Dodaj do ulubionych

test pappa - kiepski wynik biochemii!!!

05.06.06, 13:41
dziewczyny potrzebuję waszej pomocy!
wyniki testu:
SSL (długość ciemieniowo-siedzeniowa): 67,00mm
NT (przezierność karkowa): 1,8mm
wolne B-HCG: 67,08 IU/I 2,290 MoM
PAPPA: 2,083 IU/I 0,637 MoM
i dalej
ryzyko populacyjne wynikające z wieku matki: 1:512
Ryzyko trisomii 21 wynikające z przezierności karkowej: 1:2302
Biochemii: 1:248
Uściślone całkowite ryzyko wynikające z powyższych parametrów: 1:1110
Lekarka mnie nastraszyła że biochemia jest fatalna i muszę iść robić
amniopunkcję.
Jestem wykończona - wrak człowieka.
Poszłam na konsultację do innego lekarza - zrobił ponownie usg - wszystko ok
i poradził aby poczekać do 22 tc i wtedy jeszcze raz zrobić odpowiednie
badania. A zły wynik biochemii zdarza się często bo mają na to wpływ brane
leki, czas od pobrania krwi do badania itp.
Co Wy na to? Czy któraś z was miała takie wyniki a okazało sie że wsio ok i
będzie zdrowe dziecko???
Obserwuj wątek
    • maja2081 Re: test pappa - kiepski wynik biochemii!!! 05.06.06, 14:51
      Też robiłam test Pappa i wyszedł niezbyt dobry , ryzyko ale trisomii 1:51 więc
      bardzo wysokie.Mój lekarz powiedział ze na wynik mogły wpłynąć leki które
      zażywałam.Miałam jednak wątpliwości. Zdesperowana poszałam do innego,bardziej
      doświadczonego - czyt. starszego, polecanego lekarza, a on natychmiast kazał mi
      zrobić biopsję kosmówki i nastraszył pożądnie, nie widział jeszcze kości
      nosowej (okazało się tak w ogóle ze miał fatalny aparat).
      Mój lekarz umówił mnie z naprawdę świetnym specjalistą od USG i okazało się ze
      kość nosowa jest widoczna i w ogóle wszystko ok. Ale dla świętego spokoju, na
      moją zresztą prośbę dał mi skierowanie na amniopunkcję. Wynik wyszedł dobry.
      Od 6 tyg. maleńka jest juz ze mną, cała i zdrowa.
      Takze zażywane leki mogą mieć wpływ na wyniki.
      Na pewno bedzie wszystko dobrze.
      pozdrawiamy
      • maretina kerun 05.06.06, 19:39
        zapomnialam do mojego poprzedniego postu dodc bardzo cenna informacje, ktopra
        przekazal mi prof. wołczyński z bialegostoku. otoz na 6 kobiet, ktorym zle
        wyszlo pappa, "tylko" jedna rodzi chore dziecko. reszta ma zdrowe bobasy. pappa
        tylko prognozuje, nie daje pewnosci.
    • malgosiek2 Re: test pappa - kiepski wynik biochemii!!! 05.06.06, 15:33
      Dlatego nie robiłam żadnych badań prenatalnych bo to więcej
      stresu,strachu,nerwów,płaczu niż to warte.
      Już nie jeden wątek czytałam gdzie testy z krwi wyszły falszywie pozytywnie
      dodatnie.
      A jakby coś wyszło to usunęłybyście ciążę?
      Jeśli nie ma wskazań to tylko dla siebie nie warto robić,ale to tylko moja
      osobista opinia na ten temat.
      Pzdr.gosia
      • moniak7 Re: test pappa - kiepski wynik biochemii!!! 05.06.06, 16:22
        Mnie lekarka powiedziala, ze PAPPA sa nadwrazliwe i b. czesto wychodza zle i
        zeby podejsc do tego ze spokojem, bo dopiero amniopunkcja rozwiewa watpliwosci.
        Ja rozwazam taka mozliwosc po zbadaniu pzreziernosci karku. na razie jest za
        wczesnie.
        • kasia191273 Re: test pappa - kiepski wynik biochemii!!! 05.06.06, 16:25
          dlatego i ja nie robię badan prenatalnych. Amniopunkcji bym się bała, bo ryzyko
          poronienia, a słyszę o tylu błędach w testach nieinwazyjnych, że już się boję,
          co bym przeżyla, nie majac pewnosci. A tej nie ma nigdy. Zawsze bylam niezwykle
          racjonalna, ufam medycynie i technologiom, ale w tym wypadku ( mimo moich 33
          lat) nie zdecyduje sie.
      • maretina Re: test pappa - kiepski wynik biochemii!!! 05.06.06, 19:41
        malgosiek2 napisała:

> Dlatego nie robiłam żadnych badań prenatalnych bo to więcej
        > stresu,strachu,nerwów,płaczu niż to warte.
        nieprawda. to nie tak. moim zdaniem najwazniejsze w pappa jest osrodek i
        lekarz, ktory przeprowadza abdanie. nie robilam tego u byle kogo. przejechalam
        pol polski do FACHOWCA. nie zalowalam.
        poza tym test pappa nie powinien byc odczywtywany jako dodatni lub ujemny! sakd
        Ty czerpalas te brednie? z cosmo? czy z pani domu?
        >
    • amwaw Re: test pappa - kiepski wynik biochemii!!! 05.06.06, 17:05
      Boże, a co ty masz za lekarke??
      W teście pappa ZAWSZE bierze się pod uwagę wynik OSTATECZNY(skorelowany z NT).
      Też miałam kiepską biochemie, ale skorelowany-OK.
      Nie robiłam amniopunkcji bo nie było trzeba.
      Dziecie urodziło się 7.5 mś temu zdrowe jak rybka.
    • kartoflanka Re: test pappa - kiepski wynik biochemii!!! 05.06.06, 19:19
      Popieram Amwaw-beznadziejna lekarka...
      idz na konsultacje Twoje wyniki wcale nie sa zle...
    • maretina Re: test pappa - kiepski wynik biochemii!!! 05.06.06, 19:37
      wrzuc w google nazwisko dudarewicz. to naprawde wysokiej klasy specjalista.
      pogadaj z nim, umow sie na usg. on Ci powie czy warto robic amnio czy nie.
      • jonaska Re: test pappa - kiepski wynik biochemii!!! 06.06.06, 08:17
        kerun a ja powiem tak. sama 1,5 tyg temu czekałam na wynik testu pappa. tylko u
        mnie przezierność karku NT wyszła 2,8 i potwierdził to też Roszkowski. wiesz
        co? test wyszedł mi ok, ale powiem ci jedno..mam już głęboko w du....(sorki) te
        wszytskie testy i pierdoły. pójde tylko w 20 tyg na usg do dobrego lekarza
        (pewnie znowu do roszkowskiego) i nie robię już żadnych, ale to żadnych testów.
        w pierwszej cięży ( 4 lata temu) nikt mi nie mówił o nt, testach i innych
        badaniach. i dzięki temu całą ciąże przeżyłam spokojnie i radośnie. idź kochana
        do dobrego specjalisty na samo usg, nic nie wspominając nawet o pappa ( albo
        powiedz jak chcesz). napisz skąd jesteś? może polecimy ci kogoś od usg. a tymi
        wynikami cholernymi nie martw się kochana, bo szkoda zdrowia i nie daj się już
        na żadne testy podwójne czy potrójne namówić, bo po co badanie, które daje 60%
        skuteczności. bez sensu.
        takie moje zdnaie.
        trzymaj się kochana i głowa do góry.
    • ewa_bb Re: test pappa - kiepski wynik biochemii!!! 06.06.06, 08:18
      Ja poszłam sobie ten test zrobić na własną rekę . Wyniki biochemi byly tez
      niedobre , ale reszta w porządku . Też mi wyszło ryzyko mniej wiecej takie jak
      wTwoje . Ale ja byłam u siwtenego lekarza i powiedział zapominamy o tym
      wogole . Nie liczy sie pojedynczy wskażnik a całość (wynik całości )!!! Dlatego
      robi się całość i nie ważne że jedno gorsze drugie lepsze . Lekarz
      twierdził ,że najwazniejsze to parametry z USG , kośc nosowa NT . Moja druga
      lekarka (bardzo dobra ordynator jednego ze szpitali )powiedziała, że w ogole
      nie powinno sie tego testu wykonyac , bo okresla onprawdopodobieństwo . To nie
      są badania a okreslenia pradopodobienstwa i ona tego nie poleca. Nie poleca
      ponieważ własnie są takie sytuacje . Wychodzi bardzo dużo złych testów ,a
      okazuje sie , że jest wszytskow porządku . Kobieta niepotrzebnie zupelnie sie
      denerwuje . Natomiast ona wskazuje natakie postepowanie : usg genetyczne jesli
      dobre , dać sobie spokoj , jesli złe wtedy amniopunkcja -badanie pewne i
      rozwiewa watpliowsci (ale tylko wtedy gdy wyjdzie złe usg genetyczne )! Janie
      twierdzę , że ona jest nieomylna , ale to ma sens . Bardzo duzo kobiet mialo
      zle wyniki Pappa i tylko nerwy , okazywało sie bez sensu . Idz na dobre USG -
      jesli jestes z Warszawy , polecam doktora Zwolinskiego-bardzo dobry i
      dokladny , na wszytskie pytania Ci odpowie i nie denerwuj się . Ja to przeszłam
      dokładnie tak samo , dopiero lekarze mi wytlumaczyli co i jak . no i ja mam 35
      lat wiec tym bardziej się bałam. NT masz dobre ,jesli jeszcze byla widoczna
      kosc nosowa i reszta parametrow dobra , naprawdę nie zamarwtiaj sięsmile
      • jonaska Re: test pappa - kiepski wynik biochemii!!! 06.06.06, 10:28
        możesz podac namiary na /zwolińskiego/ gdzie przyjmuje?
        • ewa_bb Re: test pappa - kiepski wynik biochemii!!! 06.06.06, 11:39
          8132238,to jest na grenadierów taka lecznica . adres internetowy
          www.medserwis.pl/nm.asp?p=6176,1,2312,60428 . naprawde polecam smile
    • kerun Re: test pappa - kiepski wynik biochemii!!! 06.06.06, 10:29
      kochane, bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi.
      Chciałam jedynie dodać że na konsultacji byłam właśnie u dr Roszkowskiego - to
      dzięki niemu jeszcze normalnie funkcjonuję. Wyjaśnił mi wszystko, uspokoił i
      wkurzył się jak się dowiedział że oszukano mnie że w Polsce nie robi się testu
      PAPPA (bo nie ma odpowiednich urządzeń) i moja krew była wysyłana do Niemiec.
      Pozdrawiam serdecznie, dziękuję i dam znać za 8 tyg co wyszło - a jestem teraz
      pewna że będzie dobrze i mała Ala przyjdzie zdrowa na świat smile
      • ewa_bb Re: test pappa - kiepski wynik biochemii!!! 06.06.06, 11:41
        Robi się test Pappa . w tym centrumprenatalnym
        www.medserwis.pl/nm.asp?p=6176,1,2312,60428
        zreszta nie tylko tu .... Jest kilka miejsc .
        • jonaska Re: test pappa - kiepski wynik biochemii!!! 07.06.06, 16:34
          testy pappa robi się wielu miejscach ludzie....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka