Dodaj do ulubionych

czy "kubełkowe" siedzenie jest wygodne dla dziecka

20.08.06, 12:04
Dziewczyny proszę poradzcie czy to kubełkowe siedzenie jest wygodne dla
dziecka, bardzo podoba mi sie wózek włąśnie z takim rozwiązaniem i boje się
że maluszkowi może być niewygodnie. Bardzo proszę o opinie dziewczyn które
mają taki wózek np. buzz, jak to jest czy dziecko może spędzić cały dzień w
takim siedzeniu przy okazji jakiś całodziennych wyjazdów?? I od jakiego wieku
można wozić w nim malucha?? Dzięki bardzo za wszelkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • lis888 Re: czy "kubełkowe" siedzenie jest wygodne dla dz 20.08.06, 12:13
      Wydaje mi się, że nie. Dziecko w takim siedzeniu, np. kiedy spi, nie może się
      przekręcic na bok, nie może się przeciągnąć, rozprostowac kości. Przypomnij
      sobie, jak czułaś się siedząc przez iles tam godzin w autokarze, gdzie nie da
      sie regulowac siedzenia albo w biznesklasie w samolocie. Na pewno nie były to
      miłe doświadczenia, dziecko również nie czuje się skrepowane w jednej pozycji
      komfortowo.
      • iwek33 Re: czy "kubełkowe" siedzenie jest wygodne dla dz 20.08.06, 14:41
        Dla starszego synka miałam właśnie wózek z kubełkową spacerówką. O ile gondola
        spisała się super, to jak zaczęliśmy używać spacerówki ( ok. 8 mies.) zaczęły
        się problemy. Akurat moj syn jak tylko wyjeżdżaliśmy na dwór i poczuł świeże
        powietrze natychmiast usypiał i potrafił spać nawet 3 godziny ( tak było do
        końca używania wózków, czyli ok 3,5 roku życia.) Bardzo szybko kupiłam inną,
        lekką spacerówkę z możliwością rozkładania oparcia. Kubełkową spacerówkę
        zostawiłam na później i faktycznie w okolicy 2,5 roku zaczęliśmy jej ponownie
        używać, bo dobrze mi się ją prowadziło ( takie siedzenie wiąże się z innym
        wyważeniem wózka i jak dziecko sporo waży, prowadzi się lepiej) ale nadal
        miałam parasolkę z możliwością leżenia i jak wybieraliśmy się na długie spacery
        to zabierałam parasolkę. Drugi synek za to w ogóle nie spał w wózku, uwielbia
        swoje łóżeczko, a spacerki służą mu do biegania, chodzenia i "podjechania "
        wózkiem jak już nogi go bolą. Tak więc w tym wypadku kubełkowe siedzenie od
        pewnego wieku sprawdziłoby się.( tak od 1,5 roku, bo jednak do 1,5 roku to
        chyba wszsytkim dzieciom zdarza się podsypiać w wózeczkach.)
        • marzena771 Re: czy "kubełkowe" siedzenie jest wygodne dla dz 20.08.06, 20:35
          Dzięki dziewczyny za odpowiedzi.
          Też brałam pod uwagę kupienie w razie potrzeby dodatkowo parasolki z
          możliwością rozłożenia jej na płasko do spania, gdyby się okazało że małemu nie
          odpowiada spanie w kubelkowym siedzonku.
          A czy 5-6 miesięczne dziecko można już wozić w takim wózku, oczywiście
          przechylając na leżąco, mały wogóle nie chce jeździć już w gondoli na płasko i
          jak tylko nie śpi to muszę go nosić na rękach i pchać wózek. Byćmoże gdyby
          troszkę więcej widział bardziej by mu się podobały spacerki.
          • iwek33 Re: czy "kubełkowe" siedzenie jest wygodne dla dz 20.08.06, 20:53
            Ja nie woziłabym 5 mies. dziecka w kubełkowym siedzeniu. Wydaje mi się, że
            kręgosłup jeszcze zbyt delikatny na takie "tortury", bo faktycznie maluch może
            tylko siedzieć, żadnego leżenia na boczku, na brzuszku, no i na pleckach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka