Dodaj do ulubionych

w LANDER'S - całoroczne języki ZA DARMO!!!

26.09.05, 20:30
W listopadzie w LANDER'S (ul. Sienkiewicza 7)organizowane będą całoroczne
kursy językowe dla pracujących - finansowane z Europejskiego Funduszu Społecznego!

dostępne języki: angielski - niemiecki - włoski
ilość godzin zajęciowych : 140 (2x w tygodniu po 2 godziny przez 10 miesięcy)

koszt kursu : .............. totalne 0 zł ..................
warunki uczestnictwa:
- umowa o pracę
- podstawowe wykształcenie
- kolejnosc zgłoszeń

W opcji: kursy dla pracujących ZMIANOWO!!! - (harmonogram dostosowany do
zmian w pracy)

Zapisy odbędą się pod koniec pażdziernika.

JUZ TERAZ ZAPLANUJCIE SOBIE NAUKĘ...
Obserwuj wątek
    • radexior Re: w LANDER'S - całoroczne języki ZA DARMO!!! 27.09.05, 11:12
      Wow, aż ciężko uwierzyć, genialnainicjatywa! Akurat
    • ronja2 Re: w LANDER'S - całoroczne języki ZA DARMO!!! 27.09.05, 11:20
      no to trzeba trzymać rękę na pulsie...
    • krzys00 czemu tylko dla pracujących??? 27.09.05, 12:55
      bardziej taka oferta powinna byc do bezrobotnych skierowana
      • kistek Re: czemu tylko dla pracujących??? 27.09.05, 22:51
        Kursy dla bezrobotnych organizowane są przez Urząd Pracy. Nasz tyski PUP
        aktualnie szkoli w tym zakresie 60 osób bezrobotnych.

Tego rodzaju kursy zgodnie z celami ZPORR (Zintegrowany Program Operacyjny
        Rozwoju Regionalnego) ma na celu zwiekszenie mobilnosci zawodowej mieszkańcow
        Slaska oraz ich wieksza wartosc na rynku pracy - po prostu latwiej jest chronic
        przed bezrobociem niz z niego wyciagac...

Sceptykow nie zachecam takich kursow - bo ilosc miejsc jest (niestety) na tyle
        ograniczona ze i tak chyba dla wszystkich nie starczy.

Spodziewane rozpoczecie nauki - listopad 2005

Termin rozpoczecia zapisow na te kursy zostanie zamieszczony w prasie ... i
        oczywiscie na Naszym FORUM :)

pozdr.
        • radexior Re: czemu tylko dla pracujących??? 27.09.05, 23:00
          Na stronie internetowej Landersa ani słowa. A czy to nie jest na zasadzie wpłacie pierw kaucji?
          • taclar Re: czemu tylko dla pracujących??? 28.09.05, 06:58
            czy może ktoś podać adres strony internetowej Landersa??
            • kumana1 Re: czemu tylko dla pracujących??? 28.09.05, 08:18
              a dla osob ktore maja swoja działalnosć?? a o co chodzi z tym wykształceniem
              podstawowym bo jakos dziwnie to napisałes? tzn ze moga byc tylko osoby z takim
              wykształceniem
              • kistek Re: czemu tylko dla pracujących??? 28.09.05, 10:52
                na stronie Landersa na razie nic nie pisze bo strona bedzie w kompletnej
                przebudowie. Poza tym jak pisalem wczesniej, oficjalnej informacji mozna sie
                spodziewac gdzies okolo 10. pazdziernika.

Niestety "przedsiebiorca" tj osoba prowadzaca wlasna dzialalnosc nie moze byc
                Beneficjentem - tego projektu :(

co do wyksztalcenia podstawowego - to jest minimalne wymagane wysztalcenie (wg
                wymogow ZPORR).

Dla zachety moge jeszcze tylko dodac:
                10 grup - j. angielski (poziomy uzaleznione od chetnych)
                5 grup - j. niemiecki ( jak wyzej)
                2 grupy - j. wloski (tylko poziom podstawowy)

• kistek Re: czemu tylko dla pracujących??? 17.10.05, 08:05
                  Zgodnie z obietnicą, infomuję że zapisy są już otwarte.

Zainteresowanych zaprasza na stronę
                  www.landers.pl/dodatki/dodatki.htm

jest tam do pobrania FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY.

Z wypełnionym Formularzem należy przyjść (osobiście)do siedziby LANDER'S (TYCHY,
                  Sienkiewicza 7, tel 227 13 46)
                  w razie konieczności (osoby które już się uczyły) będzie do napisania test
                  kwalifikacyjny. Następnie osoba zostanie umówiona na rozmowę z metodykiem w celu
                  dokładniejszego określenia poziomu znajomości języka.

Po zakwalifikowaniu do odpowiedniej grupy (jeżeli będą jeszcze miejsca), nastąpi
                  podpisanie umowy i zebranie wymaganych dokumentów ( zaśw. od pracodawcy i
                  ostatnie świadectwo ukończenia szkoły)
                  • metgreg Re: czemu tylko dla pracujących??? 17.10.05, 09:28
                    taa, PUP. kursy może i są, ale z tego co wiem to można się nie załapać bo np.
                    ma się skończone 25 lat. więc najlepiej być młodym bezrobotnym. absurd !!! nie
                    mówie ze na wszystkie kursy. ale np kurs profesjonalnej obsługi biura kosztuje
                    na głowe ok 700 zł państwo. a moim zdaniem za 7 dni kursu, w którym przez
                    pierwsze 2 dni gada sie o dupie marynie, to troche marnowanie pieniędzy. i nikt
                    tego nie kontroluje.
                    • kistek Re: czemu tylko dla pracujących??? 17.10.05, 10:08
                      Metgreg, jestes typowym przykładem polskiego Biadolenia...

po pierwsze kursy o ktorych pisalem z PUP nie maja nic wspólnego! Instytucją
                      finansująca kurs jest Europejski Fundusz Spoleczny.
                      (zapraszam na strone
                      www. efs.gov.pl)

po drugie, jak bys wiedzial jak wyglada procedura uzyskania srodkow na tego typu
                      szkolenia to nie robiłbys wywodów na temat oceny merytorycznej kursów, bo było
                      to przedmiotem analiz przez osoby do tego kompetentne, a ty swoja opinie
                      opierasz na lepperowym wywodzie pt. "... kurs gdzies tam był kiepski wiec
                      wszystkie kursy sa do bani"

po trzecie, I najważniejsze, kurs jest całkowicie DOBROWOLNY, tak wiec masz
                      kolego problem "z głowy"
                      • magbin Re: czemu tylko dla pracujących??? 17.10.05, 10:52
                        Żeby tylko nie było tak jak w Europie 2000. Uczyliśmy się „za darmo” z funduszu
                        jeden semestr, od marca do czerwca (miały być 2 lata), a później... fruu.
                        Przepraszamy, ale Unia E. więcej nie chce sfinansować, więc albo 1000 zł za
                        kurs w przyszłym, albo od następnego semestru koniec nauki.
                        • kistek Re: czemu tylko dla pracujących??? 17.10.05, 12:41
                          niestety, niektóre firmy stosują różne sposoby na zdobycie Klienta.

W LANDER'S kurs obejmuje 140 godzin kursowych (tak wiec nauka trwac bedzie od
                          listopada do konca lipca 2006 r.)

-udzial w kursie nie wiaze sie z żadną Kaucją (typu 500 zł jak w Europie)
                          - kurs jest całkowicie za darmo

- jedynie w przypadku zrezygnowania z kursu lub nie spełnienia warunkow umowy,
                          Kursant zobowiązany jest do pokrycia kosztów szkolenia ( co wydaje się być
                          racjonalne- w końcu kurs jest dla osób które chca się uczyć a nie "spróbować"
                          chodzić)
                          • metgreg Re: czemu tylko dla pracujących??? 17.10.05, 15:12
                            kistek, przeczytaj najpierw dokładnie co napisałem, potem pisz. dokładnie
                            napisałem "nie mówie ze na wszystkie kursy... " więc nie gadaj mi tu że piszę o
                            wszystkich kursach. za czasów jak byłem zarejestrowany w PUP to mi się scyzoryk
                            czasem otwierał jak nie mając pojęcia o stanowisku mi wciskali kwitek, żebym
                            tylko się zgłosił do potencjalnego pracodawcy. ale nie ważne czy pan to umie
                            czy nie, pan pójdzie i zobaczy. strata mojego czasu i pieniędzy państwa. może i
                            wstępna kontrola jest, ale czy ktoś rozlicza potem firmu przeprowadzającee
                            kursy z tego co zrobiły i jak? nie broń tak PUP bo mógłbym wiele przykładów
                            wyrzucić. nie o to mi jednak (teraz) chodzi. i prosze nie obrażać mnie
                            lepperyzmem, bo do idiotów pokroju jego elektoratu mi daleko. przytoczyłem
                            jeden konkretny kurs, który uważam był stratą pieniędzy w porównaniu z tym, co
                            na nim było.

biadolenie?? patrząc na to co się dzieje w niektórych instytucjach to trudno
                            być optymistą. i ni episz mi że mówię o wszystkich intytucjach na całym świecie.
                          • radexior Re: czemu tylko dla pracujących??? 17.10.05, 16:23
                            A nie ma nawet możliwości spróbować dwóch lekcji? Żebym wiedział, że sposób
                            nauczania mi odpowiada. I nie chodzi o wybrzydzanie.
                            • taclar Re: czemu tylko dla pracujących??? 18.10.05, 07:10
                              muszę przyznać, że nie do końca jest dla mnie zrozumiały sposób ostatecznego
                              wyboru osób zakwalifikowanych na kurs. Czyż nie jest logiczniejszym
                              rozwiązaniem kolejność zgłoszeń? No bo właściwie na jakiej podstawie wybiera
                              się grupę szczęściarzy? To że jest test i rozmowa to zrozumiałe, ale tylko do
                              określenia stopnia zaawansowania. Czyż nie jest tak, że osoba przynosząca swoje
                              zgłoszenie ostatniego dnia mogłaby mieć więcej "szczęścia" niż ta, która
                              przyszła od razu po rozpoczęciu zapisów???
                              • kistek Re: czemu tylko dla pracujących??? 18.10.05, 07:28
                                o rekrutacji decyduje kolejnosc zgłoszeń...

jest jednak kilka kwestii które to komplikują:
                                1. grupy są wyłącznie 12 osobowe
                                2. grupy są na różnych poziomach zaawansowania.

Przykładowo może zajść sytuacja gdzie, osoba która chciałaby się zapisać na
                                poziom podstawowy z j. angielskiego, niestety już się nie dostanie bo we
                                wszystkich grupach jest komplet (po 12 osób), a grupa na poziomie zaawansowanym
                                będzie się kompletować do końca miesiąca.

Niestety, mam świadomość że nie wszystkim może się udać kwalifikacja do tych
                                grup, za co mogę jedynie przeprosić. Kursy te niejako "od górnie" zaplanowane są
                                na przeszkolenie konkretnej grupy ludzi na konkretych poziomach zaawansowania.

Uważam że warto jednak próbować, bo różnie z kursantami bywa i w sytuacji gdy
                                ktoś z osób zakwalifikowanych nie przedstawi wymagalnych dokumentów lub z
                                różnych przyczyn zrezygnuje po kilku zajęciach z kursu, jego miejsce zastąpi
                                osoba z listy rezerwowej.

tym niemniej uważam że fakt że pojawiły się tego typu kursy nalezy traktować
                                jako zaletę członkowstwa w UE.
                    • dementia Metgreg! absurd? pozornie 18.10.05, 08:10
                      Kurs jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, w
                      związku z czym związany jest z jakimś konkretnym działaniem, nakierowanym na
                      konkretną grupę beneficjentów ostatecznych (czyli w tym przypadku kursantów). UE
                      szczegółowo określa kto może być odbiorcą usługi proponowanej przez
                      projektodawcę i w ramach konkretnego działania, priorytetu. To nie jest wymysł
                      organizatora kursu - on pozyskał pieniądze i składam tu gratulacje, bo wiem ile
                      wysiłku i determinacji to kosztuje.
                      Jeśli masz pretensje, że najlepiej był młodym bezrobotnym,żeby się na kurs
                      załapać, to wyjaśnię Ci, że sporo uwagi Europejski Fundusz Społeczny zwraca na
                      problem zapobiegania wykluczeniu społecznemu młodzieży, na wsparcie grup
                      szczególnego ryzyka. Taki kurs dla młodego człowieka w trudnej sytuacji
                      życiowej, to wędka. Niestety w Polsce dotychczas taki człowiek dostawał rybę i
                      nie potrafił się sam zaktywizować. Na szczęście coś się dzięki UE w tej kwestii
                      zmienia.
                      Co do kontroli - realizacja projektu, jego zarządzanie, także finasowe jest
                      bardzo szczegółowo kontrolowane przez Ministerstwo Gospodarki i Pracy, a także
                      UE. Było kilka przykładów w Europie na to, że 'machloje' finansowe przy
                      programach finansowanych z UE po prostu nie popłacają (wiążą się z bardzo
                      wysokomi karami finasowymi). Budżet projektu jest bardzo mocno maglowany zanim
                      zostanie zakceptowany, a potem podczas realizacji wszystkie wydatki są
                      szczegółowo dokumentowane, co miesiąc lub 3 miesiące składa się szczegółowe
                      sprawozdania i wyliczenia na co ile się wydało. Zrobisz to źle - nie dostaniesz
                      kolejnej transzy na realizację - projekt upada.
    • kistek za darmo Zertifikat Deutsch 17.11.05, 18:16
      Informuję forumowiczów że jest jeszcze miejsce na kurs języka niemieckiego na
      poziomie Zertifikat Deutsch. Zostało tylko 1 miejsce!

osoby zainteresowane proszone są o kontakt pod nr tel. 227 13 46, i umówienie
      się na test kwalifikacyjny.

zajęcia odbywają się w poniedziałki i środy na godzinę 19.00 - 20.30.
      termin zajęć: 14.11.2005 - 31.07.2006.

KOSZT KURSU - ZERO ZŁOTYCH
      dla osób mieszkających poza Tychami przewidziany jest zwrot kosztów dojazdu (do
      równowartości biletu autobusowego)

Jednocześnie chcemy serdecznie podziękować wszystkim osobom zainteresowanym
      naszymi kursami a które niestety nie zakwalifikowały się na kursy.
      Zainteresowanie przerosło nasze oczekiwania i możliwości. Ufamy że dzieki Waszym
      zgłoszeniom uda nam się przygotować kolejną serię kursów darmowych w przyszłym roku.
      • kistek Re: za darmo Zertifikat Deutsch 17.11.05, 20:41
        są jeszcze wolne miejsca na niemiecki na niższych poziomach!

zapraszamy
        • taclar Re: za darmo Zertifikat Deutsch 18.11.05, 07:18
          Kpiną był ten cały nabór! Nikt nie potrafi wytłumaczyć, na jakiej podstawie
          dokonano wyboru do grup. Fakt, jestem jedną z osób którym się "nie udało", ale
          mój żal jest uzasadniony. Dokumenty złożyłam od razu jak zaczął się nabór,
          test zakwalifikował mnie do grupy zaawansowanej, a tu nagle wydłużony nabór,
          coraz bardziej niejasne zasady... Szkoda słów. Po prostu kpina.
      • pips_ok Re: za darmo Zertifikat Deutsch 18.11.05, 01:03
        Wiysz co.... niy byda komyntowoł Waszyj metody kwalifikowania kandydatow. Jedyn
        wjellki najzel. Jak zawsze z gorolami....

Vivaat Silesia Superior!!
        • lawia Re: za darmo Zertifikat Deutsch 18.11.05, 09:28
          Dokładnie dostali się znów tzw. "pociotki"
          Bo jak można zrozumieć ten nabór. Nikt nie potrafił wytłumaczyć zasad na jakich były kwalifikowane osoby.
          Ja również złożyłam wniosek zaraz jak się zaczął nabór i niestety się nie dostałam. Jestem zła nie z tego powodu, że się nie dostałam ( choć mi trochę żal) ale z powodu tego że nie mogę się dowiedzieć dlaczego się nie dostałam.
          • patryk1972 Re: za darmo Zertifikat Deutsch 18.11.05, 09:43
            Ja i moja żona też składaliśmy wnioski na udział w kursach: angielski (ona) i
            włoski (ja). Oczywiście również się nie dostaliśmy, i podobnie jak piszący
            tutaj współforumowiczowie nie odpowiedziano nam dokładnie dlaczego się nie
            dostaliśmy. Ale trudno się mówi, kocha się dalej. Widać tak ma być i już.
            Spróbujemy szczęścia za rok.
            • lawia A czy ktoś wogóle się dostał? 18.11.05, 09:45
              Czy to był jakiś "pic na wodę"?
              • taclar Re: A czy ktoś wogóle się dostał? 18.11.05, 13:40
                No, ciekawe czy kistek się na ten temat wypowie.
                Kolejność zgłoszeń... śmiechu warte. To przepraszam, po co przedłużono termin
                składania dokumentów? I dokonano tego po tym, jak ja i mnóstwo innych osób,
                które "dziwnym trafem" zostało pominiętych, złożyło już odpowiednie dokumenty.
                Mnie przez telefon powiedziano, że Landers chciał być uczciwy wobec osób, do
                których informacja o naborze dotarła za późno. Uczciwy???? Jedno wielkie
                oszustwo!! Ciekawa jestem, kto za to wszystko odpowiada??!!??
      • dementia Re: za darmo Zertifikat Deutsch 18.11.05, 13:50
        Tak sobie czytam wypowiedzi osób, które się nie dostały i nasuwa mi się coś na
        myśl - projektodawca poszedł po najmniejszej linii oporu i nie pomyślał o lepiej
        zorganizowanym procesie naboru, co można oczywiście wliczyć w koszty całego
        projektu i UE nie żałuje na to kasy, bo od dobrania odpowiedniej grupy
        beneficjentów zależy sukces projektu. Dlaczego postawiono na kolejność zgłoszeń?
        Wygodniej dla projektodawcy? Pewniej, że na kursach znajdą się znajome osoby,
        pod które konkretnie pisało się projekt?
        • radexior Re: za darmo Zertifikat Deutsch 18.11.05, 15:35
          Ja też próbowałem, i też się nie dostałem:)
          Gdy przyszedłem, robiłem test z angielskiego, pani w sekretariacie powiedziała, że w sumie nie wiadomo jakie będą kryteria. I to chyba najlepsze podsumowanie. Dopiero jak zebrali odpowiednią ilość podań to sobie dopasowali.
          Jestem w stanie zrozumieć: zależy od ilości osób na danym poziomie i pewnie dużo łatwiej się dostać na średniozaawansowany włoski niż podstawy angielskiego, ale kryteria wyboru mogli jednak ogłosić.
          • kistek Re: za darmo Zertifikat Deutsch 18.11.05, 18:12
            czytam sobie Wasze opinie i nie pozostaje mi nic innego jak tylko się uśmiechnąć :)

Na początek może należałoby powiedzieć, że nie dostało się ponad 400 osób.
            Po drugie: jeszcze przed rozpoczęciem rekrutacji jasne były zasady naboru i
            każda osoba o tym była dobrze poinformowana. (zostały one opisane w moich
            pierwszych postach, oraz informowaliśmy o nich w sekretariacie). Nic nie było
            przedłużane, przenoszone itd. - gdyby wszystko było ustawione to po co byłoby
            rzekome przedłużanie rekrutacji???
            Poniekąd rozumiem że osoby które nie załapały się do grupy mają prawo doszukiwać
            się "korupcji", "machlojek", i innych powodów, bo przecież KAŻDY składał ZARAZ
            NA POCZĄTKU.(tylko nikt nie napisał dokładnie kiedy!!!)
            (Osóby interweniujące w sekretariacie wiedzą że każda osoba jest na liście
            rezerwowej wg dnia złożenia wniosku.)

Po trzecie: wszyscy podważają FORMĘ rekrutacji... hmmm... chętnie posłucham
            jakie "bardziej jasne" zasady byłyby lepsze? może np. takie jak w WSZINS? gdzie
            ogłoszono jeden termin złożenia wniosków, np. 13.10.2005 o godz. 10.00? Ciekawe
            tylko że nikt nie negował w tamtej rekrutacji faktu że po wpuszczeniu "GARSTKI"
            ludzi na zapisy NAGLE ZABRAKŁO MIEJSC!!!

.... a może lepiej zorganizować rekrutację jak w Europie 2000? "DARMOWE KURSY
            DLA OSÓB KTÓRYCH NORMALNIE NA TO NIE STAĆ" po uiszczeniu "drobniutkiej" kaucji
            gwarancyjnej 500 zł!!!! (to ja już chyba wole kursy komercyjne...)

po czwarte: jak życie pokazuje, już po pierwszych zajęciach okazało się że sporo
            osób uznało że NIE CHCE IM SIĘ CHODZIĆ!!!. Szczerze mówiąc - chwała im za to, bo
            dzięki ich szybkiej decyzji ich miejsce zajęły osoby z listy rezerwowej tj. tej
            gdzie wszyscy "niezadowoleni z rekrutacji" się znajdują.

... w przypadku języka niemieckiego na dzień dzisiejszy w wyniku
            "odpowiedzialnej decyzji" kilku osób nadal szukamy chętnych na kursy - poziomy
            zaawansowania: GRUNDSTUFE 2, GRUNDSTUFE 3 i ZERTIFIKAT DEUTSCH.

Poza tym zasady rekrutowania określone są w uzupełnieniu do programu ZPORR i
            innych wytycznych dla instytucji ubiegających się o dofinansowanie ze środków
            UE. Jak poczytacie to się przekonacie że LANDER'S tak naprawdę to na własną
            inwencję w sprawach rekrutacji nie ma wiele do powiedzenia.

Po piąte: jak zwykle najłatwiej się krytykuje! w końcu Beneficjent Ostateczny -
            czyli Kursant - wszystko co musi robić to CHODZIĆ NA ZAJĘCIA - kompletnie za
            darmo. My z kolei, mamy pełno roboty żeby sprawnie zrealizować projekt do końca.

Ale cóż, najlepiej jest krytykować krytykować i krytykować. Wtedy, INSTYTUCJE
            WDRAŻAJĄCE, CHĘTNIE POCZYTAJĄ JAK TO BEZSENSOWNIE WYDAJĄ PIENIĄDZE UNIJNE I KU
            SATYSFAKCJI RZESZY "NIEZAKWALIFIKOWANYCH" W LATACH NASTĘPNYCH NIE BĘDZIE ŻADNEGO
            KURSU DARMOWEGO DLA MIESZKAŃCÓW TYCHÓW I OKOLIC.

... a co potem? filmy Barei pięknie to opisują ...

Po szóste: jeszcze raz wszystkim dziękuję.... i przepraszam że się nie
            dostaliście. Nie ukrywam że argument w postaci ilości osób zainteresowanych tego
            rodzaju kursami stanowi podstawę do złożenia projektu kontynuującego - co
            zwiększa nasze szanse na akceptację przyszłorocznego projektu.
            • szantymen80 Ja mam mimo wszystko pozytywne odczucia :) 19.11.05, 23:00
              Jednak sprawdza się - Polacy mają chyba we krwi narzekanie. Tak jest ze
              wszystkim. Czy w sporcie, czy w pracy, czy też w tym przypadku. Nie potrafią
              dostrzec ogromnych zalet, a szybko wyłapują i wyolbrzymiają drobne wady. Może
              ta rekrutacja nie była do końca jasna, lecz ktoś się tam dostał. Ja się cieszę
              bo moja żona zaczęła chodzić na ten kurs. Nigdy nie była związana z Landersem -
              to pierwszy jej kurs (żadnych znajomości). Do mnie pani później też zadzwoniła
              lecz niestety nie mogłem skorzystać (nie odpowiadał mi dzień). Mówię o tym aby
              pokazać, że jednak można było się dostać. Zgłoszenie oddaliśmy stosunkowo
              szybko, dzięki temu, że właśnie na tym forum była podana informacja o darmowym
              kursie i pilnowaliśmy sobie początku zapisów. Pozdrawiam optymistów i tych
              optymistycznych inaczej. Myślę, że za rok znowu będzie taki kurs i już będzie
              mi pasował dzień i pora dnia ;) !
    • wiewiorka13 Re: w LANDER'S - całoroczne języki ZA DARMO!!! 18.11.05, 20:38
      witam wszystkich; Landers ma pełne ręce roboty przy rekrutacji i organizacji
      kursów? Pewnie tak, ale proszę nie zapomninać o dwóch rzeczach, nikt Was nie
      zmuszał do rozpisania wniosku i projektu prowadzenia kursu, a poza tym
      zrobiliście to chyba po to żeby dostać zwrot poniesionych kosztów, bo przecież
      chyba o to w fundasz chodzi, inaczej zabawa ta nie miałaby sensu....Przy okazji
      czy o naborze zainteresowani mieli sobie poczytać na stronach ZPORR czy może
      Ministerstwa Pracy, albo na stronach jeszcze innnego organu?? Skoro jesteście
      organizatorem kursu to zdaje się, ze pełna i rzetelna informacja leży w Waszej
      kompetencji; a tej brakowało. Przy rejestracji mojego zgłosenia rozmawiałam z
      osobami z sekretariatu, ktore nie potrafiły mi odpowiedzieć jakie są zasady
      rekrutacji, więc na pomoc przywołały Dyrektora szkoły, który krótko mówiąc
      przyznał, że od Landersa zależy kto będzie przyjęty i nam zainteresowanym ani
      nic do tego, ani też nie sprawdzimy które w kolejności jest nasze
      zgłoszenie........bez komentarza; ponad to uzyskałam informację, że z KAŻDYM
      będzie przeprowadzona jeszcze rozmowa kwalifikacyjna, która potweirdzi badź
      zaprzeczy "przydatność" kandydata. Ja, ani osoby które znam nie zostały na taką
      rozmowę zaproszone....
      Rozumiem, że warunki podyktowane przez Unię są takie a nie inne i sztywne
      rygory zmuszają Was do wypełnienia zapisanych w projekcie warunków, a to z
      kolei prowadzi do tego, że poszukujucie osób, które beda uczęszczały na zajęcia
      i za które otrzymacie zwrot poniesionych kosztów. Może wystarczyło po prostu
      umieścić na stronie linki do odpowiednich stron, gdzie są opisane kryteria
      naboru, bądź po prostu podać je na Waszej stronie a wszystkim wyszłoby to na
      zdrowie.

• kistek Re: w LANDER'S - całoroczne języki ZA DARMO!!! 19.11.05, 07:47
        Wiewiorka13 napisała:
        "... proszę nie zapomninać o dwóch rzeczach, nikt Was nie
        > zmuszał do rozpisania wniosku i projektu prowadzenia kursu ... "
        tak, wiemy...
        ale - uczestnictwo w kursach również jest dobrowolne. Niestety komentarze
        wiewiorki13 przypominają bardziej reakcję na kiepską ustawę którą uchwalił Rząd
        a obywatele nie mają na to wpływu.

- czy o naborze zainteresowani mieli sobie poczytać na stronach ZPORR czy może
        > Ministerstwa Pracy, albo na stronach jeszcze innnego organu??...

na stronie www.landers.pl jest link do strony EFS (www.efs.gov.pl) więc osoby
        wnikliwie pragnące poznać zaplecze organizacji i realizacji projektu mogą sobie
        poczytać. Przeczytają wówczas wytyczne które mówią że Kursantom powinno się
        możliwie maksymalnie UŁATWIĆ korzystanie ze dobrodziejstwa funduszy Europejskich.!

rozumiem że wg WIEWORKI13 powinniśmy kazać każdemu kursantowi ZAPOZNANIE SIĘ Z
        DWOMA PODSTAWOWYMI PODRĘCZNIKAMI (każdy po 350 stron) ZANIM SIĘ ZAPISZĄ NA KURS!

co do rozmowy z Dyrektorem, to WIEWORKA13 jest przejawem najwiekszej wady
        internetu tzn. bezkarnego wypisywania NIEPRAWDY pod zasłoną fikcyjnego pseudonimu.
        tak tak PANIE ..... (może zostawię sobie te nazwisko dla siebie).
        Po pierwsze - skoro tak ochoczo pisze PAN jak to nierzetelnie rekrutujemy to
        dlaczego ukrywa się PAN pod nickiem który sugeruje że jest PAN KOBIETĄ? (czyżby
        SEKSMISJA???)

po drugie - widział PAN na własne oczy segregator z każdą zgłoszoną osobą, gdzie
        bez problemu znaleźliśmy Pana nazwisko.
        Jeżeli rzuca Pan jakieś oskarżenia to wolałbym żeby były poparte faktami

co do rozmów - to były przeprowadzone tam gdzie to było merytorycznie uzasadnione.
        Być może wg Pana WIEWORKA13 to należałoby zaprosić wszystkie 600 osób i na
        podstawie krótkiej rozmowy indywidualnej zdecydować kto jest a kto nie!
        (już teraz widze to forum z komentarzami typu :
        - "ile trzeba zapłacić żeby znaleźć sie na kursie"
        albo
        - "traktują nas jak murzynów - biorą tylko tych atrakcyjnych"...

itd itd itd...

nie nie Panie WIEWORKA - mimo oczywistych wad zwiazanych z kursami FINANSOWANYMI
        Z UE - przeprowadzona przez LANDER'S rekrutacja przeprowadzona była z nalezytą
        starannością i uczciwością.
        • radexior Re: w LANDER'S - całoroczne języki ZA DARMO!!! 19.11.05, 09:37
          Kistku, spokojnie. Z mojej strony są to uwagi, które jako klient mam prawo
          wyrazić. Nie po to bym wam "dowalić", bo się nie dostałem, ale by następnym
          razem błędów z Waszej strony było mniej.
          Fajnie, że wykonaliście ogrom pracy by darmowe kursy mogły się w Tychach
          odbyć, ale przecież nie robicie tego charytatywnie! To jest dla Was biznes.
          Mówisz, że Europa2000 żąda 500zł kaucji zwrotnej. U Was, w przypadku rezygnacji
          (nawet ze względów losowych) trzeba pokryć cały koszt, czyli 1500zł.
          A mnie pani w sekretariacie NAPRAWDĘ poinformowała, że nie wiadomo jakie będą
          zasady wyboru podań. Niekoniecznie decyduje kolejność (ja akurat nie byłem z
          tych pierwszych, więc może chciała mnie podnieść na duchu:)
          • kistek Re: w LANDER'S - całoroczne języki ZA DARMO!!! 19.11.05, 10:14
            radexior, ja jestem spokojny :)

muszę przyznać że ogromna wiekszość osób reaguje tak jak ty, czyli traktują to
            jako coś co może tym razem się nie udało i trudno - ale może następnym razem
            będzie lepiej - grunt że wogóle coś takiego jest.

niestety są "rodzynki" które traktują nas jak wroga który chce się na kursantach
            dorobić.

co do "ewentualności" zwrotu kosztu kursu to wydaje mi się to całkowicie
            uzasadnione, jednakże w praktyce uczciwie powiem że trzeba naprawde się postarać
            żeby pokryć koszt kursu. 20% zajęć można opóścić bez powodu tj. prawie 1,5
            miesiąca zajęć!, każdy test śródsemetralny można zaliczać do skutku, egzamin
            końcowy można poprawić, tak więc jeżeli kursant przejawia chociaż troszkę chęci
            do uczestnictwa to już nic poza tym złego stać się nie może.

co do względów losowych, tj choroba itp., to jeżeli zdarzy się na początku kursu
            to jej miejsce zastępuje osoba z listy rezerwowej, a jeśli później to pisząc
            oświadczenie, mamy prawo uznać losowość danego przypadku i nie obciążać kursanta
            kosztami.

Niestety jak każda rzecz na tym świecie jest w tych kursach 1 mankament (o
            którym infomujemy otwarcie). Z uwagi na przesunięcia harmonogramu projektu -
            kursy muszą kończyć się końcem LIPCA 2006r. Każdy kto zetknął się z nauką
            języków wie jak trudno chodzi się w okresie czerwca (a co dopiero lipca), kiedy
            słonko świeci, rowerek czeka, a tu trzeba chodzić na kurs.

Zeby ostudzić "diabelskie myśli" w tamtym okresie przewidziana jest sankcja w
            wysokości 1500 zł!
            • radexior Re: w LANDER'S - całoroczne języki ZA DARMO!!! 19.11.05, 10:31
              Wreszcie jestem doinformowany:)
              Dzięki!
              • magi104 Re: w LANDER'S - całoroczne języki ZA DARMO!!! 19.11.05, 13:29
                Trochę mnie dziwią te sankcje - ja chętnie chodziłabym na kurs nawet przez całe
                wakacje, jeśli miałabym taką możliwość:P:P:P
                Niestety , nie spełniam kryteriów, więc mogę się obejść smakiem, ale powiem wam,
                że osoby, które sobie olewają takie zajęcia, albo okazuje się, że im sie nie
                chce chodzić ,jak napisał Kistek, nie są warte tego, co dostali od losu: ja za
                wszystkie swoje kursy musiałam płacić ciężkie pieniądze i chciałabym tak raz dla
                odmiany pouczyć się "za darmo":P:P
                Ale mówi się, że jak się coś dostaje to się tego nie szanuje....
            • kinioslawa Re: w LANDER'S - całoroczne języki ZA DARMO!!! 19.11.05, 22:29
              A ja mam takie pytanie do osoby, która się takimi kursami zajmuje.

A co się dzieje, kiedy w połowie kursu kursant nie może chodzić na zajęcia - bo
              się wyprowadza na drugi koniec Polski? Zaczynając kurs myślałam, że w Tychach
              pomieszkam jeszcze kilka lat, na pewno co najmniej do czasu, kiedy kurs się
              skończy, a tu się okazuje, że za parę miesięcy zmieniam pracę i prawdopodobnie
              czeka mnie wyprowadzka 200 km stąd. Czy istnieje taka możliwość, że kurs się po
              prostu przerywa? Nie uśmiecha mi się płacenie za połowę kursu prawie 3000 zł (bo
              ten, na który ja chodzę, jest na prawie 270 godzin) :/
              • kinioslawa Re: w LANDER'S - całoroczne języki ZA DARMO!!! 20.11.05, 01:28
                ALbo jeszcze inne pytanie: co się stanie, jesli w trakcie kursu przestanę pracować?
                • kistek Re: w LANDER'S - całoroczne języki ZA DARMO!!! 20.11.05, 09:04
                  Z twojego postu wynika że nie chodzi o NASZ kurs (bo te 2700 to nie u nas :)

dlatego co do kwestii zapłaty za przerwany kurs trzeba się dowiedzieć szkoły do
                  której się chodzi.

co do utraty pracy w trakcie kursu, wytyczne ZPORR mówią wyraźnie: decydujący
                  jest moment w którym zaczyna się kurs. Dlatego nie wyklucza się osób pracujących
                  na umowę o pracę na czas określony (który kończy się w środku kursu) bo istnieje
                  domniemanie że tą umowę się przedłuży.
                  Głownym celem działania 2.1 ZPORR jest umożliwienie "mobilności zawodowej"
                  mieszkańców jakiegoś regionu poprzez szkolenia które ułatwią im zmianę pracy,
                  lub awans zawodowy itp.
    • wiewiorka13 Re: w LANDER'S - całoroczne języki ZA DARMO!!! 20.11.05, 20:57
      witam, ustosunkuję się wyłącznie do jednego akapitu....jestem kobietą i nie
      muszę się ukrywać pod żadnym mylącym pseudonimem - to raz; dwa - tak jak ja,
      tak i Ty jesteś jesteś anonimowym użytkownikiem netu (nie wiem kim jesteś, co
      robisz w Landersie, czy tam pracujesz itp.); zatem żeby bliżej się poznać
      zapraszam do korespondencji wiewiorka13@gazeta.pl; wtedy może rozwiejemy Twoje
      wątpliwości co do mojego spotkania z Dyrektorem (daty, godziny, osób ze szkoły
      Landers, które były świadkami wspomnianej przeze mnie rozmowy);
      Każdy może wypisywać w necie to co mu ślina na język przyniesie - masz rację,
      to "przywilej" netu - również Ty - zarzucając mi kłamstwo; Myślę jednak, że
      ten ostatni punkt nie jest przedmiotem tutejszej dyskusji, tak więc jeszzce raz
      zapraszam do korespondencji mailowej.
    • szczypior74 do kistka 21.11.05, 15:30
      Także należę do grupy osób zawiedzionych. Składając zgłoszenie na kurs języka
      niemieckiego uzyskałam zapewnienie miłej pani, że dostanę się na 100%:
      - ponieważ jestem jedną z pierwszych,
      - jest jeszcze mnóstwo miejsc,
      - grupa podstawowa nie musi przechodzić przez stosowny egzamin sprawdzający
      znajomość języka.

Co mnie zaskoczyło - obsługująca mnie osoba nie wpisała mojego nazwiska na
      konkretną listę, zgodnie z którą można sprawdzić kolejność zgłoszeń. Na moją
      prośbę wpisała jedynie datę wpłynięcia dokumentu. Szczerze mówiąc wcale mi się
      to nie podobało. Zawsze można sfałszować datę wpłynięcia podania znajomego i
      wpisać jako wcześniejszą... Poza tym dlaczego Twój pracownik (współpracownik)
      wprowadza kandydata w błąd?

Zarzucasz innym szkołom brak organizacji. W innych przynajmniej było stworzone
      listy, na których wpisywano imiennie kolejność zgłoszeń, a kandydat składał
      swój podpis.

---
      Chodza muchy po suficie,
      narzekając: Co za życie...
      cały świat pod nami
      do góry nogami.
    • natjusia Re: w LANDER'S - całoroczne języki za darmo!!! 29.03.06, 13:12
      A ja sie dostałam, fakt ze wolałam zajecia w tygodniu, zadzwoniła do mnie Pani
      z sekretariatu, ze są miejsca tylko w sobote (4h pod rzad) i sie na to
      zgodziłam i jestem.
      Musze dodac, ze nie znałam wczesniej nikogo w Landers, teraz w sumie tez
      kontakt mam tylko z lektorem.
      Mało tego kolezanka tez dostala sie bez zadnej protekcji, tylko zgodzila sie na
      termin który moze nie jest najlepszy, ale mozna sobie inne rzeczy przelozyc
      jesli sie człowiek decyduje uczyc jezyków.
      Aha. I kurs mi sie podoba!
      a szkoly nie macie sie co czepiac, bo naprawde włozyli duzo trudu (jak to
      zawsze jest z dokumentacja jakichkolwiek projektów iunijnych) zeby cos takiego
      zorganizowac u nas w Tychach,
      • anitaja Re: w LANDER'S - całoroczne języki za darmo!!! 30.03.06, 15:13
        ja i maz i kilku moich znajomych chodzilismy do Europy, wszyscy, ktorzy sie
        zapisali, to się dostali. Bez problemu i sprawnie. Polecam!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka