arnav 15.08.06, 01:26 Która forma jest właściwa Rada Miasta Olsztyn czy Rada Miasta Olsztyna? To samo dotyczy, np. zwrotu prezydent miasta Olsztyn cz prezydent miasta Olsztyna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbigniew_ Re: Rada Miasta Olsztyn czy Olsztyna? 20.08.06, 00:47 Prezydent Olsztyna - tyo na pewno. Rada Olsztyna, chyba żeby była też gmina Olsztyn, wtedy można byłoby dla odróżnienia stosowac rada gminy- rada miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Rada Miasta Olsztyn czy Olsztyna? 23.08.06, 23:54 Oto odpowiedź przewodniczącego Rady Języka Polskiego prof. Andrzeja Markowskiego na list, który przyszedł do RJP: […] połączenie rzeczownika miasto z nazwą tego miasta powinno pozostawać w związku zgody, to znaczy powinny się odmieniać oba człony takiego połączenia. Powiemy więc: statut miasta Gdańska, Rada miasta Gdańska, prezydent miasta Gdańska itd. Pamiętamy fragment wiersza Antoniego Słonimskiego: „Ogłaszam alarm dla miasta Warszawy” (nie: „dla miasta Warszawa”) i powiedzenie z wiersza Jana Brzechwy: „bo w mieście Łodzi to nie uchodzi” (nie: „bo w mieście Łódź”). Inne zasady obowiązują wtedy, gdy pierwszym członem są rzeczowniki osiedle, wieś, powiat, gmina, a także kino, hala itp. Wyrazy te tworzą z nazwą własną, która po nich następuje, związek rządu, co oznacza, że przy odmianie przez przypadki nazwa własna pozostaje w formie mianownikowej, czyli: Rada Osiedla Brzeźno, Zarząd Osiedla Brzeźno, do wsi Wólka, w powiecie Grodzisk, w gminie Sępolno, w kinie „Wisła”, w hali „Wola” itd. Jak więc widać, połączenie zawierające wyraz miasto jest pod tym względem wyjątkowe, a tłumaczy się to wieloletnią tradycją. Ostatnio tradycja ta jest coraz częściej naruszana, nie zyskało to jednak – jak dotąd – aprobaty normatywnej. Sprawą tą zajmie się najprawdopodobniej Komisja Ortograficzno- Onomastyczna Rady Języka Polskiego. Jeśli następnie cała Rada zatwierdziłaby jakieś zmiany w tym zakresie, z pewnością o tym poinformujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Rada Miasta Olsztyn czy Olsztyna? 24.08.06, 00:54 teresa.kruszona napisała: > powiedzenie z wiersza Jana Brzechwy: ?bo w mieście Łodzi to nie uchodzi? Droga pani Tereso! Z miastem Lodz sprawa jest calkiem oddzielna i mysle, ze Brzechwa znal temat. Jest w tym miescie taka maniera. Nie mowi sie 'jestem z Lodzi', bo to brzmi jak 'jestem zlodziej'. I lodzianie z uporem maniaka mowia 'z miasta Lodzi', a za tym idzie dodawanie slowa 'miasto' wszedzie, gdzie sie mowi 'Lodz'. Wiec u Brzechwy do byla przesmiewka. Teraz mysle, ze moze napisalam nie bardzo na temat, ale to ciekawostka, ktora warto znac. Odpowiedz Link Zgłoś
non.notus Prezydent Miasta Olsztyn 24.08.06, 19:20 W dowodzie (i w prawie jazdy) mam napiane: "Prezydent Miasta Olsztyn" (organ wydający, nie mój zawód :P) Odpowiedz Link Zgłoś
szara82 Re: Prezydent Miasta Olsztyn 07.09.06, 14:16 Może tu chodzi o to, że w innym kraju nie mającym pojęcia o języku polskim szukaliby miasta "Olsztyna"? Odpowiedz Link Zgłoś
independent-girl Re: Prezydent Miasta Olsztyn 15.09.06, 19:35 Z kolei ja w dowodzie mam Prezydent Miasta CzęstochowY (!) (też w sensie organu wydającego dokument :P ) Odpowiedz Link Zgłoś