04.01.05, 21:02
Może część forumowiczów zainteresuje program, nad którym pracuję od jakiegoś
czasu, a który właśnie doczekał się pierwszego wydania:

www.mmakowski.com/medley
Służyć on ma do katalogowania posiadanych nagrań; może przechowywać informacje
o albumach, płytach (w ramach albumów) i utworach (w ramach płyt) oraz o
artystach którzy popełnili powyższe. Na razie program nic więcej nie potrafi,
ale w kolejnych wydaniach mam zamiar wprowadzić możliwość dodawania własnych
"metek" do wszystkich pamiętanych rzeczy, oceny płyt i artystów (wraz z
generowaniem rankingów na ich podstawie) i wiele innych fajnych opcji.
Obserwuj wątek
    • pagaj_75 Re: Medley 05.01.05, 11:07
      Maćku, program zapowiada się ciekawie (uruchomiłem i obejrzałem wstępnie),
      zwłaszcza, że sam się do czegoś takiego przymierzałem. W tej chwili jestem
      trochę przywalony robotą, ale jak tylko się obrobię, to chętnie pomógłbym przy tym.
      • mmakowski Re: Medley 07.01.05, 00:00
        > Maćku, program zapowiada się ciekawie (uruchomiłem i obejrzałem
        > wstępnie), zwłaszcza, że sam się do czegoś takiego przymierzałem.
        > W tej chwili jestem trochę przywalony robotą, ale jak tylko się
        > obrobię, to chętnie pomógłbym przy tym.

O, to fajnie, jak będziesz miał czas i ochotę to proszę o kontakt mailowy. Zaś
        co do przywalenia robotą, to ja zacząłem pisać Medley jakiś rok temu, później ze
        względu na pracę magisterską i zawodową zmuszony to byłem na trochę odłożyć;
        gdyby nie urlop, na którym przebywałem przez ostatnie trzy tygodnie, to wersja
        0.1 ujrzałaby światło dzienne pewnie za kolejny rok...
    • roar Re: Medley 12.02.05, 19:28
      Ech, trafiłem tu dopiero z wątku o ocenianiu... Jestem zainteresowany, i to bardzo.

Szkoda, że w Javie, i szkoda (jeśli to prawda, co na stronie pisze), że jeszcze pod uniksami nie działa... Jak będzie działał, i jak mi się spodoba, to na pewno będziesz mógł liczyć na parę patchy ode mnie. :)
      • mmakowski Re: Medley 12.02.05, 22:30
        roar napisał:

> Szkoda, że w Javie, i szkoda (jeśli to prawda, co na stronie pisze), że
        > jeszcze pod uniksami nie działa... Jak będzie działał, i jak mi się spodoba,
        > to na pewno będziesz mógł liczyć na parę patchy ode mnie. :)

Do działania pod uniksami nie brakuje wiele (w końcu to Java...), w zasadzie
        tylko muszę przetestować jak na nich działa Firebird Embedded (RDBMS na którym
        program jest oparty) i SWT.

Swoją drogą zastanawiam się, czy w wersji 0.2 nie przerzucić się z Firebirda na
        Cloudscape. Byłoby z tym trochę roboty, no i do pewnego stopnia złamana
        zostałaby kompatybilność z 0.1 (choć to akurat raczej nie jest problem, bo chyba
        mało kto zaczął używać programu w tej wersji), ale może warto ze względu na
        lepszą przenośność...
        • mmakowski Re: Werjsa uniksowa 14.02.05, 23:41
          > Do działania pod uniksami nie brakuje wiele (w końcu to Java...), w zasadzie
          > tylko muszę przetestować jak na nich działa Firebird Embedded (RDBMS na którym
          > program jest oparty) i SWT.

Hmm, niedobrze. Właśnie się zorientowałem, że Firebird nie ma wersji embedded
          dla Linuksa... wygląda na to, że będę musiał przenieść cały sprzęt na HSQLDB
          (Cloudscape wygląda na zbyt wielki i zbyt wolny silnik do takich zastosowań) --
          czyli nici z planów wydania w lutym wersji 0.2.
    • humbak Re: Medley 12.02.05, 22:36
      Takie troche nie na temat pytanie. Czym jest "medley" słownikowo? Bo mie się to jedynie z utworami Tuins kojarzy:/ A idea programu zabawna, zaraz obaczę jak to wygląda:)
      • humbak Re: Medley 12.02.05, 22:36
        Ruins, nie Tuins;)
      • mmakowski Re: Medley 12.02.05, 22:53
        humbak napisał:

> Takie troche nie na temat pytanie. Czym jest "medley" słownikowo? Bo mie się to
        > jedynie z utworami Tuins kojarzy:/ A idea programu zabawna, zaraz obaczę jak
        > to wygląda:)

"Medley" w muzyce oznacza na ogół utwór powstały ze sklejenia kilku innych.
        • humbak Re: Medley 12.02.05, 22:55
          Czyli mogłem się domyślić:) A programik fajny zupełnie. Tylko trza samemu wpisać. A to wymaga zużycia energii. To źle!:D
          • pagaj_75 Re: Medley 12.02.05, 23:03
            humbak napisał:

> Czyli mogłem się domyślić:) A programik fajny zupełnie. Tylko trza samemu wpisa
            > ć. A to wymaga zużycia energii. To źle!:D

Leniu jeden! ;)
            Ale swoją drogą... może dałoby się zrobić jakieś wsparcie dla CDDB? To byłoby coś...
            • mmakowski Re: Medley 12.02.05, 23:23
              pagaj_75 napisał:

> Ale swoją drogą... może dałoby się zrobić jakieś wsparcie dla CDDB?
              > To byłoby coś...

Jest planowane, ale dopiero po zaimplementowaniu głównej funkcjonalności, czyli
              po wydaniu wersji 1.0. To może, niestety, trochę potrwać.
              • mmakowski Re: Medley 12.02.05, 23:35
                mmakowski napisał:

> > Ale swoją drogą... może dałoby się zrobić jakieś wsparcie dla CDDB?
                > > To byłoby coś...
                >
                > Jest planowane, ale dopiero po zaimplementowaniu głównej funkcjonalności, czyli
                > po wydaniu wersji 1.0. To może, niestety, trochę potrwać.

A swoją drogą widziałem ostatnio coś, co zrobiło na mnie spore wrażenie. Do
                iMaca można dokupić kamerkę, która dość dokładnie integruje się z systemem (w
                ogóle integracja z systemem to mocna strona Maców). Jest taki program pod Mac OS
                X do katalogowania książek i płyt, który wykorzystuje ją w sprytny sposób:
                wystarczy podsunąć przed kamerę kod kreskowy, a program automatycznie go
                zeskanuje i wyśle do sieci zapytanie o wszystkie szczegóły dotyczące
                wydawnictwa, które mu się pokazało.
    • mmakowski Medley 0.2 20.02.05, 15:03
      Jest już wersja 0.2, a w niej m.in. definiowanie własnych metek i kategorii ocen
      oraz możliwość uruchomienia programu pod Linuksem. Zapraszam do testowania:
      www.mmakowski.com/medley
      • kubasa Re: Medley 0.2 17.08.05, 13:51
        Nie moge sciagnac tego programu. Czy ktos z Was mopglby mi go przeslac na
        kubasa86@o2.pl ? Bylbym wdzieczny. ja co prawda swoja kolekcje robie teraz,
        prymitywnie, w excelu. Spisuje jedynie oryginalne płyty i umieszczam tam
        nastepujace rubryki: nazwa zespołu/nazwisko i imię artysty, tytuł płyty, rok
        oryginalnego wydania płyty, rok wydania posiadanego egzemplarza, wytwórnia,
        numer katalogowy (?, nie wiem jak to sie zwie) płyty, zmiany w porównaniu do
        oryginalnego wydania, dodatkowe uwagi. Nie wiem czy medley w jakiejs czesci
        pokrywa sie z tym.
        • mmakowski Re: Medley 0.2 17.08.05, 15:07
          kubasa napisał:

> Nie moge sciagnac tego programu. Czy ktos z Was mopglby mi go przeslac na
          > kubasa86@o2.pl ?

Wyslalem.
          • kubasa Re: Medley 0.2 17.08.05, 17:59
            Dzieki.
    • jazzkam Re: Medley 17.08.05, 14:52
      Nie miałem tego programu wprawdzie, ale mam sugestię, żeby była dostępna opcja
      Pożyczono i komu, kiedy. Wtedy z chęcią skataloguje wszystkie moje płyty i
      wreszcie będę wiedział co kto ma ; D
      • mmakowski Re: Pozyczanie 17.08.05, 15:10
        jazzkam napisał:

> Nie miałem tego programu wprawdzie, ale mam sugestię, żeby była dostępna opcja
        > Pożyczono i komu, kiedy. Wtedy z chęcią skataloguje wszystkie moje płyty i
        > wreszcie będę wiedział co kto ma ; D

Jak mozna przeczytac tutaj: www.mmakowski.com/medley/doc/milestones.txt
        opcja ta bedzie dostepna od nastepnej wersji. Problem tylko z tym, ze jakos
        ostatnio nie bardzo mialem czas/ochote pracowac nad tym programem, ale jesli
        jest zapotrzebowanie to wroce do pracy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka