Dodaj do ulubionych

przepis na sliweczki w occie-kto sie podzieli?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 11:30
mama wyjechala to by sie chcialo pobuszowac w kuchni.i naszla mnie ochota na
zrobienie sliwek w occie ktorych nie jadlam od dziecinstwa.ale przepisu nie
mam:(a w ksiazce kucharskiej jest jakis ale pisza ze sliweczki w zalewie w
sumie 5 razy sie gotuje przez 5 dni.nio i troszku dlugo.czy jest cos
krotszego?dzieki
Obserwuj wątek
    • paprotka-gd Re: przepis na sliweczki w occie-kto sie podzieli 25.08.05, 12:55
      5 x przez 5 dni !!! no nieee coś się komuś pomyliło .
      Kup twarde , małe sliwki najlepiej nasze zwykłe węgierki , umyte ponakłuwaj
      nożykiem , ułóż w wyparzonych słoiczkach i zalej gorącą zalewą ,
      zakręć mocno słoiczki , odwróc do góry dnem ,
      niech ostygną , potem pasteryzuj nie więcej niż 20 min .
      Zalewa : na 3 szklanki wody 1/2 szklanki octu , 2-3 łyżki cukru , gożdżiki
      można też cynamon dodać .
      Nie mozna za długo pasteryzować śliwek gdyż one sie po prostu rozgotują
      i bedą skapciałe .
      Buszuj w kuchni i zrob mamie niespodziankę - powodzenia
      • jollka2 Re: przepis na sliweczki w occie-kto sie podzieli 25.08.05, 13:02
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=27388511&a=27456640
      • Gość: mysia Re: przepis na sliweczki w occie-kto sie podzieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 13:58
        hmmm...dzieki ogromne.znalazlam w necie przepis na 3 dni roboty ,zawsze to
        mniej niz 5 ale Twoj jest boski:)tylko jedno gotowanie.ale na wszelki wypadek
        zapytam:)ile razy mam naciac sliweczke raz starczy?:)
        • paprotka-gd Re: przepis na sliweczki w occie-kto sie podzieli 25.08.05, 14:26
          raz wystarczy ,lekko naciąć , bo chodzi o to by nie popękały podczas
          gotowania
          • jasmina_tdi Re: przepis na sliweczki w occie-kto sie podzieli 25.08.05, 14:29
            Przyznam sie, ze rok temu robiłam śliwki bez pasteryzowania i wyszły
            fantastycznie. Na dokładkę jak śliwki sparzy się wrzątkiem to robią się całkiem
            szare, srebrzyste. Cały pic polega na tym, zeby wkładając taką sliwkę do
            słoika - nie dotknąć jej gółą ręką (pojawią się w tym miejscu plamy).
            Zalewę robię zawsze na wyczucie - ocet + cukier + woda + cynamon + / - imbir
    • Gość: z pestka czy bez? Re: przepis na sliweczki w occie-kto sie podzieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 23:21
      u mnie w domu robilo sie z pestka i zawsze byly twarde sliweczki-mniamusne.raz
      mama zrobila bez i byly klapcie.a teraz od mamy swojego faceta dowiaduje sie ze
      polaczenie ocet plus jakies substancje z pestek sa szkodiwe dla czlowieka.nio i
      co teraz?ktos mnie moze oswieciec czy to prawda?
      • Gość: mysia Re: przepis na sliweczki w occie-kto sie podzieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 14:13
        babeczki poratujcie bo zaraz zaczynam i nie wiem.z pestkami czy bez????
        • aagain Re: przepis na sliweczki w occie-kto sie podzieli 26.08.05, 14:41
          Sprawdzony przepis:-)
          Śliwki w winie
          1,5 kg śliwek węgierek,
          2 i 1/2 szklanki cukru,
          szklanka octu,
          szklanka czerwonego wina,
          2 kawałki cynamonu,
          3-5 goździków

Śliwki opłukać, osuszyć na sicie i nakłuć szpilka. Wino i ocet zagotować z
          cukrem i korzeniami. Wrzucić śliwki do gorącej zalewy, zdjąć z ognia, pozostawić
          do wystygnięcia (pod przykryciem). Po 2-3 godz. odlać zalewę, ugotować ją
          ponownie (ok. 10 min) i zalać nią śliwki w naczyniu szklanym. Pozostawić na 3
          dni. Po tym czasie zalewę znów zagotować, wymieszać, ostudzić i zimna zalać
          śliwki ułożone uprzednio w słoikach. Słoiki zamknąć
    • Gość: qd Re: przepis na sliweczki w occie-kto sie podzieli IP: *.system.szczecin.pl 26.08.05, 21:12

A ja robie od lat sliwki wypestkowane, dzisiaj wlasnie przygotowalam 2,5 kg
      jeszcze niedojrzałych, wyszedl mi caly dwuipollitrowy sloj.Zagotowalam litr
      octu z wodą ( pol na pol) i czekam az ostygnie. Zaleje te sliwki i na dzis
      koniec roboty.
      Jutro zleje z powrotem zalewe ze sloja do gara, zagotuje, ostygnie i zalac
      sliwki. Pojutrze znowu zleje, zagotuje z dodatkiem paru goździków i gorącym
      potraktuję śliwki.CZwartego dnia przygotuje male, 200g sloiczki i cukier. Zalewe
      zleje i odstawie do innych zastosowań.Odsączone połówki śliwek będę wkladać
      warstwami do słoiczka i przesypywać hojnie cukrem.Odstawie na tydzień. Po
      tygodniu w sloiczkach pokaże się płyn, śliwki osiądą. Wówczas poprzekladam
      śliwki tak, żeby sloiczki były pełne, uzupelnie w nich poziom zalewy - jak
      braknie " naturalnej" można dodać odstawionej. Zakręcę i odstawię do
      spiżarki.Nie pasteryzuje.
      Uwaga! Najwygodniej uklada sie śliwki używając paleczek do jedzenia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka