dunczyk1960 Re: Szwecja: spór o ''polskie obozy śmierci'' 18.02.06, 17:44 www.relacjeonline.se Odpowiedz Link Zgłoś
dunczyk1960 Re: Szwecja: spór o ''polskie obozy śmierci'' 18.02.06, 17:45 www.relacjeonline.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
nick.crestone Michnix oburzony protestem szwedzkiej Polonii 18.02.06, 18:17 "Zaremba uważa, że "bombardowanie dziennikarza mailami i to obraźliwymi mailami to po prostu chamstwo i wstyd dla nas Polaków". - Nie da się ukryć, mamy kompleksy małego narodu..." Ludność: Polska 38.6 mln Szwecja 9.0 mln Nie wiem, kim jest Zaremba, ale sens tej wypowiedzi i zamieszczenia jej w GW są oczywiste. Nie po to Michniki, Geremki, Wiatry itd przez całe dzisięciolecia propagowały za granicą opinię o Polakach jako anstysemitach, żeby teraz Polonia miała czelność protestować. Oburzenie GW na szwedzką Polonie jest szczególnie silne, bo to przecież do Szwecji wyjechała znaczna część pomarcowej emigracji związanej ze stalinowskim aparatem represji, to w Szwecji mieszka ukrywający sie przed polskim prokuratorem brat Michnika, i oni naprawdę nie potrzebują, żeby zamieszkali tam Polacy zaczeli nagle podnosić głowy i zakłocać im spokojne życie. Odpowiedz Link Zgłoś
1ja Re: Michnix oburzony protestem szwedzkiej Polonii+ 18.02.06, 18:40 Panie! Odp..... sie pan od pomarcowej emigracji. Swoje sprawy mozecie miedzy soba zalatwic? Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Re: Michnix oburzony protestem szwedzkiej Polonii 18.02.06, 19:35 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=37038458&a=37065666 Odpowiedz Link Zgłoś
obiektnienawisci INTERNAUCI INTELIGENTNI INACZEJ 18.02.06, 18:46 Ilość kłamstw i bredni,na tym forum,szokuje. Obóz koncentracyjny(!) w Szczypiornie,masakra Łemków w akcji "Wisła" itp. "fakty" wyssane z brudnego palca. Internetowi ćwierćinteligenci nie wstydzą się swojego nieuctwa. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_europejczyk4 Re: INTERNAUCI INTELIGENTNI INACZEJ 18.02.06, 21:23 obiektnienawisci napisał: > Ilość kłamstw i bredni,na tym forum,szokuje. > Obóz koncentracyjny(!) w Szczypiornie,masakra Łemków w akcji "Wisła" > itp. "fakty" wyssane z brudnego palca. > Internetowi ćwierćinteligenci nie wstydzą się swojego nieuctwa. Nieuki występują po różnych stronach barykad. Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Re: Szwecja: spór o ''polskie obozy śmierci'' 18.02.06, 19:26 Jeszcze jeden puzzel ukladaniki znalazl sie na wlasciwym miejscu! "Dagens Nyheter" jest gazeta w pelni zydowska (zarowno kapital - rodzina Wallenbergow - jak i szefostwo zespolu redakcyjnego), podobnie jak New York Times i Washington Post! Mozna powiedziec: zydowska gazeta - zydowska polityka! Wiadomo, ze najbardziej wrogie Polsce jest zydowskie srodowisko w Nowym Jorku, Waszyngtonie i Sztokholmie. Teraz zapewne odezwie sie ktoras z duzych gazet nalezacych do Orkli (Norwegia). Mam nadzieje, ze nie bedzie to Rzeczpospolita pod wodza Grzegorza Gaudena! Odpowiedz Link Zgłoś
1ja Re: Szwecja: spór o ''polskie obozy śmierci''+ 18.02.06, 20:40 Durniu jeden1 Od kiedy Wallenbergowie sa Zydami? Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Re: Szwecja: spór o ''polskie obozy śmierci''+ 18.02.06, 20:56 Oczywiscie chodzilo o rodzine Bonnier. Labsus linguae wynikajacy z pospiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 LaBsus lingue? :--))) 19.02.06, 10:21 amdrzej11 napisała: > Oczywiscie chodzilo o rodzine Bonnier. Labsus linguae wynikajacy z pospiechu. "Nie ze mna na te sztuczki, Brunner!" A moze znasz osobiscie kogos z rodziny ktora zamordowala Roula Wallenberga? chyba juz trzeba zaczac petycje pisac a moze i fatwe na ciebie wydac! :-) ------------------------------------------------------------------------------- "KLAMCIE, KLAMCIE, A COS Z TEGO ZAWSZE W KONCU PRZYLGNIE!" (dr Joseph Goebbels) Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Pogromu w Kielcach nikt nie "zorganizowal"! 19.02.06, 10:27 Zachecilo jednak don, i nie interweniowalo nie zadne NKWD, tylko MO na osobisty rozkaz szefa jego Komendy w Kielcach-"Prawdziwego Polaka"- mjra Mieczyslawa MOCZARA. Zaraz, zaraz, ja juz gdzie indziej indziej slyszalem to nazwisko, poprzedzone juz skrotem <gen.>, choc w podobnym kontekscie... Czyzby to ten sam? Nieeee.! ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 do <ewy21321> w kwestii Bialorusi 19.02.06, 10:41 Prawdziwosc tego co piszesz potwierdzalyby liczne opinie posterow z Bialorusi (i nie tylko;takze bialoruskigo pochodzenia) w watku temu krajowi poswieconych. Widac z nich niedwuznacznie, ze antypolska kampania rozpetana przez Lukaszenke dla celow politycznych (zwiekszenie poparcia przez wyborami i oslabienie opozycji) spotyka sie z oddzwiekiem na B. nie tyle ze wzgledu na jej skutecznosc, ale ze wzgledu na obiektywne "zaszlosci historyczne", ktore wielu tam jeszcze pamieta. To samo dotyczy w duzej mierze Ukraincow. Tak wiec, kierujac sie biblijna zasada, moze zanim zacznie sie wytykac zdzblo w cudzym oku, nalezy zwrocic uwage i na belke we wlasnym? Bo ze wyraznie zaweza ona pole widzenia - to widac chociazby tutaj. :-( -------------------------------------------------------------------------------- LUDZIE KTORZY ZYJA W SZKLANYCH DOMACH NIE POWINNI RZUCAC KAMIENIAMI! Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Re: LaBsus lingue? :--))) 23.02.06, 12:14 Ja nie znam, ale wnioskuje, ze Ty cos wiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
1ja Re: Szwecja: spór o ''polskie obozy śmierci''+ 19.02.06, 10:50 Oczywiscie chodzilo o rodzine Bonnier. Labsus linguae wynikajacy z pospiechu.>>>>>>>>>>>>>>>>>>> A ty,matole,sie nie spiesz,bo moze sie okazac,zes potomkiem pejsatego jakiegos jestes. No i widzisz jaki z tego olbrzymi LaBsus wyszedl. Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Re: Szwecja: spór o ''polskie obozy śmierci''+ 23.02.06, 14:22 Moze i jestem, podobnie jak i ty. Nic o tym mi jednak nie wiadomo. Post, ktory napisales, pokazuje twoj prawdziwy stosunek do Zydow. Ja krytykuje tylko p e w n e srodowiska zydowskie, te ktore sa wrogo nastawione do Polski, ty natomiast wyrazasz sie o nich w s z y s t k i c h pogardliwie! Zydzi sa t y l k o ludzmi, i tak jak inne nacje, maja wsrod siebie przedstawicieli wielkich, takich, ktorzy popchneli cywilizacje naprzod, oraz zwyklych lobuzow! Rowniez madrosc nie zalezy od paszportu ani wyznania. Mozna byc madrym Polakiem, katolikiem, Arabem i mozna byc tez cymbalem, przestepca czy zbrodniarzem bedac Zydem z pochodzenia. Na podobnej zasadzie, umiejetnosc poslugiwania sie alfabetem i klawiatura komputera, nie gwarantuje, ze posty napisane przez osobe umiejaca poslugiwac sie tymi narzedziami beda madre. Vide post "1ja". Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Re: Szwecja: spór o ''polskie obozy śmierci'' 18.02.06, 21:38 Pewnie w lepszych czasach panienka w Szczecinie obdarzyła pana redaktora tryperkiem albo mendami. Odpowiedz Link Zgłoś
marian.kaluski PRAWDZIWY POWOD ataku na Polskę i Polaków 19.02.06, 04:31 Nie wierzmy, że to była pomyłka. Oto prawdziwy powód wydrukowania przez szwedzki dziennik „Dagens Nyheter”, należący do Zydów Bonnersów, antypolskiego paszkwilu: "Jeżeli Polska nie spełni roszczeń Żydów, będzie "publicznie atakowana i upokarzana" na forum międzynarodowym” - Israel Singer sekretarz generalny Światowego Kongresu Żydów (WJ); (z depeszy Agencji Reutera z Buenos Aires, 19 IV 1996). Marian Kałuski Odpowiedz Link Zgłoś
marian.kaluski 'Polskie obozy śmierci'' i Maciej Zaremba 19.02.06, 04:37 Czytamy w artykule pt. "Szwecja: spór o "polskie obozy śmierci" ("Gazeta Wyborcza" 17.2.2006): "Zdaniem Macieja Zaremby, polskiego publicysty miszkającego w Szwecji...". Może on i jest polskojęzycznym publicystą, ale na pewno nie patriotą polskim. Gdyby był nim to by w odpowiedzi na ZUPEŁNIE SŁUSZNIE ostrą reakcję Polaków na SWIADOMIE polakożerczy wybryk dziennika szwedzkiego "Dagens Nyheter" nie napisał: "Nie da się ukryć, mamy kompleksy małego narodu, któremu długo nic się nie udawało i taka reakcja jest wynikiem naszego przeczulenia". Zaremba jest tak "mądry" jak jego kolega Bangt Albons! Gdyby był mądry to wiedziałby, że Polacy (38 milionów w samej Polsce) nie są małym narodem i na pewno za takich się nie uważają! Małym narodem to są Szwedzi - jest ich 4 razy mniej niż Polaków. Ale czy Zaremba odważyłby się tę prawdę powiedzieć Szwedom?! I czy Szwedzi nie mają kompleksów niższości, że nikt na świecie o nich nie pisze i nie mówi. Chociażby w Australii, w której mieszkam. Jak mafiozo za łapówki (np. ostatnia włoska nagroda Nobla w dziedzinie medycyny - o czym pisały media światowe) lub samym lewakom rozdają nagrody Nobla! A mają wygórowaną opinię o sobie, co właśnie cechuje zakompleksiałe MAŁE narody!!! Poza tym są rasistami. Nagrody Nobla przyznają prawie zawsze Germanom i Zydom. Polacy, nawet ci co bardzo ostro zareagowali na polakośerstwo dziennika "Dagens Nyheter" (właściciel Zydzi Bonnersowie) NIC ZŁEGO NIE ZROBILI. Przeciwnie, za długo naród polski był potulny i grzeczny i zgodnie z przykazaniem nadstawiał drugi policzek do ciosu dla polakożerców. I stąd ich rozbestwienie! Należy walić tak mocno w mordę Albansanom, aż wylecą im wszystkie zęby. Wtedy dopiero zrozumieją, że z Polakami to nie przelewki. Zaremba lamentuje nad rzekomym chamstwem Polaków, ignorując fakt, że cały dzisiajszy świat to jeden wielki cham: Cham chama chamem pogania. Ciekawe, że jak nasi wrogowie okazują chamstwo to wszystko jest O.K., ale nam nie wolno się wnerwić (jest takie powiedzenie: I świętego by to wnerwiło). Publicystka krajowa Kinga Dunin napisała w "Zyciu Warszawy" (17.2.2006), że: "Jestem za usunięciem z kodeksu karnego paragrafu o obrazie (religijnych) uczuć. Choć to przykre i trudne do zniesienia, to w liberalnych społeczeństwach trzeba znosić to, że się obraża i bywa obrażanym". Wolno jej - wolno i nam! A moją zasadą jest, że do chama należy odnosić się po chamsku, gdyż innego języka on wcale nie zrozumie! Niestety, to nie ja jestem chamem, to chamski jest świat i ja, aby utrzymać się na wodzie, muszę to zaakceptować. Inaczej wdepną mnie w ziemię. Brawo - krytycy Bengta Albonsa! Tak trzeba! I na pohybel Maciejowi Zarembie - fałszywemu moralizatorowi i obrońcy wroga Polaków. Marian Kałuski, Australia Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Re: 'Polskie obozy śmierci'' i Maciej Zaremba 19.02.06, 09:58 zamiast pieprzyc zrzucmy sie na pokazowy proces przecie tym idiotom. Odpowiedz Link Zgłoś
1ja Re: Szwecja: spór o ''polskie obozy śmierci''+ 19.02.06, 10:12 >>>>>>>< Szwecja: spór o ''polskie obozy śmierci''+ Przeczytaj komentowany artykuł » Autor: amdrzej11 Data: 18.02.06, 20:56 + dodaj do ulubionych wątków skasujcie post + odpowiedz -------------------------------------------------------------------------------- Oczywiscie chodzilo o rodzine Bonnier. Labsus linguae wynikajacy z pospiechu.>>>>>>>>>>>>>>>>>>> A ty,matole,sie nie spiesz,bo moze sie okazac,zes potomkiem pejsatego jakiegos jestes. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Antypolonizm zydowski musi byc odkłamany !! 19.02.06, 11:23 "Podczas okupacji GROS NARODU POLSKIEGO żyło ze szmalcownictwa " Nic dziwnego, ze ten GROS teraz takie bdury wypisuje! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Antypolonizm zydowski musi byc odkłamany !! 19.02.06, 11:58 > Nic dziwnego, ze ten GROS teraz takie bdury wypisuje! :-) A moze raczej gross - ze swoja stodoła na 1600 osób . Cosik sie liczby nie zgadzają ... . Odpowiedz Link Zgłoś
1ja Re: Antypolonizm zydowski musi byc odkłamany !!+ 19.02.06, 13:49 meerkat1 napisał: > "Podczas okupacji GROS NARODU POLSKIEGO żyło ze szmalcownictwa " > > Nic dziwnego, ze ten GROS teraz takie bdury wypisuje! :-) Ales dowcipny! Powiedz lepiej i szczerze ilu inzynierow muzulmanskich do pracy zas przyjal? Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Antypolonizm zydowski musi byc odkłamany !!+ 19.02.06, 14:01 Do <1ja.>: Ja sie akurat nie zajmuje "inzynieria dusz", wiec... Pamietasz pewnie tych wszystkich...muzulmanow, co ja uprawiali? :-)))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
1ja Re: Antypolonizm zydowski musi byc odkłamany !!+ 19.02.06, 16:19 A ty wiesz,ktosie zajmowal inzynieria dusz? Ja ciebie nia nie obarczam. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Antypolonizm zydowski musi byc odkłamany !!+ 20.02.06, 19:42 > Ales dowcipny! > Powiedz lepiej i szczerze ilu inzynierow Nie chcemy nad Wisłą ani terrorsytów muzułmańskich ani kłamliwych intrygantów - rodaków jednojajowca ... . Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Szwecja: spór o ''polskie obozy śmierci'' 19.02.06, 16:22 i bardzo dobrze , tak trzymac, nareszcie prawidlowa reakcja, mamnadzieje , ze nie ostatnia, gdy nastepny dziennikarz sie "pomyli" Odpowiedz Link Zgłoś
ign1 Re: Szwecja: spór o ''polskie obozy śmierci'' 19.02.06, 18:01 W Toronto w Kanadzie tez jest dziennik "Toronto Star" ktory nieustannie sie "myli" i pisze o "polskich obozach smierci". Wielokrotne sprostowania ze strony tutejszej Polonii nie na wiele sie zdaja. Uwazam jedznak, ze nie nalezy rezygnowac z protestow i za kazdym razem gdy takie klamstwo pojawia sie w wielonkladowej prasie nalezy je prostowac. Odpowiedz Link Zgłoś
zio29 Re: Szwecja: spór o ''polskie obozy śmierci'' 20.02.06, 03:25 Brawa dla Polaków .. A ci co w tym faszystowkim kolaboracyjnym państewku piszą o rzekomym polskim antysemityzmie niech lepiej poczytają o Sławiku .. On uratował o wiele więcej Żydów niż Wallenberg .. Odpowiedz Link Zgłoś
zio29 to nie jest problem językowy .. 20.02.06, 03:29 mowa jest wyraźnie o polskich i niemieckich obozach .. Powiecie że obozy były w Niemczech - Dahau, Ravensbruck i w Polsce - Aushwitz .. itp .. Czy tylko ??! dlaczego nie ma zatem mowy o obozach litewskich - Ponary, ukraińskich - Babi Jar, słowackich - Teresin, łotewskich - Ryga?! Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Antypolonizm zydowski the Jewish press - kolejny 20.02.06, 07:02 "wszyscy wiemy że Aschwitz to nie był ani początek nai koniec polskiego natysemityzmu . Poalcy zawsze nienawidzili Zydów . Teraz oczywiście obiwniaja nazistów ale pzrzciez dobrze znanym faktem jest , ze nazisci nie mogli by zbudowac Auschwitz , ani Treblinki ani Soboboru (...) PAMIEATMY KTO BYŁ ZA TO ODPOWEIDZIALNY - P O L A C Y ... . Odpowiedz Link Zgłoś
afik42 O polskiej nadwrazliwosci - ponownie. 20.02.06, 15:56 Kiedy sie przeciwko czemus protestuje trzeba dokladnie wiedziec przeciwko czemu sie protestuje. Kiedy sie kogos o cos oskarza nalezy dokladnie wiedziec co to jest o co sie oskarza i trzeba na to miec niezbite dowody. Nalezy oskarzac wylacznie o to co da sie udowodnic, a powstrzymywac sie od oskarzania o cos czego dowiesc niesposob bo nie ma na to wystarczajacych dowodow. Polacy protestujacy przeciwko przypadkom uzywania zwrotu „polskie obozy smierci” notorycznie nie przestrzegaja tych zasad. Skutkiem tego jest, ze odnosza „pyrrusowe zwyciestwa”. Redakcje gazet wprawdzie wycofuja sie z blednych sformulowan i przepraszaja za nie, "przy okazji” jednak Polacy wyrabiaja sobie opinie pieniaczy, chamow i zakompleksionych glupcow. O co chodzi? Protestujacym Polakom najwyrazniej wydaje sie, ze powodem uzycia zwrotu „polskie obozy smierci” jest zamiar rozpowszechniania klamstwa jakoby to Polska i Polacy organizowali i prowadzili obozy zaglady dla Zydow. Konkretny przypadek publikacji w szwedzkim dzienniku, z uwagi na to ze nie znam jezyka szwedzkiego, nie jest mi bezposrednio znany; znam natomiast liczne przypadki podobnych publikacji w prasie amerykanskiej i brytyjskiej. Niemal w kazdym przypadku, a bylo tego juz z gora dziesiec, czytajac dana publikacje w calosci stawalo sie oczywiste, ze nieszczesny zwrot „polskie obozy smierci” byl zastosowany wylacznie i jednoznacznie w znaczeniu geograficznym dla okreslenia polozenia danego obozu. W niektorych innych przypadkach wprawdzie nie dalo sie z kontekstu tego jednoznacznie wywnioskowac ale poniewaz temat publikacji nie mial nic wspolnego z wojna, okupacja, zaglada Zydow itp., nie dalo sie nic wiecej wywnioskowac ponad sama dwuznacznosc zastosowanego zwrotu. A jednak, pomimo tego, protestujacy Polacy wprost zarzucali redakcjom gazet i autorom owych publikacji klamstwo, pro-nazistowskie sympatie, antypolskosc, swiadome falszowanie historii, niekiedy nawet posuwajac sie do uzywania wyzwisk i wulgaryzmow. Reakcja powinna byc wspolmierna do znaczenia i wagi akcji. Jezeli z danej akcji da sie jedynie wywnioskowac dziennikarskie niechlujstwo, pomylke albo dwuznacznosc (a tak bylo we wszystkich znanych mi przypadkach) nie wolno zarzucac klamstwa i zlej woli. Bo jak to potem komus udowodnic? A jezeli takiego klamstwa nie da sie udowodnic samemu wychodzi sie, i to w najlepszym wypadku, na glupca. Czesto, niestety, i gorzej. Nie istnieje zadna zorganizowana, celowa, swiadoma, kampania majaca na celu rewizje historii i wmawianie komukowliek jakoby Polska i Polacy zajmowali sie zakladaniem i prowadzeniem obozow smierci dla Zydow uczestniczac w ten sposob w samym Holocauscie. Takie stawianie sprawy swiadczy o kompletnej ignorancji, niewiedzy i wrecz glupocie tych co podobne rzeczy glosza. Pora wyzbyc sie chorobliwej podejrzliwosci wobec innych bedacej wyraznym przejawem historycznego zakompleksienia, politycznego infantylizmu i kulturowej zasciankowosci. Polska jest czescia Europy i to czescia znaczaca i nikt przy zdrowych zmyslach tego nie ma zamiaru kwestionowac. Chyba, ze sami Polacy beda przy tym sie upierac. Odpowiedz Link Zgłoś
nick.crestone Re: O polskiej nadwrazliwosci - ponownie. 20.02.06, 19:13 afik42: "Nie istnieje zadna zorganizowana, celowa, swiadoma, kampania majaca na celu rewizje historii i wmawianie komukowliek jakoby Polska i Polacy zajmowali sie zakladaniem i prowadzeniem obozow smierci dla Zydow uczestniczac w ten sposob w samym Holocauscie." Afik, jestes Odpowiedz Link Zgłoś
nick.crestone Re: O polskiej nadwrazliwosci - ponownie. 20.02.06, 19:17 afik42: "Nie istnieje zadna zorganizowana, celowa, swiadoma, kampania majaca na celu rewizje historii i wmawianie komukowliek jakoby Polska i Polacy zajmowali sie zakladaniem i prowadzeniem obozow smierci dla Zydow uczestniczac w ten sposob w samym Holocauscie." Afik, jesteś zwykłym durniem i nie masz pojęcia o czym piszesz. Naczytałeś się za dużo czytanek o powszechnym szczęściu zjednoczonej ludzkości. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: O polskiej nadwrazliwosci - ponownie. 20.02.06, 19:19 nick.crestone napisał: > afik42: > > "Nie istnieje zadna zorganizowana, celowa, swiadoma, kampania majaca na celu > rewizje historii i wmawianie komukowliek jakoby Polska i Polacy zajmowali sie > zakladaniem i prowadzeniem obozow smierci dla Zydow uczestniczac w ten sposob w > samym Holocauscie." > > Afik, jesteś zwykłym durniem i nie masz pojęcia o czym piszesz. Naczytałeś się > za dużo czytanek o powszechnym szczęściu zjednoczonej ludzkości. raczej jest malym,tanim prowokiem z wiadomego miejsca na ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
afik42 Re: O polskiej nadwrazliwosci - ponownie. 20.02.06, 19:24 Jesli cos istnieje to przysluguje mu tzw. "byt" - chociazby "wirtualny". Jezeli czegos nie ma to tego po prostu nie ma. Masz nade mna te przewage, ze ja nie moge wykazac nieistnienia kampanii - skoro jej nie ma, moge tylko w kolko pytac: "gdzie to jest"? Ale jesli jest - to sam pokaz tego przyklad. Czegos wiecej niz pomylka albo dziennikarskie niechlujstwo! Jak do tej pory dowiedzione zostale istnienie tej kampanii w... Waszej wyobrazni. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-ski Re: O polskiej nadwrazliwosci - ponownie. 20.02.06, 19:27 afik42 napisał: > Jesli cos istnieje to przysluguje mu tzw. "byt" - chociazby "wirtualny". Jezeli > > czegos nie ma to tego po prostu nie ma. > > Masz nade mna te przewage, ze ja nie moge wykazac nieistnienia kampanii - skoro > > jej nie ma, moge tylko w kolko pytac: "gdzie to jest"? Ale jesli jest - to sam > pokaz tego przyklad. Czegos wiecej niz pomylka albo dziennikarskie niechlujstwo > ! > > Jak do tej pory dowiedzione zostale istnienie tej kampanii w... Waszej > wyobrazni. widac malo wiesz a jeszcze mniej czytasz,skoro nie wiesz kto,gdzie,kiedy i od ilu lat uzywa to okreslenie.w swietle prawa niewiedza nie zwalnia od odpowiedzialnosci,wiec raczej sie doucz niz klep glupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: O polskiej nadwrazliwosci - ponownie. 20.02.06, 19:31 A tera lewackie publikacje w Kanadzie-ditto! [vide odrebny watek] "Oh, Canada!" ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
afik42 Gadal chlop do obrazu... 20.02.06, 20:56 Nie w tym rzecz czy sie uzywa zwrot: „polskie obozy smierci” (tego nigdy nie negowalem), ale w jakim ZNACZENIU ten zwrot jest uzywany. Kto twierdzi, ze tu chodzi o „szkalowanie dobrego imienia Polski”, sam musi udowodnic prawdziwosc takiego zarzutu. Jak mawial Clint Eastwood: „Go ahead, make my day”. Zycze powodzenia, UDOWODNIJ to! Co do mnie, jedyne co sie da w takim przypadku wykazac, czyli UDOWODNIC(!) to to, ze zwrot ten jest dwuznaczny i moze, zwlaszcza w oderwaniu od kontekstu (znaczy sie RESZTA artykulu), byc mylacy dla osoby nie majacej pojecia o historii XX wieku. W zwiazku z tym, zwrot taki nie powinien byc uzywany, a przypadki takowe nalezy prostowac i oprotestowywac! W zarzucie swiadomego falszowania historii nie w tym jednak rzecz. Swiadome to CELOWE, a pomylka jest NIEUMYSLNYM spowodowaniem takiego skutku. O tym, ze wszystkie dotychczas tu roztrzasane incydenty to pomylki swiadcza pozniejsze reakcje gazet – przeprosiny, odwolywania, sprostowania. Ale jesli Wam nadal sie wydaje, ze to celowa kampania, to WY macie, bardzo mi przykro, CHORA WYOBRAZNIE, do ktorej najprostszy argument logiczny nie przemawia. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Gadal chlop do obrazu... 20.02.06, 22:20 no i niech tak pozostanie.My uwazamy,ze celowe, a ty nie jestes w stanie tu nikogo przekonac,ze jest inaczej. Ale pisz sobie dalej i tak tego nikt nie czyta. Bo w zasadzie juz jest za pozno, juz dawno mleko sie rozlalo i wasze prawdziwe intencje wyszly na swiatlo dzienne, Odpowiedz Link Zgłoś
afik42 Re: Gadal chlop do obrazu... 21.02.06, 15:02 Najwyrazniej zadnemu z was odsadzajacych te szwedzka gazete od czci i wiary nie przyszlo na mysl, ze za ta wasza zloscia, agresja i wrogoscia kryje sie zwykly strach i poczucie slabosci wobec otaczajacego swiata. Wyglada na to, ze okropnie boicie sie cudzej opinii. Reagujecie na swiat jak male, skrzywdzone dziecko. Zeby zas przelamac owa slabosc, strach, zachowujecie sie bunczucznie. Agresywnie i z wrogoscia. Postanowiliscie pokazac swiatu, w tym przypadku Szwedon, wlasna sile. W obawie zas, zeby nie okazac sie glupcem, innym zarzucacie glupote. Wasze zachowanie wobec innych jest projekcja tego jak sami postrzegacie swiat. A swiat, wedlug was, jest najwyrazniej wrogi wobec Polski. Ba – sprzysiagl sie przeciwko Polsce. Co do mnie, w zasadzie jest mi calkowicie obojetne czy ktoregokolwiek z was do czegokolwiek przekonam. Wobec glupoty czlowiek jest bezsilny. Tylko, ze – tak jak ten zamroczony alkoholem Polak w paryskim metro mamrotajacy pod nosem jakies bluznierstwa, umacnia stereotyp Polaka pijaka – tak wy swoim glupim wrzaskiem wyrabiacie stereotyp Polaka chama, glupca i pieniacza. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Alez te Zydy sie mnoza :-))) 21.02.06, 16:04 Dopiero co Niemcy wymordowali ich 6 milionow, a juz wszedzie znow sa i trzesa calym swiatem! :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Gadal chlop do obrazu... 21.02.06, 16:25 doceniam twoje wielodniowe wysilki,nawet nie te,zeby przekonac,ze to zwykle pomylki i przejezyczenia, a Singer gdy w 96 oglosil ponizanie narodu polskiego w kazdym miejscu ,tez co innego mial na mysli. Tu jak powiedzialem i tak szans nie masz kogokolwiek przekonac,tym bardziej,ze Lecha gdzies wywialo, to taki prostaczek bozy, wiec moze by ci sie cos udalo. Podziwiam co innego, twoja walke o pozytywny image polskiego narodu na forum swiatowym, zeby tylko nikt nie pomyslal,ze jest glupio zacietrzewiony , i nawet argumenty afika do niego nie trafiaja, ze jest pelen kompleksow i obolaly i przekonany,ze wszyscy zydzi tago swiata, czyli jego awangarda sprzysiegla sie przeciwko niemu. Wiec nie pozostaje nic innego jak tylko podziekowac ci za twoje bezowocne starania. Bo wiadomo, nie ten jest godny pogardy,ktory lze ,pomawia,klamie, tylko ten,co sie oburza Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: MIales juz nie czytac afika, podobno 21.02.06, 17:57 nie przypominam sobie, zebym taka zasade gdzies glosil, ja zwyczajnie , z lenistwa dlugich postow niektorych osob nie czytam, zwlaszcza jak sie przekonam, ze w kazdym to samo pisza, a ty do nich nalezysz Odpowiedz Link Zgłoś
afik42 A pro-pos lenistwa 22.02.06, 15:59 Wiec, krystianie71, czy zadales sobie trud osobistego zapoznania sie z tekstem artykulu o ktorym tu mowa? Czy ktorykolwiek z was, perrorujacych tu na temat szwedzkiej (albo zydowsko- szwedzkiej w zmowie z niektorymi "polkojezycznymi"), perfidii, polakozerstwa itp. dokonal tego trudu? Ktory z was jest w stanie autorytatywnie wypowiedziec sie na temat zawartosci rzeczonego artykulu? Calego artykulu, kontekstu w ktorym owo wredne sformulowanie "polski oboz smierci" zostalo zawarte. Ktory z was jest w stanie na konkretnym materiale wykazac, ze ow dziennikarz rzeczywiscie mial zamiar „obsmarowac” Polakow wmawiajac Szwedom, ze to Polacy zakladali i prowadzili obozy zaglady? Czy tez okaze sie, jak we wszystkich poprzednich sytuacjach tu na tym forum, ze powtarzacie zaslyszane z drugiej reki i wyrwane z kontekstu fragmenty, a samej rzeczy na oczy nie widzieliscie? *** Widzisz krystianie71, ja jestem z zawodu prawnik. Jest to moj zawod wyuczony oraz wykonywany. Od ponad juz 30 lat. Mozesz sobie darowac kasliwe uwagi na ten temat – nie pretenduje do wybitnosci. Ale nabylem wystarczajaco duzo doswiadczenia, zeby moc rozeznac sie w tzw. „wartosci dowodowej” danego materialu. A material „dowodowy” jakim tu zazwyczaj operujecie na potwierdzenie prawdziwosci zarzutow o umyslna „antypolskosc” itp. jest nadzwyczaj miernej jakosci. Z tego co ja do tej pory widzialem nie da sie nic wiecej wycisnac anizeli – dziennikarskie niechlujstwo. Cala reszta to, JAK DOTAD!, wasza wyobraznia i podejrzliwosc. Z takim „materialem dowodowym” kazdy sad wywali was z sali zaraz na pierwszym posiedzeniu. I jeszcze przywali grzywne za obraze majestatu. Wiec - bardzo prosze - pokaz, ze za tymi patetycznymi zarzutami stoi KONKRET, cos namacalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: A pro-pos lenistwa 08.03.06, 08:42 Chyba powinno byc :jestem prawnikiem,a nie prawnik.Slownik poprawnej polszczyzny sobie kup kolego" prawnik" Odpowiedz Link Zgłoś
afik42 "Jestem Polak maly" 08.03.06, 13:22 ... ale powinno byc "jestem Polakiem malym". Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: O polskiej nadwrazliwosci - PRZYKŁADZIK 20.02.06, 19:31 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=37038458&a=37088425 Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Dachau, Ravensbruck, Teresin też ?? + 21.02.06, 16:26 remek ma racje, wszyscy was maja dosc,a na swiecie jest wiele piekniejszych rzek Odpowiedz Link Zgłoś
1ja Re: Dachau, Ravensbruck, Teresin też ?? + 21.02.06, 22:10 Masz racje,Krystku. Powinni istniec tacy smierdzieli jak wy. By swiat mogl docenic czystosc i pachnacego powietrza,wydzielajacego sie tam gdzie przebywaja Zydzi i Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Dachau, Ravensbruck, Teresin też ?? + 21.02.06, 23:04 a tam to znaczy gdzie ???? Takiego miejsca juz nie ma. Wlasnie nowy smrod rozszedl sie ze strony szwedzkiego zydostwa, do niego i do swoich redaktorow miej pretensje, nie do mnie i do calego swiata, ze znowu was nienawidza, ze patrzec na was nie moga i ze najchetniej widzieli by was 3000 km od siebie, moze na Madagaskarze, coraz bardziej rozumiem, ze cos w tym musi byc Odpowiedz Link Zgłoś
1ja Re: Dachau, Ravensbruck, Teresin też ?? + 22.02.06, 05:58 Wlasnie ten smrod pochodzi od ciebie. Widac,ze takich jak ty wszedzie kochaja. Odpowiedz Link Zgłoś
zio29 dodam jeszcze jedną ważną rzecz !! 21.02.06, 17:42 z całej tej sytuacji poza minusami wynika jeden wielki pozytyw .. Szwecka Polonia zaczęła wreszcie mówić jednym głosem .. Integracja środowiska polonijnego (tutaj w obronie prawdy historycznej o własnym kraju) choć spóźniona jest bardzo cenna !!!! Polacy w Szwecji wreszcie rozumieją że w jednosci siła i że chcąc nie chcąc stali się grupą nacisku mówiącą jednym głosem .. To bardzo cenna rzecz .. Pomyślcie jak silnym lobbingiem w USA byłoby ponad 10 mln Polaków mieszkających za Oceanem .. W jedności siła Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: dodam jeszcze jedną ważną rzecz !! 21.02.06, 18:01 masz racje, takie wieczne opluwanie miedzy innymi niespodziewane dla oszczercow rezultaty przynosi przy zbyt wielkim natezeniu. Jak to szwedzkie polonusy napisali , czara sie przelala . I zatomizowane dotad srodowisko zaczyna mowic jednym glosem. Duza role jeszcze odgrywa nowa swiadomosc, ze w Warszawie zagniezdzil sie rzad, ktoremu tez to nie jest obojetne i w razie co, bedzie sluzyl pomoca. Nie bez kozery, Kaczka byl pierwszym od 10 lat prezydentem Polski, ktory odwiedzil Chicago, ktory wyraznie mowiel, ze do USA do Polonii jedzie. Kwasniewskiemu to nawet do glowy nie przyszlo Odpowiedz Link Zgłoś
1ja Re: dodam jeszcze jedną ważną rzecz !!+ 21.02.06, 22:13 Ladnie mowic glupoty bjednym glosem? A zreszta kiedy to nastanie? Trzech Polakow=5 klubow polskich. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz_pijarski Re: dodam jeszcze jedną ważną rzecz !!+ 22.02.06, 02:33 1ja napisał: > Ladnie mowic glupoty bjednym glosem? > A zreszta kiedy to nastanie? > Trzech Polakow=5 klubow polskich. > -- > Да здравству& > #1077;т дружба меж& > #1076;у народами! jak widać kacapski wywiad wpiepsza się, intryguje i skłuca nawet w sprawach wydawałoby się nieciekawych dla putinokia ... Odpowiedz Link Zgłoś
1ja Re: Szwecja: spór o ''polskie obozy śmierci''+ 22.02.06, 12:41 Zgadzasie! Ok! A teraz wypadaloby,by pan opisal zakres nagonki Zydow na Polaako o jakiej tutaj sie wspomina. Pozatym gdzie oprocz DN w jakich mediach mozna uslyszec lub przeczytac? Moze Pam wymiennic gazete jakas,TV lub program radiowy? Moze pan podtrzymac forumowska wersje,ze redakcja cala to sa zydzi,uprawiajace ten niecny procedur? Z uszanowaniem Szwed 1 ja. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 he,he nagle Szwed, do niedawna Zyd z duzej litery 22.02.06, 12:52 czyli z tych niewierzacych Odpowiedz Link Zgłoś
1ja Re: he,he nagle Szwed, do niedawna Zyd z duzej li 22.02.06, 14:36 "Re: Szwecja: spór o ''polskie obozy śmierci'' Przeczytaj komentowany artykuł » apollo45x 22.02.06, 12:23 + odpowiedz A właściwie „Szwedzi” to jesteśmy my sami, mieszkający tu prawie przez całe, czy większość życia, częstokroć w mieszanych związkach. Tym bardziej można by napisać że artykuł Albonsa to chamstwo i wstyd dla nas Szwedów a zresztą tak naprawdę skąd ten pomysł na zbiorową odpowiedzialność. Z poważaniem Robert Z." Napisal to Szwed do niedawno z duzej P czy malej p-nie wiem. Prosze sie wtracac rozmowy miedzyszwedzkie. Nieladnie to wlazic nie w swoje sprawy. Dla ciebie niepojete. Zajmuj sie swym grajdolem a szczegolnie w sprawy mesko-damskie,w ktorych sie lubujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
ugandy Re: he,he nagle Szwed, do niedawna Zyd z duzej li 08.03.06, 08:47 A dlaczego Polski rzad nie moze sie zwrocic do jakiegos Sadu miedzynarodowego? Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Może dotarło do niego jak bardzo kompromituje ... 22.02.06, 20:01 ...Zydów i teraz będzie udawął "Szweda" z taką determinacją z jaką kropgabrycha z forum Kraj udaje "Angola" ... . Odpowiedz Link Zgłoś
1ja Re: Może dotarło do niego jak bardzo kompromituje+ 22.02.06, 21:00 To ty jestes ten glupiec,co Polaka udaje? Dlatego taka opinie maja. Odpowiedz Link Zgłoś
frau_blada Re: Szwecja: spór o ''polskie obozy śmierci'' 23.02.06, 13:26 zenek68 napisała: > czy rzeczywiście uznają nas za zdolnych do ludobójstwa ? Skoro tak napisali, to chyba tak. Odpowiedz Link Zgłoś
you-know-who sa chyba dwa cele w protestach, oba do osiagniecia 24.02.06, 18:35 1. nie dac sobie chodzic po glowie, nie czuc sie krzywdzonym bezkarnie czyli poprawic sobie samopoczucie 2. oduczyc szwedow traktowania polakow z gory, a nauczyc nieco ostroznosci w tym co mowia o nas. ok. zgadzam sie. trzeba tylko pamietac ze: a. szwedzi nawet jak przeprosza solemnie, na 11 stronie, to i tak beda mieli polakow za niekulturalna cholote, rzadzona przez "polsk riksdag" (znane kazdemu szwedowi a datujace sie z czasow liberum veto obrazliwe okreslenie balaganu w panstwie, dosl.: polski parlament). dlaczego? dlatego ze nikt ze szwedow poza malzenstwami mieszanymi i paroma wielce osobliwymi podroznymi nie jezdzi do polski i nic o niej nie wie. no coz, wola la palma albo kos od nieco zanieczyszczonego wybrzeza baltyku i maja racje. mlodzi - sa z reguly glupcami historycznymi (m.in.), starzy = ciagle zyja wspomnieniami jak byli raz w roku 1963 w prl i jaki byl wspanialy przelicznik korony i jakie pustki w sklepach i balagan w komunikacji. znam dorze to pokolenie - co ciekawe wielu z nich nie ma zadnych uprzedzen i sa mili ale musicie pamietac ze szwedzi maja ogolnie problem bo ciagle mysla (cholera wie czemu) ze sa najlepsi w skandynawii (sa najgorsi, mowie o ekonomii i zarobkach), ze sa najwspanialsi bo maja najlepszy na swiecie system ochrony spolecznej (nie maja, wali sie, niedlugo ubezpieczenia prywatne od ciezszych chorob beda norma), owszem maja 20% spoleczenstwa na urlopie zdrowotnym bo to przynosi wiecej pieniedzy niz praca ale to potrwa juz bardzo niedlugo. a wiec - blagam nie probujmy ich zmieniac, bo oni maja problem oderwania od rzeczywistosci, gleboko zakorzenione poczucie wyzszosci nad ludzmi ze "wschodu" (he he nawet nie wiedza ze z poludnia) itd. w niczym to nie zmienia realnosci dwoch punktow programu od ktorych zaczalem: szwedzi sa bardzo bojazliwi i kiedy napotykaja na sprzeciw, poddaja sie, wiec wywalczymy pkt.2 (no nie ja, bo wyjechalem) - stosunkowo latwo. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: sa chyba dwa cele w protestach, oba do osiagn 08.03.06, 08:49 Ta ocena Szwedow jest zgodna.Oni maja swoje ciemne plamy w historii, o ktorych sie nie mowi i nie pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
1ja Re: sa chyba dwa cele w protestach, oba do osiagn+ 08.03.06, 09:49 I mowi sie. I pisze sie. No,ale jak czytac nie umisz,a przy tym gluchy jestes,to winic kogo? P.S A,zreszta,skad wiesz o jakichs plamach,o ktorych ani widu,ani sluchu? Odpowiedz Link Zgłoś