Dodaj do ulubionych

z lotniska BCN do Calella ( Costa Brava)

IP: *.compower.pl 02.05.06, 08:41
pytanie dla wtajemniczonych.
Na stronie renfe.es jest opisane połączenie BCN do Calella ale mam parę pytań.
Strona proponuje połączenie nastepujące Aeroporto do El Prat Llobregat potem z
El Prat Llobregat do Bca Sants i z Bca Sants do Calella. i tu pytanko .Jaki
kupić bilet (to fioletowa zona ),czy tylko jenen czy osobne i czy przesiadać
się mogę gdzie chce, i czy mogę przerwać podróż na 2 godzinki wsiąść i
pojechać dalej . Jak to wygląda (lece w niedziele)

Obserwuj wątek
    • 76ania Re: z lotniska BCN do Calella ( Costa Brava) 02.05.06, 09:24
      Drogi Tomku,
      w tej chwili trwa przebudowa linii kolejowej i stąd te przesiadki. Z lotniska
      jedzie się na stację El Prat Llobregat pociągiem, który jeździ tylko na tym
      odcinku, a tam przesiada na linię 2 kolejki, którą dojedziesz do jednej ze
      stacji, np. Barcelona Sants lub Clot-Arago, na której się przesiądziesz na
      linię 1 kolejki jadącą do Calella.

Nie myl linii kolejki z liniami metra!!!

Jeśli chodzi o bilet, to teoretycznie na jednym skasowaniu można jechać 1h
      15min, więc powinieneś skasować 2 bilety - na bilecie jednorazowym za 1,20EUR
      dojedziesz do stacji przesiadkowej na kolejkę do Calella, a potem skasujesz
      bilet do Calella. I tu mała uwaga: na stacjach są 2 mapy - na jednej Calella
      leży w 4 strefie, na drugiej w 5. Nie znam hiszpańskiego, ale jedyne sensowne
      tłumaczenie (nie znaczy że prawdziwe), jakie mi się nasuwa to takie, że jak się
      kupi bilet abonamentowy na trasę Barcelona-Calella to wystarczy 4-strefowy, a
      gdy kupuje się jednorazowy, to na 5 stref. W każdym razie w kasie sprzedali nam
      bilet T-10 właśnie na 4 strefy.

Aha, i jeszcze jeśli chodzi o stację kolejki - po wyjściu z terminala skręcasz
      w prawo. Na zewnątrz będą ruchome schodki na górę do takiego szerokiego
      przejścia nad ulicami prowadzącego do stacji.

Ja właśnie wróciłam z Barcelony, a mieszkalismy na następnej stacji od Calella,
      więc jeśli masz jakieś pytania, to jestem na bieżąco/ Mój mail: 76ania@op.pl

Gość portalu: Tomek napisał(a):

> pytanie dla wtajemniczonych.
      > Na stronie renfe.es jest opisane połączenie BCN do Calella ale mam parę pytań.
      > Strona proponuje połączenie nastepujące Aeroporto do El Prat Llobregat potem z
      > El Prat Llobregat do Bca Sants i z Bca Sants do Calella. i tu pytanko .Jaki
      > kupić bilet (to fioletowa zona ),czy tylko jenen czy osobne i czy przesiadać
      > się mogę gdzie chce, i czy mogę przerwać podróż na 2 godzinki wsiąść i
      > pojechać dalej . Jak to wygląda (lece w niedziele)
      >
      >
      • Gość: FreLAnd Re: z lotniska BCN do Calella ( Costa Brava) IP: *.bcn1.adsl.uni2.es 02.05.06, 10:08
        Ogolnie zgadzam sie z 76 ania.
        Jesli opuscisz obszar koleji, to musisz skasowac nowy bilet.
        Jesli chcesz zrobic przerwe, to najpierw uZyj biletu na 'zona 1'
        a potem drugiego juZ do Calell'i.
        roZnica w zonach/mapach jest taka Ze jedna jest tylko kolei Renfe,
        a druga to tzw. ukLad zintegrowany srodkow transportu, w ktorym moZna Laczyc
        podroz metrem, busem, koleja - jesli uZywasz biletu (biaLo-zielonego)
        wieloprzejazdowego np T-10.
        Ten polecam jesli jedziesz z grupa lub sam planujesz kilka podroZy (>6).

4 miesiace temu od terminali A-B na stacje dojeZdzaLem busem wahadLowym
        (gratis)
        - czy to co piszesz znaczy Ze remont przejscia jest juZ ukonczony?

ze stacji "Aeroport" natomiast byL bus renfe do Sants
        dla tych co nie musieli jechac przez przystanek "El Prat" , szybszy bo
        bezposredni, z biletami jak na pociag (lub odpowiedni T-10 )
        • Gość: Tomek Re: z lotniska BCN do Calella ( Costa Brava) IP: *.compower.pl 02.05.06, 10:14
          Co to jest bilet T-10 ??
          planuje przyjechać do Bcn w dwie osoby dostać się do Calella wrócić może
          wieczorkiem na pokaz fontanny i jeszcze raz w inny dzień na zwiedzanie
          całodniowe i powrót na lotnisko ? Co radzicie ??
          Jake bilety najlepiej kupić ??
          • Gość: FreLAnd T-10 to bilet 10-cio przejazdowy IP: *.bcn1.adsl.uni2.es 02.05.06, 10:59
            T-10 to bilet 10-cio przejazdowy
            we dwie osoby moZecie zuZyc go na 5 przejazdow
            BCN-Cal.
            C-B(fontanna)-C
            C-B(zwiedzanie)-C

na powrot C-B juZ bilet 1 razowy (sencillo/senzill)
            chyba Ze font. i zwiedzanie w jeden i ten sam dzien? ale to inna sprawa
            font. jest wieczorami czwart-ptk-sob, w niedz. nie wiem

• Gość: Tomek Re: T-10 to bilet 10-cio przejazdowy IP: *.compower.pl 03.05.06, 09:19
              ten bilet jest 10cio przejazdowy bez względu na strefę ?? czy za wyższą cenę na
              więcej stref ?? to pierwsze pytanie a drugie - wspomniałaś że przejazd na jednym
              bilecie może trwać 1.15 minut to oznacza możliwość przesiadek i zmian kierunku
              jazdy ?
              • Gość: FreLAnd ZALEZY od zony!!! T-10 to bilet 10-cio przejazdowy IP: *.bcn1.adsl.uni2.es 03.05.06, 11:26
                www.tmb.net/en_US/barcelona/moute/targetes/t_10.jsp
                • Gość: FreLAnd Re: ZALEZY od zony!!! T-10 to bilet 10-cio przeja IP: 80.102.185.* 03.05.06, 12:31
                  "ten bilet jest 10cio przejazdowy bez względu na strefę ?? czy za wyższą cenę na
                  więcej stref ??
                  to pierwsze pytanie a drugie -
                  wspomniałaś że przejazd na jednym
                  bilecie może trwać 1.15 minut to oznacza możliwość przesiadek i zmian kierunku
                  jazdy ?"

www.tmb.net/en_US/barcelona/moute/targetes/t_10.jsp
                  1.pod tym eadresem moZesz zobaczyc ceny kart 10-cio przejazdowych dla zon
                  1,2,3,4,5,6 ; cena zaleZy logicznie od zony-strefy/odlegLosci

2.zobacz teZ czas - ile moze trwac podroZ. w odp. zonach:
                  jak pisaLa ,76ania, w zonie 1 jest to 1godz.15min, w 2,3,4, stopniowo wiecej...
                  w ciagu tego czasu masz moZliwosc przesiadkiz renfe na metro, z tegoZ metra na
                  bus itp 4-krotnie, ale NIE z renfe na renfe (chyba Ze zmieniasz linie nie
                  wychodzac z wezLa, czyli pozostajac pod ziemia) ANI metro-metro
                  jesli wyjdziesz poza 'barierke' nastepne wejscie , chocby chwile po
                  skasowaniu, to juz nowa podroZ
                  to samo z busami: moZesz przesiasc sie z 24 na 56, ale ponowne wejscie z 24 do
                  innego 24 to nowe skasowanie.

takZe nie mozna robic wszystkiego, ale i tak jest to przyjazny system, imho

• Gość: Tomek Re: ZALEZY od zony!!! T-10 to bilet 10-cio przeja IP: *.compower.pl 11.05.06, 21:06
                    Właśnie wróciłem . Dzięki za porady . Wszystko się przydało . Najważniesze dla
                    mnie było to że nie korzystając z TURISTIC BUS-u poruszałem się metrem i za
                    1,20E dojechałem wszędzie przesiadając się bez liku .( Najdłużej czekałem ma
                    Metro półtorej minuty !! to szok jak to działa). Pięknie było !!!. Pomogę w
                    innej kwewstji pytajcie o co chcecie .
                    • Gość: lisa Re: ZALEZY od zony!!! T-10 to bilet 10-cio przeja IP: *.c27.msk.pl 04.07.06, 12:03
                      mozesz opisac jak mniej wiecej poruszales sie po barcelonie- czy metrem mozna
                      sie dostac w kazde miejsce i jak dlugo zajelo Ci zwiedzianie i co widziales? :)
    • Gość: Tomek Re: z lotniska BCN do Calella ( Costa Brava) IP: *.compower.pl 02.05.06, 10:02
      uu przebudowa . Nie dobrze . wylot powrotny nam na 9,30 więc 2 godz wstecz
      trzeba być na lotnisku a pierwszy pociąg z Calella jedzie o 6,30 plus przesiadki
      na 8,00 będe na miejscu . zastanawiam się czy nie wrócić renfe ( Calella -
      Pl.Catalunya )a póżniej Aerobusem ?? Co myślisz ?
      super że byłaś podsuń jakieś propozycje. (knajpeczki co ciekawego zjeść itd)
      A propos mam fajną stronkę ze zdjęciami lotniska i stacji renfe tak na początek
      podróży.
      bcn.textamerica.com/?page=0&qs=xdefault
      • 76ania Re: z lotniska BCN do Calella ( Costa Brava) 02.05.06, 10:19
        Przebudowa, ale wszystko w miarę sprawnie działa. Tyle że te przesiadki są
        troszkę uciążliwe, gdy masz bagaż - nie na każdej stacji sa schody ruchome i
        czasami trzeba walizkę pod pachę wziąć i wspiąć się po schodach.
        Jeśli wybierzesz kolejkę, to miej na uwadze to, że pociągi się spóźniają.
        Czasem nam się zdarzyło, że jakiś pociąg wogóle nie przyjechał. Tak więc nie
        planuj podróży co do minuty.
        Aerobus tak jak napisałeś odchodzi z Pl. Cantalunya. Ma kolor niebieski. Bilet
        kosztuje 3,75EUR (kupuje się u kierowcy, trzeba mieć drobne, bo np. z 20EUR nie
        chciał wydać).
        Wybór należy do Ciebie.
        A knajpki? Tu akurat nie mam doświadczenia. Było ciepło, nie mieliśmy większego
        apatytu, więc wystarczyły nam śniadania i kolacje w hotelu.
        • Gość: FreLAnd zbliZony temat , bilety itp IP: 80.102.185.* 04.05.06, 01:30
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=204&w=37269381&a=37292758

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka