Dodaj do ulubionych

teściowej nie podobają się imiona

16.06.06, 18:23
jeszcze nie wiem jaka będzie płeć dziecka ale skłaniam się ku imieniu Emma-dla
córeczki, a dla synka Bruno. Zasugerowałam dziś to partnerowi a on spytał się
w żartach swojej mamy czy jej sie to podoba. Ona stwierdziła że są to imiona
wręcz okropne i że lepiej byśmy pomyśleli nad czymś ładniejszym. Bardzo mnie
to uraziło bo w gruncie rzeczy to przecież nie będzie jej dziecko tylko Nasze.
co o tym sądzicie? czy powinnam wziąć pod uwagę wypowiedzi teściowej? a może
rzeczywiście te imiona są nijakie? Emma mi się kojarzy z taką ciepłą miłą i
delikatną osóbką,a Bruno przecież nie wstydziłby się swojego imienia...
Obserwuj wątek
    • luna333 Re: teściowej nie podobają się imiona 16.06.06, 18:25
      Emma mi się baaardzo podoba - Bruno nie podoba ale to przecież nieistotne - mój synek ma na imię Ksawery i też rodzina się załamywała co za cudaczne imię smile
      pozdrawiam i olej teściową
    • dorianne.gray Re: teściowej nie podobają się imiona 16.06.06, 18:30
      A to szanowna teściowa spłodziła, nosi w brzuchu i będzie rodzić potomka?...

Powiedz "mamusi", że nic jej do tego jak się Wasze dziecko będzie nazywało. Jak
      chce sobie nazwać dziecko po swojemu, to niech je sobie zrobi.
      • ninusia4 Re: teściowej nie podobają się imiona 16.06.06, 18:42
        My planujemy dać naszej córeczce na imię Nadia. Imię zaproponował mąż więc
        teściowa tylko kręci nosem i mówi że: "taaakie ruskie" A najśmieszniejsze (choć
        czasami mi jest przykro) jest to że ja mam na imię Nina- imię także kojarzone
        ze wschodem=) Ale co tam i tak wredne babsko nie ma nic do powiedzenia=) He he
        he
        • malina222 Re: teściowej nie podobają się imiona 17.06.06, 20:36
          A ja mam totalnie głęboko gdzieś, że komuś nie podoba się imię dla naszego
          Synka. Jak ktoś wyraża opinię na temat imienia to oznajmiam, że nie pytałam o
          radę i w tej kwestii zdanie innych ludzi na prawdę mnie nie interesuje. Działa
          jak kubeł zimnej wody na łeb nie tylko teściowejsmile
          Pozdrawiam!
          Malina
        • sandra2222 Re: teściowej nie podobają się imiona 18.06.06, 10:13
          Nadia wogole mi się nie podoba... na moim osiedlu sąsiedzi mają psa o takim
          imieniu, bleeee
    • karolisia26 Re: teściowej nie podobają się imiona 16.06.06, 18:46
      nie słuchaj nikogo, jeżeli te imiona podobają się też tatusiowi Twojego
      dzidzusia to wwszystkich olej w tym temacie. Jak powiedzialam koleżance jak moj
      synek chyba bęzie mial na imię (Kamilek) to mnie wyśmiała, a tak ja lubiłam. To
      moje dziecko i moja sprawa jakie będzie miało imię, no!!!
    • avanita Re: teściowej nie podobają się imiona 16.06.06, 18:51
      Wybrałaś dość oryginalne imiona. Emma dla mnie jest troche pretensjonalne ale
      Bruno bardzo mi się podoba. Problem może być tylko ze zdrobnieniem. Ja trochę
      się przygotowałam na wypadek gdyby rodzicom nie podobało się wybrane przez nas
      imię. Po prostu zasugerowałam im najpierw, że chcemy nadać dziecku niezby ładne
      imię (np. Czesława).
      • czekooladka Re: teściowej nie podobają się imiona 16.06.06, 18:59
        Twój mąż zapytał i uzyskał odpowiedzsmile Wiadomo teściowa to kręci nosem na
        wszystko wiec po prostu sie nia nie przyjmuj, szwagierka też dała swojemu
        synkowi imie które ogólnie sie nie podobało ale okazało się że jej synek to po
        prostu Hubcio i nie może byc inaczejsmile
        • misspigy Re: teściowej nie podobają się imiona 16.06.06, 20:12
          mi sie Emma tez szczerze mówiąc nie podoba - kojarzy mi się z angielską
          pokojówką...

Mąż zapytał teściowej (a swojej matki) o opinię i ją uzyskał - to kwestia
          relacji między wami, czy weźmiecie to pod uwagę, czy nie... Ja mam z moimi
          teściami bardzo dobre układy, pomagają nam bardzo i liczę się z ich opinią, co
          nie znaczy, że traktuję ją jako ostatnią instancję... ale w końcu to ich wnuk,
          a mój mąż to ich syn i tyle.
    • justyna_133 Re: teściowej nie podobają się imiona 16.06.06, 21:19
      Podoba, czy nie podoba - to rzecz gustu.
      Jedni wolą tzw imiona pospolite a inny zaczerpnięte z innych krajów.
      Opinii (tych pozytywnych i tych negatywnych) na ten temat ze strony rodziny nie
      da się uniknąć.
      Taka już jest kolej rzeczy.
      Przed Wami jak mniemam jeszcze trochę czasu więc niejednokrotnie będziecie na
      ten temat rozmawiać.
      Najistotniejsze jednak jest aby imię zostało wybrane przez Was wspólnie. Do Was
      należy decyzja czy będziecie przy tym uwzględniać tzw opinie rodzinne.
      Powodzenia smile
    • kania_kania Re: teściowej nie podobają się imiona 16.06.06, 21:26
      Mnie sie podobala Ida, ale w sumie przekonala mnie rodzina twierdzac, ze lepiej
      nadac dziecku miedzynarodowe imie. No i mam Pawla i Katarzyne. Dzieciaki nie
      maja zastrzezen.

Natomiast pamietam siebie. Mam Na imie Maja i przechodzilam gehenne pod tytulem
      "pszczolka maja". Teraz moge sie z tego smiac, ale wtedy bylo to imie
      niespotykane u ludzi (najczesciej u psow) i nie raz plakalam w poduszke przez
      przezwiska kolegow z podworka. Wiec wiem z autopsji, ze niezbyt popularne imie
      przynosi korzysci dopiero w zyciu doroslym, a w dziecinstwie potrafi dac niezle
      w kosc...

Doszlo do tego, ze przez wiele dlugich lat uzywalam ksywki i wielu moich
      znajomych nie wiedzialo, jak na prawde mam na imie...

Kania
      • kasia191273 Re: teściowej nie podobają się imiona 17.06.06, 08:20
        wyczytalam w gazecie, ze jest jedna dobra rada na podobne przykrosci- nie
        informowac rodziny o swoich preferencjach dot. imienia w czasie ciazy.
        Unikniecie wtedy niepotrzebnych stresow, presji, przykrych komentarzy. Mowcie,
        ze macie swoje 'typy', ale zdecydujecie, jak juz sie dzidzius urodziwink)) Potem
        malo kto komentuje i sie czepia. A ze zawsze sa roznice zdan- de gustibus...
    • xyz000 Re: teściowej nie podobają się imiona 17.06.06, 11:45
      oj znam to na mnie cała rodzina naskoczyła jak mogę dać takie imię dziecku -
      Milena - takie straszne? od lat chciałam Milenkę a mąż nie ma nic przeciw
    • kukim Re: teściowej nie podobają się imiona 17.06.06, 13:18
      Witaj miałam podobną sytuację, my chcemy dać córce na imię Julia, gdy
      powiedziałam o tym szwagrowi skwitował tylko, że Julie są wredne a teściowa
      dodała, że niegrzeczne, i oboje ze szwagrem stwierdzili że i tak będą na naszą
      córkę wołali inaczej, a że jestem osobą która mówi co ją boli na wątrobie to
      powiedziałam że jak tylko usłyszę inne imie to poprostu nie będę z dzieckiem do
      nich przychodziła bo nie będą ogłupiali mi dziecka, dziecko ma jedno imię i
      koniec. nie bierz pod uwagę zdania nikogo tylko swoje i męża. pozdrawiam
      • kayla.op.pl Re: teściowej nie podobają się imiona 17.06.06, 13:37
        U mnie zagadali dyplomatycznie: "A wiesz, ze imie Jedrek nie kazdemu sie podoba?".
        "A ktore imie podoba sie kazdemu?" Zapytalam rownie dyplomatycznie i na tym sie
        prawie skonczylo. Prawie, bo moja siostrzenica co jakis czas pytala "Czy juz
        zmieniliscie pomysl na imie?" Ale wybaczylam jej bo dla niej jednym ladnym
        imieniem jest Damian - z powodu pewnego milego chlopaka o tym imieniu smile
    • dodkowska Re: teściowej nie podobają się imiona 17.06.06, 16:02
      ale to nie tesciowa wybiera ja sie uparłam i bede miała karolinke niechciałam
      słuchac nawet o innych imionach
    • doorciaa1 Re: teściowej nie podobają się imiona 17.06.06, 19:12
      nie przejmuj sie ja z moja wogle sie nie widuje bo mnie nie chce widziec
    • lanka_cathar 'przecież nie wstydziłby się swojego imienia' 17.06.06, 20:47
      No widzisz, z tym to różnie bywa. Moja Babcia ma na imię Luba, bardzo długo
      przedstawiała się jako Ludmiła, na jednym ze świadectw szkolnych ma wpisane
      Lubow (Babcia jest pół-Polka pół-Rosjanka). Ja mam na imię Katarzyna, moja
      Mamaw w ciąży rozważała tylko dwa imiona: Krzysztof lub Katarzyna. I powiem
      szczerze, że ja z całego serca nienawidzę swojego imienia!!! W rodzinie mojego
      narzeczonego okazało sie przy wożeniu zaproszeń na ślub, że ŻADNA z kobiet w
      jego rodzinie nie przyznaje się do swojego imienia. Ciotka Katarzyna okazała
      się Kazimierą, ciotka Aleksandra - Barbarą, matka Jadwiga - Eugenią. Chyba
      tylko babcia jak była Genowefą tak została.

To czy dziecko nie będzie się wstydzić imienia zależy od wielu czynników. Tak
      naprawdę nigdy nie ma się pewności, że trafimy. Moja koleżanka ma na imię
      Kinga, ale przedstawia się drugim imieniem: Weronika. Mnie zawsze podobało się
      imię Konstancja, Nadzieja (po prababci), Judyta czy Roksana. Koleżanka ze
      studiów po pierwszym roku zmieniła imnię z Oksana na Roksana właśnie.

Swoją drogą Bruno mi się podoba, ale Emma nie, bo kojarzy mi się z matką ojca.
    • patyczako Re: teściowej nie podobają się imiona 17.06.06, 22:39
      tesciowe tak mają - my planowalismy dla dziewczynki Majka to moja tesciowa
      wyleciala z tekstem : Majka Wodeckiemu gryzie jajka - po prostu zenada mozna
      sie zalamac skad jej sie to wzieło - bylo to na poczatku ciazy i powiedzialam
      ze wiecej nie bedzie tematu na imion a urodzil sie chlopak Bartek i o jego
      imieniu dowiedziala sie jak juz mial to imie
      • dorianne.gray Re: teściowej nie podobają się imiona 18.06.06, 00:29
        Hahahahaha, serio tak palnęła?!... Hahahahhaha! wink
      • invicta1 Re: teściowej nie podobają się imiona 18.06.06, 10:31
        teściowa ma cos z głową?smile)))))))))))))))))))
      • malibu9 Re: teściowej nie podobają się imiona 18.06.06, 11:22
        nie dość ze Wodecki śpiewał o Pszczółce Mai to jeszcze ma wnuczke Majętongue_out ciekawy
        tekst (lol)
        • patyczako Re: teściowej nie podobają się imiona 20.06.06, 18:30
          najdziwniejsze jest to ze na codzien sprawia wrazenie normalnej i jest
          sympatyczna ale takm tekstem chyba kazdego by wyprowadzila z rownowagi...
    • lily-25 Re: teściowej nie podobają się imiona 18.06.06, 08:22
      U mnie babcia męża kręci nosem na imię wybrane dla naszej córeczki. Wybraliśmy
      Emilkę, i już kilka razy usłyszałam takie ironiczne "Emilka Plater". Nie
      przejmuję się jednak, bo to nasze dziecko i my wybieramy imię. Babcia wybrałaby
      pewnie coś w rodzaju Urszuli lub Elżbiety.
      • dorianne.gray Re: teściowej nie podobają się imiona 18.06.06, 10:34
        Babcia mojego niemęża niemal jęczała "Czemu nie Woooojtuuuś?..."
        Bo nie smile
        Bo Leon jest absolutnie piękne, a żaden Wojtuś nam się nie podoba! (dla mnie z
        kolei "Wojtuś" byłoby skrzywdzeniem dziecka) smile
    • malibu9 Co wybrać? 18.06.06, 11:37
      Szczerze mówiąc to już nie wiem co wybrać...W sumie zależało mi żeby imię nie
      było zbyt powszechne. Może rzeczywiście Emma jest pretensjonalne. Wczoraj moja
      mama powiedziała,że jak nazwę Bruno to dzieciak będzie się wstydził przedstawić.
      Mój partner upiera się przy Julii(ładnie),ale tyle dziewczynek teraz ma to imię
      tj Oliwka, Klaudia, Amelka, Majeczka. Jak tu zdecydować? czekać do narodzin
      ,spojrzeć na dzidzię i wtedy intuicyjnie nadać imię? Natomiast jeśli chodzi o
      imiona dla chłopców to z wyborem jest jeszcze trudniej. Nie mówię że nie podoba
      mi się Jaś Staś czy Franuś, bo tak nie jest, ale gdzie się nie rozejrzę to młode
      mamusie wołają naprzemiennie te imiona. Chciałam nazwać synka po ojcu- Karol
      ,ale mąż zaprotestował,że jak będę wołać któregoś to będzie spore zamieszanie i
      junior będzie zdezorientowany. Mam dylemat...
      • luciii prawda jest taka, że wybór jest 18.06.06, 11:41
        trudny ;P

ale powinien być wyłącznie twój i tatusia waszego szkutka
        reszta ma figę do gadania. choćby nie wiem, jak marudzili i jakie argumenty
        wysuwali!

jeśli chcą innych imion niech sami se rodzą i nazywają jak chcą, wsio! ;D
        • grania_ja Re: prawda jest taka, że wybór jest 18.06.06, 13:07
          nie przejmuj się ja dałam mojemu synkowi naa imie Ryszard Lew i uważam wraz z
          mężem ze jest to najpiękniejsze i najlepsze zestawienie imion jakie moglismu mu
          daać.
          bedąac w ciąży ciągle słyszałam żr Ryś to zwierze nie człowiek, albo że Rysiek
          to przydupas i taki głupek z Klanu, wszystkie ciotki znały kiedyś Ryśkó co to
          pili, bili sie, papę kładli....oj było. ale miałam to gdzieś. co p[oniektórzy
          twierdzili nawet że krzywde dziecku robie.
          co Lwaa to też że ruskie imie a jak to nie wywołało żadnej reakcji w nas, to
          nawet ktoś powiedział " lew to rusek i żyd" ręce opadaja.
          olej, olej....
          a co bruna to piękne imie. przedwczoraj podszedł do nas na placyku uroczy
          chłopiec i pytał sie o imie mojego synka sam własnie się przedstaawiając Bruno,
          słodki i śliczny chłopiec imie wrećz pasowało do niego.
          pamiętaj to twoje dziecko i ty decydujesz o imieniu, a potem rodzina do imienia
          się przyzwyczaji i nie będzie problemu
          • amneris Re: prawda jest taka, że wybór jest 18.06.06, 13:49
            "Jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim dogodził..." Nawet, jeśli byś
            chciała nazwać swoje dziecko wg gustu teściowej, to masz wielkie szanse, że nie
            będzie się ono podobało jakiejś innej cioci Zosi czy wujkowi Gerwazemu... Więc,
            jak już radziło wiele moich poprzedniczek: olać i dogadywać się tylko i
            wyłącznie z mężem. Jeśli zaś istnieje obawa, że dziecko będzie się w przyszłości
            wstydziło własnego imienia, to nadajcie mu dwa imiona- i niech samo kiedyś
            wybierze, którego chce używać... Swoją drogą - teściowe są niereformowalne. Gdy
            byłam w 1-szej ciąży i zastanawialismy się z mężem nad imionami dla obu płci,
            usłyszeliśmy m.in.:
            -"Agata?- nogą zamiata!!"
            -"Tomasz?- na pewno będzie gruby; wszystkie Tomki jakich znam, to grubasy!!"
            I tłumacz takiej "inteligntnej", że jej zdanie ma takie znaczenie, jak
            zeszłoroczny śnieg...
      • agusia19-84 Re: Co wybrać? 18.06.06, 21:01
        Mnie osobiscie Bruno sie podoba i sama bralam je pod uwage... tylko ze moj
        skarbek to jednak dziewczynka smile
    • arras-k Re: teściowej nie podobają się imiona 18.06.06, 14:15
      malibu9 napisała:
      Bruno przecież nie wstydziłby się swojego imienia...

A mozę by sie wstydził?Nie przewidzisz przecież gustu swego dziecka.
      • kasia191273 Re: teściowej nie podobają się imiona 18.06.06, 14:17
        imienia, tak jak i rodziców, się nie wybiera...Taki jest ten nasz swiat...
    • agusia19-84 Re: teściowej nie podobają się imiona 18.06.06, 20:56
      Witam smile
      Moja malenka bedzie miala na imie Noemi... Jak moj tata to uslyszal to na
      poczatku myslal ze zartuje a kiedy juz uwierzyl to myslalam ze na zawal
      padnie smile Strasznie musie to imie nie podoba... ale to dlatego ze nasi rodzice
      wola tradycyjne imiona a kazde inne traktuja jako dziwactwo. Nie ma sie co
      przejmowac opiniami innych. Podobno jak juz sie zobaczy malenstwo to od razu
      wiadomo czy wybrane wczesniej imie pasuje czy nie.
      Pozdrawiamy serdecznie
      • higa Re: teściowej nie podobają się imiona 19.06.06, 10:33
        dla mnie osobiście imię Noemi to dziwactwo. choć nie zrozum mnie źle - masz
        prawo do takiej decyzji i nic mi do tego. ale piszę w kwestii obrony teścia.
        zgadzam się z nim, choć domyślam się że masz to gdzieś
    • amoniaaa Teściowej nie muszą się podobać 19.06.06, 10:37
      Ważne że Wam się podobają to w końcu Wasze dziecko. A teściowa nos w inne
      sprawy wink Powodzenia
    • frawashi Re: teściowej nie podobają się imiona 19.06.06, 11:46
      nazwijcie dziecko tak jak Wam się podoba. Jeśli teściowej się nie podoba...no
      cóż, to tylko JEJ problem wink
      • izelka Re: teściowej nie podobają się imiona 19.06.06, 12:31
        Ja bym się zdaniem teściowej nie przejmowała. Gdy urodziłam córeczkę i
        teściowie przyszli do szpitala i sytali o imię, to dopiero wtedy powiedziałam im
        że będzie się nazywać Inga a na to moja teściowa spytała jak na drugie to
        powiedziałam że po mamusi(mnie) izabela i nie spodobało się jej to bo ona
        chciała żeby nazywała się jak jej mama - Monika. Teraz jestem drugi raz w ciąży
        i postanowiliśmy z mężem że jak będzie dziewczynka to Irminka a chłopiec -
        Olaf i mało mnie obchodzi co ona sobie pomyśli.
    • nati_28 Re: teściowej nie podobają się imiona 20.06.06, 18:46
      Imię wybrane dla dziecka ma się podobać jego rodzicom. Teściowa miała już
      możliowść dokonania wyboru imienia dla dziecka wiele lat temu.

Słuchaj rad wszytskich, a rób po swojemu. To twoje dziecko
      • a.og Re: teściowej nie podobają się imiona 02.07.06, 12:48
        ja bym w ogole sie nie przejmowala zwlaszcza tesciowa,imiona dla naszych dzieci
        wybieralismy razem z mezem i prawde mowiac nie interesowalo nas czy innym sie
        to podoba,oczywiscie marudzili ze mogly byc inne
        np"Maria,Stanislaw,Zofia,Franciszek badz Jan"-a mysmy wybrali JAKUB(na to imie
        komentarz byl o zgrozo fee)i IZABELA(komentarz co za obrzydlistwo)NAJWAZNIEJSZE
        ABY WAM SIE PODOBALO.pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka