Dodaj do ulubionych

Pani doktor, Pani Beato, mamy:o)

10.05.06, 09:14
Mój synio często ma zatwardzenie, robi takie kozie bobki. Wczoraj pierwszy
raz strasznie płakał przy robieniu kupki i faktycznie była ona twarda (synio
ma 2 lata). Chciałam kupiś lactulosę, pani dała mi Duphalac(nie wiem czy
dobrze napisałam) i powiedziała, że to to samo. Nie wiem czy podawać to
synkowi. Jego stolce nie zawsze są zbite. Pisze, że jest to środek
przeczyszczający. Mam pytanie- czy warto zastosować i jaką dać dawkę, synek
waży dobre 13 kg. Kiedyś pani doktor mówiła, że 2,5 ml dwa razy dziennie
lactulozy, ale tam pisze, że trzeba dużo więcej.
No i drugie moje pytanie mój syn często i dużo sika. Wczoraj chciałam uczyć
go na nocnik. W ciągu może 15 minut sikał 4 razy. Nie wiem czy to z wrażenia,
ale chyba nie. Od dawna mnie to irytuje, że pieluchy są mocno zasikane. Dużo
też pije. Miał już robiony cukier, posiew, mocz. Było ok. Nie wiem czy jak
zacznie sie kontrolować to minie, czy zacząć drążyć temat.
Pozdrawiam serdecznie. Życzę miłego dnia.
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: Pani doktor, Pani Beato, mamy:o) 10.05.06, 09:46
      Jak duzo pije to i duzo sika:-)I mysle, że to jest to, do tego mleko jesli pije,
      owoce. Trzeba zaobserwowac po jakich posiłkach sa zbite stolce- dzisiejsza kupa
      jest zazwyczaj efektem menu dnia poprzedniego.
      Tu podam pare linków, które prosze przeczytac i porównać z dietą. Dziecko pije
      sporo, wiec to nie kwestia picia, trzeba zobaczyc co zapierającego jest w diecie:
      www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,269
      www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,81
      www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,270dieta
      www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,88
      www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,98
      Ważne przy stosowaniu leków osmotycznych ( ściagających wode do światła jelita-
      najkorzystniejsze działanie!) jest podawanie odpowiedniej ilości płynów, ale tu
      raczej nie ma problemów. Przosze zacząc od polowy dawki rano i zobaczyc jak
      maluch zareaguje, dawka jest 10ml na dobe dla takiego malucha, ale można wr.
      braku skuteczności zwiekszac lub przy biegunce zmniejszyć. Dziecko nie może
      oddawac więcej niz 2 stolce , jak sie pojawi rozwolnienie trzeba dawke zmniejszyć.
      Jednak przed zastosowaniem leku prosze przyjrzec się diecie- albo tu napisać-
      podpowiem. Wazne jest zap. zaparciom, bo u 2 latków niedaleko do zaparc
      nawykowych- bol w czasie kupy powoduje niechęć dziecka do oddawania stolca i
      zaparcia- koło się zamyka!Nie wstrzymuje teraz czasem maluch kupy?
      Z nocnikowaniem na spokojnie. Może łatwiej bedzie zacząc włąśnie od kupy
      wykorzystując fakt, że dziecko najwieksze parcie na stolec ma zaraz po posiłku,
      wiec może pani malucha wysadzac zaraz po jedzeniu. Ale nic na siłe- zmuszanie do
      nocnikowania może wywoac zaparcia. Poza tym dziecko gotowe do nocnika przejawia
      pewne objawy:-)tzn. chowa sie załatwiając potrzebe, może sygnalizowac, ze zrobił
      siusiu lub kupe. Na ilośc moczu ma wplyw ilośc spozywanych plynów- nocnikowanie
      ma nauczyc kontroli mikcji, nie ma wpływu na ilośc wydalanego moczu;-)Beata
      • asia_233 Re: Pani doktor, Pani Beato, mamy:o) 10.05.06, 10:33
        Dziękuję Pani Beatko za wyczerpującą odpowiedź. Alan kiedyś przez bardzo długo
        miał luźne stolce, nie mogliśmy znaleźć przyczyny. No a teraz zaparcia, tzn.
        zatwardzenia nie zaparcia. Dieta jest taka sama. Alek zjada dokładnie wszystko.
        Pije sporo kaszy, ale bez tego u niego nie da rady. Wieczorna kasza to dla
        niego rytuał, może cały czas nie jeść ale to musi być. A jeśli chodzi o nocnik
        i sikanie, to przeraża mnie wizja ciągłego siedzenia na nocniku bez spacerów bo
        przecież Alek ciąglę będzie chciał siku. Pozdrawiam serdecznie. Dziękuję.
        • bea-ta Re: Pani doktor, Pani Beato, mamy:o) 10.05.06, 10:53
          Może Pani synowi na pewien czas podac probiotyk- osobiście lubie lacidofil i ten
          bym dawała 1/2 proszku z kapsułki 2xdz rano i wieczorem do wody, picia, czy
          mleka(kaszy na łyżecce) ważne aby temp. do jego rozpuszczenia nie była wyzsza
          niz 37 st. C. probiotyki to świetne regulatory. Sok przecierowy podany z rana
          dobrze działa zwłaszcza te z duża ilością sorbitolu( także ściąga wode do
          jelita) sliwka, porzeczka, brzoskwinia, gruszka ja np. co rano daje synowi sok
          przecierowy rozcieńczony wodą. Fajne sa soki z mięta czy koperkiem i rumiankiem.
          Czasem serki smakowe zapierają jak Pani podaje np. bakusia czekoladowego może
          zapierać, ogolnie słodkości czy desery z kakao. Może kasze lepiej zamienić jeśli
          pije ryzowa na kukurydzianą czy kleik kukurydziany, jak je łyzką to kasze
          jaglana, płatki owsiane itp. Jogurty np. z otrębami jeśli zje maluch- mój nie
          chciał. U nas tez tak róznie było z kupami, więc jestem na bieząco. Kupy luźne
          zazwyczaj sa przy zabkowaniu ( duża ilośc bakterii przez ręce non stop w buzi) i
          przy dużej ilości soków i owoców w diecie. Ja akurat podawałam synowi laktuloze
          na 14,5 kg wystarczało 10 ml przez 2 miesiące- miał zaparcia nawykowe!
          Do tego lacidofil. Syrop jest bezpieczny, bo laktuloza jest naturalnym
          prebiotykiem i można podawac ja miesiącami i nie powoduje uzaleznienia jak
          środki przeczyszczające. Na poczatku u dziecka moga pojawic się wzdęcia i gazy u
          nas tak było przez pierwsze 3 dni, potem ok.
          Jesli maluch często siusia to byc moze jeszcze nie jest gotowy do nocnika.
          Objawem gotowości jest dośc długo sucha pielucha np. przez kilka godzin,
          zdarzające się suche noce, czasem dziecko gotowe jest na nocnik dopiero ok 2,5
          lat. Niestety pampersy sa wygone dla nas, ale trudno potem dzieci oduczyc od
          nich:-)B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka