Dodaj do ulubionych

jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dziecko

30.08.05, 12:51
słyszalam, ze przed 30-tka. bzdura?
Obserwuj wątek
    • c.eastwood najlepiej to ok.20-25 lat 30.08.05, 12:54
      jesli kobieta nie urodzi przed trzydziestką to na swoje zyczenie czekają ją
      komplikacje- często jakieś tam ćwiercinteligentne nudziry dorabiają filozofie
      ale nie słuchaj tych outsiderów
      pozdrawiam
      c.e.
      • krysica Re: najlepiej to ok.20-25 lat 30.08.05, 12:55
        dobrze gadasz...całkiem jak bz albo nawet lepiej..:)
      • trzydziecha1 Re: najlepiej to ok.20-25 lat 30.08.05, 13:03
        wypraszam sobie, urodziłam jak miałam 31,5 lat. I mam śliczne, zdrowe i madre
        dziecko, które Ci dokopie jak będziesz obrażał mamusię.
        • krysica Re: najlepiej to ok.20-25 lat 30.08.05, 13:08
          kuzynka - 32 - bliźniaki ( z obu stron nie gwarantowane genetycznie )i oba z
          zespołem....nie mam pojęcia od czego to zależy....
          • trzydziecha1 Re: najlepiej to ok.20-25 lat 30.08.05, 13:09
            Kurcze :(( nie wiem :(( może pracuje lub mieszka w jakimś złym (skażonym)
            środowisku?
            • krysica Re: najlepiej to ok.20-25 lat 30.08.05, 13:11
              a gdzie teraz masz świerze....koleżanka z którą pracuje ma siostrę ( 45 lat ) z
              małym bobasem od 7 miesięcy....zdrowy chłop i daje popalić w nocy...
              • trzydziecha1 Re: najlepiej to ok.20-25 lat 30.08.05, 13:12
                :))) a to ma rozrywkę na starosć :PPP
    • owca Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 12:54

miałam 24 jak urodziłam syna
      byłam juz na tyle dojrzała aby świadomie podejmować decyzje dotyczace jego
      urodzenia i wychowania a jednoczesnie na tyle młoda duchem aby bawić się i
      rosnąc razem z nim ;-)

obecnie mam 31, on 7 i mam wrażenie że to najfajniejszy okres macieżyństwa :-)
    • sagis Biologiczny, czy świadomy i dojrzały? 30.08.05, 12:56

• sagis Ostatnio obniżyła się dolna granica wieku urodzeni 30.08.05, 12:59
        a dziecka. Dobrze jest dorobić do tego jakiś stereotyp, aby usprawiedliwić
        rodzenie dzieci przez dzieci.
    • jasnie_pani Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 12:56
      listek_a napisała:

> słyszalam, ze przed 30-tka. bzdura?

Z biologicznego punktu widzenia do 27. ALe zalezy co sie w zyciu robi. Jesli
      sie dlugo ksztalci kobieta to trudno zmuszac sie do rodzenia dzieci. Lepiej dla
      dizecka , jesi nie ma zbyt starych rodzicow. Mysle szczegolnie o czasie, kiedy
      dziecko jest nastolatkiem.
      • b-beagle Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:00
        Niestety biologia ma swoje prawa i najlepiej wyrobić sie przed 30-tką, a
        jeszcze lepiej do 27 roku życia. Zwłaszcza teraz kiedy tyle małżeństw ma
        problemy z poczęciem potomka.Im później tym wieksze ryzyko, że beda problemy i
        tym mniej czasu żeby je wyeliminować.Albo albo.
    • pimpek_sadelko Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 12:57
      listek_a napisała:

> słyszalam, ze przed 30-tka. bzdura?
      z medycznego punktu widzenia nie, ale z drugiej strony kobiety po 30 rodza i
      swiat na glowie nie stanal. zatem nie bierz do glowy:)
    • rybbbka4 Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 12:58
      Raczej nie bzdura:) poszukaj sobie stronę z badaniami prenatalnymi, tam są
      szczegółowo omówione czynniki które wpływają na wady rozwojowe płodu, a jednym
      z głównych powodów wystąpienia mongolizmu jest właśnie wiek matki
      • pimpek_sadelko Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 12:59
        rybbbka4 napisała:

> Raczej nie bzdura:) poszukaj sobie stronę z badaniami prenatalnymi, tam są
        > szczegółowo omówione czynniki które wpływają na wady rozwojowe płodu, a
        jednym
        > z głównych powodów wystąpienia mongolizmu jest właśnie wiek matki
        70% dzieci z zespolem downa urodzily kobiety do 25 roku zycia. to odnosnie
        badan prenatalnych:)
        • listek_a teraz zaczełam sie stresowac!! 30.08.05, 13:00

• owca Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:01
          pimpek_sadelko napisała:

> 70% dzieci z zespolem downa urodzily kobiety do 25 roku zycia. to odnosnie
          > badan prenatalnych:)

czy możesz wskazać źródło takiej statystyki?
          zawsze mi się wydawało, że większym ryzykiem obardzone są ciąże starszych matek
          • pimpek_sadelko Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:03
            owca napisała:

> pimpek_sadelko napisała:
            >
            > > 70% dzieci z zespolem downa urodzily kobiety do 25 roku zycia. to odnosni
            > e
            > > badan prenatalnych:)
            >
            > czy możesz wskazać źródło takiej statystyki?
            > zawsze mi się wydawało, że większym ryzykiem obardzone są ciąże starszych
            matek
            >

nie pamietam strony, ale to szukalam w googlach czegos o tescie pappa, ktory
            mialam miec robiony. wrzuc, na pewno znajdziesz... ja zaraz tez sprobuje
            poszukac.
            • pimpek_sadelko owco 30.08.05, 13:08
              pomylilam sie, to chodzi o kobiety do 35roku zycia. wklejam link, i przepraszam
              za wprowadzenie w blad.
              www.badaniaprenatalne.pl/papp_a_lekarze.html
              • owca dzięki 30.08.05, 13:20

poczytam :-)
        • rybbbka4 Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:06
          To z jakiejś nieoficjalnej strony to chyba wzięłaś. Albo badania były robione
          w wyjątkowej grupie osób. Nie ma co się oszukiwać, pierwsze dziecko po 30tce
          to ryzyko. I nie podawaj statystyk jeśli nie wiesz skąd je brać i czy są
          prawdziwe.
    • lena_zet Re: kiedy się chce, 30.08.05, 13:02
      byleby nie po menopauzie hehe.Moja córcia pojutrze zaczyna pierwszy dzień
      szkoły :))))))))))) jezuuuuuuuuu, boję się strasznie.
      • krysica Re: kiedy się chce, 30.08.05, 13:03
        oj mamuśka!!!!!a córcia boi sie????
        • lena_zet Re: kiedy się chce, 30.08.05, 13:04
          krysica napisała:

> oj mamuśka!!!!!a córcia boi sie????

tak!boimy się razem, ale przysięgamy sobie codziennie, że damy radę.We dwie.
          • krysica Re: kiedy się chce, 30.08.05, 13:05
            tylko nie ryczcie publicznie...:):) przy innych dzieciach bo efekt domina
            murowany...!!!!
      • owca Re: kiedy się chce, 30.08.05, 13:04

mój syn również :-)
        dawno nie miałam takiego strrrrrresssssa ;-)
        • lena_zet Re: kiedy się chce, 30.08.05, 13:09
          owca napisała:

>
          > mój syn również :-)
          > dawno nie miałam takiego strrrrrresssssa ;-)

ale miło, że nie tylko ja mam mokro w gaciach :)))) już urlop sobie załatwiłam
          na czwartek.Boże, jaka ja jestem dumna, szczęśliwa, wystraszona, zdenerwowana,
          podniecona i w ogóle... :)))))
          • trzydziecha1 Re: kiedy się chce, 30.08.05, 13:22
            Moj idzie do przedszkola :DDD ale nie brałam urlopu z tego powodu :DD
            • owca Re: kiedy się chce, 30.08.05, 13:24

eee to co innego :-P
              • trzydziecha1 Re: kiedy się chce, 30.08.05, 13:25
                Myślisz? :DD nie potrafie sobie wyobrazić, że idzie do szkoły!
                • owca Re: kiedy się chce, 30.08.05, 13:28

nie martw się
                  te cztery lata przelecą tak szybko, że nawet nie zauważysz
      • sagis Re: kiedy się chce, 30.08.05, 13:07
        kiedy się chce i uważa się, że można podjąć tą odpowiedzialność, która jest do
        końca naszego życia.
        Dziecko to nie jest zabawka.

A, na pewno będzie fajnie w szkole. Pozna nowe koleżanki i kolegów.
    • katrin27 Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:04
      mam 27 lat, niedawno stracilam swoja pierwsza ciaze:(
      nie mam zamiaru dlugo czekac na nastepna. niedlugo zbieram sie za
      ponowne starania. mysle ze wiek mam odpowiedni no i odpowiedniego
      mezczyzne co w moim przypadku bylo glownym powodem do staran o malenstwo.
    • mmagi Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:06
      moj lekarz zawsze twierdził ze najlepszy wiek to 18 ale niestety psychicznie
      jeszcze nie:-))
      • owca Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:08

istotnie coś w tym jest, że im wcześniej tym lepiej
        ale taka młoda matka również powinna mieć dobrą opiekę i duże wsparcie rodziny
      • lena_zet Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:11
        mmagi napisała:

> moj lekarz zawsze twierdził ze najlepszy wiek to 18 ale niestety psychicznie
        > jeszcze nie:-))

nawet nie wiesz co robiliśmy żeby mieć dziecko.........
        • mmagi Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:22
          on mówił tak ogólnie z punktu widzenia medycyny:)
    • vandikia Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:07
      ja słyszałam, że lepiej przed 30-stką, bo wtedy kobieta jest bardziej
      elastyczna i łatwiej rodzi, ale czy to prawda to nie wiem. Ja powoli nastawiam
      się na Cini-Minis (jak to mówi zacny mąż mój), niedługo skończę 23 lata.
      • mmagi Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:23
        o moj boze ale Ci głupot ktos nagadał:-)
        • vandikia Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:26
          ;)) ja tam panicznie się boję rodzenia więc we wszystko jestem zdolna uwierzyc.

I jeszcze miałam pomysł na cesarkę, ale mężowiu mówi, że będziemy rodzić
          naturalnie. Mądry taki, cholera.
          • mmagi Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:28
            złapiesz go za jaja i jakos pójdzie:-)))
            • vandikia Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:31
              cytat z porodu znajomych:

Magda do pielęgniarki: (na sali - 2 doba rodzenia): ..daj mi kur...a wredna
              suk... jakieś znieczulenie.
              Do męża, który chce pomóc: kur...a spierda...dajcie mi wszyscy spokój.

Dodam, że na codzień nie przeklina (no prawie) i jest miłą osobą ;)
              • mmagi Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:33
                boskie to było:-)
          • owca Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:29

ja swojego rodziłam najpierw siłami natury a potem cesarką /podwójnie urodzony
            he he/
            i wolę cesarkę ;-)
            • vandikia Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:32
              ta...ale po cesarce mogą wystąpic problemy z 2 ciaza
              • lena_zet Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:33
                vandikia napisała:

> ta...ale po cesarce mogą wystąpic problemy z 2 ciaza

kto ci tak nagadał?
                • mmagi Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:34
                  ona ma wogóle dobre wiadomości,np.ze 30tka jest bardziej rozciagliwa niz
                  młodka:-))
              • owca Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:39

to już nieaktualne.. podobno
                przynajmniej mój lekarz tak twierdził
    • isabela_1974 Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:57
      Pierwszego synka urodziłam mając lat 22, drugiego 31. I zdecydowanie polecam
      wcześniej niż później. Druga ciąża była koszmarna - wszystko mnie bolało -
      kręgosłup, brzuch, mięśnie, nogi. A nie jestem jakąś "zapuszczoną" fizycznie
      osobą :) Co dzień powtarzałam, że gdybym mogła cofnąć czas, to rodziłabym z
      pięć lat wcześniej. Za to co do samego macierzyństwa, to teraz jest może
      fajniej, bo człowiek już wie, jak szybko czas mija i cieszy się każdym dniem z
      maluszkiem.
    • river.of.deceit Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 31.08.05, 13:39
      Najlepszy wiek dla kobiety na zawarcie malzenstwa to 18 -24.Dziecko zaraz po
      slubie.Ot i caly problem....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka