Dodaj do ulubionych

rozsmakowalam sie w pomidorach suszonych

IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 24.03.06, 10:24
Witajcie za waszą rada kyupilam pomidory suszone w oleju ze slonecznika firmy
de cesare.jestem zaaaaaaachwycona tym smakiem.
niedlugo zakupię suszone pomidory na wagę mysle ze tez beda smaczne.
dziekuję wam za porady.
Obserwuj wątek
    • yavorius Re: rozsmakowalam sie w pomidorach suszonych 24.03.06, 10:25
      Wątek na temat jest tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=38903028
      • Gość: anka Re: rozsmakowalam sie w pomidorach suszonych IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 24.03.06, 11:27
        tak tak wiem, to ja tam pisalam.pozdraiawm
    • jarek_zielona_pietruszka Re: a do czego sie je wklada? 24.03.06, 12:27
      ale najpierw pola sosem tabasco:)
    • jacek1f Aniu, jak sie zakochałaś w suszonych pomidorach, t 24.03.06, 12:50
      o teraz czas na ocet pomidorowy, mmmm. To esencja smaku takich suszonych
      własnie...
      • Gość: leda10 Jacku, a do czego używa się octu pomid.? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 17:20
        • jacek1f A z nim jest jak z balsamico i innymi ... 24.03.06, 17:25
          - malinowym;
          - truskawkowym;
          - poczciwym świetnym jabłkowym;
          - poziomkowym...

Do sałat wszelkich..
          Do marynat...
          Do skrapiania smakowego na samiuśkim końcu potraw z mies, ryb i warzyw... (np.
          sola z oct pomodor daje nam rybe w pomidorach (esencję!).. itp...
          • Gość: leda10 spróbuję:). Dziękuję serdecznie n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 17:28
      • yatsec Re: Aniu, jak sie zakochałaś w suszonych pomidora 24.03.06, 17:51
        jacek1f napisał:

> o teraz czas na ocet pomidorowy, mmmm. To esencja smaku takich suszonych
        > własnie...

Pewnie można go zrobić samemu i chętnie się dowiem jak. Jeśli jednak nie można
        to czy mógłbyś powiedzieć gdzie kupić lub skąd sprowadzać? (domyślam sie że z
        włoch...)

pozdr
      • Gość: ANKA Re: Aniu, jak sie zakochałaś w suszonych pomidora IP: 82.139.16.* 24.03.06, 18:16
        ALE SIĘ WATEK ROZKRECIL
        NONO A TO WASZYSTKO PRZEZ TE POMIDORKI
        HAHAAH
        WIDZE ZE NIE MAM INNEGO WYJSCIA JAK ZACZAC PROBOIWAC WSZYSTKICH SMAKOLYKOW Z
        FORUM
        DZIEKI ZA WIEEELKIE INSPIRACJE KULINARNE.
        POKI CO NIE ZDAZYLAM WYPROBOWAC WIELU PORZEPISOW Z POMOIDORKAMI ALE ZAJADAM SIE
        NIMI POLOZONYMI NA CHLEBKU RAZOWYM Z PRAWDZIWYM MASELKIEM
        A I CHODZI MI PO GLOWIE PRZEPIS Z FETKA MNIAM MNIAM.
        A PRZECIEZ SIE ODCHUDZAM!!!!!!!!! BUUUUUUUUUUUU:-(
        • Gość: ANKA Re: Aniu, jak sie zakochałaś w suszonych pomidora IP: 82.139.16.* 24.03.06, 18:17
          przepraszam za capsa. ups.
    • jarek_zielona_pietruszka Re: rozsmakowalam sie w pomidorach suszonych 24.03.06, 15:05
      można zrobi z fetą. kolorowym pieprzem i ziołami w oliwie z oliwek. pomidory i
      feta wychodzą pyszne
    • marghe_72 Re: rozsmakowalam sie w pomidorach suszonych 24.03.06, 16:56
      witaj wśród pomidorożerców :)
    • gwiezdna.matylda Super sałatka z suszonymi pomidorami 24.03.06, 17:54
      Przepis od mojej koleżanki z pracy / pozdrawiam Monikę ;-)

- 1 paczka makaronu "kokardki"
      - 2 piersi kurczaka
      - 3 duże cebule
      - 1 słoiczek suszonych pomidorów
      - oliwki (czarne + zielone)
      - 1 opak. sera feta
      - 1-2 ząbki czosnku
      - bazylia, natka pietruszki

* Gotujemy makaron.
      * Nastepnie kroimy cebulki w piórka i dusimy na patelni. Jak juz beda uduszone
      to wrzucamy pokrojony w drobnice czosnek i chwilke smazymy, ale trza uwazac zeby
      nie przypalic.
      * Zgasic ogien i chwilke niech ta cebula i czosnek posiedza sobie razem na
      patelni.Po chwili zdjac wszystko do miseczki.
      * Nastepnie piersi kurczaka pokroic w kostke lub w paski (jak kto woli). Ja
      lubie go obtoczyc w roznych ziolach i polac odrobina octu balsamicznego.
      Wrzucamy na patelnie, chwile smazymy, i pozniej dusimy. W wersji wege można nie
      dodawać kurczaka.
      * kroimy: ser feta w kostke, suszone pomidory w paseczki, oliwki w plasterki
      * siekamy duza ilosc swiezej bazyli i baaaardzo duza ilosc natki pietruszki
      No i na koncu wszystko wrzucamy do michy:
      makaron+kurczaka+cebula+pomidory+oliwki+bazylie z pietruszka - wszytsko to
      mieszamy i na koncu wrzucamy ser feta, rzeby sie za bardzo nie rozciapal. No i
      juz na samym koncu polewamy wszystko oliwa ze sloiczka z suszonych pomidorow. Ta
      oliwa jest z roznymi przyprawami, dlatego ja juz nie przyprawiam niczym salatki.
      Przed podaniem wstawic do lodowki na kilka godzin, zeby sie przemacerowala, a
      najlepsza to ona jest nastepnego dnia.
      Smacznego
      • jacek1f Yatsecu! Nie wiem jak zrobić:-( Ale jest z Włoch 24.03.06, 18:18
        w Bomi, Mini Europie w w-ce po ok 18-24 zł w butlach pieknych....
        Warto, bo używa sie go z umiarem:-)

Pewnie w takich "lepszych" skleppach też, w marketach nie widziałem.
        • yatsec Re: Yatsecu! Nie wiem jak zrobić:-( Ale jest z Wł 28.03.06, 11:43
          OK. Czyli mam szukać aceto di pomodori secchi?
          • linn_linn Re: Yatsecu! Nie wiem jak zrobić:-( Ale jest z Wł 28.03.06, 11:56
            "Aceto di pomodoro", chciciaz ja mieszkam we Wloszech i widzialam go tylko w
            necie. Jak dotad...
            • yatsec Re: Yatsecu! Nie wiem jak zrobić:-( Ale jest z Wł 28.03.06, 12:02
              Dzięki za info ale teraz zaczynam mieć wątpliwość. Jak rozumiem to ocet z
              pomidorów suszonych czy zwykłych? (no moze nie dosłownie z nich ale o ich smaku
              czy esencji).
              • linn_linn Re: Yatsecu! Nie wiem jak zrobić:-( Ale jest z Wł 28.03.06, 12:12
                Musialabym poszukac informacji.
                • yatsec Re: Yatsecu! Nie wiem jak zrobić:-( Ale jest z Wł 28.03.06, 12:29
                  Już wiem. Aceto do pomodoro to, podobnie jak balsamico, wyrób z regionu emilia
                  romagna. Jes on robiony "na bazie" pomidorów suszonych.

Tu przykład oferty:

www.mutti-parma.com/prodotti_speciali.htm
                  a tu opis:

www.onestipiaceri.com/archives/000191.html
                  pozdr
                • linn_linn Re: aceto di pomodoro prod. Mutti 28.03.06, 14:15
                  Produkowany jest z soku pomidorowego.
                  www.largoconsumo.info/Largoconsumo/fixed/largoconsumo/pagine/Comunicazione/mutti.pdf
      • Gość: ines Re: Super sałatka z suszonymi pomidorami IP: *.rzeszow.mm.pl 27.03.06, 20:52
        Wygląda rewelacyjnie. Gdybym miała makaron kokardki w domu zrobiłabym juz dziś.
        Jutro zrobie na pewno!
        • Gość: ines Re: Super sałatka z suszonymi pomidorami IP: *.rzeszow.mm.pl 01.04.06, 19:03
          Zrobiłam! Z makaronem dischi volanti Agnesi:) Kształtem wkomponowały się
          wizualnie do pozostałych składników. Dałam też sporo czosnku marynowanego.
          Najlepsza rzeczywiscie następnego dnia. Bardzo pożywna- lekka nie jest. Na
          ciepłe wiosenne dni zamiast obiadu.
          • linn_linn Re: Super sałatka z suszonymi pomidorami 01.04.06, 19:22
            Najlepsza? Na pewno nie dla zdrowia.
            • Gość: ines Re: Super sałatka z suszonymi pomidorami IP: *.rzeszow.mm.pl 01.04.06, 19:30
              O witam:)

Tak juz bywa z niektórymi potrawami, że najlepsze są następnego dnia jak sobie
              poleżą w lodówce. Może wyjaśnisz mi na czym "zdrowotnie" traci ta sałatka???
              Zakładajac, że nie jest przecież ze świeżych produktów, hahaha:)Ona w ogóle nie
              jest z założenia super zdrowa:)Przeczytaj skład:)
              • Gość: ines Re: Super sałatka z suszonymi pomidorami IP: *.rzeszow.mm.pl 01.04.06, 19:32
                Na czym tracą suszone pomidory, oliwki , czosnek, makaron w sałatce oprócz
                tego, że świetnie przegryzaja sie smakowo przez noc? Ciekawa jestem co
                wymyślisz:)
                • linn_linn Re: Super sałatka z suszonymi pomidorami 01.04.06, 20:41
                  Nie musze wymyslac. Sama kiedys tego nie wiedzialam.
              • linn_linn Re: Super sałatka z suszonymi pomidorami 01.04.06, 20:40
                Makaron jest najzdrowszy "al dente": rozgotowany albo pozostawiony do
                nasteonego dnia jest ciezkostrawny / "zamula" zoladek /.
                • Gość: ines Re: Super sałatka z suszonymi pomidorami IP: *.rzeszow.mm.pl 01.04.06, 20:48
                  Aha czy nie robić takich sałatek? Hahaha:) Taki juz urok sałatek makaronowych.
                  Przeciez napisałam, że sałatka nie jest lekka.
                  Dużo rzeczy jest cięzkostrawnych, ale smacznych np. takie grzyby.
                  Cięzkostrawne , własciwie bez wartości odżywczych.Mam rozumieć, że nie jesz
                  grzybów?;)

A parmezan i inne sery to lekkie i łatwostrawne?? Z tym, że wartosci odżywcze
                  mają.
                  A ta sałatka bardzo energetyczna.
                  A tak krótko mówiąc : czepiasz się. Ja nie jem sałatek z majonezem, ale jakoś
                  ne przychodzi mi do głowy wpisywać sie, że to beee i niezdrowe i niesmaczne.
                  • linn_linn Re: Super sałatka z suszonymi pomidorami 01.04.06, 20:54
                    Cenzuruj siebe, nie mnie. Dlaczego mialabym nie powiedziec tego, co wiem?
                    • Gość: ines Re: Super sałatka z suszonymi pomidorami IP: *.rzeszow.mm.pl 01.04.06, 20:58
                      Ale ja też to wiem i napisałam, że ta sałatka nie jest lekka. Ty tylko
                      powtórzyłaś.
                      • Gość: ines Re: Super sałatka z suszonymi pomidorami IP: *.rzeszow.mm.pl 01.04.06, 21:01
                        Aha i nie napisałaś mi jak z tymi grzybami. Skoro zarzucasz ciezkostrawność
                        i "niezdrowotność" innych potraw to ciekawa jestem czy nie jesz grzybów? Bo one
                        są po prostu jedynie smaczne. Ale cieżkostrawne i bez walorów odzywczych.
                      • linn_linn Re: Super sałatka z suszonymi pomidorami 01.04.06, 21:09
                        ...czyli Ty mozesz, a ja nie. Poza tym nie powtorzylam, a wyjasnilam dlaczego.
                        • Gość: ines Re: Super sałatka z suszonymi pomidorami IP: *.rzeszow.mm.pl 01.04.06, 21:21
                          Ja napisałam , że nie jest lekka- podajac moje sugestje odnośnie przyrządzania.
                          Ty pewnie nie znając jej wpisałaś się i napisałaś, że niezdrowa, bo
                          ciężkostrawna i niezdrowa(czyli nie lekka- to co napisałam:))
                          Czy to forum, wątek o zdrowej żywności? Od dzis zacznę sie wpisywać w watkach z
                          sałatkami z fasolką z puszki i majonezem(nie znoszę ich i niezdrowe:)
                          Mój wpis przynajmniej był na temat- bo zrobiłam tę sałatkę. Nasze dywagacje
                          juz nie są na temat.
                          Moze lepiej napisz mi proszę co kupić w Umbrii:) Ale konkretnych producentów.
                          Załozyłam wątek z tydzien temu i niestety prawie nic. Ze oliwa, ser to wiem,
                          ale czyje??
    • Gość: burencja Re: rozsmakowalam sie w pomidorach suszonych IP: *.pp.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 20:45
      Ja kupuję takie suszone pomidory w greckim sklepiku.
      Zalewam je wrzątkiem na pół godziny, potem dobrze odciskam.
      I układam w słoiczku przekładając np. ząbkami czosnku, ziołami, liśćmi
      laurowymi itp. Czasami opiekam paprykę i kroje w paski i tez dodaję do słoika.
      I to wszystko odkładam na jakis czas do lodówki.
      A potem można je posiekać, dodać z posiekanym czosnkiem i zieloną pietruszką
      (dużo) do fety (jesli to polska feta to rozprowadzam ja twarożkim z Turka, bo
      za słona) a jeszcze fajniejszy jest serek manouri, grecki. I rozetrzeć na
      doskonałą pastę.
    • kromalina Re: rozsmakowalam sie w pomidorach suszonych 27.03.06, 20:26
      podaję przepis na pyszny makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami oczywiście.
      Gotujemy paczkę makaronu (świderki, kokardki).
      Robimy sos: na oliwie smażymy 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, potem
      dodajemy rozmrożoną paczkę szpinaku i łyżeczkę vegety. Jak odparuje woda,
      dodajemy kubek śmietany 18%. Dusimy jeszcze trochę, dodajemy pieprz, oregano,
      ewentualnie trochę soli i suszone pomidory drobno pokrojone, im więcej, tym
      lepiej, ale przynajmniej 1 słoik. Mieszamy z makaronem ugotowanym koniecznie al
      dente i gotowe.

Tak przygotowany makaron smakuje nawet osobom, które nienawidzą szpinaku.
      • marghe_72 Re: rozsmakowalam sie w pomidorach suszonych 27.03.06, 22:52
        kromalina napisała:

> podaję przepis na pyszny makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
        oczywiści
        > e.
        > Gotujemy paczkę makaronu (świderki, kokardki).
        > Robimy sos: na oliwie smażymy 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
        pote
        > m
        > dodajemy rozmrożoną paczkę szpinaku i łyżeczkę vegety. Jak odparuje woda,
        > dodajemy kubek śmietany 18%. Dusimy jeszcze trochę, dodajemy pieprz, oregano,
        > ewentualnie trochę soli i suszone pomidory drobno pokrojone, im więcej, tym
        > lepiej, ale przynajmniej 1 słoik. Mieszamy z makaronem ugotowanym koniecznie
        al
        > dente i gotowe.
        >
        > Tak przygotowany makaron smakuje nawet osobom, które nienawidzą szpinaku.

bez vegety będzie rownie smaczne:)
        przeciez dodajesz rózne przyprawy.. i sol
    • marta76 Re: rozsmakowalam sie w pomidorach suszonych 02.04.06, 01:21

a ja właśnie dzisiaj kupiłam suszone pomidory w paczce pól kg.Nie sa w żadnej
      zalewie i teraz sie zastanawiam ,że jak je otowrze i użyję wszystkich co zrobic
      z resztą,żeby nie spleśniały.Mrozić??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka