Dodaj do ulubionych

Badania prenatalne - w którym tygodniu i jakie ?

03.01.06, 12:38
Witam, jestem w 8 t.c. i świeżo po wizycie u ginekologa, który zapytany o
badania powiedział, że na razie nie mam się o co martwić i o wszystkim powie
mi w swoim czasie, na razie jest wszystko dobrze.
A ja nadal martwię się bardzo czy z USG dało pewną informację o tym że
dziecko rozwija się prawidłowo. Martwię się tym bardziej że mam 36 lat i
przechodziłam w 6 tygodniu grypę na szczęście z niewysoką goraczką.
Podpowiedźcie proszę jak teraz mogę się dowiedzieć czy dzecko jest zdrowe,
czy rozwija się prawidłowo?
Chciałabym zrobić badania nieinwazyjne, aby nie stwarzać niepotrzebnego
zagrożenia dla dziecka typu USG genetyczne. Jakim jeszcze badaniom mogę się
spokojnie poddać i kiedy?
Bardzo proszę o informacje.
Pozdrawiam
Basia
Obserwuj wątek
    • szkodziak Re: Badania prenatalne - w którym tygodniu i jaki 03.01.06, 12:53
      W 12 tc zrób USG i niech lekarz zmierzy przeziernosc karku dzidzi. Mozesz tez
      zrobic badanie nieinwazyjne z krwi - test PAPPA, mniej więcej w 12-13 tc. Ja
      bym na twoim miejscu zrobiła jednak badanie inwazyjne - amniopunkcje, no chyba
      ze wykluczasz usuniecie ciązy nawet jesli dziecko by było chore to wtedy nie ma
      sensu. Ja mam 32 lata, test PAPPA wyszedł mi kiepsko, od razu mnie skierowali
      na amniopunkcje, własnie czekam na wynik i siedze jak na szpilkach.
      • arubaa Re: Badania prenatalne - w którym tygodniu i jaki 03.01.06, 13:48
        Ja mam 35 lat i robiłam tylko USG genetyczne w 14tc w specjalistycznej klinice.
        Dr wykonujący to badanie nie widział nic niepokojącego (przezierność karku,
        kość nosowa, etc. w normie), co sugerowałoby zrobienie np. amniopunkcji (przy
        amnio ryzyko poronienia to ok. 0,5 - 1%). Z kolei testy (PAPPA, potrójny, etc.)
        to tylko rachunek prawdopodobieństwa, nie dają 100% pewności, a często
        wprowadzają tylko dodatkowy, niepotrzebny stres (część wyników jest fałszywie
        dodatnia). Tak czy inaczej, sama musisz podjąć decyzję, na jakie badania się
        zdecydujesz.
        • nowikapl Re: Badania prenatalne - w którym tygodniu i jaki 03.01.06, 14:19
          Czesc,ja mam podobny problem czy robic testy inwazyjne czy tez nie...mam juz
          cholercia 35 lat i moja ginekolog sugerowala mi ,ze jesli mam kase to powinnam
          je zrobic....Jesli chodzi o nieinwazyjne to ok...200 zl mozna przeznaczyc dla
          spokoju ducha...ale inwazyjnych boje sie...bo 0,5-1 % to poronienia lub
          komplikacje...Moze sie wydawac ,ze 0,5% to malo ale to oznacza ,ze co 200
          kobieta poroni lub bedzie miala problem...Kto chce tak ryzykowac ? Jesli usg
          wyjdzie mi dobrze i testy PAPP rowniez to w ogole nie bede brala tej mozliwosci
          pod uwage...chce byc dobrej mysli,ze bedzie ok...
          A dla zainteresowanych daje link na strone gdzie jest troche wiecej o badaniach
          prenatalnych
          www.badaniaprenatalne.pl
          • guderianka Re: Badania prenatalne - w którym tygodniu i jaki 03.01.06, 15:06
            dlaczego "jeśli masz kasę"?ja wszystkie badania mialam robione za darmo poprzez
            Poradnię Genetyczną.13tc test z krwi i usg, 14 tc kolejny test z krwi, 20tc.usg
            z echem serca maluszka. To ostatnie miałam robione jeszcze w 24tc i 25tc bo
            maleństwo było ułożone poprzecznie i nie można było dobrze zbadac serduszka. za
            nic nie płaciłam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka