nina321 22.03.05, 18:22 Moje dziecko jadło coś takiego w przedszkolu( z ryżem). I chce teraz żebym mu ugotowała. Proszę o podpowiedż, co to jest i jak się robi. Dziękuję .MCH Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Re: Potrawka z kurczaka!!! Jak się robi? 22.03.05, 21:18 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=19943560&a=20012402 kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,55140,,,,22082471,P_KOBIETA_PRZEPISY.html forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=15591181&a=15591853 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12045593&a=12062243 Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: Potrawka z kurczaka!!! Jak się robi? 23.03.05, 09:48 ja robie tak: gotuje kurczaka z warzywami ( ucieram warzywka na grubych oczkach tarki)w nieduzej ilosci wody ( najlepiej udka, skrzydelka, bo piersi sa suche). jak miesko jest miekkie wyjmuje i kroje w drobne kawalki. wrzucam do wywaru, zageszczam ( ja szkle make, ale mala ilosc), dodaje smietane i mase koperku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Re: Potrawka z kurczaka!!! Jak się robi? IP: *.futuro.pl 23.03.05, 10:39 A ja nie dodaje do sosu ugotowanych warzyw. Generalnie: mieso ugotowac z warzywami, odlac wywar. W rondelku zrobic zasmazke: maslo (2-3 lyzki), maka (1 lyzka) - oczywiscie proporcje raczej na oko i mozna zwiekszyc w razie potrzeb. Do tego wlewamy wywar i mieszamy, gotujemy az zgestnieje. Pozniej smietana, otarta skorka z cytryny, sok z cytryny, sol (o ile nie byl za slony wywar), cukier i duuuzo koperku. Na koniec wrzucic miesko. Oczywiscie podawac z ryzem :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: Potrawka z kurczaka!!! Jak się robi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 11:12 Podaję ci przepis: ugotuj rosół i do drugiego garnka włóż 2 łyżki masła ,3 łyżki czubate mąki pszennej zrobi się zasmażka.Gdy będzie odstawała od ścianek garnka podlewam rosołem po jednej nabierce ciągle mieszając,aż uzyskasz odpowiednią konsystencję ,dodaję roztrzepane żółtko z ciepłą wodą/4 łyżki/ ,wciskam 1/2 cytryny , 1łyżeczkę cukru/wszystkie dodatki musisz dostosować do własnego smaku/. Potrawka musi być ,jak gęsta śmietana. Podaję z ryżem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Potrawka z kurczaka!!! Jak się robi? IP: *.bu.uni.torun.pl 23.03.05, 11:44 Robię bardzo często to wydajna potrawa - rosól na zupę, chrząstki i skorki z kurczaka dla psa, mięsko w potrawce dla nas, jest nas pięcioro. Z tym że moja potrawka, to potrawka mojej babci (ach, te smaki dzieciństwa !). Bez koperku ! Sos beszamelowy zakwaszony, z odrobiną cukru, śmietanką (Babcia dawala żóltka dla koloru - ale bez przesady) i koniecznie - z rodzynkami ! Pychota, a dzieciom niejakom latwiej wyjąc rodzynki niż koperek, ale zrobie następnym razem z zieleniną, bo nie jadłam. Do tego jest pycha marchewka gotowana. Odpowiedz Link Zgłoś
amoniak2 Re: Potrawka z kurczaka!!! Jak się robi? 01.04.05, 15:37 Żadnego koperku! Natka z pietruszki rulez! :) Odpowiedz Link Zgłoś
nina321 Re: Potrawka z kurczaka!!! Jak się robi? 01.04.05, 17:19 Dziękuję za podpowiedzi. Zrobiłam, zjadła. Ale i tak w przedszkolu "było lepsze", inaczej podane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: Potrawka z kurczaka!!! Jak się robi? IP: 65.38.215.* 01.04.05, 22:47 Moze zapomnialas na koncu dodac surowe zoltko? Ja zawsze daje.(tylko nie zagotowywac mocno, troszeczke) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: Potrawka z kurczaka!!! Jak się robi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 09:27 Moje dziecko gdy było małe praktycznie nic nie jadło,więc gdy wracało z przedszkola i opowiadało mi o czymś co mu smakowało to wyciągałam przepis od pań kucharek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Potrawka z kurczaka!!! Jak się robi? IP: *.it-net.pl 02.04.05, 17:43 Hmmm... Ta sama rzecz robiona z identycznych skladnikow i proporcji poprzez rozne osoby zawsze bedzie sie roznila smakiem. Po prostu w przedszkolu smakuje wyjatkowo ;-) Pamietam, ze mnie w dziecinstwie smakowaly jak nigdy potem kluski z truskawkami sporo bym dala zeby takie zjesc. Byly najlpesze na swiecie i zdane inne robione przez kogoklowiek nie przebily tamtego smaku ;-) Odpowiedz Link Zgłoś