listek_a 30.08.05, 12:51 słyszalam, ze przed 30-tka. bzdura? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
c.eastwood najlepiej to ok.20-25 lat 30.08.05, 12:54 jesli kobieta nie urodzi przed trzydziestką to na swoje zyczenie czekają ją komplikacje- często jakieś tam ćwiercinteligentne nudziry dorabiają filozofie ale nie słuchaj tych outsiderów pozdrawiam c.e. Odpowiedz Link Zgłoś
krysica Re: najlepiej to ok.20-25 lat 30.08.05, 12:55 dobrze gadasz...całkiem jak bz albo nawet lepiej..:) Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziecha1 Re: najlepiej to ok.20-25 lat 30.08.05, 13:03 wypraszam sobie, urodziłam jak miałam 31,5 lat. I mam śliczne, zdrowe i madre dziecko, które Ci dokopie jak będziesz obrażał mamusię. Odpowiedz Link Zgłoś
krysica Re: najlepiej to ok.20-25 lat 30.08.05, 13:08 kuzynka - 32 - bliźniaki ( z obu stron nie gwarantowane genetycznie )i oba z zespołem....nie mam pojęcia od czego to zależy.... Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziecha1 Re: najlepiej to ok.20-25 lat 30.08.05, 13:09 Kurcze :(( nie wiem :(( może pracuje lub mieszka w jakimś złym (skażonym) środowisku? Odpowiedz Link Zgłoś
krysica Re: najlepiej to ok.20-25 lat 30.08.05, 13:11 a gdzie teraz masz świerze....koleżanka z którą pracuje ma siostrę ( 45 lat ) z małym bobasem od 7 miesięcy....zdrowy chłop i daje popalić w nocy... Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziecha1 Re: najlepiej to ok.20-25 lat 30.08.05, 13:12 :))) a to ma rozrywkę na starosć :PPP Odpowiedz Link Zgłoś
owca Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 12:54 miałam 24 jak urodziłam syna byłam juz na tyle dojrzała aby świadomie podejmować decyzje dotyczace jego urodzenia i wychowania a jednoczesnie na tyle młoda duchem aby bawić się i rosnąc razem z nim ;-) obecnie mam 31, on 7 i mam wrażenie że to najfajniejszy okres macieżyństwa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sagis Ostatnio obniżyła się dolna granica wieku urodzeni 30.08.05, 12:59 a dziecka. Dobrze jest dorobić do tego jakiś stereotyp, aby usprawiedliwić rodzenie dzieci przez dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnie_pani Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 12:56 listek_a napisała: > słyszalam, ze przed 30-tka. bzdura? Z biologicznego punktu widzenia do 27. ALe zalezy co sie w zyciu robi. Jesli sie dlugo ksztalci kobieta to trudno zmuszac sie do rodzenia dzieci. Lepiej dla dizecka , jesi nie ma zbyt starych rodzicow. Mysle szczegolnie o czasie, kiedy dziecko jest nastolatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:00 Niestety biologia ma swoje prawa i najlepiej wyrobić sie przed 30-tką, a jeszcze lepiej do 27 roku życia. Zwłaszcza teraz kiedy tyle małżeństw ma problemy z poczęciem potomka.Im później tym wieksze ryzyko, że beda problemy i tym mniej czasu żeby je wyeliminować.Albo albo. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 12:57 listek_a napisała: > słyszalam, ze przed 30-tka. bzdura? z medycznego punktu widzenia nie, ale z drugiej strony kobiety po 30 rodza i swiat na glowie nie stanal. zatem nie bierz do glowy:) Odpowiedz Link Zgłoś
rybbbka4 Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 12:58 Raczej nie bzdura:) poszukaj sobie stronę z badaniami prenatalnymi, tam są szczegółowo omówione czynniki które wpływają na wady rozwojowe płodu, a jednym z głównych powodów wystąpienia mongolizmu jest właśnie wiek matki Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 12:59 rybbbka4 napisała: > Raczej nie bzdura:) poszukaj sobie stronę z badaniami prenatalnymi, tam są > szczegółowo omówione czynniki które wpływają na wady rozwojowe płodu, a jednym > z głównych powodów wystąpienia mongolizmu jest właśnie wiek matki 70% dzieci z zespolem downa urodzily kobiety do 25 roku zycia. to odnosnie badan prenatalnych:) Odpowiedz Link Zgłoś
owca Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:01 pimpek_sadelko napisała: > 70% dzieci z zespolem downa urodzily kobiety do 25 roku zycia. to odnosnie > badan prenatalnych:) czy możesz wskazać źródło takiej statystyki? zawsze mi się wydawało, że większym ryzykiem obardzone są ciąże starszych matek Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:03 owca napisała: > pimpek_sadelko napisała: > > > 70% dzieci z zespolem downa urodzily kobiety do 25 roku zycia. to odnosni > e > > badan prenatalnych:) > > czy możesz wskazać źródło takiej statystyki? > zawsze mi się wydawało, że większym ryzykiem obardzone są ciąże starszych matek > nie pamietam strony, ale to szukalam w googlach czegos o tescie pappa, ktory mialam miec robiony. wrzuc, na pewno znajdziesz... ja zaraz tez sprobuje poszukac. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko owco 30.08.05, 13:08 pomylilam sie, to chodzi o kobiety do 35roku zycia. wklejam link, i przepraszam za wprowadzenie w blad. www.badaniaprenatalne.pl/papp_a_lekarze.html Odpowiedz Link Zgłoś
rybbbka4 Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:06 To z jakiejś nieoficjalnej strony to chyba wzięłaś. Albo badania były robione w wyjątkowej grupie osób. Nie ma co się oszukiwać, pierwsze dziecko po 30tce to ryzyko. I nie podawaj statystyk jeśli nie wiesz skąd je brać i czy są prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: kiedy się chce, 30.08.05, 13:02 byleby nie po menopauzie hehe.Moja córcia pojutrze zaczyna pierwszy dzień szkoły :))))))))))) jezuuuuuuuuu, boję się strasznie. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: kiedy się chce, 30.08.05, 13:04 krysica napisała: > oj mamuśka!!!!!a córcia boi sie???? tak!boimy się razem, ale przysięgamy sobie codziennie, że damy radę.We dwie. Odpowiedz Link Zgłoś
krysica Re: kiedy się chce, 30.08.05, 13:05 tylko nie ryczcie publicznie...:):) przy innych dzieciach bo efekt domina murowany...!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
owca Re: kiedy się chce, 30.08.05, 13:04 mój syn również :-) dawno nie miałam takiego strrrrrresssssa ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: kiedy się chce, 30.08.05, 13:09 owca napisała: > > mój syn również :-) > dawno nie miałam takiego strrrrrresssssa ;-) ale miło, że nie tylko ja mam mokro w gaciach :)))) już urlop sobie załatwiłam na czwartek.Boże, jaka ja jestem dumna, szczęśliwa, wystraszona, zdenerwowana, podniecona i w ogóle... :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziecha1 Re: kiedy się chce, 30.08.05, 13:22 Moj idzie do przedszkola :DDD ale nie brałam urlopu z tego powodu :DD Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziecha1 Re: kiedy się chce, 30.08.05, 13:25 Myślisz? :DD nie potrafie sobie wyobrazić, że idzie do szkoły! Odpowiedz Link Zgłoś
owca Re: kiedy się chce, 30.08.05, 13:28 nie martw się te cztery lata przelecą tak szybko, że nawet nie zauważysz Odpowiedz Link Zgłoś
sagis Re: kiedy się chce, 30.08.05, 13:07 kiedy się chce i uważa się, że można podjąć tą odpowiedzialność, która jest do końca naszego życia. Dziecko to nie jest zabawka. A, na pewno będzie fajnie w szkole. Pozna nowe koleżanki i kolegów. Odpowiedz Link Zgłoś
katrin27 Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:04 mam 27 lat, niedawno stracilam swoja pierwsza ciaze:( nie mam zamiaru dlugo czekac na nastepna. niedlugo zbieram sie za ponowne starania. mysle ze wiek mam odpowiedni no i odpowiedniego mezczyzne co w moim przypadku bylo glownym powodem do staran o malenstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:06 moj lekarz zawsze twierdził ze najlepszy wiek to 18 ale niestety psychicznie jeszcze nie:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
owca Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:08 istotnie coś w tym jest, że im wcześniej tym lepiej ale taka młoda matka również powinna mieć dobrą opiekę i duże wsparcie rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:11 mmagi napisała: > moj lekarz zawsze twierdził ze najlepszy wiek to 18 ale niestety psychicznie > jeszcze nie:-)) nawet nie wiesz co robiliśmy żeby mieć dziecko......... Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:22 on mówił tak ogólnie z punktu widzenia medycyny:) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:07 ja słyszałam, że lepiej przed 30-stką, bo wtedy kobieta jest bardziej elastyczna i łatwiej rodzi, ale czy to prawda to nie wiem. Ja powoli nastawiam się na Cini-Minis (jak to mówi zacny mąż mój), niedługo skończę 23 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:23 o moj boze ale Ci głupot ktos nagadał:-) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:26 ;)) ja tam panicznie się boję rodzenia więc we wszystko jestem zdolna uwierzyc. I jeszcze miałam pomysł na cesarkę, ale mężowiu mówi, że będziemy rodzić naturalnie. Mądry taki, cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:28 złapiesz go za jaja i jakos pójdzie:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:31 cytat z porodu znajomych: Magda do pielęgniarki: (na sali - 2 doba rodzenia): ..daj mi kur...a wredna suk... jakieś znieczulenie. Do męża, który chce pomóc: kur...a spierda...dajcie mi wszyscy spokój. Dodam, że na codzień nie przeklina (no prawie) i jest miłą osobą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:33 boskie to było:-) Odpowiedz Link Zgłoś
owca Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:29 ja swojego rodziłam najpierw siłami natury a potem cesarką /podwójnie urodzony he he/ i wolę cesarkę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:32 ta...ale po cesarce mogą wystąpic problemy z 2 ciaza Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:33 vandikia napisała: > ta...ale po cesarce mogą wystąpic problemy z 2 ciaza kto ci tak nagadał? Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:34 ona ma wogóle dobre wiadomości,np.ze 30tka jest bardziej rozciagliwa niz młodka:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
owca Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:39 to już nieaktualne.. podobno przynajmniej mój lekarz tak twierdził Odpowiedz Link Zgłoś
isabela_1974 Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 30.08.05, 13:57 Pierwszego synka urodziłam mając lat 22, drugiego 31. I zdecydowanie polecam wcześniej niż później. Druga ciąża była koszmarna - wszystko mnie bolało - kręgosłup, brzuch, mięśnie, nogi. A nie jestem jakąś "zapuszczoną" fizycznie osobą :) Co dzień powtarzałam, że gdybym mogła cofnąć czas, to rodziłabym z pięć lat wcześniej. Za to co do samego macierzyństwa, to teraz jest może fajniej, bo człowiek już wie, jak szybko czas mija i cieszy się każdym dniem z maluszkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
river.of.deceit Re: jaki najlepszy wiek, zeby urodzic pierwsze dz 31.08.05, 13:39 Najlepszy wiek dla kobiety na zawarcie malzenstwa to 18 -24.Dziecko zaraz po slubie.Ot i caly problem.... Odpowiedz Link Zgłoś