Dodaj do ulubionych

Pitera podgryza Gronkiewiczową?

02.08.06, 15:24
Palikot wygryzł Gilowską, potem wygryziono Palikota. Schetyna z Tuskiem
wygryzają Rokitę choć się umówili. Teraz jeszcze Pitera chce wygryźć
Gronkiewicz. Będą jakieś nagrania?

"Współpracownicy Hanny Gronkiewicz-Waltz podejrzewają, że Julia Pitera chce
wygryźć ich kandydatkę z wyścigu do fotela prezydenta Warszawy,
donosi "Dziennik".

fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/Julia_Pitera_chce_wygry%BC%E6_Hann%EA_Gronkiewicz-Waltz,776521,2943

Obserwuj wątek
    • a.adas Re: Pitera podgryza Gronkiewiczową? 02.08.06, 15:26
      O! Bronisz Waltz. Jak miło;)
      • kataryna.kataryna Re: Pitera podgryza Gronkiewiczową? 02.08.06, 15:27
        a.adas napisał:

> O! Bronisz Waltz. Jak miło;)

Bronię? Gdzie?
        • a.adas Re: Pitera podgryza Gronkiewiczową? 02.08.06, 15:31
          to dlaczego Pitera jest fe? Czyżby dlatego, ze jest - chyba? - lepszą kandydatką
          od Hanki?

Ciekawe kogo odgryzł komisarz Marcinkiewicz?
          • a.adas Re: Pitera podgryza Gronkiewiczową? 02.08.06, 15:33
            Juz sobie przypomniałem - Zytę!
            Cos tam dzisiaj zresztą o Pani Premier słyszałem, jakieś nic nie znaczące
            plotedczki, co to mogło być?
          • kataryna.kataryna Re: Pitera podgryza Gronkiewiczową? 02.08.06, 15:33
            a.adas napisał:

> to dlaczego Pitera jest fe? Czyżby dlatego, ze jest - chyba? - lepszą
            kandydatk
            > ą
            > od Hanki?

Gdzieś napisałam, że Pitera jest "fe"? Gdzie?

> Ciekawe kogo odgryzł komisarz Marcinkiewicz?

Hankę.
            • a.adas Re: Pitera podgryza Gronkiewiczową? 02.08.06, 15:41
              Juz nic nie rozumiem.. nie pierwszy raz... a najmniej: to po co w takim razie
              powstał ten wątek???
              • michal00 Re: Pitera podgryza Gronkiewiczową? 02.08.06, 15:45
                Po to zebys wiedzial, jacy mili ludzie sa czlonkami PO. :-)
                • a.adas Re: Pitera podgryza Gronkiewiczową? 02.08.06, 16:00
                  nu, uczą się od miszczów i liderów (tzw. Narodowo_Polskiej sceny politycznej)
    • maksimum Re: Pitera podgryza Gronkiewiczową? 02.08.06, 15:27
      To Kazio na tym zyska.
    • bush_w_wodzie kataryna wierzy ukladowi warszawskiemu? 02.08.06, 15:33
      zajrzalem do tej notatki w polskojezycznej gazecie dziennik

anonimowi informatorzy same podobno i podejrzewam...

w tytule watku kataryny jest pytanie ale w tresci juz tryb oznajmujacy

przeprasza. ktos sie pod tym twierdzeniem jednak podpisal. najwyrazniej ktos
      komu kataryna ufa skoro jest pewna ze to prawa z tym podgryzaniem.

>>
      Członkowie PO fakt konfliktu między Piterą a Gronkiewicz-Waltz potwierdzają
      tylko anonimowo. Otwarcie o nim mówią ludzie niedawno odsunięci z Platformy z
      powodu bliskich kontaktów z Pawłem Piskorskim. Jan Artymowski potwierdza, że
      słyszał o niesnaskach: "Pitera jest bardzo ambitna i liczy na to, że
      Gronkiewicz-Waltz podwinie się noga na przesłuchaniach przed komisją śledczą. Z
      drugiej jednak strony, ludzie Gronkiewicz-Waltz rozgłaszają straszne plotki na
      temat Pitery". Zdaniem Artymowskiego szanse Pitery na zmianę kandydata są
      jednak małe.
      <<
      • kataryna.kataryna bush_w_wodzie zabawnie się czepia :) 02.08.06, 15:40
        Artykuł w "polskojęzycznym" (ach, te wpływy Rydzyka) Dzienniku jest PiSowskim
        spiskiem. Hanka i Julia pasjami się uwielbiają. Prawie tak jak Zyta i Janusz.
        • kura56 Ogłaszam konkurs. 02.08.06, 17:50
          Czy wiecie, ze gdyby nie pewne wiodące media, to wpływy Ojca Dyrektora nie
          wykraczałyby poza wąską grupę wyznawców? Ogłaszam konkurs: ile razy w ciągu roku
          GW cytowała RM? mozna się pomylić o 10
          • humbak Re: Ogłaszam konkurs. 03.08.06, 01:33
            10? Żartujesz? Przecież to jest promil! Skąd ktokowliek wydłubie taką dokładność?:)
        • bush_w_wodzie nie 02.08.06, 23:42
          kataryna.kataryna napisała:

> Artykuł w "polskojęzycznym" (ach, te wpływy Rydzyka) Dzienniku jest PiSowskim
          > spiskiem.
          >

natepnym razem podkresle wezykiem zeby bylo wiadomo gdzie w tekscie pojawia sie
          ironia i kpina

a zarzuty wobec artykulu podtrzymuje. praktycznie pozbawiony wiarygodnych
          informacji i daleki od standardow przyzwoitego dziennikarstwa

>
          > Hanka i Julia pasjami się uwielbiają. Prawie tak jak Zyta i Janusz.
          >

w sumie malo mnie to obchodzi czy sie uwielbiaja. w demokracji zycie polityczne
          polega na konkurencji i wspolzawodnictwie a nie na sentymentalnych zwiazkach

wciaz jednak najbardziej bawi mnie to ze de facto opierasz sie na enuncjacjach
          przestawicieli mrocznej i wrazej `grupy warszawskiej' i na `anonimowych
          zrodlach'
          • kataryna.kataryna Re: nie 03.08.06, 00:29
            bush_w_wodzie napisał:

> kataryna.kataryna napisała:
            >
            > > Artykuł w "polskojęzycznym" (ach, te wpływy Rydzyka) Dzienniku jest PiSow
            > skim
            > > spiskiem.
            > >
            >
            > natepnym razem podkresle wezykiem zeby bylo wiadomo gdzie w tekscie pojawia sie
            >
            > ironia i kpina

A z czego to była kpina jeśli wolno?

> a zarzuty wobec artykulu podtrzymuje. praktycznie pozbawiony wiarygodnych
            > informacji i daleki od standardow przyzwoitego dziennikarstwa

A gdzie, tak dla kontrastu, znajdujesz standardy przyzwoitego dziennikarstwa bo
            nie wiem do czego się odnosić? I jakie konkretnie powszechnie obowiązujące
            standardy przyzwoitego dziennikarstwa zostały złamane?

> wciaz jednak najbardziej bawi mnie to ze de facto opierasz sie na enuncjacjach
            > przestawicieli mrocznej i wrazej `grupy warszawskiej' i na `anonimowych
            > zrodlach'

Powiedział Bush, który bardziej niż dziennikarzom Dziennika wierzy posłowi
            Samoobrony :)))

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=46237242&wv.x=2&a=46265679
            • bush_w_wodzie Re: nie 03.08.06, 00:49

> A z czego to była kpina jeśli wolno?

z cala przyjemnscia wyjasniam. usilowalem zakpic z tych ktorzy okreslaja gazete
              wyborcza mianem `gazeta polskojezyczna' i jednoczesnie zachwycaja sie
              artykulami gazety dziennik (jesli sa wystarczajaco prorzadowe)

>
              >
              > > a zarzuty wobec artykulu podtrzymuje. praktycznie pozbawiony wiarygodnych
              > > informacji i daleki od standardow przyzwoitego dziennikarstwa

> A gdzie, tak dla kontrastu, znajdujesz standardy przyzwoitego
              > dziennikarstwa bo nie wiem do czego się odnosić?

mnie sie wydaje ze przyzwoity artykul powinien zawierac istotne i sprawdzone
              informacje - tak podane by czytelnik mogl poznac fakty. komentarz autora winien
              byc od prezentacji faktow oddzielony

> I jakie konkretnie powszechnie obowiązujące
              > standardy przyzwoitego dziennikarstwa zostały złamane?

jaka istotna informacje ten artykul przekazal? w jaki sposob zadbano o
              wiarygodnosc i precyzje przekazu? czy analizowany temat przedstawiono
              obiektywnie czy jednostronnie?

> > wciaz jednak najbardziej bawi mnie to ze de facto opierasz sie na enuncja
              > cjach
              > > przestawicieli mrocznej i wrazej `grupy warszawskiej' i na `anonimowych
              > > zrodlach'
              >
              >
              >
              > Powiedział Bush, który bardziej niż dziennikarzom Dziennika wierzy posłowi
              > Samoobrony :)))
              >

nie wiem co masz na mysli. w pierwszym poscie watku wyrazona zostala radosc z
              tego ze dziennikarze krytyczni wobec pis sa zwalniani z pracy - i nadzieja ze
              ten proces bedzie kontynuowany - i moj komentarz byl reakcja na ten sposob
              rozumowania
              • kataryna.kataryna Re: nie 03.08.06, 00:59
                bush_w_wodzie napisał:

> kataryna.kataryna napisała:
                >
                > > A z czego to była kpina jeśli wolno?
                >
                > z cala przyjemnscia wyjasniam. usilowalem zakpic z tych ktorzy okreslaja gazete
                >
                > wyborcza mianem `gazeta polskojezyczna' i jednoczesnie zachwycaja sie
                > artykulami gazety dziennik (jesli sa wystarczajaco prorzadowe)

Post był adresowany do mnie więc rozumiem, że kpina też ze mnie. W takim razie
                poproszę o wskazanie gdzie mówiłam o polskojęzycznej gazecie.

> > > a zarzuty wobec artykulu podtrzymuje. praktycznie pozbawiony wiaryg
                > odnych
                > > > informacji i daleki od standardow przyzwoitego dziennikarstwa
                >
                >
                >
                > > A gdzie, tak dla kontrastu, znajdujesz standardy przyzwoitego
                > > dziennikarstwa bo nie wiem do czego się odnosić?
                >
                >
                >
                > mnie sie wydaje ze przyzwoity artykul powinien zawierac istotne i sprawdzone
                > informacje - tak podane by czytelnik mogl poznac fakty. komentarz autora winien
                >
                > byc od prezentacji faktow oddzielony

Nie pytałam jak sobie te standardy wyobrażasz ale gdzie je znajdujesz. Do której
                gazety powinien równać Dziennik?

> > I jakie konkretnie powszechnie obowiązujące
                > > standardy przyzwoitego dziennikarstwa zostały złamane?
                >
                >
                > jaka istotna informacje ten artykul przekazal? w jaki sposob zadbano o
                > wiarygodnosc i precyzje przekazu? czy analizowany temat przedstawiono
                > obiektywnie czy jednostronnie?

Uważasz, że to są powszechnie obowiązujące w polskich mediach standardy z
                których wyłamał się Dziennik?

> > > wciaz jednak najbardziej bawi mnie to ze de facto opierasz sie na e
                > nuncja
                > > cjach
                > > > przestawicieli mrocznej i wrazej `grupy warszawskiej' i na `anonimo
                > wych
                > > > zrodlach'
                > >
                > >
                > >
                > > Powiedział Bush, który bardziej niż dziennikarzom Dziennika wierzy posłow
                > i
                > > Samoobrony :)))
                > >
                >
                >
                > nie wiem co masz na mysli. w pierwszym poscie watku wyrazona zostala radosc z
                > tego ze dziennikarze krytyczni wobec pis sa zwalniani z pracy - i nadzieja ze
                > ten proces bedzie kontynuowany - i moj komentarz byl reakcja na ten sposob
                > rozumowania

Na podstawie informacji z bloga posła Samoobrony zastanawiasz się czy niezależne
                media w Polsce to już przeszlość. Ja na podstawie artykułu w porządnej gazecie
                zastanawiam się czy Pitera podgryza Gronkiewiczową.

• bush_w_wodzie Re: nie 03.08.06, 01:17

> Post był adresowany do mnie więc rozumiem, że kpina też ze mnie. W takim razie
                  > poproszę o wskazanie gdzie mówiłam o polskojęzycznej gazecie.

licze sie z tym ze post przeczyta ktos wiecej niz ty a kpina dotyczy raczej
                  opisanej wyzej postawy niz konkretnych osob

>
                  >
                  > > > > a zarzuty wobec artykulu podtrzymuje. praktycznie pozbawiony
                  > wiaryg
                  > > odnych
                  > > > > informacji i daleki od standardow przyzwoitego dziennikarstwa
                  > >
                  > >
                  > >
                  > > > A gdzie, tak dla kontrastu, znajdujesz standardy przyzwoitego
                  > > > dziennikarstwa bo nie wiem do czego się odnosić?

powiedzmy ze np w financial times czy w faz. z polskich gazet nieodmiennie
                  najwyzej cenie rzepe

>
                  > Uważasz, że to są powszechnie obowiązujące w polskich mediach standardy z
                  > których wyłamał się Dziennik?
                  >

prawde pwoiedziawszy nie ocenialem artykulu porownawczo tylko zastanawialem sie
                  co moge z niego bezpiecznie zapamietac jako wartosciowy przekaz i jaka prace
                  musze wykonac by oddielic informacje od dezinformacji i szumu

i wyszlo to co wyszlo

> > nie wiem co masz na mysli. w pierwszym poscie watku wyrazona zostala rado
                  > sc z
                  > > tego ze dziennikarze krytyczni wobec pis sa zwalniani z pracy - i nadziej
                  > a ze
                  > > ten proces bedzie kontynuowany - i moj komentarz byl reakcja na ten sposo
                  > b
                  > > rozumowania
                  >
                  >
                  >
                  > Na podstawie informacji z bloga posła Samoobrony zastanawiasz się
                  > czy niezależne media w Polsce to już przeszlość.

powtorze bo chyba niewyraznie napisalem. piszac ow post chcialem podkreslic
                  konsekwencje akceptacji sposobu rozuowania autora watku. niejako przyjalem jego
                  intepretacje i pociagnalem ja dalej. nic nie wiem o jakims blogu posla samobrony

> Ja na podstawie artykułu w porządnej gazecie
                  > zastanawiam się czy Pitera podgryza Gronkiewiczową.

nie.

nie zastanwiasz sie. _stwierdzasz_ a potem interpretujesz w sposob ktory ci
                  pasuje. to co ty okreslasz pejoratywnym mianem podgryzania - ja moglbyb
                  okreslic np mianem wewnatrzpartyjnej rywalizacji. obydwa okreslenia
                  interpretowalyby fakty - gdyby te fakty zostaly podane...
    • idiotyzmy-kacze "Artykuł" w polskojęzycznej 02.08.06, 15:33
      propisowskiej gadzinówce, w dodatku napisany na zamówienie. Jaka jest jego wartość poznawcza ? Mniej niż Ziobro
      • haen1950 Re: "Artykuł" w polskojęzycznej 02.08.06, 15:47
        idiotyzmy-kacze napisał:

> propisowskiej gadzinówce, w dodatku napisany na zamówienie. Jaka jest jego
        wart
        > ość poznawcza ? Mniej niż Ziobro

A jeszcze niedawno chłopcy springera zajmowali się Jędrusiem i jego kompanami.
        Czy Kurski już wrócił z urlopu? Podobno był chory.
    • michal00 Najbardziej podgryzie hanke komisja bankowa 02.08.06, 15:52
      Nie ma szans, zeby wyszla z tego bez uszczerbku. Dlatego tak czy inaczej
      powinni sie zastanowic nad zmiana kandydata, jezeli nie chca wyboru miedzy
      Kazikiem a ibn Bermanem.
      • ayran Re: Najbardziej podgryzie hanke komisja bankowa 02.08.06, 16:05
        Przypuszczam że watpię. Niezależnie od tego, jakie będą jej zeznania, przy
        skutek przesłuchiwania jej przez posła Zawiszę będzie taki, że sympatia do niej
        wzrośnie.
        • michal00 Re: Najbardziej podgryzie hanke komisja bankowa 02.08.06, 16:21
          Chetnie sie przekonam jak to bedzie z tym wzrostem sympatii, ale obawiam sie,
          ze moze jej juz wtedy nie byc w sondazach. :-)
          • ayran Re: Najbardziej podgryzie hanke komisja bankowa 02.08.06, 16:24
            michal00 napisał:

> Chetnie sie przekonam jak to bedzie z tym wzrostem sympatii, ale obawiam sie,
            > ze moze jej juz wtedy nie byc w sondazach. :-)

Nawet bym się założył gdyby nie to że w tym miejscu "chłopaki nie płacą".
            Nawiasem mówiąc w trakcie kampanii wyborczej koalicjanci będą mieli do
            rozegrania wiele różnych spraw i wcale nie jest pewne, że komisja będzie do
            tego najlepszym miejscem.
            • michal00 Re: Najbardziej podgryzie hanke komisja bankowa 02.08.06, 16:27
              Nawiasem mówiąc w trakcie kampanii wyborczej koalicjanci będą mieli do
              > rozegrania wiele różnych spraw i wcale nie jest pewne, że komisja będzie do
              > tego najlepszym miejscem.

wzgledem hgw na pewno bedzie to najlepsze miejsce. nie sadze, zeby koalicjamci
              mieli cos przeciwko udupieniu hanki.
              • ayran Re: Najbardziej podgryzie hanke komisja bankowa 02.08.06, 16:29
                michal00 napisał:

> wzgledem hgw na pewno bedzie to najlepsze miejsce. nie sadze, zeby
                koalicjamci
                > mieli cos przeciwko udupieniu hanki.

Może się przydarzyć okazja do szantażowania PiS-u za pomocą SKOK-ów. Lepper i
                Giertych i tak nie mają w Warszawie nic do ugrania.
                • michal00 Re: Najbardziej podgryzie hanke komisja bankowa 02.08.06, 16:31
                  Może się przydarzyć okazja do szantażowania PiS-u za pomocą SKOK-ów. Lepper i
                  > Giertych i tak nie mają w Warszawie nic do ugrania.

za pomoca komisji? jak to sobie wyobrazasz? uchwala skokow nie obejmuje.
                  • ayran Re: Najbardziej podgryzie hanke komisja bankowa 02.08.06, 16:37
                    michal00 napisał:

> Może się przydarzyć okazja do szantażowania PiS-u za pomocą SKOK-ów. Lepper
                    i
                    > > Giertych i tak nie mają w Warszawie nic do ugrania.

> za pomoca komisji? jak to sobie wyobrazasz? uchwala skokow nie obejmuje.

Jest wiele różnych możliwości podwiązania tego i innych niewygodnych dla PiS-u
                    tematów i - jak uczy doświadczenie - literalne trzymanie się uchwały o
                    przedmiocie prac komisji nie musi być żadną przeszkodą. Zresztą sądzę, że nie
                    uda się zestroić kalendarza przesłuchań z kalendarzem kampanii tak, by akurat
                    wszystko sprzyjało PiS-owi.
      • franciszekszwajcarski Re: Najbardziej podgryzie hanke komisja bankowa 02.08.06, 16:10
        Komisja śledcza to jedyna szansa HGW na zwycięstwo w pierwszej turze. Polacy
        lubią sie litować nad zaszczutymi niewinnymi ofiarami. A jak jej nie zaszczują
        to wygra w drugiej turze.
        • michal00 Re: Najbardziej podgryzie hanke komisja bankowa 02.08.06, 16:19
          Ona jest tak niewinna jak Czarzasty w sprawie Rywina. Juz podczas przesluchania
          w sprawie PZU krecila na potege - o tyle miala szczescie, ze byla tam postacia
          drugoplanowa. Jesli uwazasz, ze ta komisja poprawi jej notowania, gdy wyjda na
          jaw rozne dziwne decyzje nadzoru za jej kadencji i obnazy swoja niekompetencje,
          to moge sie tylko usmiechnac. Polacy rzeczywiscie lituja sie nad ofiarami, ale
          niekoniecznie wybieraja ich na prezydenta - zwlaszcza ci dynamiczni z wielkich
          miast :-)
      • bush_w_wodzie Re: Najbardziej podgryzie hanke komisja bankowa 02.08.06, 23:44
        michal00 napisał:

> Nie ma szans, zeby wyszla z tego bez uszczerbku. Dlatego tak czy inaczej
        > powinni sie zastanowic nad zmiana kandydata, jezeli nie chca wyboru miedzy
        > Kazikiem a ibn Bermanem.

i to jest wlasnie metoda pisu. dzieki `komisjom sledczym' kazdego mozna ubabrac.

nota bene - tluklem ci to juz do glowy ze borowski jest z innych bermanow ale
        widac nie dotarlo
        • michal00 Re: Najbardziej podgryzie hanke komisja bankowa 03.08.06, 00:51
          > i to jest wlasnie metoda pisu. dzieki `komisjom sledczym' kazdego mozna
          ubabrac

taaaa.. metoda PiS-u. Pulkownik Miodowicz sie klania...

> nota bene - tluklem ci to juz do glowy ze borowski jest z innych bermanow ale
          > widac nie dotarlo
          >

z innych? a czy ja tu napisalem o jakich Bermanow chodzi, he?
          • bush_w_wodzie Re: Najbardziej podgryzie hanke komisja bankowa 03.08.06, 01:02
            michal00 napisał:

> > i to jest wlasnie metoda pisu. dzieki `komisjom sledczym' kazdego mozna
            > ubabrac
            >
            > taaaa.. metoda PiS-u. Pulkownik Miodowicz sie klania...
            >

bo egdar czy zbynek w zadnej komsji udzialu nie brali?

nie wiem kto podrzucil jarucka komisji - ale pamietam dobrze ze zwolennicy pis
            szaleli wtedy ze szczescia bo kaczynski wracal dzieki jaruckiej do gry

>
            > > nota bene - tluklem ci to juz do glowy ze borowski jest z
            > > innych bermanow ale widac nie dotarlo
            > >
            >
            > z innych? a czy ja tu napisalem o jakich Bermanow chodzi, he?
            >

tak sie sklada ze jesli podaje sie nazwisko znanej osoby bez komentarza - to
            sugeruje ze ma sie na mysli wlasnie ta znana osobe. mozliwe jednak ze nie to
            bylo twoja intencja tylko tak jakos niezrecznie wyszlo. nadrabiam wiec blad i
            pytam: z ktorych bermanow jes wg ciebie ten borowski i jakie to ma znaczenie?
            czy chodzilo ci przy tym bermanie o podanie ciekawostki
            podkreslenie zydowskiego pochodzenia borowkiego czy o cos innego?
            • michal00 Re: Najbardziej podgryzie hanke komisja bankowa 03.08.06, 01:14
              >
              >
              > bo egdar czy zbynek w zadnej komsji udzialu nie brali?
              >

A brali, brali - nie przecze, ale skoro juz mowimy o komisjach, to warto
              przypomniec pulkownika Miodowicza, ktorego zaslug nie raczyles docenic.

> nie wiem kto podrzucil jarucka komisji - ale pamietam dobrze ze zwolennicy
              pis
              > szaleli wtedy ze szczescia bo kaczynski wracal dzieki jaruckiej do gry

Do gry wchodzil wtedy klamliwy Donek. PO wykanczala Cimoszke na rzecz Donka a
              nie Kaczora - zechciej zauwazyc - najbardziej aktywny byl Miodowicz - Wasserman
              zachowywal sie powsciagliwie. Dzieki komisji sledczej skutecznie wypromowal sie
              Rokita. Wiec nie gadaj, ze komisje sa specjalnoscia PiS-u.

tak sie sklada ze jesli podaje sie nazwisko znanej osoby bez komentarza - to
              > sugeruje ze ma sie na mysli wlasnie ta znana osobe. mozliwe jednak ze nie to
              > bylo twoja intencja tylko tak jakos niezrecznie wyszlo. nadrabiam wiec blad i
              > pytam: z ktorych bermanow jes wg ciebie ten borowski i jakie to ma znaczenie?
              > czy chodzilo ci przy tym bermanie o podanie ciekawostki
              > podkreslenie zydowskiego pochodzenia borowkiego czy o cos innego?

o cos innego.
              • bush_w_wodzie Re: Najbardziej podgryzie hanke komisja bankowa 03.08.06, 01:28
                michal00 napisał:

> >
                > > bo egdar czy zbynek w zadnej komsji udzialu nie brali?
                > >
                >
                > A brali, brali - nie przecze, ale skoro juz mowimy o komisjach, to warto
                > przypomniec pulkownika Miodowicza, ktorego zaslug nie raczyles docenic.
                >

jego zaslugi pozostaja w sferze domyslow. jesli jednak masz racje co do niego to
                najwyrazniej jego metody pis-u i jego zwolennikow nie tylko ni brzydza - ale
                wrecz przeciwnie - sa rozbudowywane i wykorzystywane by tluc ne tylko wrednych
                komuchow ale i `przyjaciol prawicy' - i to bez wzgledu na to czy sa winni czy
                nie

> > nie wiem kto podrzucil jarucka komisji - ale pamietam dobrze ze zwolennic
                > y
                > pis
                > > szaleli wtedy ze szczescia bo kaczynski wracal dzieki jaruckiej do gry
                >
                > Do gry wchodzil wtedy klamliwy Donek. PO wykanczala Cimoszke na rzecz Donka a
                > nie Kaczora - zechciej zauwazyc - najbardziej aktywny byl Miodowicz -
                > Wasserman zachowywal sie powsciagliwie.

bzdury. wasserman byl co prawda nieustannie porazony ale nie omieszkal leciec z
                kserokopia jaruckiej wprost do dziennikarzy i przekonywac ze kserokopia to
                niezbity dowod

> Dzieki komisji sledczej skutecznie wypromowal sie
                > Rokita. Wiec nie gadaj, ze komisje sa specjalnoscia PiS-u.

komisje sledcze mialy pewien sens gdy wladze centralne byly zdominowane przez
                skorumpowana sld i dawaly oppzycji mozliwosc scigania naduzyc wladzy

pis wprowadza nowa jakosc: komisje maja sluzyc pis-owi ktory zdominowal
                centralne wladze kraju do tego by eliminowac z zycia politycznego opozycje! i
                jeszcze metoda `na kurskiego' zakomicie zilustrowana przez ostatnia `afere
                bilboardowa'. sam kaczor to przyznal-jak po bedzie niegrzeczne to poszczujemy
                po kurskim ktory ugryzc moze nie da rady ale obsikac moze

>
                > tak sie sklada ze jesli podaje sie nazwisko znanej osoby bez komentarza - to
                > > sugeruje ze ma sie na mysli wlasnie ta znana osobe. mozliwe jednak ze nie
                > to
                > > bylo twoja intencja tylko tak jakos niezrecznie wyszlo. nadrabiam wiec bl
                > ad i
                > > pytam: z ktorych bermanow jes wg ciebie ten borowski i jakie to ma znacze
                > nie?
                > > czy chodzilo ci przy tym bermanie o podanie ciekawostki
                > > podkreslenie zydowskiego pochodzenia borowkiego czy o cos innego?
                >
                > o cos innego.

o co?
                • michal00 Re: Najbardziej podgryzie hanke komisja bankowa 03.08.06, 01:46
                  jego zaslugi pozostaja w sferze domyslow. jesli jednak masz racje co do niego t
                  > o
                  > najwyrazniej jego metody pis-u i jego zwolennikow nie tylko ni brzydza - ale
                  > wrecz przeciwnie - sa rozbudowywane i wykorzystywane by tluc ne tylko
                  wrednych
                  > komuchow ale i `przyjaciol prawicy' - i to bez wzgledu na to czy sa winni czy
                  > nie

a kto zostal zatluczony "bez wzgledu czy jest winny czy nie" przez komisje
                  kaczego rezimu? Z twej wypowiedzi wynika, ze komisje sa dobre, gdy w roli
                  tlukacych jest PO, a gdy moze byc potencjalnie stluczona, to juz jest bardzo
                  zle. Wiesz jak to sie nazywa?

bzdury. wasserman byl co prawda nieustannie porazony ale nie omieszkal leciec z
                  >
                  > kserokopia jaruckiej wprost do dziennikarzy i przekonywac ze kserokopia to
                  > niezbity dowod
                  >

Z kopia lecial Miodowicz majac niezwykle uradowana mordeczke. Mio-do-wicz.
                  Polecam archiwum.

komisje sledcze mialy pewien sens gdy wladze centralne byly zdominowane przez
                  > skorumpowana sld i dawaly oppzycji mozliwosc scigania naduzyc wladzy

zgoda

pis wprowadza nowa jakosc: komisje maja sluzyc pis-owi ktory zdominowal
                  > centralne wladze kraju do tego by eliminowac z zycia politycznego opozycje! i

PiS, jak zapewne wiesz bedac czujnym obserwatorem ruchow wroga, byl "od zawsze"
                  zwolennikiem powolania wielkiej komisji sledczej z rozszerzonymi uprawnieniami.
                  Byla o tym mowa przed wyborami. Nie przypominam sobie ze strony PO sprzeciwow w
                  tej sprawie. Poniewaz w obecnym ukladzie powolanie takiego ciala nie jest
                  mozliwe, to Kaczor zapowiedzial powolanie kilku komisji o dosc szerokim
                  zakresie dzialania, ktore maja byc namiastka tej wielkiej komisji i
                  sluza "zerwaniu kurtyny", o czym mowil Jaroslaw w slynnym lutowym wystapieniu.
                  PiS w tym zakresie po prostu konsekwencje realizuje swe obietnice wyborcze. A
                  ze Hania moze byc poszkodowana? No coz, wyjasnienie kulisow decyzji ws sektora
                  bankowego wydaje mi sie wieksza wartoscia niz jej samopoczucie.

i
                  > jeszcze metoda `na kurskiego' zakomicie zilustrowana przez ostatnia `afere
                  > bilboardowa'. sam kaczor to przyznal-jak po bedzie niegrzeczne to poszczujemy
                  > po kurskim ktory ugryzc moze nie da rady ale obsikac moze

Kaczor straszyl kurskim? kiedy?

>
                  > o co?
                  >
                  w celach doswiadczalnych
                  • bush_w_wodzie Re: Najbardziej podgryzie hanke komisja bankowa 03.08.06, 17:20
                    michal00 napisał:

> a kto zostal zatluczony "bez wzgledu czy jest winny czy nie" przez komisje
                    > kaczego rezimu?

wedle twoich slow masz nadzieje ze taki los spotka hanie. bo chyba nie
                    twierdzisz ze wiesz czy jest czegos winna czy nie?

> Z twej wypowiedzi wynika, ze komisje sa dobre, gdy w roli
                    > tlukacych jest PO, a gdy moze byc potencjalnie stluczona, to juz jest bardzo
                    > zle. Wiesz jak to sie nazywa?

cos ci sie pomylilo. twierdze ze komisje sledcze maja sens gdy tropia naduzycia
                    wladzy a nie wtedy gdy sluza wladzy do eliminacji opozycji

twierdze tez ze komisje maja sluzyc do badania stanu faktycznego w sytuacjach
                    nadzwyczajnych a nie do oczerniania czy upokarzania nielubianych politykow

>
                    > bzdury. wasserman byl co prawda nieustannie porazony ale nie omieszkal
                    leciec
                    > z
                    > >
                    > > kserokopia jaruckiej wprost do dziennikarzy i przekonywac ze kserokopia t
                    > o
                    > > niezbity dowod
                    > >
                    >
                    > Z kopia lecial Miodowicz majac niezwykle uradowana mordeczke. Mio-do-wicz.
                    > Polecam archiwum.

no to udowodnij ze wasserman nie lecial do dziennikarzy z kserokopia twierdzac
                    ze to dowod - najlepiej korzystajac z linkow do archiwum

>

>
                    > PiS, jak zapewne wiesz bedac czujnym obserwatorem ruchow wroga, byl
                    > "od zawsze" zwolennikiem powolania wielkiej komisji sledczej z
                    > rozszerzonymi uprawnieniami.

...pod swoim przewodem...
                    >
                    > Byla o tym mowa przed wyborami. Nie przypominam sobie ze strony
                    > PO sprzeciwow w tej sprawie.

a ja nie przypominam sobie poparcia po dla tej wapliwej inicjatywy

> Poniewaz w obecnym ukladzie powolanie takiego ciala nie jest
                    > mozliwe, to Kaczor zapowiedzial powolanie kilku komisji o dosc szerokim
                    > zakresie dzialania, ktore maja byc namiastka tej wielkiej komisji i
                    > sluza "zerwaniu kurtyny", o czym mowil Jaroslaw w slynnym lutowym
                    > wystapieniu.

to co jest pewne - to to ze beada zdominowane przez aktualna waaadze - jakby
                    prokuratury policji specsluzb etc bylo za malo...

> PiS w tym zakresie po prostu konsekwencje realizuje swe obietnice wyborcze.

w tym wzgledzie? moze. to jednak w niczym nie podnosi mojej oceny tych pomyslow

> A ze Hania moze byc poszkodowana? No coz, wyjasnienie kulisow decyzji ws
                    sektora
                    > bankowego wydaje mi sie wieksza wartoscia niz jej samopoczucie.

e tam. z twojej wypowiedzi wynika ze w tej calej komisji chodzi no to zeby
                    oslabic hanke i innych przeciwnikow politycznych pis-u przed wyborami

>
                    > i
                    > > jeszcze metoda `na kurskiego' zakomicie zilustrowana przez ostatnia `afer
                    > e
                    > > bilboardowa'. sam kaczor to przyznal-jak po bedzie niegrzeczne to poszczu
                    > jemy
                    > > po kurskim ktory ugryzc moze nie da rady ale obsikac moze
                    >
                    > Kaczor straszyl kurskim? kiedy?
                    >

kilka tygodni temu.

> >
                    > > o co?
                    > >
                    > w celach doswiadczalnych
                    >

bzdura
                    • michal00 Re: Najbardziej podgryzie hanke komisja bankowa 03.08.06, 21:51
                      >wedle twoich slow masz nadzieje ze taki los spotka hanie. bo chyba nie
                      >twierdzisz ze wiesz czy jest czegos winna czy nie?

Spodziewam sie, ze jej wizerunek dozna uszczerbku nie dlatego, ze objawi nam
                      sie jakas nowa Jarucka o watpliwej wiarygodnosci, ale dlatego, ze Hania jest
                      wspolodpowiedzialna z racji sprawowanej wowczas funkcji za rozne dziwne rzeczy
                      jak np. przejecie wiekszego Banku Gdanskiego przez BIG albo przymykanie oczu na
                      nieprawidlowosci podczas prywatyzacji PZU.

> Z twej wypowiedzi wynika, ze komisje sa dobre, gdy w roli
                      > tlukacych jest PO, a gdy moze byc potencjalnie stluczona, to juz jest bardzo
                      > zle. Wiesz jak to sie nazywa?
                      >cos ci sie pomylilo. twierdze ze komisje sledcze maja sens gdy tropia
                      >naduzycia
                      >wladzy a nie wtedy gdy sluza wladzy do eliminacji opozycji

Latwiej byloby mi uwierzyc, gdybys wskazal link, w ktorym sprzeciwiesz sie
                      powolaniu komisji ds. PZU.

>twierdze tez ze komisje maja sluzyc do badania stanu faktycznego w sytuacjach
                      >nadzwyczajnych a nie do oczerniania czy upokarzania nielubianych politykow

ja sie z tym zgadzam. Temu wlasnie miala sluzyc "wielka komisja" Kaczynskiego.
                      Jest jednak rzecza jasna, ze przy badaniu stanu faktycznego wizerunek
                      niektorych politykow moze zostac nadwyrezony. Prawda jest, ze dzialania komisji
                      staja sie rowniez okazja do dolozenia przeciwnikowi, ale nie sposob tego
                      uniknac, gdyz zasiadaja w nich politycy. W "wielkiej komisji" mialy brac
                      udzial osoby spoza elity politycznej - dzieki czemu jej dzialanie byloby
                      bardziej bezstronne niz dzialanie klasycznych komisji sejmowych.

>
                      >no to udowodnij ze wasserman nie lecial do dziennikarzy z kserokopia twierdzac
                      >ze to dowod - najlepiej korzystajac z linkow do archiwum

Przepraszam, ale zadajac dowodu na to, ze W. nie lecial z kopia falszywki do
                      dziennikarzy przekraczasz granice smiesznosci. Jezeli twierdzisz, ze lecial, to
                      przedstaw dowod. Ja ze swojej strony sluze mordeczka Miodowicza:

szukaj.gazeta.pl/aliasy/mod/zoom.jsp?xx=2971393
                      i na bis:

szukaj.gazeta.pl/aliasy/mod/zoom.jsp?xx=2887954

PiS, jak zapewne wiesz bedac czujnym obserwatorem ruchow wroga, byl
                      > "od zawsze" zwolennikiem powolania wielkiej komisji sledczej z
                      > rozszerzonymi uprawnieniami.

>...pod swoim przewodem...

ze swoim udzialem. czy zamierzasz glosic teze, ze autor pomyslu nie powinien
                      brac udzialu w jego realizacji?

>
                      > Byla o tym mowa przed wyborami. Nie przypominam sobie ze strony
                      > PO sprzeciwow w tej sprawie.
                      >a ja nie przypominam sobie poparcia po dla tej wapliwej inicjatywy

na zlodzieju czapka gore?

>to co jest pewne - to to ze beada zdominowane przez aktualna waaadze - jakby
                      >prokuratury policji specsluzb etc bylo za malo...

beda rowniez przedstawiciele opozycji. komisje sejmowe maja dosc ograniczone
                      srodki - ich zaleta jest publiczne dzialanie a rola formulowanie wnioskow, a
                      nie sciganie przestepcow elbo sadzenie.

>e tam. z twojej wypowiedzi wynika ze w tej calej komisji chodzi no to zeby
                      >oslabic hanke i innych przeciwnikow politycznych pis-u przed wyborami

takie same zarzuty stawiali eseldowcy w sprawie Orlenu i Rywina. Dlaczego wtedy
                      nie nie gadales, ze chodzi o oslabienie SLD?

>kilka tygodni temu.

tak? a w jaki sposob?
                      • bush_w_wodzie Re: Najbardziej podgryzie hanke komisja bankowa 04.08.06, 01:02
                        michal00 napisał:

> >wedle twoich slow masz nadzieje ze taki los spotka hanie. bo chyba nie
                        > >twierdzisz ze wiesz czy jest czegos winna czy nie?
                        >
                        > Spodziewam sie, ze jej wizerunek dozna uszczerbku nie dlatego, ze objawi nam
                        > sie jakas nowa Jarucka o watpliwej wiarygodnosci, ale dlatego, ze Hania jest
                        > wspolodpowiedzialna z racji sprawowanej wowczas funkcji za rozne dziwne
                        > rzeczy jak np. przejecie wiekszego Banku Gdanskiego przez BIG albo
                        > przymykanie oczu na nieprawidlowosci podczas prywatyzacji PZU.

i zapewne te sprawy komisja bankowa zdola jednoznacznie rozstrzygnac przed
                        wyborami? a moze zdola je tylko `zasygnalizowac' i zostac porazona?

>
                        > > Z twej wypowiedzi wynika, ze komisje sa dobre, gdy w roli
                        > > tlukacych jest PO, a gdy moze byc potencjalnie stluczona, to juz jest bar
                        > dzo
                        > > zle. Wiesz jak to sie nazywa?
                        > >cos ci sie pomylilo. twierdze ze komisje sledcze maja sens gdy tropia
                        > >naduzycia
                        > >wladzy a nie wtedy gdy sluza wladzy do eliminacji opozycji
                        >
                        > Latwiej byloby mi uwierzyc, gdybys wskazal link, w ktorym sprzeciwiesz sie
                        > powolaniu komisji ds. PZU.
                        >

masz na mysli te komisje ktora stala sie arena popisow edgara i kolegow? te
                        ktora ostro atakowala premiera belke? i po co ci moj sprzeciw?

>
                        > >twierdze tez ze komisje maja sluzyc do badania stanu faktycznego w sytuacj
                        > ach
                        > >nadzwyczajnych a nie do oczerniania czy upokarzania nielubianych politykow
                        >
                        > ja sie z tym zgadzam. Temu wlasnie miala sluzyc "wielka komisja"
                        > Kaczynskiego.

temu czyli ktoremu? upokarzaniu i oczernianiu?

> Jest jednak rzecza jasna, ze przy badaniu stanu faktycznego wizerunek
                        > niektorych politykow moze zostac nadwyrezony.

zwlaszcza wtedy gdy badanie stanu faktczngo jest pretekstem a celem np
                        eliminacja hanki

> Prawda jest, ze dzialania komisji
                        > staja sie rowniez okazja do dolozenia przeciwnikowi, ale nie sposob tego
                        > uniknac, gdyz zasiadaja w nich politycy. W "wielkiej komisji" mialy brac
                        > udzial osoby spoza elity politycznej - dzieki czemu jej dzialanie byloby
                        > bardziej bezstronne niz dzialanie klasycznych komisji sejmowych.

dobra dobra. marzenia i swietlane wizje proponuje prezentowac w innej dyskusji.
                        propozycja by kurski pokierowal komisja d/s mediow pokazuje prawdziwe intencje

>
                        > >
                        > >no to udowodnij ze wasserman nie lecial do dziennikarzy z kserokopia twier
                        > dzac
                        > >ze to dowod - najlepiej korzystajac z linkow do archiwum
                        >
                        > Przepraszam, ale zadajac dowodu na to, ze W. nie lecial z kopia falszywki do
                        > dziennikarzy przekraczasz granice smiesznosci. Jezeli twierdzisz, ze lecial,
                        > to przedstaw dowod.

pamietam dobrze co robil wasserman a ty kategorycznie zaprzeczasz mojej wersji.
                        mslalem ze masz jakies przeslanki by zaprzeczac.

masz?

a jesli nie masz to moze najpierw to przyznasz a potem poprosisz mnie o
                        udokumentowanie mojej tezy?

> Ja ze swojej strony sluze mordeczka Miodowicza:

i czego chcesz dowiesc stosujac te dosyc chamskie okreslenia? morderczka
                        miodowicza czy kalmliwy donek? tego ze nie jestes w stanie utrzymac
                        merytorycznego charakteru dyskusji? zenujace

miodowicz byl osoba ktora wprowadzila jarucka ale wasserman eksploatowal
                        jarucka z rownym zamilowaniem przy aplauzie zwolennikiow pis. takze tych ktorzy
                        dzisia wyrazaja - namoj gust zdradzajac potezna hipokryzje - oburzenie tym jak
                        to po zalawila cimoszewicza

>
                        > PiS, jak zapewne wiesz bedac czujnym obserwatorem ruchow wroga, byl
                        > > "od zawsze" zwolennikiem powolania wielkiej komisji sledczej z
                        > > rozszerzonymi uprawnieniami.
                        >
                        > >...pod swoim przewodem...
                        >
                        > ze swoim udzialem. czy zamierzasz glosic teze, ze autor pomyslu nie powinien
                        > brac udzialu w jego realizacji?
                        >

powtorze: pis widzi wszystkie komisje sejmowe jako narzedzia walki ze swoimi
                        przeciwnikami. pis glosi teze ze w pisie sa sami sprawiedliwi ktorzy zawsze
                        powinni zajmowac lawy oskarzycieli i sedziow a nigdy podejrzanych. pis
                        stanowczo wyklucza mozliwosc by mogly zajsc jakiekolwiek nieprawidlowosci w
                        pisie - np przy finansowaniu kampanii czy w innych skokach. tak naprawde pis
                        _zaklada_ ze komisje sejmowe nie beda mialy w polu zainteresowania dzialan
                        politykow pis

> >
                        > > Byla o tym mowa przed wyborami. Nie przypominam sobie ze strony
                        > > PO sprzeciwow w tej sprawie.

> >a ja nie przypominam sobie poparcia po dla tej wapliwej inicjatywy
                        >
                        > na zlodzieju czapka gore?
                        >

typowo bolszewicka logika. wtedy tez kazde nazwanie rzadzacego glupca glupcem
                        bylo dowodem na nieczyste sumienie lub zdrade narodowa

> >to co jest pewne - to to ze beada zdominowane przez aktualna waaadze - jak
                        > by
                        > >prokuratury policji specsluzb etc bylo za malo...
                        >
                        > beda rowniez przedstawiciele opozycji.

... ktorzy nie beda mieli wplywu na zadne istone sprawy. pis pokazal jak sie
                        kradnie miejsca w komisjach i zrobil to nie dlatego zeby utrzymac
                        reprezentatywnosc komisji - a wrecz przeciwnie

> komisje sejmowe maja dosc ograniczone srodki
                        > - ich zaleta jest publiczne dzialanie a rola formulowanie wnioskow,
                        > a nie sciganie przestepcow elbo sadzenie.

czyli rola komisji jest oglosic ze `bylo cos na rzeczy' a nie wskazywanie
                        autentycznych dowodow przestepstw?

>
                        > >e tam. z twojej wypowiedzi wynika ze w tej calej komisji chodzi no to zeby
                        > >oslabic hanke i innych przeciwnikow politycznych pis-u przed wyborami
                        >

> takie same zarzuty stawiali eseldowcy w sprawie Orlenu i Rywina.

w obydwu sprawach byle mocne i jednoznaczne przeslanki ze popelniono
                        przestepstwo. obydwie komisje dawaly pewne mozliwosci kontroli waaadzy przez
                        opozycje

> Dlaczego wtedy nie nie gadales, ze chodzi o oslabienie SLD?

jak wyzej.

> >kilka tygodni temu.
                        >
                        > tak? a w jaki sposob?

mowiac ze kurskiemu wlos z glowy nie spadnie nawet jesli nie bedzie mial
                        zadnych dowodow na `afere bilboardowa' bo politycy po tez krytykuja pis.

oznacza to - ni mniej i wiecej - niz cyniczna akceptacje pomowienia lub
                        oszczerstwa jak metody odpowiedzi na krytyke
                        • michal00 Re: Najbardziej podgryzie hanke komisja bankowa 04.08.06, 01:50
                          > i zapewne te sprawy komisja bankowa zdola jednoznacznie rozstrzygnac przed
                          > wyborami? a moze zdola je tylko `zasygnalizowac' i zostac porazona?
                          >

z pewnoscia nie zdazy, bo materia jest zbyt obszerna.

> masz na mysli te komisje ktora stala sie arena popisow edgara i kolegow? te
                          > ktora ostro atakowala premiera belke? i po co ci moj sprzeciw?
                          >

dla uwiarygodnienia tezy, ze sprzeciwiasz sie komisjom badajacym opozycje.
                          komisja ds. pzu powszechnie przed wszczeciem prac uchodzila za odpowiedz
                          rzadzacej wowczas lewicy (byla z wniosku sld) na komisje orlenowska.

>
                          >
                          > temu czyli ktoremu? upokarzaniu i oczernianiu?

temu, a wiec zbadaniu stanu faktycznego. wyrazilem sie jasno.

>
                          > zwlaszcza wtedy gdy badanie stanu faktczngo jest pretekstem a celem np
                          > eliminacja hanki

to jest twoje zalozenie. kazda komisja potencjalnie komus moze zaszkodzic.
                          Jezeli PO sie obawia, ze hanka nie jest niepokalana, to PO moze wystawic innego
                          kandydata i problem zniknie.

dobra dobra. marzenia i swietlane wizje proponuje prezentowac w innej dyskusji.
                          >
                          > propozycja by kurski pokierowal komisja d/s mediow pokazuje prawdziwe intencje
                          >

osobiscie nie widze przeszkod, by kurski kierowal taka komisja, bo ma
                          odpowiednia wiedze o mediach, ale zwracam uwage, ze jak na razie jest to plotka
                          z GW. Pamietam, ze kurski mial byc juz szefem krritv i tvp.

>
                          > pamietam dobrze co robil wasserman a ty kategorycznie zaprzeczasz mojej
                          wersji.
                          > mslalem ze masz jakies przeslanki by zaprzeczac.
                          >
                          > masz?

Scisle mowiac nie zaprzeczylem twej wersji, lecz wskazalem, ze Miodowicz latal
                          z kartka przed kamery.

> a jesli nie masz to moze najpierw to przyznasz a potem poprosisz mnie o
                          > udokumentowanie mojej tezy?
                          >

ws. "przyznania" - pomijajac praktyczna niemozliwosc dowodu na okolicznosc
                          nietrzymania czegos w lapie przez W. przed kamera - patrz jw. ws
                          udokumentowania twej tezy - prosilem - patrz moj poprzedni post.

czego chcesz dowiesc stosujac te dosyc chamskie okreslenia? morderczka
                          > miodowicza czy kalmliwy donek? tego ze nie jestes w stanie utrzymac
                          > merytorycznego charakteru dyskusji? zenujace
                          >

Chce dowiesc, ze pomyliles najprawdopodobniej Miodowicza z Wassermanem.
                          Mordeczka jest okresleniem pieszczotliwym a nie chamskim w moim przekonaniu.
                          klamliwosc jest konstytutywna cecha charakteru Donka. Twierdze tak na podstawie
                          wlasnych obserwacji.

> miodowicz byl osoba ktora wprowadzila jarucka ale wasserman eksploatowal
                          > jarucka z rownym zamilowaniem przy aplauzie zwolennikiow pis. takze tych
                          ktorzy
                          >
                          > dzisia wyrazaja - namoj gust zdradzajac potezna hipokryzje - oburzenie tym
                          jak
                          > to po zalawila cimoszewicza

Wasserman sie wyraznie dystansowal od czasu, gdy zrozumial, ze cos w tej
                          sprawie smierdzi. Poczatkowo wszystko wygladalo wiarygodnie - sam sie nabralem
                          i wielu innych.

>
                          > czyli rola komisji jest oglosic ze `bylo cos na rzeczy' a nie wskazywanie
                          > autentycznych dowodow przestepstw?
                          >

nie rozumiem, jak mogles tak zinterpretowac moja wypowiedz.

>
                          > w obydwu sprawach byle mocne i jednoznaczne przeslanki ze popelniono
                          > przestepstwo. obydwie komisje dawaly pewne mozliwosci kontroli waaadzy przez
                          > opozycje
                          >

w prywatyzacji bankow tez sa przeslanki. opozycja bedzie reprezentowana a prace
                          relacjonowane przez sprzyjajace jej media. szukasz dziury w calym.

>
                          > mowiac ze kurskiemu wlos z glowy nie spadnie nawet jesli nie bedzie mial
                          > zadnych dowodow na `afere bilboardowa' bo politycy po tez krytykuja pis.
                          >
                          >
                          > oznacza to - ni mniej i wiecej - niz cyniczna akceptacje pomowienia lub
                          > oszczerstwa jak metody odpowiedzi na krytyke
                          >

nie. powiedzieli, ze go nie wyrzuca, bo PO nie wyrzuca oszczercow, ale w razie
                          czego odpowiadal bedzie jak kazdy przed sadem.
                          • bush_w_wodzie Re: Najbardziej podgryzie hanke komisja bankowa 04.08.06, 02:18
                            michal00 napisał:

> > i zapewne te sprawy komisja bankowa zdola jednoznacznie rozstrzygnac prze
                            > d
                            > > wyborami? a moze zdola je tylko `zasygnalizowac' i zostac porazona?
                            > >
                            >
                            > z pewnoscia nie zdazy, bo materia jest zbyt obszerna.

no wlasnie

>
                            > > masz na mysli te komisje ktora stala sie arena popisow edgara i kolegow?
                            > te
                            > > ktora ostro atakowala premiera belke? i po co ci moj sprzeciw?
                            > >
                            >
                            > dla uwiarygodnienia tezy, ze sprzeciwiasz sie komisjom badajacym opozycje.
                            > komisja ds. pzu powszechnie przed wszczeciem prac uchodzila za odpowiedz
                            > rzadzacej wowczas lewicy (byla z wniosku sld) na komisje orlenowska.
                            >

`uchodzila' to dobre slowo. co bystrzejsi dosyc szybko sie zorientowali ze to
                            samoboj sld (byc moze wywolany walka frakcji)

> >
                            > >
                            > > temu czyli ktoremu? upokarzaniu i oczernianiu?
                            >
                            > temu, a wiec zbadaniu stanu faktycznego. wyrazilem sie jasno.
                            >

nie sadze by temu miala sluzyc i nie sadze bys wyrazil sie jasno.
                            `wielka komisja' zajmujaca sie wszystkim nie bylaby w stnanie ustalic porzadnie
                            czegokolwiek. moze za to kogokolwiek probowac zniszczyc. to dosyc oczywiste

>
                            > >
                            > > zwlaszcza wtedy gdy badanie stanu faktczngo jest pretekstem a celem np
                            > > eliminacja hanki
                            >
                            > to jest twoje zalozenie. kazda komisja potencjalnie komus moze zaszkodzic.
                            > Jezeli PO sie obawia, ze hanka nie jest niepokalana, to PO moze wystawic
                            > innego kandydata i problem zniknie.
                            >

na krotka mete kazdego mozna obsmarowac przed jakas komisja. jak sma pzyznales -
                            komisja niczego nie udowodni przed wyborami natomist obsmarowac oczywiscie
                            zdazy. mozesz oczywiscie udawac ze chodzi tylko `o prawde i sprawiedliwosc' a
                            eliminacja hanki to taki korzystny przypadek - ale wydaje mi sie to przejawem
                            naiwnosci lub cynizmu

> dobra dobra. marzenia i swietlane wizje proponuje prezentowac w innej
                            dyskusji.
                            > >
                            > > propozycja by kurski pokierowal komisja d/s mediow pokazuje prawdziwe int
                            > encje
                            > >
                            >
                            > osobiscie nie widze przeszkod, by kurski kierowal taka komisja, bo ma
                            > odpowiednia wiedze o mediach, ale zwracam uwage, ze jak na razie jest to
                            > plotka z GW. Pamietam, ze kurski mial byc juz szefem krritv i tvp.
                            >

kurski jako gwarant rzetelnosci prace komisji? jako gwarant dazenia do prawdy?
                            he he he he he he...

>
                            >
                            > >
                            > > pamietam dobrze co robil wasserman a ty kategorycznie zaprzeczasz mojej
                            > wersji.
                            > > mslalem ze masz jakies przeslanki by zaprzeczac.
                            > >
                            > > masz?
                            >
                            > Scisle mowiac nie zaprzeczylem twej wersji, lecz wskazalem, ze
                            > Miodowicz latal z kartka przed kamery.

ach. nie zaprzeczyles. to sie dobrze sklada.

>
                            >
                            > > a jesli nie masz to moze najpierw to przyznasz a potem poprosisz mnie o
                            > > udokumentowanie mojej tezy?
                            > >
                            >
                            > ws. "przyznania" - pomijajac praktyczna niemozliwosc dowodu na okolicznosc
                            > nietrzymania czegos w lapie przez W. przed kamera - patrz jw. ws
                            > udokumentowania twej tezy - prosilem - patrz moj poprzedni post.

no widzisz. a ja pamietam ze trzymal.

>
                            > czego chcesz dowiesc stosujac te dosyc chamskie okreslenia? morderczka
                            > > miodowicza czy kalmliwy donek? tego ze nie jestes w stanie utrzymac
                            > > merytorycznego charakteru dyskusji? zenujace
                            > >
                            >
                            > Chce dowiesc, ze pomyliles najprawdopodobniej Miodowicza z Wassermanem.

najprawdopodobniej zle sie do tego zabierasz co jest o tyle naturalne ze nie
                            pomylilem

> Mordeczka jest okresleniem pieszczotliwym a nie chamskim w moim przekonaniu.

rozumiem. z ciekawosci - czy podoba ci sie twoja mordeczka?

> klamliwosc jest konstytutywna cecha charakteru Donka. Twierdze tak na
                            > podstawie wlasnych obserwacji.

tak jak kretactki i paranoiczny charakter kaczorkow?

> > miodowicz byl osoba ktora wprowadzila jarucka ale wasserman eksploatowal
                            > > jarucka z rownym zamilowaniem przy aplauzie zwolennikiow pis. takze tych
                            > ktorzy
                            > >
                            > > dzisia wyrazaja - namoj gust zdradzajac potezna hipokryzje - oburzenie ty
                            > m
                            > jak
                            > > to po zalawila cimoszewicza
                            >
                            > Wasserman sie wyraznie dystansowal od czasu, gdy zrozumial, ze cos w tej
                            > sprawie smierdzi.

czyli od momentu ktorym pismo jaruckiej okazalo sie podbite slynnym zagubionym
                            faksymile i zachodzila obawa ze sprawa jaruckiej moze pomoc cimoszewiczowi?
                            bystrzacha i tytan moralny he he he

> Poczatkowo wszystko wygladalo wiarygodnie - sam sie
                            > nabralem i wielu innych.
                            >

a gdy zrozumiales swoj blad zapragnales zapewne zrekompensowac jakos
                            cimoszewiczowi poprzednie niesluszne wobec niego podejrzenia?

>
                            > >
                            > > czyli rola komisji jest oglosic ze `bylo cos na rzeczy' a nie wskazywanie
                            >
                            > > autentycznych dowodow przestepstw?
                            > >
                            >
                            > nie rozumiem, jak mogles tak zinterpretowac moja wypowiedz.
                            >

wyjasnie ci. cialo formalne o takiej wladzy jak komisja sledcza w panstwie
                            prawa winno zajmowac sie precyzyjnym ustalaniem okolicznosci popelnienia
                            przetpstwa lub naruszenia prawa ktore sa poza zasiegiem normalnych organow
                            sprawiedliowsci - a nie formulowaniem jakichs ogolnych wnioskow

> >
                            > > w obydwu sprawach byle mocne i jednoznaczne przeslanki ze popelniono
                            > > przestepstwo. obydwie komisje dawaly pewne mozliwosci kontroli waaadzy pr
                            > zez
                            > > opozycje
                            > >
                            >

> w prywatyzacji bankow tez sa przeslanki.

jakie? dlaczego nie zajmnie sie tym prokuratura?

> opozycja bedzie reprezentowana

co z tego skoro np dobor swiadkow i nadzor nad pracami bedzie w gesti waaadzy?

> a prace relacjonowane przez sprzyjajace jej media. szukasz dziury w calym.

nie. stawiam prosta teze. komisje sejmowe sa nadzwyczajnym instrumentem
                            przydatnym dla kontroli wladzy - o ile inne mechanizmy kontrolne zawodza. nie
                            mamy z niczym takim do czynienia

>
                            > >
                            > > mowiac ze kurskiemu wlos z glowy nie spadnie nawet jesli nie bedzie mial
                            > > zadnych dowodow na `afere bilboardowa' bo politycy po tez krytykuja pis.
                            > >
                            > >
                            > > oznacza to - ni mniej i wiecej - niz cyniczna akceptacje pomowienia lub
                            > > oszczerstwa jak metody odpowiedzi na krytyke
                            > >
                            >
                            > nie. powiedzieli, ze go nie wyrzuca, bo PO nie wyrzuca oszczercow,
                            > ale w razie czego odpowiadal bedzie jak kazdy przed sadem.

coz. chyba jeszcze nie mozna zabronic wytoczena kurskiemu procesu.
                            tak czy inaczej kaczynski zaakceptowal oszczerstwo jako metode dyscyplinowania
                            opozycji
                            • michal00 Re: Najbardziej podgryzie hanke komisja bankowa 04.08.06, 23:55
                              > z pewnoscia nie zdazy, bo materia jest zbyt obszerna.
                              >
                              > no wlasnie
                              >

co "wlasnie"? komisja ma nie pracowac, bo nie skonczy przed wyborami, a ktos
                              tam sie boi, ze zle wypadnie? przeciez to absurd.

> `uchodzila' to dobre slowo. co bystrzejsi dosyc szybko sie zorientowali ze to
                              > samoboj sld (byc moze wywolany walka frakcji)
                              >
                              >

znaczy komisja-samoboj jest juz OK. gdyby nie byla samobojem, to nie bylaby OK.

>
                              > nie sadze by temu miala sluzyc i nie sadze bys wyrazil sie jasno.
                              > `wielka komisja' zajmujaca sie wszystkim nie bylaby w stnanie ustalic
                              porzadnie
                              >
                              > czegokolwiek. moze za to kogokolwiek probowac zniszczyc. to dosyc oczywiste
                              >

Z tym "wszystkim" to przesada. Oczywiscie nie da sie ze szczegolami wyjasnic
                              calej transformacji ustrojowej w ramach jakiejkolwiek komisji. Kaczynskiemu
                              chodzilo bardziej o publiczne pokazanie patologii - wyciagniecie z tego
                              wnioskow wlacznie z wnioskami o sciganie przestepstw, ktore wykryje komisja
                              tam, gdzie jest to mozliwe. Proby "zniszczenia" kogos za pomoca
                              ewidentnego "przewalu" dzieki mediom i opozycji przedostana sie do swiadomosci
                              spolecznej.

na krotka mete kazdego mozna obsmarowac przed jakas komisja. jak sma pzyznales
                              > -
                              > komisja niczego nie udowodni przed wyborami natomist obsmarowac oczywiscie
                              > zdazy. mozesz oczywiscie udawac ze chodzi tylko `o prawde i sprawiedliwosc' a
                              > eliminacja hanki to taki korzystny przypadek - ale wydaje mi sie to przejawem
                              > naiwnosci lub cynizmu

jak juz pisalem - moga wystawic kogos innego, kto nie ma nic wspolnego z
                              dziwnymi zdarzeniami w sektorze bankowym - np. Pitere. hanka z wozu, koniom
                              lzej. Nie przemawia do mnie logika wg ktorej nie nalezy badac pewnych spraw, bo
                              to komus moze zaszkodzic przed wyborami tym bardziej, ze naprawde jest co
                              badac. Sprowadzanie sprawy badania patologii w sektorze bankowym do
                              ewentualnych wyborczych problemow hgw to grube nieporozumienie.

>
                              >
                              > no widzisz. a ja pamietam ze trzymal.

pamietasz, ale wykazac tego nie potrafisz? a moze trzymal kubek albo aktowke?

>
                              >
                              > najprawdopodobniej zle sie do tego zabierasz co jest o tyle naturalne ze nie
                              > pomylilem

szkoda, ze jeszcze nie potrafisz tego wykazac.

>
                              > rozumiem. z ciekawosci - czy podoba ci sie twoja mordeczka?
                              >

nie mam do niej stosunku emocjonalnego.

>
                              > czyli od momentu ktorym pismo jaruckiej okazalo sie podbite slynnym
                              zagubionym
                              > faksymile i zachodzila obawa ze sprawa jaruckiej moze pomoc cimoszewiczowi?
                              > bystrzacha i tytan moralny he he he
                              >

od momentu kiedy zrozumial, ze pismo to lipa. wczesniej wierzyl w jego
                              autentycznosc, zapewne pod wplywem plk. Miodowicza. Trudno zeby sie osmieszal
                              dowodzac prawdziwosci lipnego pisma jak Miodowicz.

> klamliwosc jest konstytutywna cecha charakteru Donka. Twierdze tak na
                              > > podstawie wlasnych obserwacji.
                              >
                              >
                              > tak jak kretactki i paranoiczny charakter kaczorkow?
                              >

coz za absurd. W nich jest przeciez CZYSTE DOBRO. Nawet w niechetnej Kaczorom
                              GW bylo tak napisane!

>
                              >
                              > a gdy zrozumiales swoj blad zapragnales zapewne zrekompensowac jakos
                              > cimoszewiczowi poprzednie niesluszne wobec niego podejrzenia?
                              >

nie zapragnalem, poniewaz go nie lubie.

> wyjasnie ci. cialo formalne o takiej wladzy jak komisja sledcza w panstwie
                              > prawa winno zajmowac sie precyzyjnym ustalaniem okolicznosci popelnienia
                              > przetpstwa lub naruszenia prawa ktore sa poza zasiegiem normalnych organow
                              > sprawiedliowsci - a nie formulowaniem jakichs ogolnych wnioskow
                              >

Komisja sledcza nie jest prokuratorem ani sadem i mozliwosci ma ograniczone,
                              choc rzeczywiscie jej zaleta polega na tym, ze dzieki dzialaniu publicznemu
                              jest mniej sterowalna. Nie moze karac, ale co najwyzej skladac wnioski o
                              ukaranie. Nie wydaje wyroku przesadzajacego sprawe, ale sklada raport
                              zawierajacy ustalenia i wnioski. Komisja zajmuje sie nie tylko naruszeniami
                              prawa, ale ukazuje rowniez procesy, ktore formalnie nie stanowia przestepstwa,
                              badz sciganie jest niemozliwe ze wzgledu na przedawnienie. Ani obecna
                              konstytucja i ustawa, ani projekt "wielkiej komisji" nie zaklada, ze komisja
                              jest jakas "oberprokuratura" i sadem zarazem.

> > w prywatyzacji bankow tez sa przeslanki.
                              >
                              > jakie? dlaczego nie zajmnie sie tym prokuratura?
                              >

a jak myslisz?

nie. stawiam prosta teze. komisje sejmowe sa nadzwyczajnym instrumentem
                              > przydatnym dla kontroli wladzy - o ile inne mechanizmy kontrolne zawodza. nie
                              > mamy z niczym takim do czynienia
                              >

mamy z czyms takim do czynienia. kto kontroluje nadzor bankowy? nikt. Komisja
                              powstala wlasnie po to, zeby uzyskac wglad w dzialanie NBP, ktory jest panstwem
                              w panstwie.

> coz. chyba jeszcze nie mozna zabronic wytoczena kurskiemu procesu.
                              > tak czy inaczej kaczynski zaakceptowal oszczerstwo jako metode
                              dyscyplinowania
                              > opozycji
                              >

skoro opozycja od dawna sama stosuje pomowienia, to musi sie liczyc z
                              konsekwencjami.
                              • bush_w_wodzie Re: Najbardziej podgryzie hanke komisja bankowa 05.08.06, 00:55
                                michal00 napisał:

> > z pewnoscia nie zdazy, bo materia jest zbyt obszerna.
                                > >
                                > > no wlasnie
                                > >
                                >
                                > co "wlasnie"? komisja ma nie pracowac, bo nie skonczy przed wyborami, a ktos
                                > tam sie boi, ze zle wypadnie? przeciez to absurd.

wlasnie:
                                absurdem jest wyciaganie wnioskow z prac komisji ktora jest politycznie
                                sterowana nie ponosi za nic odpowiedzialnosci i nie zdola zakonczyc prac

przykri mi to napisac - ale `prace' komisji d/s orlenu i pzu z perspektywy roku
                                wygladaja tylko jak bicie piany

>
                                >
                                > > `uchodzila' to dobre slowo. co bystrzejsi dosyc szybko sie zorientowali z
                                > e to
                                > > samoboj sld (byc moze wywolany walka frakcji)
                                > >
                                > >
                                >
                                > znaczy komisja-samoboj jest juz OK. gdyby nie byla samobojem, to nie
                                > bylaby OK.

komisja ktora jest narzedziem bicia opozycji - nie jest ok. komisja d/s pzu
                                czyms takim nie byla. nie wiem co sld planowalo ale komisja d/s pzu zywo
                                przypomina mi jakiegos potworka

>
                                >
                                > >
                                > > nie sadze by temu miala sluzyc i nie sadze bys wyrazil sie jasno.
                                > > `wielka komisja' zajmujaca sie wszystkim nie bylaby w stnanie ustalic
                                > porzadnie
                                > >
                                > > czegokolwiek. moze za to kogokolwiek probowac zniszczyc. to dosyc oczywis
                                > te
                                > >
                                >
                                > Z tym "wszystkim" to przesada. Oczywiscie nie da sie ze szczegolami wyjasnic
                                > calej transformacji ustrojowej w ramach jakiejkolwiek komisji.
                                > Kaczynskiemu chodzilo bardziej o publiczne pokazanie patologii -
                                > wyciagniecie z tego wnioskow wlacznie z wnioskami o sciganie przestepstw,
                                > ktore wykryje komisja tam, gdzie jest to mozliwe.
                                > Proby "zniszczenia" kogos za pomoca ewidentnego "przewalu" dzieki mediom
                                > i opozycji przedostana sie do swiadomosci spolecznej.

nadal poruszasz sie w sferze ogolnikow. jesli komisja nie jest w stanie zbadac
                                dokladnie tego do czego ma byc powolana to jest praca jest bezwartosciowa.
                                selektywne pokazywanie jakichs przykladow nic istotnego ne wnosi. nadmierna
                                szerokosc pola dzialania czynilaby ja kompletnie niewydolna i szybko
                                doprowadziloby (jak sadze) do doraznego wzywania tych politykow ktorzy akurat
                                msciwemu jarusiowi czyms podpadli

co do niszczenia - tak - sadze ze po pewnym czasie ludzie by zrozumieli o co
                                chodzi. ale ilez moglby sobie pis wczesniej pouzywac - i powygrywac doraznych
                                wojenek

>
                                > na krotka mete kazdego mozna obsmarowac przed jakas komisja. jak sma
                                pzyznales
                                >
                                > > -
                                > > komisja niczego nie udowodni przed wyborami natomist obsmarowac oczywisci
                                > e
                                > > zdazy. mozesz oczywiscie udawac ze chodzi tylko `o prawde i sprawiedliwos
                                > c' a
                                > > eliminacja hanki to taki korzystny przypadek - ale wydaje mi sie to przej
                                > awem
                                > > naiwnosci lub cynizmu
                                >
                                > jak juz pisalem - moga wystawic kogos innego, kto nie ma nic wspolnego z
                                > dziwnymi zdarzeniami w sektorze bankowym - np. Pitere. hanka z wozu, koniom
                                > lzej.

nie mowimy tu o taktyce po tylko o metodach atakowania opozycji ktore planuje
                                zastosowac pis. przyomne tez ze pis ukradl po miejsce w tej komisji - co
                                obciaza ja niejako grzechem pierworodnym he he he

> Nie przemawia do mnie logika wg ktorej nie nalezy badac pewnych spraw, bo
                                > to komus moze zaszkodzic przed wyborami tym bardziej, ze naprawde jest co
                                > badac. Sprowadzanie sprawy badania patologii w sektorze bankowym do
                                > ewentualnych wyborczych problemow hgw to grube nieporozumienie.

zakladasz ze badanie jest celem. a moim zdaniem celem jest wykonczenie
                                politycznych przeciwnikow. dlatego wlasnie pis musial ukrasc to miejsc w
                                komisji i musial zadbac by `koalicja' miala absolutna przewage w komisji. i
                                dlatego tych spraw nie bedzie badac prokuratura (ktora musi przestrzegac
                                procedur) tylko komisja kotra moze robic co sie jej zyw nie podoba - a w
                                praktyce to co jej oszukanczy jarus poleci

>
                                > >
                                > >
                                > > no widzisz. a ja pamietam ze trzymal.
                                >
                                > pamietasz, ale wykazac tego nie potrafisz? a moze trzymal kubek albo aktowke?
                                >

sadze ze potrafie wykazac. ale na razie o to nie poprosiles

>
                                > >
                                > >
                                > > najprawdopodobniej zle sie do tego zabierasz co jest o tyle naturalne ze
                                > nie
                                > > pomylilem
                                >
                                > szkoda, ze jeszcze nie potrafisz tego wykazac.
                                >

a kto ci to powiedzial?

>
                                > >
                                > > rozumiem. z ciekawosci - czy podoba ci sie twoja mordeczka?
                                > >
                                >
                                > nie mam do niej stosunku emocjonalnego.
                                >

to dosyc nietypowe.

>
                                > >
                                > > czyli od momentu ktorym pismo jaruckiej okazalo sie podbite slynnym
                                > zagubionym
                                > > faksymile i zachodzila obawa ze sprawa jaruckiej moze pomoc cimoszewiczow
                                > i?
                                > > bystrzacha i tytan moralny he he he
                                > >
                                >
                                > od momentu kiedy zrozumial, ze pismo to lipa. wczesniej wierzyl w jego
                                > autentycznosc, zapewne pod wplywem plk. Miodowicza. Trudno zeby sie osmieszal
                                > dowodzac prawdziwosci lipnego pisma jak Miodowicz.

no to biedny wasserman ma niezle kwalifikacje na szefa kontrwywiadu i
                                prokuratora. nota bene wasserman wlasnie w ten sposob sie osmieszal - zanim nie
                                przestal. nie pamietam by miodowicz dowodzil prawdziwosci lipnego pisma. kiedy
                                to zrobil?

>
                                > > klamliwosc jest konstytutywna cecha charakteru Donka. Twierdze tak na
                                > > > podstawie wlasnych obserwacji.
                                > >
                                > >
                                > > tak jak kretactki i paranoiczny charakter kaczorkow?
                                > >
                                >
                                > coz za absurd. W nich jest przeciez CZYSTE DOBRO. Nawet w niechetnej Kaczorom
                                > GW bylo tak napisane!
                                >

przykro mi ze nie zrozumiales. gw tylko zacytowala opinie kaczynskiego o nim
                                samym. niestety fakty te opinie kompletnie sfalsyfikowaly.

> >
                                > >
                                > > a gdy zrozumiales swoj blad zapragnales zapewne zrekompensowac jakos
                                > > cimoszewiczowi poprzednie niesluszne wobec niego podejrzenia?
                                > >
                                >
                                > nie zapragnalem, poniewaz go nie lubie.
                                >

uczciwie npaisane. czerpac korzysci z rzekomego spisku miodowicza - dobrze.
                                wyrazac oburzenie z powodu rzekomego spisku miodowicza po tym jak spelnil swoja
                                role - tez dobrze. caly pis

>
                                > > wyjasnie ci. cialo formalne o takiej wladzy jak komisja sledcza w panstwi
                                > e
                                > > prawa winno zajmowac sie precyzyjnym ustalaniem okolicznosci popelnienia
                                > > przetpstwa lub naruszenia prawa ktore sa poza zasiegiem normalnych organo
                                > w
                                > > sprawiedliowsci - a nie formulowaniem jakichs ogolnych wnioskow
                                > >
                                >
                                > Komisja sledcza nie jest prokuratorem ani sadem i mozliwosci ma ograniczone,
                                > choc rzeczywiscie jej zaleta polega na tym, ze dzieki dzialaniu publicznemu
                                > jest mniej sterowalna.
                                > Nie moze karac, ale co najwyzej skladac wnioski o
                                > ukaranie. Nie wydaje wyroku przesadzajacego sprawe, ale sklada raport
                                > zawierajacy ustalenia i wnioski. Komisja zajmuje sie nie tylko naruszeniami
                                > prawa, ale ukazuje rowniez procesy, ktore formalnie nie stanowia
                                > przestepstwa, badz sciganie jest niemozliwe ze wzgledu na przedawnienie.

niestety `ukazywanie procesow' bez odpowiednich formalnych ram jakie nalada
                                procedura karna - prowadzone przez cialo stricte polityczne - jest de facto
                                bezproduktywne - poniewaz wnioski komisji moga byc sluszne lub niesluszne.

wg mnie podstawowa zaleta komisji sledczych jest to ze utrudniaja wladzy
                                stosowanie naciskow na policje abw i prokurature itp. w sytuacji gdy to wladza
                                dominuje i komisje i prokurature i poli
    • leszek.sopot "Wygryzanie" to forma platformerskiej demokracji 02.08.06, 15:54
      Innej chyba tuskowcy nie znają. Na antypodach "wygryzania" znajduje się forma
      demokracji pisowskiej - "pańskie oko konia tuczy", czyli nie podskakuj wyżej
      stąjącemu w hierarchii bo wylecisz.
    • elfhelm a jak wygryziono Rokitę? jakiś konkretny przykład? 02.08.06, 16:08

• ayran Re: a jak wygryziono Rokitę? jakiś konkretny przy 02.08.06, 16:13
        Dzisiejsza "z pewnego źródła" informacja "Życia Warszawy".
        • kura56 Wygryzanie to specjalność PO 02.08.06, 17:08
          W Lublinie najpierw jak tylko powstawała platforma to najpierw gryźli się dwaj
          założyciele. Jeden legalny, drugi samozwańczy- poseł schodzącego AWS Krzysztof
          Kaminski. Wyjaśniam, że to taki pan który przez Cimoszkę nie został ambasadorem
          w Nowej Zelandii. Później były prawybory i ten pierwszy legalny pełnomocnik
          stanął do walki z miejscowym hurtownikiem alkoholu. Ten legalny był adwokatem i
          do głowy mu nie przyszło, ze można przywieśc na prawybory parę autokarów
          pijanego elektorat. Przegrał. Środowiska lokalnej prawicy interweniowały u
          założycieli PO. Efekty były takie sobie, bo wtedy na kształt list miał
          największy wpływ Paweł Piskorski. Kiedy jednak media sprawę nagłośniły, bo ten
          "alkoholik" był zamieszany w różne dziwne interesy, wyciągnięto Zytę. W ten
          sposób wygryziono zacnego mecenasa. Później Zyta została wygryziona przez
          Palikota, który chciał zająć jej miejsce. Palikota jeszcze nikt nie wygryzł ,
          ale jeszcze nic nie wiadomo....Jak platforma przerżnie wybory samorządowe to
          może się ockną.
          • kataryna.kataryna Re: Wygryzanie to specjalność PO 02.08.06, 17:12
            kura56 napisała:

> Palikota jeszcze nikt nie wygryzł ,
            > ale jeszcze nic nie wiadomo....

Ale nadgryzł. Taśmami. Za karę, że ten wygryzał ludzi Gilowskiej :)))
            • kura56 Re: Wygryzanie to specjalność PO 02.08.06, 17:40
              Masz rację. Palikot był przecież murowanym kandydatem na prezydenta miasta.
              taśmy czy cokolwiek to było, mu w tym nie pomogły. To już druga funkcja, której
              ten szczęściarz nie będzie pełnił. Pierwszą był Minister Kultury i Dziedzictwa
              Narodowego. Fart go opuścił jak się rozstał Mariolą N. swą byłą żoną.
          • elfhelm Prawybory 2001 ogólnie im nie wypaliły 02.08.06, 17:14
            ale Wysocki i tak kandydował z 4 miejsca w 2001 r.

Wygryzanie często ma miejsce w partiach z większą ilością osób z ambicjami i
            znanymi w regionie nazwiskami.
            Jednak zadarzało się i w PiSie. Np. nie wpuszczono na listę posła spod Łomży
            Borzuchowskiego, by ten nie zagroził faworyzowanemu radnemu Łomży Kołakowskiemu.
            Kilku warszawskich posłów zepchnięto w dół listy, by zrobić miejsce m. in. dla
            Małgorzaty Gosiewskiej.
            Podobnie w Gliwicach przesunięto na 2. miejsce posła Szaramę (jednego z lepszych
            prawników jak w PiS), by do Sejmu bezpiecznie mógł wejść SKOKowy lobbysta Jędrych.
          • kataryna.kataryna Re: Wygryzanie to specjalność PO 02.08.06, 17:41
            Tu jest słynny filmik Artymowskiego, piętrowe wygryzanie.

www.youtube.com/watch?v=FHVVp26sMmU
        • elfhelm czyli niewiele nowego w tym ŻW 02.08.06, 17:10
          umknęło też autorce "newsa", że Zdrojewski nie darzy się zbytnią sympatią ze
          Schetyną. Przez niego przecież Schetyna zjechał na wybory do Legnicy. Więc
          trudno dociec, czemu ma promować akurat Zdrojewskiego.

"Konflikt Schetyny z Rokitą trwa już ponad rok. Poszło o listy wyborcze do
          Sejmu. Grzegorz Schetyna jeździł wówczas po Polsce i wspólnie z szefami regionów
          ustalał listy kandydatów na posłów. Byli z nich wykreślani ludzie Rokity."

A to jest o tyle ciekawe, że trudno znaleźć konkretne przykłady wycinania ludzi
          Rokity.
    • sanitarny Dziennikarze i plotki 02.08.06, 16:55
      Pytanie,a co podgryza meje ja.a?
    • frau_blada Partia Obgryzakow? 02.08.06, 17:01

• alistair-p Re: Partia Obgryzakow? 03.08.06, 00:39
        frau_blada napisała:

================================
        Szanowna Frau,wyjechałas na urlop i co?Trzeba było pilnowac swojego
        premiera.Teraz biedak siedzi w tym gabinecie i roni łzy za mandatem poselskim.Z
        tego żalu wymyslił w Warszawie 5 mostów i cos tam jeszcze.Zadanie ma trudne,bo
        po kaczorze został taki bajzel,że rozwikłac go trudno,a czasu do listopada
        niewiele.Nie zdąży z tymi swoimi planami.Potem odpocznie w Gorzowie.
    • james_bond007 Re: Pitera podgryza Gronkiewiczową? 02.08.06, 23:48
      Schetyna z Tuskiem
      > wygryzają Rokitę choć się umówili.

Trzeba mieć nadzieję, że im się uda. To przecież Rokita wygryzł Płażyńskiego z
      Olechowskim oraz próbował wygryźć Tuska zsyłając go na - jak myslał - polityczna
      emeryturę do Senatu...
    • iza.bella.iza Od kiedy to "piskorczyzcy" stali się wiarygodni? 02.08.06, 23:58
      Nawet Artymowski żadnego nagrania nie zaprezentował, a już na podstawie jego
      słów robi się jakieś wielkie spekulacje?

Przypominam, że to właśnie Piterze zawdzięcza Artymowski swoje obecnie bardzo
      niskie notowania, więc wcale mnie nie dziwi, że przypisuje jej wrogie działania
      przeciw oficjalnej kandydatce PO na prezydenta stolicy.
      • kataryna.kataryna Re: Od kiedy to "piskorczyzcy" stali się wiarygod 03.08.06, 00:31
        iza.bella.iza napisała:

> Nawet Artymowski żadnego nagrania nie zaprezentował, a już na podstawie jego
        > słów robi się jakieś wielkie spekulacje?
        >
        > Przypominam, że to właśnie Piterze zawdzięcza Artymowski swoje obecnie bardzo
        > niskie notowania, więc wcale mnie nie dziwi, że przypisuje jej wrogie działania
        > przeciw oficjalnej kandydatce PO na prezydenta stolicy.

A ja przypominam, że Artymowski nie jest jedynym rozmówcą dziennikarza.
        • alistair-p Re: Od kiedy to "piskorczyzcy" stali się wiarygod 03.08.06, 00:42
          Jako Warszawiak postawiłbym na Piterę,jest bardziej wyrazista.Lepiej sie kojarzy,
          trudno mi mówic za wszystkich,ale gdyby zrobić prawybory chyba przegoniłaby
          Gronkiewiczową.
        • jackmal ploty 03.08.06, 00:56
          Szkoda czasu na komentowanie donosów "Dziennika" w sezonie ogórkowym. Ci
          dziennikarze tyle razy już "posiali popelinę".
        • iza.bella.iza Re: Od kiedy to "piskorczyzcy" stali się wiarygod 03.08.06, 01:14

> A ja przypominam, że Artymowski nie jest jedynym rozmówcą dziennikarza.

Nic nie musisz mi przypominać, bo w tytule postu napisałam przecież
          "piskorczycy", a w tekscie, który linkujesz czytamy: "Członkowie PO fakt
          konfliktu między Piterą a Gronkiewicz-Waltz potwierdzają tylko anonimowo.
          Otwarcie o nim mówią ludzie niedawno odsunięci z Platformy z powodu bliskich
          kontaktów z Pawłem Piskorskim."

Gdy GW powołuje się anonimowych posłów z PIS to głośno wyśmiewasz wiarygodność
          takich informacji, czemu więc teraz tego nie robisz? Bo ploty dotyczą PO?
          • kataryna.kataryna Re: Od kiedy to "piskorczyzcy" stali się wiarygod 03.08.06, 01:23
            iza.bella.iza napisała:

> Gdy GW powołuje się anonimowych posłów z PIS to głośno wyśmiewasz wiarygodność
            > takich informacji, czemu więc teraz tego nie robisz? Bo ploty dotyczą PO?

Nie, bo Dziennik to nie Wyborcza.

• iza.bella.iza Re: Od kiedy to "piskorczyzcy" stali się wiarygod 03.08.06, 01:27

> iza.bella.iza napisała:
              >
              > > Gdy GW powołuje się anonimowych posłów z PIS to głośno wyśmiewasz wiarygo
              > dność
              > > takich informacji, czemu więc teraz tego nie robisz? Bo ploty dotyczą PO?
              >
              >
              >
              > Nie, bo Dziennik to nie Wyborcza.
              >

:))))))))))))))

No tak - odkochałaś jakies dwa lata temu, bo GW to zła gazeta była. Teraz
              zakochana jesteś w Dzienniku, a od zakochanej kobiety trudno domagać sie
              trzeżwego oglądu sytuacji.
              • b6165 Oleksy podgryza Tuska? 05.08.06, 00:52
                Chodzą słuchy, ze rozmawiał już z: Rokitą, Palikotem i Schetyną. Poparcie
                Rokity ma już zapewnione. Pozostali czekają na opinię HGW.
    • mysz_polna5 Re: Pitera podgryza Gronkiewiczową? 05.08.06, 01:06
      Ni godojta kmotry nic zlego na HGW!
      Ona jest matka Hanna od hospicjum. Wiec upraszam o szacunek dla matki ... i nie
      kladzenie na nia krzyzyka! Ot co!

"Na HGW wszyscy, lacznie z PO juz polozyli krzyzyk. Teraz zaluja. Bo jakby taka
      Petera przegrala, to nie bylby obciach, w koncu nie raz juz przegrywala. A poza
      tym ona niesympatyczna jest i jej tam nie lubia. A Hanie beda po komisjach
      sledczych ciagac, trudne pytania zadawac, partia gebe sobie wycierac. Smrod
      bedzie i tyle. Co robic? Co robic?". He?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka