Dodaj do ulubionych

Potrawka z kurczaka!!! Jak się robi?

22.03.05, 18:22
Moje dziecko jadło coś takiego w przedszkolu( z ryżem). I chce teraz żebym mu
ugotowała. Proszę o podpowiedż, co to jest i jak się robi.
Dziękuję .MCH
Obserwuj wątek
    • jacek1f Re: Potrawka z kurczaka!!! Jak się robi? 22.03.05, 21:18
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=19943560&a=20012402
      kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,55140,,,,22082471,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=15591181&a=15591853
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12045593&a=12062243
    • pimpek_sadelko Re: Potrawka z kurczaka!!! Jak się robi? 23.03.05, 09:48
      ja robie tak: gotuje kurczaka z warzywami ( ucieram warzywka na grubych oczkach
      tarki)w nieduzej ilosci wody ( najlepiej udka, skrzydelka, bo piersi sa suche).
      jak miesko jest miekkie wyjmuje i kroje w drobne kawalki. wrzucam do wywaru,
      zageszczam ( ja szkle make, ale mala ilosc), dodaje smietane i mase koperku.
      • Gość: kags Re: Potrawka z kurczaka!!! Jak się robi? IP: *.futuro.pl 23.03.05, 10:39
        A ja nie dodaje do sosu ugotowanych warzyw.
        Generalnie: mieso ugotowac z warzywami, odlac wywar.
        W rondelku zrobic zasmazke: maslo (2-3 lyzki), maka (1 lyzka) - oczywiscie
        proporcje raczej na oko i mozna zwiekszyc w razie potrzeb.
        Do tego wlewamy wywar i mieszamy, gotujemy az zgestnieje. Pozniej smietana,
        otarta skorka z cytryny, sok z cytryny, sol (o ile nie byl za slony wywar),
        cukier i duuuzo koperku. Na koniec wrzucic miesko. Oczywiscie podawac z
        ryzem :).
    • Gość: mati Re: Potrawka z kurczaka!!! Jak się robi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 11:12
      Podaję ci przepis:

ugotuj rosół i do drugiego garnka włóż 2 łyżki masła ,3 łyżki czubate mąki
      pszennej zrobi się zasmażka.Gdy będzie odstawała od ścianek garnka podlewam
      rosołem po jednej nabierce ciągle mieszając,aż uzyskasz odpowiednią konsystencję
      ,dodaję roztrzepane żółtko z ciepłą wodą/4 łyżki/ ,wciskam 1/2 cytryny ,
      1łyżeczkę cukru/wszystkie dodatki musisz dostosować do własnego smaku/.
      Potrawka musi być ,jak gęsta śmietana. Podaję z ryżem.
    • Gość: Madzia Re: Potrawka z kurczaka!!! Jak się robi? IP: *.bu.uni.torun.pl 23.03.05, 11:44
      Robię bardzo często to wydajna potrawa - rosól na zupę, chrząstki i skorki z
      kurczaka dla psa, mięsko w potrawce dla nas, jest nas pięcioro. Z tym że moja
      potrawka, to potrawka mojej babci (ach, te smaki dzieciństwa !). Bez koperku !
      Sos beszamelowy zakwaszony, z odrobiną cukru, śmietanką (Babcia dawala żóltka
      dla koloru - ale bez przesady) i koniecznie - z rodzynkami ! Pychota, a
      dzieciom niejakom latwiej wyjąc rodzynki niż koperek, ale zrobie następnym
      razem z zieleniną, bo nie jadłam. Do tego jest pycha marchewka gotowana.
    • amoniak2 Re: Potrawka z kurczaka!!! Jak się robi? 01.04.05, 15:37
      Żadnego koperku! Natka z pietruszki rulez! :)
    • nina321 Re: Potrawka z kurczaka!!! Jak się robi? 01.04.05, 17:19
      Dziękuję za podpowiedzi. Zrobiłam, zjadła. Ale i tak w przedszkolu "było
      lepsze", inaczej podane.
      • Gość: Hanna Re: Potrawka z kurczaka!!! Jak się robi? IP: 65.38.215.* 01.04.05, 22:47
        Moze zapomnialas na koncu dodac surowe zoltko? Ja zawsze daje.(tylko nie
        zagotowywac mocno, troszeczke)
    • Gość: mati Re: Potrawka z kurczaka!!! Jak się robi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 09:27
      Moje dziecko gdy było małe praktycznie nic nie jadło,więc gdy wracało z
      przedszkola i opowiadało mi o czymś co mu smakowało to wyciągałam przepis od
      pań kucharek.
      • Gość: Cynamoon Re: Potrawka z kurczaka!!! Jak się robi? IP: *.it-net.pl 02.04.05, 17:43
        Hmmm...
        Ta sama rzecz robiona z identycznych skladnikow i proporcji poprzez rozne osoby
        zawsze bedzie sie roznila smakiem.
        Po prostu w przedszkolu smakuje wyjatkowo ;-)

Pamietam, ze mnie w dziecinstwie smakowaly jak nigdy potem kluski z truskawkami
        sporo bym dala zeby takie zjesc. Byly najlpesze na swiecie i zdane inne robione
        przez kogoklowiek nie przebily tamtego smaku ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka