Dodaj do ulubionych

drożność jajowodów...

19.12.04, 13:01
Cześć,
ja tym razem pisze odnośnie drożności/niedrożności jajowodów - chciałabym się
zapytać dokładnie na czym to badanie polega, czy jest bolesne bo mój lekarz
mnie właśnie na "coś takiego" wysyła wink
proszę o opinie...

z góry dziękuję
M.
Obserwuj wątek
    • ewa.analityk1 Re: drożność jajowodów... 19.12.04, 15:34
      Histerosalpingografia
      U kobiety jako pierwsze wykonuje się badania oceniające budowę narządów
      płciowych wraz z oceną drożności jajowodów. Służy do tego histerosalpingografia
      (HSG).

Polega ona na podaniu pod ciśnieniem przez kanał szyjki macicy kontrastu
      (środka cieniującego) do macicy i jajowodów oraz jednoczesnym wykonywaniu zdjęć
      rentgenowskich w poszczególnych etapach badania. Wykonuje się je po zakończeniu
      krwawienia miesiączkowego, przed owulacją. Najczęściej przed przystąpieniem do
      wykonania tego badania konieczne jest wyleczenie wszelkich stanów zapalnych
      pochwy czy też szyjki macicy, ze względu na to, że podczas badania istnieje
      ryzyko przeniesienia go w inne części narządu rodnego. Badanie powinno się
      wykonywać tuż po miesiączce by zmniejszyć ryzyko przeniesienia fragmentów błony
      śluzowej co może stać się przyczyną powstania ognisk endometrialnych czy
      infekcji.

Jest to bezpieczna metoda diagnostyczna pozwalająca na ocenę budowy macicy
      (kształt, wielkość) i wykrycie wad wrodzonych, zrostów wewnątrzmacicznych,
      polipów czy mięśniaków podśluzówkowych, jak również ocenę drożności jajowodów
      oraz istnienia zrostów okołojajowodowych i okołojajnikowych.

Nieraz po wykonaniu histerosalpingografii dochodzi w kolejnych miesiącach do
      poczęcia. Dzieje się tak najczęściej w przypadku, gdy w jajowodach istniały
      małe zrosty stanowiące przeszkodę w zajściu w ciążę. Najprawdopodobniej jest to
      wynik „przepchania” jajowodów przez podany kontrast a tym samym ich
      udrożnienia. Jak widać badanie HSG ma nie tylko właściwości diagnostyczne ale
      czasami również lecznicze.
      • m_k3 Re: drożność jajowodów... 20.12.04, 21:26
        Ewo,
        czy to badanie robi się przy jakimś znieczuleniu?! czy jest ono bolesne?! czy
        wymaga dłuższego pobytu w szpitalu? jak długo trwa takie badanie?

M.
        • ewa.analityk1 Re: drożność jajowodów... 21.12.04, 17:51
          robi się na żywca ale podaje środki znieczulające, jak zapłacisz to nie trzeba
          leżeć w ogóle w szpitalu
          • m_k3 Re: drożność jajowodów... 22.12.04, 14:04
            noi jestem już po wink
            prawde powiedziawszy więcej się najadłam strachu niż to wszystko warte wink
            na szęście już po, bo badanie nie należy do przyjemnych - jutro idę po odbiór
            wyniku wink i mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze wink
            • m_k3 Re: drożność jajowodów... 23.12.04, 17:43
              wynik badania - jajowody drożne w wielkim skrócie oczywiście, jeju nie macie
              pojęcia jak się ciesze wink
              • ewa.analityk1 Re: drożność jajowodów... 26.12.04, 23:00
                smile i po strachu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka