18:19
          Po latach i z braku źródeł trudno jest oceniać rolę św. Stanisława, jednak to,
          że jest męczennikiem za wiarę to fakt. Rozbiór dzielnicowy? To nastąpiło pół
          wieku później!
          Na temat zarzutów czy też "zarzutów" stawianych Wyszyńskiemu nic nie wiem, więc
          nie będę się do nich odnosił.
          • Gość: Ed Re: yossarionie18 - pytanie !!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 01.09.04, 18:35
            yossarian18 napisał:

> Po latach i z braku źródeł trudno jest oceniać rolę św. Stanisława, jednak
            > to, że jest męczennikiem za wiarę to fakt. Rozbiór dzielnicowy? To nastąpiło
            > pół wieku później!

A więc aż się prosi o przeprowadzenie analizy przyczyn najpierw wyświęcenia
            Stanisława a później rozbicia dzielnicowego.
            Przypominam, że watek był o patriotyźmie katolików (od łac. patrio) a nie ich
            bezwzględnym podporządkowaniu Vaticanum. Te dwie rzeczy - niestety - absolutnie
            nie przystają do siebie.

Dalej, rozbicia dzielnicowego doczekały się także i Niemcy. Chociaż
            przeprowadzono je znacznie większymi nakładami nie tylko fizycznych wysiłków.
    • leje-sie Oj, cos mnie podkusilo 01.09.04, 17:31
      Patriota zapewne tak. Moze ale nie musi. Jest na swiecie kilkaset milionow
      katolikow i oni wszyscy patriotami polskimi nie sa, a niektorzy z nich moga do
      Polski i Polakow odnosci sie bardzo niechetnie.

Ale pytanie nie jest wcale tak bezzasadne i prowokujace jakby sie na pierwszy
      rzut oka wydawalo.

KK jest kosciolem uniwersalnym ("nie masz tu Greka ni ... - tu sobie kazda inna
      nacje mozemy postawic).

Znaczy to rowniez, ze z zasady jest (albo powinien byc)slepy na roznice
      narodowe i etniczne.

Dlatego tez zreszta tyle konfliktow miedzy KK a powstajacymi w XIX w rozmaitymi
      mniej lub bardziej radykalnymi nacjonalizmami (patriotyzmami).

Z podobnych powodow KK tach dlugo opieral sie przeciwko wprowadzeniu jezykow
      narodowych do liturgii (az do czasu Vaticanum II liturgia byla po lacinie,
      czego mlodziez ma prawo nie pamietac, a KK zgola nie przypomina) obawiajac sie
      rozbicia jednosci katolickiej, wprowadzeniu wasni nacjonalistycznych i innych
      gorszacych skutkow.

Przyznaje, sam niewierzacy, ze jest dla mnie w stawianiu wspolnoty ludzkiej
      przed nacjonalizmy i zaciete zasciankowosci cos bardzo sympatycznego.

Inna zas sprawa z wojujacym, radykalnym nacjonalizmem. Uwielbienie, ubostwienie
      narodu (lub w polskim z niemiecka rozumieniu - grupy plemiennej) jest grzechem
      przeciwko 1 przykazaniu (nie bedziesz mial bogow innych przede mna -
      niezaleznie od tego, czy oznacza on absolutny zakaz czczenia innych bogow, czy
      tez jak niektorzy propbuja wywiesc - mozna sobie miec innych bogow na miejscu
      posledniejszym). Odnosi sie do zreszta do kazdej innej idolizacji, ubostwienia,
      rzeczy, idei, pieniedzy, osoby itd.

Wiec z kolei moje pytanie do pp Nacjonalistow wojujacych katolikami sie
      oglaszajacych jednoczesnie - jak godzicie to z 1 przykazaniem?

I do Yossariana pytanko - cos mi tam smignelo antysemickiego w Twoich
      wypowiedziach. Jak wiec godzisz swojego nicka wzietego z powiesci zydowskiego
      pisarza ze swoimi pogladami?
      • yossarian18 Re: Oj, cos mnie podkusilo 01.09.04, 17:34
        Nie jestem antysemitą!
        Poza tym Yossarian był Asyryjczykiem, a ten ludek wiele się nawojował z Żydami.
        • leje-sie Nie jestem katolikiem - 01.09.04, 17:40
          - a czasami zdarza mi sie powiedziec cos pochwalnego dla KK jako instytucji.

Pisalem o Hellerze - tworcy Yossariana. Ksiazki pod reka nie mam, asyryjskosci
          Yossariana nie moge ani potwierdzic ani zaprzeczyc ani tez nie ma ona nic do
          rzeczy.

Przeczytaj "Bog jak zloto" czy jak sie ten poczworny kalambur w tlumaczeniu
          zwie.

I ustosunkuj sie do reszty mojej wypowiedzi jeslis tak mily.
          • yossarian18 Re: Nie jestem katolikiem - 01.09.04, 17:45
            Książkę można ściągnąć z neta, o żydowskim pochodzeniu Hellera wiem doskonale,
            a do reszty Twojej wypowiedzi nie chcę mi się ustosunkować.
            • leje-sie Nie chce czy nie potrafie? 01.09.04, 17:48
              yossarian18 napisał:

> Książkę można ściągnąć z neta, o żydowskim pochodzeniu Hellera wiem
              doskonale,
              > a do reszty Twojej wypowiedzi nie chcę mi się ustosunkować.

a tutaj masz przyklad pomieszania z poplataniem:

• Re: Dlaczego michnikowcy i GW nienawidzą Kośioła IP: *.proxy.aol.com
              Gość: jack 01.09.2004 16:05 odpowiedz na list odpowiedz cytując

Pod plaszczykiem "wspolnej europy" realizuja swoj program odsuniecia i
              maxymalnego pomniejszenia roli kosciola w spoleczenstwie, co zwiazane jest z
              ich przekonaniami, powiazaniami tak powiedzmy szczerze: zydowskimi.
              • yossarian18 Re: Nie chce czy nie potrafie? 01.09.04, 17:53
                to co napisał "jack" to czysta prawda.
                • leje-sie Prowda, tyz prowda, czy gówno prowda? 01.09.04, 17:58
                  Dla mnie to ostatnie.

Dowod prawdziwosci oczywiscie potrafisz przeprowadzic (ciezar dowodzenia
                  spoczywa na Tobie).

Czekam.

Z pol godziny mi jeszcze zostalo.
                  • yossarian18 Re: Prowda, tyz prowda, czy gówno prowda? 01.09.04, 18:02
                    Promują w Kościele lewicową, postmodernistyczną frakcję(Pieronek, Czajkowski,
                    Życiński) natomiast atakują tradycyjnych katolików(Rydzyk, Jankowski).
                    • leje-sie No to znowu mamy klopot z pierwszym 01.09.04, 18:16
                      przykazaniem - bo akurat Rydzyk i Jankowski grzesza tu ciezko (przez, jak
                      przypomne, ubostwienie narodu.

W stosunku do tych akurat przez Ciebie wymienionych ksiezy i dekalog wydaje sie
                      byc antykatolicki. I to nie tylko przez pierwsze przykazanie!

To tytulem odpowiedzi na Twoj wpis.

Ale to "gowno nie odpowiedz" - bo nijak nie ma sie do wypowiedzi jacka ani nie
                      stanowi dowodu na cokolwiek

yossarian18 napisał:

> Promują w Kościele lewicową, postmodernistyczną frakcję(Pieronek, Czajkowski,
                      > Życiński) natomiast atakują tradycyjnych katolików(Rydzyk, Jankowski).
                      • yossarian18 Re: No to znowu mamy klopot z pierwszym 01.09.04, 18:25
                        Rydzyk i Jankowski podkreślając rolę narodu działają w zgodzie z czwartym
                        przykazaniem.
                        • leje-sie ? 01.09.04, 18:59
                          Wedle ktorej wersji dekalogu?

Daj poczatek przykazania.

Nic nie rozumiem - albo inaczej co ma piernik do wiatraka?
                          • yossarian18 Re: ? 01.09.04, 19:02
                            Czcij...
                            • leje-sie No wlasnie, "Czcij" jako dowod 01.09.04, 19:08
                              to jak piesc do nosa.

Zwiazku nie postrzegam i chyba zaden teolog ni biblista tez nie.

Wiec "?" wielki pozostaje dopoki nie wyjasnisz co miales na mysli.

yossarian18 napisał:

> Czcij...
                              • yossarian18 Re: No wlasnie, "Czcij" jako dowod 01.09.04, 19:11
                                Kazałeś zarzucić początek przykazania, więc zarzuciłem początek. Na religii
                                uczono mnie, że treść tego przykazania rozciąga się także na naród, czyli taką
                                trochę większą ojczyznę.
                                • leje-sie To zle Cie uczono. 01.09.04, 19:29
                                  To herezja antykatolicka.

A o Kosciele powszechnym Cie uczono? Wiesz co to takiego?
                            • Gość: Ed Re: A KTO ZMIENIŁ BOŻE PRZYKAZANIA ? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 01.09.04, 19:09
                              Gość portalu: Jacek napisał(a):

> Zamiast wstępu: Poniżej dokonamy zestawienia Przykazań Dekalogu w wydaniu
                              > (wersji) biblijnym, oraz katechizmowym (katechizmu Rzymskokatolickiego):
                              >
                              > Biblijna wersja Dekalogu:
                              >
                              > "Jam jest Pan, Bóg Twój, którym cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu
                              > niewoli."
                              >
                              > I. Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną.
                              >
                              > II. Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na
                              > niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod
                              > ziemią. Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg Twój,
                              > mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego
                              > pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą, a czyniący miłosierdzie tym tysiącom
                              > tym, którzy mnie miłują i strzegą moich przykazań.
                              >
                              > III. Nie będziesz brał imienia Pana, Boga twego, nadaremno; bo nie będzie miał
                              > Pan za niewinnego tego, który by wziął imię Pana, Boga swego, nadaremno.
                              >
                              > IV. Pamiętaj, abyś dzień sobotni święcił. Sześć dni robić będziesz i będziesz
                              > wykonywał wszystkie roboty twoje; ale siódmego sabat Pana, Boga twego, jest;
                              > nie będziesz wykonywał weń żadnej roboty, ty i syn twój, i córka twoja, sługa
                              > twój i służebnica twoja, bydlę twoje i gość , który jest między bramami
                              > twymi. Przez sześć dni bowiem czynił Pan niebo i ziemię, i morze, i wszystko,
                              > co w nich jest, a odpoczął dnia siódmego; i dlatego pobłogosławił Pan dniowi
                              > sobotniemu i poświęcił go.
                              >
                              > V. Czcij ojca twego i matkę twoją, abyś długo żył na ziemi, którą Pan, Bóg
                              > twój, da tobie.
                              >
                              > VI. Nie będziesz zabijał.
                              >
                              > VII. Nie będziesz cudzołożył.
                              >
                              > VIII. Nie będziesz kradzieży czynił.
                              >
                              > IX. Nie będziesz mówił fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu twemu.
                              >
                              > X. Nie będziesz pożądał domu bliźniego twego, ani będziesz pragnął żony jego,
                              > ani sługi jego, ani służebnicy, ani wołu, ani osła, ani żadnej rzeczy, która
                              > jego jest.
                              >
                              > (Wg przekładu ks. Wujka 2 Mjż 20,3-17)
                              >
                              > Wersja katechizmowa
                              >
                              > "Jam jest Pan, Bóg twój, którym cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu
                              > niewoli".
                              >
                              > I. Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną.
                              >
                              > II. Nie będziesz brał imienia Pana Boga twego nadaremno.
                              >
                              > III. Pamiętaj, abyś dzień święty święcił.
                              >
                              > IV. Czcij ojca twego i matkę twoją, abyś długo żył i dobrze ci się powodziło
                              > na ziemi.
                              >
                              > V. Nie zabijaj.
                              >
                              > VI. Nie cudzołóż.
                              >
                              > VII. Nie kradnij.
                              >
                              > VIII. Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu twemu.
                              >
                              > IX. Nie pożądaj żony bliźniego twego.
                              >
                              > X. Ani żadnej rzeczy, która jego jest.
                              >
                              > (Wg przekładu ks. A. Cząstki "Duży katechizm religii katolickiej").
                              >
                              > Już na pierwszy rzut oka widać poważne zmiany treści Dekalogu:
                              >
                              > 1. Usunięte zostało całkowicie drugie przykazanie Dekalogu, zabraniające
                              > tworzenia i kultu wizerunków. Kościół Rzymsko-Katolicki, który dokonał tej
                              > poważnej zmiany, wprowadził równocześnie do swych domów modlitw całe mnóstwo
                              > obrazów i posągów, oddając im, i ucząc wiernych oddawać im głęboką cześć.
                              >
                              > 2. Usunięcie drugiego przykazania spowodowało też zmianę numeracji przykazań,
                              i
                              > tak: trzecie przykazanie biblijnego Dekalogu w wersji katechizmowej występuje
                              > jako drugie, czwarte, jako trzecie itd.
                              >
                              > 3. Aby jednak było Dziesięć Przykazań, Kościół Rzymsko-Katolicki dokonał
                              > rozdzielenia dziesiątego przykazania, na dwa osobne, co wprowadza dziwne
                              > zamieszanie do Dekalogu; jeżeli każde z przykazań Dekalogu nakazuje, bądź
                              > zakazuje jakiejś jednej sprawy, to IX i X przykazanie w wersji katechizmowej
                              > wspólnie dotyczą pożądania cudzej własności.
                              >
                              > 4. Kościół Rzymsko-Katolicki dokonał też zmiany treści czwartego przykazania
                              > Bożego. Nakaz święcenia właściwego, siódmego dnia tygodnia - soboty -
                              > zamienion o na ogólny nakaz święcenia "dnia świętego" poprzez który rozumie
                              > się najpierw niedzielę, a następnie inne dni świąteczne roku kościelnego -
                              > które wyszczególnia i nakazuje zachowywać katechizm.
                              >
                              > Dokonana zmiana Bożych Przykazań jest wielkim przestępstwem. Pismo Święte
                              > naucza, że kto narusza chociaż jedno przykazanie, jest przestępcą całego
                              > Prawa, kto zaś znieważa PRAWO BOŻE, ZNIEWAŻA SAMEGO BOGA. (Jak 2,9.10).
                              forum.gazeta.pl/forum/73,46481,1540823.html?f=29&w=14826664&a=14873777&rep=1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka