Dodaj do ulubionych

Jacek Kuroń - apel

31.08.06, 14:53
23 lutego 1989 roku Jacek Kaczmarski napisał piosenkę Kiedy. Zadedykował ją
Jackowi Kuroniowi.

A kiedy się kajdanki zmienią w bransoletki
Jedyną kombatanta godną biżuterię
Gdy będą narzekali ci, co się odrzekli
Na fałszywe sojusze i nowe koterie

(...)

Gdy się narodowe odbędzie referendum
Do kogo ma należeć Pałacyk na Wodzie
Bransoletki znów pewnie będą kajdankami,
Choć w czasach co bogatsze i jakby łaskawsze.
I stare cele staną przed Romantykami,
By być po stronie słabszych, którzy będą - zawsze.

Od śmierci Jacka Kuronia minęły ponad dwa lata. Spotkajmy się przy Jego
grobie na Powązkach w najbliższą niedzielę, 3 września, o godzinie 12.
Zapalmy świeczkę na znak, że o Nim pamiętamy, że nigdy o Nim nie zapomnimy,
że jesteśmy Mu strasznie wdzięczni za wszystko co dla nas i dla naszego kraju
zrobił i że jest nam cholernie żal, że ludzi takich jak On już dzisiaj w
Polsce prawie nie ma.

Donata i Michał
Obserwuj wątek
    • niezapowiedziany Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 14:59
      "Spotkajmy się przy Jego grobie na Powązkach w najbliższą niedzielę, 3
      września, o godzinie 12. "

po ostatniej akcji Zycia i LPRu (z Giertychem - ministrem edukacji!! - na
      czele) o tym samym pomyslalem. nie mieszkam w Warszawie - osobiscie tego nie
      zrobie, wiec trudno mi "agitowac", ale popieram.

up. i przyszpilic to!
      • scoutek Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 15:00
        up
        • kunce i w Łodzi 31.08.06, 15:02
          Przyłączamy się do akcji. Wspólnie z Markiem Edelmanem oraz pracownikami i
          uczniami szkoły im. Jacka Kuronia ułożymy z zapalonych zniczy serce dla Jacka
          w Łodzi na Piotrkowskiej przy Pasażu Schillera, w sobotę o 12.00

Pozdrawiam

Witold Rosset

Przewodniczący regionu łódzkiego PD-demokraci.pl
      • ave.duce Re: Jacek Kuroń - apel (*) (*) 31.08.06, 15:20
        niezapowiedziany napisał:

> "Spotkajmy się przy Jego grobie na Powązkach w najbliższą niedzielę, 3
        > września, o godzinie 12. "
        >
        > po ostatniej akcji Zycia i LPRu (z Giertychem - ministrem edukacji!! - na
        > czele) o tym samym pomyslalem. nie mieszkam w Warszawie - osobiscie tego nie
        > zrobie, wiec trudno mi "agitowac", ale popieram.
        >
        > up. i przyszpilic to!
        >
        >

Nie lubię "tłumu", zapalę świeczkę o innej godzinie - za ciebie drugą, zgadzasz się?

;)
        • mietowe_loczki Re: Jacek Kuroń - apel (*) (*) 31.08.06, 15:21
          A za mnie trzecią, jeśli można prosić, bo mnie fizycznie nie będzie na pewno.
          • ave.duce Re: Jacek Kuroń - apel (*) (*) (*) 31.08.06, 15:34
            mietowe_loczki napisała:

> A za mnie trzecią, jeśli można prosić, bo mnie fizycznie nie będzie na pewno.
            >

Nie ma sprawy.

b/o
            • gat45 Re: Jacek Kuroń - apel (*) (*) (*) 31.08.06, 15:41
              ave.duce napisała:

> mietowe_loczki napisała:
              >
              > > A za mnie trzecią, jeśli można prosić, bo mnie fizycznie nie będzie na pe
              > wno.
              > >
              >
              > Nie ma sprawy.
              >
              > b/o

No i koniecznie za mnie tez ! Dzieki z gory !
              • wan4 Re: Jacek Kuroń - apel (*) (*) (*) 31.08.06, 21:30
                I ja chciałem Ave o to poprosić (nie jestem z Warszawy) ale mam obawy, że jak
                dalej pójdzie to na świeczki zbankrutuje... ;)

Zapalę o 12 u siebie w oknie i duchem będę z Wami

• henryk.log Jacek Kuroń - apel (*) (*) (*) 31.08.06, 21:37
                  Również zapalę o 12 w niedzielę u siebie w oknie i duchem będę z Wami.
                  • praaya A ja nie mam świeczek w domu 31.08.06, 21:44
                    henryk.log napisał:

> Również zapalę o 12 w niedzielę u siebie w oknie i duchem będę z Wami.

..zreszta naprzeciwko mnie mieszkają radiomaryjni dewoci (fura, skóra i komóra)
                    wiec dla nich szkoda palić. Kocham tego faceta. Uwielbiam Jacka Kuronia. Gdyby
                    wszyscy ludzie byli przynajmniej w połowie tak fantastyczni, mądrzy i
                    po "chrzescijańsku" dobrzy byłoby duzo piękniej, sprawiedliwiej i prawiej na
                    tym ziemskim padole. Niestety, zamiast ludzi jego pokroju w Polsce rządzą małe,
                    msciwe gnidy (za przeproszeniem).
                    • henryk.log To ja za Panią zapalę, ok ? ;) 31.08.06, 22:14
                      praaya napisała:

> henryk.log napisał:
                      >
                      > > Również zapalę o 12 w niedzielę u siebie w oknie i duchem będę z Wami.
                      >
                      >
                      >
                      > ..zreszta naprzeciwko mnie mieszkają radiomaryjni dewoci (fura, skóra i komóra)
                      >
                      > wiec dla nich szkoda palić. Kocham tego faceta. Uwielbiam Jacka Kuronia. Gdyby
                      > wszyscy ludzie byli przynajmniej w połowie tak fantastyczni, mądrzy i
                      > po "chrzescijańsku" dobrzy byłoby duzo piękniej, sprawiedliwiej i prawiej na
                      > tym ziemskim padole. Niestety, zamiast ludzi jego pokroju w Polsce rządzą małe,
                      > msciwe gnidy (za przeproszeniem).

ee.. nie było za co przepraszać ! :-)

www.geocities.com/kaczuchlech/
                • ave.duce Re: Jacek Kuroń - apel (*) (*) (*) (*) (*) 31.08.06, 22:25
                  wan4 napisał:

> I ja chciałem Ave o to poprosić (nie jestem z Warszawy) ale mam obawy, że jak
                  > dalej pójdzie to na świeczki zbankrutuje... ;)
                  >
                  > Zapalę o 12 u siebie w oknie i duchem będę z Wami
                  >

Nie będzie tak źle! Zapalę...

:P
                  • wan4 Re: Jacek Kuroń - apel (*) (*) (*) (*) (*) 31.08.06, 22:46

Dzięki Ave, to bardzo miłe
                    ;)
                    • ave.duce Re: Jacek Kuroń - (*) (*) (*) (*) (*) (*) (*) (*) 03.09.06, 17:22
                      Płoną...

• niezapowiedziany jesli bedziesz, to prosze. 31.08.06, 15:25

• xtrin ave, za mnie też, jeśli łaska. 31.08.06, 23:34
          [']
          • ave.duce Re: (*) (*) (*) (*) (*) (*) 01.09.06, 03:49
            xtrin napisała:

> [']

• wlodzimierz.ilicz Jacek Kuroń, Adam Michnik - symbole tego, że 31.08.06, 15:34
        ludzie ludziom zgotowali ten los.

"Poranny przegląd prasy w jednej z rozgłośni – prowadzący cytuje wielogodzinny
        opis negocjacji z samobójczynią stojącą na barierce balkonu. Po godzinach
        przekonywań kobietę uratowano. Czy rzeczywiście chciała żyć? Dziennikarz
        docieka przyczyn desperacji. Okazuje się, że straciła pracę, przestała płacić
        rachunki, odcięto jej prąd. Komentarz dziennikarza: typowa historia. Taka jest
        któraś tam Rzeczpospolita Kaczyńskich. (..) Przerażające i porażające, by
        historia młodej kobiety kopiącej sobie grób była dla tego kraju typowa. (Marcin
        Brzeziński, Otwock) "
        • loppe Re: Jacek Kuroń, Adam Michnik - symbole tego, że 31.08.06, 21:29
          nie pichć swojego dania tylko poprzyj ponadpolityczną inicjatywę w sprawie
          Jacka (akurat tym zarzucają że wracając do starych ideałów krzewią socjalizm)
        • wan4 Re: Jacek Kuroń, Adam Michnik - symbole tego, że 31.08.06, 21:51
          takie są prawa natury, a ustanowił je Bóg, a nie Michnik, wiec jeśli już to do
          Boga miej pretensje (jeżeli wierzysz). Kto nie pracuje ten nie ma. A jeżeli
          mimo to chce mieć, to musi zabrać temu kto pracuje, zgodnie z prawem poprzez
          podatki lub bezprawnie inaczej lub wyżebrać. Jeżeli był mądry to wcześniej
          oszczędził na gorsze czasy lub się ubezpieczył. Real, po prostu real... 2+2
          zawsze będzie 4, nigdy 5 albo tyle ile kto chce bo tak chce. Tylko w Matrixie
          może być inaczej. W realu jedyny sprawiedliwy i możliwy do zbudowania system
          społeczno-gospodrczy to taki, który generuje dużą ilość miejsc pracy, by każdy
          kto tylko szuka znalazł.

Ale jeżeli naprawde chcesz pomóc, a nie uprawiasz lewacką propagande, to
          oddawaj jej połowe swojej pensji, by miała na czynsz.
          • wlodzimierz.ilicz Czlowiek cywilizowany już dawno zerwal z wilczymi 01.09.06, 16:38
            prawami natury. Na tym polega postęp spoleczny.
            Chcesz powrotu do jaskiń i rzucania slabszych i starych na żer dzikim
            zwierzętom ?
            "To są prawa natury, które Bóg ustanowil".
            Nie kompromituj Boga.
            • wan4 Re: Czlowiek cywilizowany już dawno zerwal z wilc 01.09.06, 23:31
              wlodzimierz.ilicz napisał:
              > "To są prawa natury, które Bóg ustanowil".
              > Nie kompromituj Boga.

Nie kompromituj siebie.

Pomoc słabszym i nieporadnym u zarania leżała przede wszystkiem w gestii
              najbliższej rodziny. I nie ma nic wspólnego z przymusowym haraczem nakładanym
              pod takim pretekstem na wszystkich, z którego w realu tylko niewielki procent
              trafia do potrzebujących a wiekszość do pośredników, czyli machiny urzędniczej
              obsługującej cały taki system. To nowoczesna forma zniewolenia.
    • kataryna.kataryna Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 15:04
      pamieci_jacka napisała:

> Od śmierci Jacka Kuronia minęły ponad dwa lata. Spotkajmy się przy Jego
      > grobie na Powązkach w najbliższą niedzielę, 3 września, o godzinie 12.
      > Zapalmy świeczkę na znak, że o Nim pamiętamy, że nigdy o Nim nie zapomnimy,
      > że jesteśmy Mu strasznie wdzięczni za wszystko co dla nas i dla naszego kraju
      > zrobił i że jest nam cholernie żal, że ludzi takich jak On już dzisiaj w
      > Polsce prawie nie ma.
      >
      > Donata i Michał

Najładniej wyraić pamięć o Jacku wspierając jego ostatnie dzieło, czyli
      uniwersytet w Teremiskach. To jest ten pomnik, który Kuroń chciał po sobie
      zostawić, niestety nie jest dobrze. Na taką szkołę potrzeba kupę kasy. A
      dzieciaki są naprawdę fantastyczne.
      • niezapowiedziany po raz pierwszy od dawna sie zgadzam 31.08.06, 15:07
        ale gdy akcja "anty" jest widoczna, to i gest poparcie, gdy poparcie nakazuje
        przyzwoitosc, powinien byc widoczny, demonstracyjny.
      • scoutek Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 15:09
        kataryna.kataryna napisała:
        > Najładniej wyraić pamięć o Jacku wspierając jego ostatnie dzieło, czyli
        > uniwersytet w Teremiskach. To jest ten pomnik, który Kuroń chciał po sobie
        > zostawić, niestety nie jest dobrze. Na taką szkołę potrzeba kupę kasy. A
        > dzieciaki są naprawdę fantastyczne

prosze, podaj jakies dokladne szczegoly - jak mozna pomoc
        • kataryna.kataryna Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 15:29
          scoutek napisała:

> kataryna.kataryna napisała:
          > > Najładniej wyraić pamięć o Jacku wspierając jego ostatnie dzieło, czyli
          > > uniwersytet w Teremiskach. To jest ten pomnik, który Kuroń chciał po sobi
          > e
          > > zostawić, niestety nie jest dobrze. Na taką szkołę potrzeba kupę kasy. A
          > > dzieciaki są naprawdę fantastyczne
          >
          >
          > prosze, podaj jakies dokladne szczegoly - jak mozna pomoc

Tu jest adres Uniwersytetu. Młodzież jest naprawdę fantastyczna, sam pomysł też,
          tylko niestety droga sprawa a Danusia Kuroń jest zbyt skromną osobą, żeby
          skutecznie wykorzystywać wszystkie znajomości Kuronia. Przecież miał tylko
          wielbicieli i przyjaciół, że z zebraniem kasy na swój najfajniejszy pomnik nie
          powinien mieć problemów.

www.teremiski.edu.pl/

• scoutek Re: Jacek Kuroń - apel 01.09.06, 08:11
            > Tu jest adres Uniwersytetu. Młodzież jest naprawdę fantastyczna, sam pomysł
            też
            > ,
            > tylko niestety droga sprawa a Danusia Kuroń jest zbyt skromną osobą, żeby
            > skutecznie wykorzystywać wszystkie znajomości Kuronia. Przecież miał tylko
            > wielbicieli i przyjaciół, że z zebraniem kasy na swój najfajniejszy pomnik nie
            > powinien mieć problemów.

bardzo Ci dziekuje
            a z tym drugim, to rozumiem ironie, choc mnie nie dotyczy...
            wystarczy poczytac ten watek by wiedziec, ze Kuron mial nie tylko
            przyjaciol .....
            • kataryna.kataryna Re: Jacek Kuroń - apel 01.09.06, 09:09
              scoutek napisała:

> kataryna.kataryna napisała:
              > > Tu jest adres Uniwersytetu. Młodzież jest naprawdę fantastyczna, sam pomy
              > sł
              > też
              > > ,
              > > tylko niestety droga sprawa a Danusia Kuroń jest zbyt skromną osobą, żeby
              > > skutecznie wykorzystywać wszystkie znajomości Kuronia. Przecież miał tylk
              > o
              > > wielbicieli i przyjaciół, że z zebraniem kasy na swój najfajniejszy pomni
              > k nie
              > > powinien mieć problemów.
              >
              > bardzo Ci dziekuje
              > a z tym drugim, to rozumiem ironie, choc mnie nie dotyczy...
              > wystarczy poczytac ten watek by wiedziec, ze Kuron mial nie tylko
              > przyjaciol .....

To nie była ironia tylko pomyłka, miało być "tylu" a nie "tylko". Akurat
              wyjątkowo nie mam ochoty na ironizowanie w tym wątku.
      • praaya Tja, a jutro będziesz wieszała na Kuroniu psy 31.08.06, 21:47

>
        > Najładniej wyraić pamięć o Jacku wspierając jego ostatnie dzieło, czyli
        > zostawić, niestety nie jest dobrze. Na taką szkołę potrzeba kupę kasy. A
        > dzieciaki są naprawdę fantastyczne.

wespół zspół z t-800 i echo_o...hipokrytko (bez obrazy)
    • gat45 Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 15:11
      Wymyslcie cos ogolnego dla ludzi rozsianych po kraju i swiecie - tak jak w
      latach 80-tych palilo sie swieczki w oknie 13...

Nie kazdy moze sie przylaczyc fizycznie do jakiejs zorganizwanej w konkretnym
      miejscu akcji, a mialby ochote dac wyraz swojemu obrzydzeniu wobec szargania
      dobrego imienia Jacka Kuronia. Wlasciwie moglby on - i powinien, i sam by sie
      chyba zgodzil - stac sie znowu symbolem i patronowac reakcji tych, ktorzy sie
      nie zgadzaja na odgorne dyktowanie nowej historii i ktorzy chcieliby miec prawo
      do wlasnego zdania.
      • zaba_pelagia Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 15:15
        A może apel jak w przypadku Rospudy?
        i na kacze rączki przekazać?
        • ave.duce Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 15:40
          zaba_pelagia napisała:

> A może apel jak w przypadku Rospudy?
          > i na kacze rączki przekazać?

A może apel o dofinansowanie U.L. w Teremiskach, o którym pisze kataryna.kataryna?

Sama jakieś grosze od czasu do czasu wpłacam na obie Fundacje, ale chyba za mało
          ludzi o nich wie.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=47812634&a=47813443

www.teremiski.edu.pl/tradycja_uniwersytetow_ludowych.html
          :)))
          • giwi Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 21:11
            Fundacja jest bardzo mało znana. Aż dziwne, bo uniwersytet ma wielu znanych wykładowców. Chyba nie ma tam ludzi z siłą przebicia.
            • mietowe_loczki Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 21:15
              Giwi, czy mogłabyś "przyszpilić" ten wątek? Na forum jest taki przerób, że
              zaraz zniknie.
            • kataryna.kataryna Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 21:17
              giwi napisała:

> Fundacja jest bardzo mało znana. Aż dziwne, bo uniwersytet ma wielu znanych wyk
              > ładowców. Chyba nie ma tam ludzi z siłą przebicia.

Bo wszystko ciągnie Danka Kuroń, wyraźnie brakuje jej swoistego tupetu jaki jest
              niezbędny, żeby się przebijać do mediów i do portfeli. Ona się krępuje
              wykorzystywać nazwisko Kuronia, jego znajomości, dojścia jakie ma. A te
              dzieciaki z Uniwersytetu chociaż się starają, to pzrecież pieniędzy nie
              załatwią. A rektorat Uniwersytetu jest u Kuroniów w domu. Innymi słowy, wielkie
              przedsięwzięcie na barkach niepozornej kobiety, która się krępuje iść i wyciągać
              rękę po pomoc choćby do przyjaciół Kuronia, jak na przykład Gazeta.
              • praaya t-800 kataryna pisze o Kuroniu "dobrze" 31.08.06, 21:48

> Bo wszystko ciągnie Danka Kuroń, wyraźnie brakuje jej swoistego tupetu jaki
                jes
                > t
                > niezbędny, żeby się przebijać do mediów i do portfeli. Ona się krępuje
                > wykorzystywać nazwisko Kuronia, jego znajomości, dojścia jakie ma. A te
                > dzieciaki z Uniwersytetu chociaż się starają, to pzrecież pieniędzy nie
                > załatwią. A rektorat Uniwersytetu jest u Kuroniów w domu. Innymi słowy,
                wielkie
                > przedsięwzięcie na barkach niepozornej kobiety, która się krępuje iść i
                wyciąga
                > ć
                > rękę po pomoc choćby do przyjaciół Kuronia, jak na przykład Gazeta.

biedaku...jaki ty musisz być teraz nieszczęsliwy,.
                • t-800 Re: t-800 kataryna pisze o Kuroniu "dobrze" 31.08.06, 21:53
                  Ha, ha, ha, ha! A tak poza tym to w domu wszyscy zdrowi? :-)
                  • praaya To co? Zapaliłes Kuroniowi swieczke czy nie? 31.08.06, 22:21
                    t-800 napisał:

> Ha, ha, ha, ha! A tak poza tym to w domu wszyscy zdrowi? :-)
                    • henryk.log Re: To co? Zapaliłes Kuroniowi swieczke czy nie? 31.08.06, 22:38
                      t-800 niech Pani nie pyta, jego mentalność bliższa Giertychowskiej niż
                      normalnych ludzi.
                      • alex.4 Re: To co? Zapaliłes Kuroniowi swieczke czy nie? 01.09.06, 15:50
                        Giertycha czy Gomułki...
              • giwi Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 22:42
                To chyba nie tyle jest kwestia pieniędzy ile robota ponad siły dla jednej osoby.
                • kataryna.kataryna Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 22:48
                  giwi napisała:

> To chyba nie tyle jest kwestia pieniędzy ile robota ponad siły dla jednej osoby
                  > .

Pieniędzy też. Ale faktycznie przydałby się jakiś sprawny menedżer, który
                  umiałby bezczelnie promować szkołę i zbierać na nią kasę nie krępując się, że
                  wyciąga rękę do kogoś i że wykorzystuje nazwisko i znajomości.
            • wan4 to podaj numer konta fundacji 31.08.06, 22:04
              zamiast biadolic ze mało znana

Kaśka.kaska nie jest w tym i innym względzie osobą wiarygodną

giwi napisała:
              > Fundacja jest bardzo mało znana. Aż dziwne, bo uniwersytet ma wielu znanych
              wyk
              > ładowców. Chyba nie ma tam ludzi z siłą przebicia.
              • giwi Re: to podaj numer konta fundacji 31.08.06, 22:28
                Podaję linki do danych fundacji, tam są numery kont:
                www.fundsos.netix.pl/dane_fundacji.html
                www.fundedu.netix.pl/dane_fundacji.html
                Oba linki są ze strony:
                www.teremiski.edu.pl/index.html
                • ave.duce Re: to podaj numer konta fundacji 31.08.06, 22:30
                  giwi napisała:

> Podaję linki do danych fundacji, tam są numery kont:
                  > www.fundsos.netix.pl/dane_fundacji.html
                  > www.fundedu.netix.pl/dane_fundacji.html
                  > Oba linki są ze strony:
                  > www.teremiski.edu.pl/index.html

Ponawiam apel o "szpilkę"! Please...

• zbigniew.stonoga Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 15:15
        Może niech wszyscy spoza Warszawy, którzy nie mogą być na Powązkach, zapalą w
        niedzielę wieczorem świeczkę u siebie w oknach?
        • gat45 Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 15:20
          zbigniew.stonoga napisał:

> Może niech wszyscy spoza Warszawy, którzy nie mogą być na Powązkach, zapalą w
          > niedzielę wieczorem świeczkę u siebie w oknach?

Ale to trzeba by jakos rozpropagowac, zeby wszyscy wiedzieli, ze to nie korki w
          mieszkaniu wysiadly !

Poza tym pomysl kataryny-kataryny o wspieraniu uczeli w Teremiskach tez jest
          swietny, ale chyba rownolegly, nie wymienny ? I petycja Zaby-pelagii tez,
          chociaz obawiam sie, ze trudno bedzie znalezc taka redakcje tekstu, zebysmy sie
          zaraz nie poklocili...
          • zaba_pelagia Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 15:22
            poza tym - jak zamiescimy w apelu np. cytat z KAczmarskiego, to kaczki moga nie
            pojąć przesłania
            • ave.duce Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 15:44
              zaba_pelagia napisała:

> poza tym - jak zamiescimy w apelu np. cytat z KAczmarskiego, to kaczki moga nie
              >
              > pojąć przesłania
              >

To napisz coś w PROSTYM wolskim języku!

;)
              • zaba_pelagia Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 18:37
                ave.duce napisała:

> zaba_pelagia napisała:
                >
                > > poza tym - jak zamiescimy w apelu np. cytat z KAczmarskiego, to kaczki mo
                > ga nie
                > >
                > > pojąć przesłania
                > >
                >
                > To napisz coś w PROSTYM wolskim języku!
                >
                > ;)

e tam, takiego języka to człowiek uczy się na lekcjach wychowania
                patriotycznego u Romcia
                a duce, widziałaś> w którejś reklmówce rozwinęli NASZ DYWAN!
                • ave.duce Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 22:35
                  zaba_pelagia napisała:

> a duce, widziałaś> w którejś reklmówce rozwinęli NASZ DYWAN!
                  >

Chorera! I co my teraz zrobimy?!
                  Może okaże się, że to dywan latający? Nie byłoby źle, żeby pofrunęli...

;)
                  • zaba_pelagia Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 22:44
                    a moze oni ODLECĄ????
                    jak ptaki na zimę, do ciepłych krajów???????
                    • ave.duce Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 22:48
                      zaba_pelagia napisała:

> a moze oni ODLECĄ????
                      > jak ptaki na zimę, do ciepłych krajów???????
                      >
                      >

E,tam - wierzysz w cuda? To kacze nieloty są, takie wybrakowane egzemplarze!
                      Tylko dywan może pomóc! Ale czy nie przytrzymają go te wszystkie brudy, które
                      kaczyści podeń zmiatają? Aż sie wszystko lepi..

;)
                      • zaba_pelagia Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 22:50
                        w podlodze jest dziura do piwnicy i dlatego tam sie wszystko miesci
                      • henryk.log Zlitujcie się Panie..:-) 31.08.06, 22:52
                        kliknij pajacyka

ave.duce napisała:

> zaba_pelagia napisała:
                        > > a moze oni ODLECĄ????
                        > > jak ptaki na zimę, do ciepłych krajów???????
                        > E,tam - wierzysz w cuda? To kacze nieloty są, takie wybrakowane egzemplarze!
                        > Tylko dywan może pomóc! Ale czy nie przytrzymają go te wszystkie brudy, które
                        > kaczyści podeń zmiatają? Aż sie wszystko lepi..
                        > ;)
    • zirby Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 15:14
      up
    • gat45 Re: Jacek Kuroń, Adam Michnik - symbole tego, że 31.08.06, 15:45

> ludzie ludziom zgotowali ten los.
      >

Wciaz sobie powtarzam, ze granicy prostej przywoitosci czlowiek przywoity juz
      od dawna nie widzi, za daleko uciekla. A mimo wszystko za kazdym razem, kiedy
      ten fakt stwierdzam na nowo - dziwi mnie. I obrzydza.
      • wlodzimierz.ilicz Politycy podlegają ocenie za życia ale i po śmier- 31.08.06, 15:51
        ci.
        Taki zawód.
        Bywa, że stawia się ich na pomniki by potem z nich zdjąć w niesławie.
        Ostateczne zasługi (lub ich brak) ocenia społeczeństwo i historia.
        • zirby Re: Politycy podlegają ocenie za życia ale i po ś 31.08.06, 15:55

> Ostateczne zasługi (lub ich brak) ocenia społeczeństwo i historia.

No to jak z małego, żałosnego gó..arza którym jesteś teraz awansujesz na
          pozycje "społeczeństwa" i "historii" wróc na forum i oceniaj. A na razie
          zamiast pisaniem na forum zajmij sie czymś co bardziej odpowiada twoim
          predyspozycjom: wycinankami z papieru, rysowaniem kredką świecową,
          łamigłówkami "połącz punkty" itp.
          • wlodzimierz.ilicz Chyba jednak nie doceniasz wagi słów W.I. 31.08.06, 15:57
            Więcej szacunku dla tej postaci.
            Bądź co bądź Jacek Kuroń wiele lat uznawał ten autorytet.
        • gat45 Re: Politycy podlegają ocenie za życia ale i po ś 31.08.06, 16:03

> ci.
          > Taki zawód.
          > Bywa, że stawia się ich na pomniki by potem z nich zdjąć w niesławie.
          > Ostateczne zasługi (lub ich brak) ocenia społeczeństwo i historia.

Spoleczenstwo wlasnie sie organizuje, a raczej ta czesc spoleczenstwa, ktora
          Panskich pogladow nie podziela. To nie jest watek do dyskusji o zaslugach Jacka
          Kuronia. Duzo ich na forum, wiec moze tam dac Pan pelny wyraz swoim opiniom. A
          nam nie przeszkadzac.

Wciaz ta moja durna nadzieja co do istnienia elementarnej przywoitosci zdechnac
          nie chce...
          • wlodzimierz.ilicz Organizuje się również ta część społeczeńata, któ- 31.08.06, 16:09
            ra moje poglądy podziela.
            To forum nie jest prywatną właśnością żadnej grupy piszących.
            • gat45 Re: Organizuje się również ta część społeczeńata, 31.08.06, 16:19

> ra moje poglądy podziela.

No to niech sie organizuje na zdrowie, czy ktos Panstwu przeszkadza ?

> To forum nie jest prywatną właśnością żadnej grupy piszących.

Oczywiscie, ze nie. Moja prosba o nie przeszkadzanie nalezala najwyrazniej do
              kategorii, ktora Panu umyka. Przyzwoitosc diabli wzieli.
              • wlodzimierz.ilicz No wlasnie próbowal ale przestal w końcu. 31.08.06, 16:26
    • incognitto 1% z "kuroniówek" 31.08.06, 15:49
      >
      > Najładniej wyrazić pamięć o Jacku wspierając jego ostatnie dzieło, czyli
      > zostawić, niestety nie jest dobrze. Na taką szkołę potrzeba kupę kasy.

mogliby ofiarowywac bezrobotni, w końcu to tylko ok 5,-zł
      przecież to dzięki Kuroniowi maja ten zasiłek, powinni sie jakoś odwdzięczyć.

• wlodzimierz.ilicz Celne, oj celne. 31.08.06, 15:52
        • loppe Re: Celne, oj celne. 31.08.06, 21:45
          no rzeczywiście, 21 postulatów jakoś nie chciało się realizować wrzucając
          program Balcerowicza zamiast :)
    • babariba-babariba ja miałem w roku 1991 przyjemność... 31.08.06, 16:13
      ...ogromną uczestniczyć w spotkaniu z Jackiem Kuroniem, ministrem wtedy w moim
      miasteczku.
      Potem z publicznego spotkania imprez wyszedł i się nie dawał Jacek - bo tak się
      kazał nazywać - nie dawał się sekretarce, ani ochroniarzowiz imprezy wyrwać.
      Albowiem miło było, nawet jak się kawa z termosu skończyła.
      I teraz, jak słyszę, że takie coś długie z końską mordą ośmiela się na temat
      Kuronia paszczę odmykać, to mnie ponosi nieco.
      Albowiem, bez względu na to, ile jeszcze koński łeb urośnie i tak zawsze krótsze
      będzie nosił spodnie, niż miał PAN JACEK życiorys.
      I niech taki koński łeb spie.. razem ze swoimi bojówkarzami.
      • wlodzimierz.ilicz Giertych oskarżając Kuronia o "zdradę" kwalifikuję 31.08.06, 16:25
        się z miejsca do psychuszki.
        To maly (choć fizycznie spory) facet, z wielkimi kompleksami wobec Kuronia.
        • mrudy Re: Giertych oskarżając Kuronia o "zdradę" kwalif 31.08.06, 16:35
          up
          • sevho Re: Giertych oskarżając Kuronia o "zdradę" kwalif 31.08.06, 21:47
            nie znam przeszłości kuronia poza wesją medialną - dlatego się nie wypowiadam
            odnosnie tego co robił w przeszłosci. Jednak faktem jest, że okrągły stół to
            był sojusz (właśnie medialny teatr dla mas) przygotowany przez ówczesne władze,
            które się dogadały z obozem tzw. solidarnościowym. Pewien odłam solidarności
            był wspierany przez SB i z pewnościa jest to grupa Wałęsy, Kuronia< Michnika;
            po drugie j stronie był obóż który sie ie układał z władżą : Walentynowicz,
            Gwiazda.

Wałęsa odegrał rolę trybuna ludowego, który miał poparcie społeczne, a
            równocześnie miał popracie władz, SB i tamtejszego systemu Wałęsa to nie symbol
            walki, tylko symbol dealu z tamtym układem. Sejm który wybrał Jaruzelskiego to
            w części opozycyjnej znaczna ilość wtyczek SB.
            Zadna włądza nie oddaje włady dobrowolnie, wywindowali Wałesę i razem z nim
            przejęli władze. Także tutaj Giertych ma rację, a czy Kuroń był typowym
            donosicielem to nie wiem. ai nie bojownicy co obalali mur ani donosiciele,
            tylko ekipa która medialnie pod nowym szyldem przejęła włądze, ale nowa włądza
            była zależna od starej inna twarz tej samej władzy, czyli także tej części
            twardogłowej i radzieckiej. To KGB zatwierdzało plany Wałęsy i sposób zmiany
            ustroju. Społeczne oczekiwania były oczywiste dla KGB i ałęsa był taki
            zwornikiem, Wałesa to zaden agent to po prostu swój człowiek dla SB czy KGB.
            • alex.4 Re: Giertych oskarżając Kuronia o "zdradę" kwalif 01.09.06, 15:51
              Giertych ma komkleks Kuronia bo o był bohater a nie jak jego ojciec agent wpływu SB i członek rady konsultacyjnej przy Jaruzelskim
    • mrudy Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 16:36
      up
      • ewa9823 Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 18:42
        nie wszyscy, którzy pamiętają dzieło Jacka Kuronia mogą przjechać. Zastanówmy
        się jak go bronić przed oszołomami, przed nekrofilnymiludźmi?
        • hrabia.m.c Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 21:18
          ewa9823 napisała:

> nie wszyscy, którzy pamiętają dzieło Jacka Kuronia mogą przjechać. Zastanówmy
          > się jak go bronić przed oszołomami, przed nekrofilnymiludźmi?

jacka nie trzeba bronić,joego dzielo samo sie obroni.
          a że piski jak szakale wyją po nocach,
          to natura czys6ta ekologia:)))
    • hawranekslonko Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 21:29
      Jacek Kuron .Bez komentarza.Bede o 12.Czesc.
    • po_godzinach Najlepszym dowodem pamięci 31.08.06, 21:33
      byłoby kontynuować jego dzieło - czyli nie pozostawać obojętnymi wobec ludzi,
      wobec zła, wobec zniewolenia.

Każdy osobno - tak, jak umie.
      • hrabia.m.c Re: Najlepszym dowodem pamięci 31.08.06, 21:37
        po_godzinach napisała:

> byłoby kontynuować jego dzieło - czyli nie pozostawać obojętnymi wobec ludzi,
        > wobec zła, wobec zniewolenia.
        >
        > Każdy osobno - tak, jak umie.

i wobec kurskich,maciarewiczów,giertychów ,kacynskich i ich bełkotu.
        NIE BĄDŻ OBOJĘTNY.
      • loppe Re: Najlepszym dowodem pamięci 31.08.06, 21:40
        i na fanatyzm, i na fanatyzm
    • ja.wars trzeba pozwolioc niezaleznym historykom 31.08.06, 21:36
      docierac do wszelkiej prawdy i ja ujawniac. Potem wyrabiac sobie wlasne zdanie
      o bohaterach, uzurpatorach iub przestepcach.
      • hrabia.m.c Re: trzeba pozwolioc niezaleznym historykom 31.08.06, 21:38
        ja.wars napisał:

> docierac do wszelkiej prawdy i ja ujawniac. Potem wyrabiac sobie wlasne zdanie
        > o bohaterach, uzurpatorach iub przestepcach.

i gowno lokomotywy sie czapia,jedziemy.!!
      • loppe Re: trzeba pozwolioc niezaleznym historykom 31.08.06, 21:39
        to jest inicjatywa raczej poetów niż historyków więc załóż osobny wątek i podaj
        w nim nazwiska "niezależnych historyków" którzy będą mieć ten twój monopol na
        prawdę, dowidzenia
        • ja.wars Re: trzeba pozwolic niezaleznym historykom 31.08.06, 21:50
          Ich nazwisk nie podam, ale uwazam, ze powinno sie pozwolic na badania
          wszystkim, ktorzy chca sie zajmowac czasami i osobami solidarnosci i pozwolic
          im pisac we wszystkich mediach w oparciu o rzetelne fakty i dokumenty, ktore
          musza ujawniac. Tylko wtedy poznamy prawde. Ja osobiscie wierze, ze Kuron byl
          szlachetnym czlowiekiem, ale poniewaz teraz ujawniane sa rozne ciekawe
          dokumenty na temat mafijno-esbeckich korzeni S., to uwazam, ze dla ratowania
          dobrego imienia Kuronia niezalezni historycy powinni opisac jego (i nie tylko
          jego) dzialanosc w S.
          • loppe Re: trzeba pozwolic niezaleznym historykom 31.08.06, 21:53
            tu nie ma o czym mówić, 9 lat w pace - rekord PRL

z takim osiągnięciem można nawet Jaruzela pocałować - nie ma czego badać by
            wydać opinię - JACEK TO BOHATER
            • ja.wars ale wlasnie dlatego trzeba pozwolic historykom 31.08.06, 21:59
              ujawnic prawde, zeby oczyscic Jacka K. Inaczej zawsze mafio-esbecja bedzie go
              opluwac, tak jak opluwa wszystkich szlachetnych, bo mysli, ze w ten sposob
              siebie wybiela.
              • loppe Re: ale wlasnie dlatego trzeba pozwolic historyko 31.08.06, 22:01
                prawda o Jacku jest znana, masz zapewne na myśli ujawnienie prawdy o esbecji
    • nowytor2 I patrzył Jacek Kuroń na kajdany motłochu 31.08.06, 21:36
      polskiego zakutego w nędzę i brawo bił złodziejom i oprawcom, z nimi wtedy był.
      Popełnił ciężki grzech zaniechania, bo ze swoim autorytetem mógł powiedzieć DOŚĆ
      TEGO, a tego nie zrobił.
      • cichociemnym Re: I patrzył Jacek Kuroń na kajdany motłochu 31.08.06, 21:49
        choćbyś sie "poprawiaczu trepów" zapluł na smierć i osrał po pachy to nie
        jesteś w stanie podważyć autorytetu Jacka Kuronia. I to was PiSdzielców
        najbardziej piecze. Chcielibyście zniszczyc pamięć o tych największych bo
        przerastają was, kurdupli i klasą i zasługami. Wracaj dworusie do czworaków
        gnój roztrzasać.
        • loppe Re: I patrzył Jacek Kuroń na kajdany motłochu 31.08.06, 21:51
          Pan Prezydent Kaczyński się wypowiedział bardzo pozytywnie o Jacku wczoraj.
          Szkoda że GW cię nie doinformowała o tym to bys dziś P...ców tak nie postponował
        • nowytor2 Kolega po kursach Małachowskiego? 31.08.06, 21:53
          ten sam sposób i metoda wypowiadania się. Jeszcze jeden święty i sprawiedliwy
      • ja.wars Re: I patrzył Jacek Kuroń na kajdany motłochu 31.08.06, 21:53
        Ja mysle, ze Kuron naprawde nie wiedzial, ze to esbecka mafia we wspolpracy z
        globalna mafia stoi za S. i ze jej celem jest ograbienie wszystkich Polakow i
        zamienienie ich w niewolnikow.
        • hrabia.m.c Re: I patrzył Jacek Kuroń na kajdany motłochu 31.08.06, 21:59
          ja.wars napisał:

> Ja mysle, ze Kuron naprawde nie wiedzial, ze to esbecka mafia we wspolpracy z
          > globalna mafia stoi za S. i ze jej celem jest ograbienie wszystkich Polakow i
          > zamienienie ich w niewolnikow.

oj widzę ,ze coś wiecej niz tylko ziele u ciebie.
          • ewa9823 płakać mi się chce 31.08.06, 22:34
            jak widzę co robią człowiekowi, który 9 lat spędził w więzieniu abyśmy mogli
            być wolni
            • zaba_pelagia Re: płakać mi się chce 31.08.06, 22:41
              ...i żeby posłowie LPR mieli miękki papier toaletowy do zadków
              • ave.duce Re: płakać mi się chce 31.08.06, 22:45
                zaba_pelagia napisała:

> ...i żeby posłowie LPR mieli miękki papier toaletowy do zadków
                >

Taki?

www.se.com.pl/_gAllery/60/60/60605.jpg
                ;)))
                • zaba_pelagia Re: płakać mi się chce 31.08.06, 22:48
                  ojejejejejej, a co im kot zawinił

JA TO CHCE
                  CHOCIAZ ROLKE
            • nowytor2 Nie znasz dziecino historii 31.08.06, 22:46
              Jacek Kuroń walczył o lepszy socjalizm, nie o wolność Polski i Polaków.
              • loppe Re: Nie znasz dziecino historii 31.08.06, 22:51
                a co ty k wiesz o walce o wolność...
              • ave.duce Re: Ty znasz? Buhahaha! 31.08.06, 22:51
                nowytor2 napisał:

> Jacek Kuroń walczył o lepszy socjalizm, nie o wolność Polski i Polaków.

Wywalczył wolność. A ty walczysz o faszyzm!

;(((
                • nowytor2 Gomułka też siedział w więzieniu 31.08.06, 22:55
                  Jeszcze w latach sześćdziesiątych słyszałem jak dorośli mówili: "myśmy się
                  cieszyli z tego Gomułki, bo myśleliśmy, że on chce oswobodzić Polskę"
                  • loppe Re: Gomułka też siedział w więzieniu 31.08.06, 23:10
                    Jacek walczył właśnie o to żeby ludzie w Polsce mogli swobodnie wybierać, tak
                    jak teraz wybrali PiS i prezydenta. O demokrację. A ty nie marudź o socjalizmie
                    bo jak sobie ludzie wybiorą socjalizm to ich wolne prawo - no chyba że jesteś
                    antydemokratą
                    • nowytor2 A skąd ty masz takie informacje, że Jacek 31.08.06, 23:18
                      kiedykolwiek walczył o 'wolne wybory'. Podaj jakiś link lub biliografię. Jestem
                      bardzo ciekawy. Tylko bez jakiegoś pieprzenia o 'lepszym jutrze', czy temu
                      podobnych bzdetach.
                      • loppe Re: A skąd ty masz takie informacje, że Jacek 31.08.06, 23:28
                        ha ha ha

no wiesz co, to jak udowodnij że nie wielbłąd - zatem ciężar dowodu spoczywa na
                        tobie bo występujesz z kuriozalną tezą

były wolne wybory po zwycięstwie Jacka - były!
                  • incognitto Kuroń: "Władek, oszukaliśmy ludzi" 31.08.06, 23:17

Tak powiedział sam Kuroń o sobie komentując zdarzenia posierpniowe (być może i negocjacje z SB)
                    było to w jakims filmie o nim
                    nie pamietam tylko czy chodzilo akurat o Frasyniuka

no więc nie wciskajcie się z ta czcią i w ogole,
                    tylko czekać a marsze zaczniecie organizować:)
                    kto wie, moze on tam, gdzieś w zaświatach zażenowany jest tym wszytskim co się wokol jego osoby dzieje,
                    skoro był skromny, to tak pewnie jest.
                  • wan4 "Po owocach poznacie ich"... 31.08.06, 23:48
                    Żyjesz w wolnej (jeszcze) demokratycznej Polsce, bezpiecznej w NATO, coraz
                    bogatszej w UE, otwartej na świat (jeszcze), możesz wyjechać gdzie i kiedy
                    chcesz. Pracy jest coraz więcej, za średnio 700$/m-c (w PRL za ~20), wystarczy
                    tylko bardzo chcieć znaleźć, inflacja 1.5% (a nie 1500%), kredyty mieszkaniowe
                    realnie na 5-7%, w sklepach towary o najwyższym standarcie technologicznym,
                    możesz konsumowac albo podróżować albo robić biznes i bogacić się lub robić
                    kariere polityczną...

Masz wybór, jesteś wolny

To są owoce walki Jacka i całej klasy jemu podobnych opozycjonistów. To są
                    owoce kompromisu przy Okrągłym Stole, bez rozlewy krwi. I baaardzo trudnych
                    reform I niekomunistycznego rządu Mazowieckiego, gdzie też miał swój
                    przeogromny udział. Tylko ślepiec lub gentyczny głupiec tego nie dostrzega.

Jacek Kuroń mógł zrezygnować z walki o wolną Polskę i zamiast w więzieniach
                    życie spędzić w przytulnym, bezpiecznym M4 z fiatem 126p zaparkowanym pod
                    oknem. Teraz byłby "czystym nieumoczonym" Kowalskim albo "nowytorem2". Ale
                    wybrał co wybrał i dzięki temu ty teraz możesz pluć bezkarnie przez internet...
                    • loppe Re: "Po owocach poznacie ich"... 31.08.06, 23:52
                      Tak to w istocie wygląda. Nie chce mi się nigdy długo pisać, lecz takie
                      pełniejsze wypowiedzi jak Twoja, bardziej ilustracyjne, mają większą moc
              • mariner4 Jeżeli uważasz, że wtedy kiedy powstrał 03.09.06, 08:36
                KOR można było wytoczyć wojnę komunie, to zupełnie nie znasz historii.
                Dla mnie smutne jest to, że władze PRL szczególnie opluwały Kuronia i Michnika,
                wymieniając ich nazwiska jednym tchem,( była nawet taka zbitka słowna "Kuroń i
                Michnik) a teraz w Polsce opluwają ich inni.
                Ja nie mam przekonań lewicowych. Kuroń był człowiekiem lewicy i rózni mnie to od
                niego w sposób zasadniczy. Ale nigdy tak nie było i nie będzie, że wszyscy
                ludzie będą mieli jednakowe poglądy. KOR (do którego należął i Macierewicz)
                rozpoczął pewnien proces, który zakończył sie upadkiem PRL. Prawdziwą przyczyną
                upadku komuny była jednak niewydolność ekonomiczna tamtego systemu. Otwarta
                wojna z PRL w tamtych czasach byłaby zwykłyn szaleństwem. Niewyobrażalna liczba
                ofiar i żadnych szans na zwycięstwo. Zwykłe względy taktyczne kazały opozycji
                mówić o "socjaliźmie z ludzką twarzą", "socjalzm tak, wypaczenia nie" i tym
                podobne, bo to było do przełknięcia przez komunistów. Pierwsza "S" to był ruch,
                który łączył wszystkich. Zapisywali sie wszyscy, także i członkowie PZPR. To
                masowość tego ruchu spowodowała, że ówczesna władza była bezradna wobec tego
                zjawiska.
                Kiedy ja się zapisałem do "S" to po prostu miałem powody do strachu. Byłem
                młodym kapitanem statku z dala od kraju. Nie wiedziałem, że to jest masowy ruch
                i miałem powody uważać ze zdejmą mnie ze stanowiska. Później dopiero
                dowiedziałem sie, że moi koledzy też się zapisali i musieli by zatrzymac flotę,
                gdzyby wszystkich kapitanów za to zdjęli ze stanowisk.
                Ale nie zapomnę tego ducha, który wszystkich ogarnął. Na moim statku do "S"
                przystąpił nawet sekretarz POP PZPR! (tacy wtedy byli na każdym statku) Też się
                bał. Ale entuzjazm był wszechogarniający. A wtedy jeszcze nikt nie myśłał o
                koncu PRL.
                M.
    • dziewczynazbagien Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 23:43
      ląkać mi się chce, jak patrzę na to wszystko, na to co się dzieje z tym krajem i
      w jakim to wszystko zmierza kierunku............
      • loppe Re: Jacek Kuroń - apel 31.08.06, 23:46
        w 1982 było gorzej a Kuroń nie płakał
        • andrzej.boguszewski Re: Jacek Kuroń - apel 01.09.06, 01:31
          Bez Jacka nie byloby pojecia "wolnosci", Nie zgadzalem sie z nim, szczegolnie,
          ze bylem harcerzem,jak on, ale z innej, NRH, pozycji. Nie bylem w KOR,
          pracowalem w wydawnictie "Krag" od jesieni 1979. Pracowalem z Ania Karykowska,
          z Andrzejem Borowskim, ktozy znali Jacka lepiej niz ja. Pozwolmy Mu spac w
          spokoju, poswiecil zycie i szczescie rodziny Polsce, jego ojczyznie. Nie byl
          zdrajca. W przeciwienstwie do Romana Giertycha : dziadek - faszystowski ONR,
          ojciec - komunistyczny posel i "Grunwald".
          Jacek KURON i jego zona, Grazyna, to patrioci, Polacy jak wszyscy, ktorzy nimi
          si czuja. Jacek i Grazyna : to wspaniali ludzie. A polityka ?
      • bai3 Re: Jacek Kuroń - apel 01.09.06, 15:20
        Proszę, Administratorzy portalu, zwróćcie uwagę, że na liście podpisów w
        obronie pamięci Jacka Kuronia dzieje się zwykłe draństwo. Ktoś kilkakrotnie
        wpisuje te same nazwiska, np. Cesław Kiszczak, patriota, Warszawa. Znalazłam
        też taki wpis: Jacek Kuroń,Działacz SB, Warszawa. Hańba! Wpisującemu takie
        rzeczy.
    • wolff10 Gdyby nie Kuroń, dziś Lesiak byłby na Kuroniówce! 01.09.06, 03:10
      Ciekawe, ilu Lesiaków wdzięczne wspomina Kuronia...?
      Zob. ostani numer "Arcanów". Tam dokumenty z pertraktacji Kuronia z Lesiakiem
    • nemesis33 To oczywiste, ze esbecja, ktora dokonala skoku 01.09.06, 03:46
      na polska kase (wspolnie z mafiami zachodniej finansjery, ktore kierowaly ta
      akcja) i uwlaszczyla sie mieniem Polakow, teraz opluwa najszlachetniejszych
      Polakow, bo Kaczynscy doberaja sie esbekom do kuprow. Chodzi o to, zeby zamazac
      roznice miedzy dobrem i zlem, zlodziejstwem i ucziwoscia, bandyctwem i
      altruizmem.
      Nie dajmy sie kryminalistom esbekom. Odbierajmy im ukradziony nam majatek, a
      ich pudlujmy. Chcecie wiecie kim sa ci esbecy? To dzisiejsi oligarchowie.
      Brawo bracia Kaczynscy!
      • ave.duce Re: Gdzie logika?! 01.09.06, 04:04
        nemesis33 napisała:

> Chodzi o to, zeby zamazac
        >
        > roznice miedzy dobrem i zlem, zlodziejstwem i ucziwoscia, bandyctwem i
        > altruizmem.

> Brawo bracia Kaczynscy!

Te zdania się wzajemnie wykluczją!

;)
    • kazekzegarmistrz Re: Jacek Kuroń - apel 01.09.06, 06:12
      Kochani!!! - apeluje do "naczelnego" Wyborczej
      Prosze napiszcie list otwarty potepiajacy "kundelswto" i zwykle s...synstwo
      tych ,ktorzy przypisuja Jackowi agenturalnosc.A my po prostu podpiszemy sie pod
      tym protestem!! Wtedy Ci durnie zobacza ile ludzi mowi im "nie"!!!!!
      Jacek to sztandar,Jacek to legenda,Jacek to swiecki swiety,Jacek to to czym Ci
      kundelki nigdy nie beda a oczym marza wiedzac ze sa kundlami i dlatego chca
      sciagnac taki autorytet do swojego poziomu-czyt.szamba
      • sam_sob Re: Jacek Kuroń - apel 01.09.06, 07:18
        A mnie się marzy apel ze strony tych, co ich "ochraniał" KOR. Po co to wszystko
        było, skoro zabrakło tych, na karkach których robiliście karierę?
      • giwi Re: Jacek Kuroń - apel 01.09.06, 11:26
        Na tej stronie Nowej jest apel i można się podpisywać.
        forum.sws.org.pl/viewtopic.php?t=812
    • asienka32 A jak nie zapalę świeczki, to co... 01.09.06, 09:05
      ... zjecie mnie żywcem?
      • trydzyk Ale sie postawilas... 01.09.06, 09:07
        Imponuje mi twoja odwaga.

F.
        • asienka32 Doczekaliśmy ciekawego paradoksu 01.09.06, 09:17
          trzeba kłamać, żeby uchodzić za przyzwoitego człowieka.
          A założę się, że większość zaangażowanych w tym wątku o 12ej 3.09 zajętych
          będzie niedzielnym rosołem a nie świeczkami dla Kuronia.
          Żałosne to.
          Abstrachując od oceny osoby samego Jacka Kuronia.

trydzyk napisał:

> Imponuje mi twoja odwaga.
          >
          > F.
          • mietowe_loczki Re: Doczekaliśmy ciekawego paradoksu 01.09.06, 09:21
            Żałosne są raczej takie demonstracje. I, z łaski swojej, nie sądź innych po
            sobie.
            • asienka32 Re: Doczekaliśmy ciekawego paradoksu 01.09.06, 09:23
              Uczę się od postępowców, tych co "nie płakali po papieżu".

Demontracją jest nie przyłączanie się do demonstracji? Ciekawe...
              • kataryna.kataryna Re: Doczekaliśmy ciekawego paradoksu 01.09.06, 09:45
                asienka32 napisała:

> Uczę się od postępowców, tych co "nie płakali po papieżu".
                >
                > Demontracją jest nie przyłączanie się do demonstracji? Ciekawe...

Ciekawe. Pamiętam jak na tym forum wyśmiewano spontaniczne akcje po śmierci
                Papieża.
                • asienka32 Re: Doczekaliśmy ciekawego paradoksu 01.09.06, 10:00
                  > Ciekawe. Pamiętam jak na tym forum wyśmiewano spontaniczne akcje po śmierci
                  > Papieża.

I warto zwrócić uwagę, że akcje po śmierci papieża były pozbawione
                  jakichkolwiek politycznych podtekstów.
                  Ta - jest jednoznaczą antylustracyjną manifestacją wykorzystującą niezwykle
                  perfidnie przyjęty powszechnie w Polsce szacunek dla zmarłych.
                  • trydzyk Re: Doczekaliśmy ciekawego paradoksu 01.09.06, 10:02
                    > Ta - jest jednoznaczą antylustracyjną manifestacją wykorzystującą niezwykle
                    > perfidnie przyjęty powszechnie w Polsce szacunek dla zmarłych.

Jak sie na swiat patrzy oczami Kaczynskich, przez pryzmat teorii spiskowych - to
                    sie pewnych rzeczy nie zrozumie.

F.
                    • mmikki Re: Doczekaliśmy ciekawego paradoksu 01.09.06, 10:14
                      trydzyk napisał:

> Jak sie na swiat patrzy oczami Kaczynskich, przez pryzmat teorii spiskowych

teorii sPiSkowych?
                  • kataryna.kataryna Re: Doczekaliśmy ciekawego paradoksu 01.09.06, 10:19
                    asienka32 napisała:

> > Ciekawe. Pamiętam jak na tym forum wyśmiewano spontaniczne akcje po śmier
                    > ci
                    > > Papieża.
                    >
                    > I warto zwrócić uwagę, że akcje po śmierci papieża były pozbawione
                    > jakichkolwiek politycznych podtekstów.
                    > Ta - jest jednoznaczą antylustracyjną manifestacją wykorzystującą niezwykle
                    > perfidnie przyjęty powszechnie w Polsce szacunek dla zmarłych.

Niestety. Na dodatek nie wiadomo o co właściwie chodzi, bo chyba nie o ten
                    artykuł w Życiu Warszawy, skoro sam Wałęsa potwierdził, że Kuroń negocjował i to
                    z jego upoważnienia. Chyba próbuje się zamknąć archiwa wykorzystując pamięć po
                    Kuroniu. A to mi się nie podoba. Ani rzucaniem trumną Kuronia w historyków IPN.
                    • trydzyk Re: Doczekaliśmy ciekawego paradoksu 01.09.06, 10:23
                      > > I warto zwrócić uwagę, że akcje po śmierci papieża były pozbawione
                      > > jakichkolwiek politycznych podtekstów.

Swoja droga, to ciekawe co bys mowila, jakby teraz ktos papieza JPII zaczal
                      oskarzac o to, ze byl agentem SB.

F.
                      • asienka32 Re: Doczekaliśmy ciekawego paradoksu 01.09.06, 10:31
                        trydzyk napisał:

> Swoja droga, to ciekawe co bys mowila, jakby teraz ktos papieza JPII zaczal
                        > oskarzac o to, ze byl agentem SB.
                        >
                        > F.

To proste, trzeba byloby to rzetelnie wyjaśnić i ujawnić. Nie można opierać
                        dobra i szlachetnosci na kłamstwie i obłudzie.
            • kunce wszystkich, którzy napisali tu ciepłe słowo o Jack 01.09.06, 09:26
              wszystkich, którzy napisali tu ciepłe słowo o Jacku Kuroniu proszę, by zajrzeli
              do swoich gazetowych skrzyneczak na listy
              będzie tam cos ode mnie
              • deszcz.jesienny Re: wszystkich, którzy napisali tu ciepłe słowo o 01.09.06, 11:44
                Dodam swoje własne ciepłe słowo, Kunko.
                To był uczciwy, przyzwoity człowiek.
                Cześć Jego pamięci.

Anna Drzewiecka
          • trydzyk Re: Doczekaliśmy ciekawego paradoksu 01.09.06, 09:22
            > trzeba kłamać, żeby uchodzić za przyzwoitego człowieka.

tzn.?

> A założę się, że większość zaangażowanych w tym wątku o 12ej 3.09 zajętych
            > będzie niedzielnym rosołem a nie świeczkami dla Kuronia.
            > Żałosne to

Zalosne to jest twoje czepianie sie wszystkiego, co nie pasuje do twojego obrazu
            swiata. Zauwaz, ze ten watek nie byl po to, zeby o biografii Kuronia dyskutowac
            (od tego jest 1000 innych). Wiec moglabys dac sobie spokoj. Ja sie nie bede
            wpisywal na watki o zapalaniu swieczek za Korwina-Mikke - przez zwykla taktownosc.

> Abstrachując od oceny osoby samego Jacka Kuronia.

Tak jak mowilem, to nie ten watek... Mozesz zalozyc inny - analiza porownawcza
            biografii Korwina-Mikke, Michalkiewicza i Kuronia.

F.
            • asienka32 Re: Doczekaliśmy ciekawego paradoksu 01.09.06, 09:31
              trydzyk napisał:

> > trzeba kłamać, żeby uchodzić za przyzwoitego człowieka.
              >
              > tzn.?

Patetyczne "Zapalę świeczkę" skoro wcale jej nie zapalę.

>
              > > A założę się, że większość zaangażowanych w tym wątku o 12ej 3.09 zajętyc
              > h
              > > będzie niedzielnym rosołem a nie świeczkami dla Kuronia.
              > > Żałosne to
              >
              > Zalosne to jest twoje czepianie sie wszystkiego, co nie pasuje do twojego
              obraz
              > u
              > swiata. Zauwaz, ze ten watek nie byl po to, zeby o biografii Kuronia
              dyskutowac
              > (od tego jest 1000 innych). Wiec moglabys dac sobie spokoj. Ja sie nie bede
              > wpisywal na watki o zapalaniu swieczek za Korwina-Mikke - przez zwykla
              taktowno
              > sc.
              >
              > > Abstrachując od oceny osoby samego Jacka Kuronia.
              >
              > Tak jak mowilem, to nie ten watek... Mozesz zalozyc inny - analiza porownawcza
              > biografii Korwina-Mikke, Michalkiewicza i Kuronia.
              >
              > F.

A czy ja dyskutuję o Kuroniu?!
              Po prostu uczciwie napisałam, że świeczki nie zapalę, co w tym niewłaściwego?
              Jedni nie płaczą po papieżu, innych drażni patos wokół osoby Kuronia. W wolnym
              i majacym ambicję bycia tolerancyjnym świecie FK chyba wolno, nieprawdaż?
              • trydzyk Re: Doczekaliśmy ciekawego paradoksu 01.09.06, 09:34
                > Po prostu uczciwie napisałam, że świeczki nie zapalę, co w tym niewłaściwego?
                > Jedni nie płaczą po papieżu, innych drażni patos wokół osoby Kuronia. W wolnym
                > i majacym ambicję bycia tolerancyjnym świecie FK chyba wolno, nieprawdaż?

Wolno, wolno. Tak samo jak mozna pojsc na uroczyste obchody wybuchu II. Wojny i
                krzyknac glosno "Sieg Heil". Tylko po co?
                Za kazdym razem jak NIE CHCESZ zapalic swieczki to sie tym musisz pochwalic? Bo
                ja sie po prostu do takich watkow nie wpisuje.

F.
                • stukot_bialych_mew Re: Doczekaliśmy ciekawego paradoksu 01.09.06, 13:36
                  No nie - porownanie kompletnie pozbawione sensu, sorry.
                  Moim zdaniem przyrownujesz osoba w ktora korespondujesz do jakis faszystow - a
                  to juz jest ordynarna manipulacja.
              • mrudy Re: Doczekaliśmy ciekawego paradoksu 01.09.06, 09:38
                asienka32 napisała:

> Po prostu uczciwie napisałam, że świeczki nie zapalę, co w tym niewłaściwego?

Asiu,

Nie zmuszamy Cię żebyś szła z nami na Powązki i paliła świeczki. To jest
                indywidualna sprawa każdego z nas. Kto odczuwa taką potrzebę - przyjdzie. Kto
                nie odczuwa - nie przyjdzie.
                A tak przez ciekawość zapytam - czy zawsze włączasz się w wątki, w których
                ludzie się do czegoś zwołują? Czy jak np. rowerzyści zwołują się przez internet
                żeby zaprotestować przeciwko zbyt małej ilości ścieżek rowerowych, to też
                włączasz się do dyskusji tak wiele wnoszącym do dyskusji pytaniem: a jak nie
                pojadę z Wami prostestować - to co mi zrobicie?
                • asienka32 Re: Doczekaliśmy ciekawego paradoksu 01.09.06, 09:57
                  > Asiu,
                  >
                  > Nie zmuszamy Cię żebyś szła z nami na Powązki i paliła świeczki. To jest
                  > indywidualna sprawa każdego z nas. Kto odczuwa taką potrzebę - przyjdzie. Kto
                  > nie odczuwa - nie przyjdzie.
                  > A tak przez ciekawość zapytam - czy zawsze włączasz się w wątki, w których
                  > ludzie się do czegoś zwołują? Czy jak np. rowerzyści zwołują się przez
                  internet
                  >
                  > żeby zaprotestować przeciwko zbyt małej ilości ścieżek rowerowych, to też
                  > włączasz się do dyskusji tak wiele wnoszącym do dyskusji pytaniem: a jak nie
                  > pojadę z Wami prostestować - to co mi zrobicie?

Jeśli akcja miałaby na celu uczczeniu pamięci Jacka Kuronia jako człowieka,
                  który dla wielu Polaków jest autorytetem - nie napisałabym ani słowa. I nie
                  pisałam nic w wątkach np. przypominajacych o rocznicy śmierci Kuronia.
                  Ale ta akcja jest manifestem politycznym przeciwko lustracji. Manifestem ,który
                  wykorzystuje w bardzo perfidny sposób rytuał zapalania świeczek zmarłym,
                  zamykając w ten sposób usta krytyce. To pierwszy powód.
                  drugi jest taki, że mam alergię na takie znaczki "(')". Chcesz zapalić świecę
                  za kogoś - idź, kup i zapal ją w miejscu. Albo tak jak radzi kataryna - wspomóż
                  dzieła zmarłego.
                  Albo - jak radziłam biadolącym po Papieżu - poczytaj jego encykliki. Ale to
                  akurat w przypadku Kuronia moze być bolesne doświadczenie, szczególnie dla
                  antykomunistów.
                  • po_godzinach Może tak: 01.09.06, 10:21
                    po prostu NIE WYPADA kontestować tego, że ludzie w taki, jak ten sposób chcą
                    oddac hołd osobie przez siebie szczególnie cenionej.

Ten hołd Ciebie nie dotyczy, że tak powiem - to nie Twoja sprawa.

• asienka32 Re: Może tak: 01.09.06, 10:34
                      po_godzinach napisała:

> po prostu NIE WYPADA kontestować tego, że ludzie w taki, jak ten sposób chcą
                      > oddac hołd osobie przez siebie szczególnie cenionej.
                      >
                      > Ten hołd Ciebie nie dotyczy, że tak powiem - to nie Twoja sprawa.

To nie hołd tylko polityczny happening. I tu jest problem.
                      • mietowe_loczki Re: Może tak: 01.09.06, 10:35
                        Ale, jak widać, jest to twój problem. Kończ już, waćpanna.
                      • po_godzinach Powtórzę: 01.09.06, 10:38
                        to nie Twój hołd, Twoja sprawa.
                      • mrudy Re: Może tak: 01.09.06, 12:12
                        asienka32 napisała:

> ta akcja jest manifestem politycznym przeciwko lustracji. Manifestem ,który
                        wykorzystuje w bardzo perfidny sposób rytuał zapalania świeczek zmarłym
                        > (...)
                        > To nie hołd tylko polityczny happening. I tu jest problem.

Asiu,

Niestety niedokładnie przeczytałaś pierwszą notkę. Nie ma w niej słowa o
                        polityce czy o lustracji. Na wszelki wypadek przytoczę cały tekst raz jeszcze:

23 lutego 1989 roku Jacek Kaczmarski napisał piosenkę Kiedy. Zadedykował ją
                        Jackowi Kuroniowi.

A kiedy się kajdanki zmienią w bransoletki
                        Jedyną kombatanta godną biżuterię
                        Gdy będą narzekali ci, co się odrzekli
                        Na fałszywe sojusze i nowe koterie

(...)

Gdy się narodowe odbędzie referendum
                        Do kogo ma należeć Pałacyk na Wodzie
                        Bransoletki znów pewnie będą kajdankami,
                        Choć w czasach co bogatsze i jakby łaskawsze.
                        I stare cele staną przed Romantykami,
                        By być po stronie słabszych, którzy będą - zawsze.

Od śmierci Jacka Kuronia minęły ponad dwa lata. Spotkajmy się przy Jego
                        grobie na Powązkach w najbliższą niedzielę, 3 września, o godzinie 12.
                        Zapalmy świeczkę na znak, że o Nim pamiętamy, że nigdy o Nim nie zapomnimy,
                        że jesteśmy Mu strasznie wdzięczni za wszystko co dla nas i dla naszego kraju
                        zrobił i że jest nam cholernie żal, że ludzi takich jak On już dzisiaj w
                        Polsce prawie nie ma.

Donata i Michał
                        • asienka32 Re: Może tak: 01.09.06, 12:35
                          > Asiu,
                          >
                          > Niestety niedokładnie przeczytałaś pierwszą notkę. Nie ma w niej słowa o
                          > polityce czy o lustracji.

No tak, skoro nie ma słowa o lustracji, to przecież nie moze być przeciwko
                          lustracji. Inaczej przecież powiedzieliby, no nie?
                          • ave.duce Re: Może tak: 01.09.06, 23:13
                            asienka32 napisała:

> > Asiu,
                            > >
                            > > Niestety niedokładnie przeczytałaś pierwszą notkę. Nie ma w niej słowa o
                            > > polityce czy o lustracji.
                            >
                            > No tak, skoro nie ma słowa o lustracji, to przecież nie moze być przeciwko
                            > lustracji. Inaczej przecież powiedzieliby, no nie?

Twoja "logika" jest tak pokrętna, że chyba z niej tylko ziobro zostało.

;)
          • ave.duce Re: Doczekaliśmy ciekawego paradoksu 01.09.06, 23:05
            asienka32 napisała:

> trzeba kłamać, żeby uchodzić za przyzwoitego człowieka.
            > A założę się, że większość zaangażowanych w tym wątku o 12ej 3.09 zajętych
            > będzie niedzielnym rosołem a nie świeczkami dla Kuronia.
            > Żałosne to.
            > Abstrachując od oceny osoby samego Jacka Kuronia.
            >
            > trydzyk napisał:
            >
            > > Imponuje mi twoja odwaga.
            > >
            > > F.

Ja bedę na cmentarzu wczśniej lub później, ale niezawodnie.

P.S. Odwaga staniała...
      • henryk.log Re: A jak nie zapalę świeczki, to co... 01.09.06, 19:26
        ? uznam żes warta mojej pogardy, nie od dziś zresztą :-(
    • zona_jarka Re: Jacek Kuroń - apel 01.09.06, 09:34
      Prosze zapalić świeczkę odemnie mieszkam daleko i nie mogę sam.
      • mrudy Re: Jacek Kuroń - apel 01.09.06, 09:39
        Zapalimy.

M.
      • wanda43 Re: Jacek Kuroń - apel - dostałam meilem 01.09.06, 12:36
        Ci co daleko,mogą np.tak:

Szanowni Państwo

Poruszeni serią publikacji, które rzucają cień na najwybitniejszych Polaków
        epoki komunizmu, prosimy Was o poparcie poniższego apelu.

Jutro wieczorem treść apelu, wraz z nazwiskami sygnatariuszy, uporządkowanymi
        alfabetycznie, udostępnimy mediom, celem upowszechnienia.
        Akces prosimy wysyłać na dwa adresy: janprowincjusz@poczta.onet.pl i
        w.borowik@sws.org.pl
        Prosimy też, abyście treść apelu, celem ewentualnego poparcia, przekazywali
        osobom, które, nie koniecznie będąc w przesłości działaczami opozycji i
        podziemia, utożsamiają się z jego treścią.
        Zarazem zachęcamy do zapoznania się z dyskusją poświęconą temu problemowi na
        Forum strony www.sws.org.pl i zapraszamy do udziału w niej.

Apel

Jest hańbą, że względy komercyjne, czy interesy polityczne, mogą być przyczyną
        dyskredytowania pamięci Jacka Kuronia.
        Jacek już nie może się bronić.
        Plugastwo rzucone w niego uderza we wszystkich tych, którzy swój los i wolność
        oddali niepodległej i demokratycznej Polsce.
        Atak na Jacka jest próbą pomówienia wszystkich naszych środowisk. Dość tego!
        Donosiciele, a także ci, którzy w godzinie próby nie mieli czasu, albo odwagi, a
        dziś szukają tanich usprawiedliwień dla swego tchórzostwa, lub wyrachowania,
        niech zamilkną!

Janusz Bazydło

Wojciech Borowik

Andrzej Friszke

Adam Hohendorf

Jerzy Jackl

Maria Jackl

Tadeusz Jedynak

Robert Krzysztoń

Stefan Melak

Krzysztof Markuszewski

Konstanty Miodowcz

Jerzy Modlinger

Ewa Nawój

Piotr Niemczyk

Witold Sielewicz

Ewa Siemieńska

Krzysztof Siemieński

Leszek Stall

Jan Strękowski

Jacek Szymanderski

Ton Van Anh

Josiho Umeda
    • alex.4 Re: Jacek Kuroń - apel 01.09.06, 09:51
      Jasek Kuroń należy do największych postaci polskiej historii w XX wieku.
      • nowytor2 Powiedz to milionom nędzarzy, 01.09.06, 09:58
        których bogaci kumple Jacka stworzyli. A Jacuś dbał, coby tej trzódki nie ubywało
        • cyklista Re: Powiedz to milionom nędzarzy, 01.09.06, 11:26
          nowytor2 napisał:

> których bogaci kumple Jacka stworzyli. A Jacuś dbał, coby tej trzódki nie ubywa
          > ło

Nie wiesz o czym piszesz. Mylisz się bardziej niż to możesz sobie wyobrazić.
    • tomek404 Re: Jacek Kuroń - apel 01.09.06, 10:20
      Zaluje, ze nie bede w Warszawie.
      Apropos, ciekawe kiedy wyciagna Kaczmarskiemu, ze byl wspolpracownikiem i
      donosicielem ?:)))
      Giertych powinien sie leczyc w jakims zakladzie zamknietym.
      • stukot_bialych_mew Kaczmarski,,, 01.09.06, 13:29
        prowadzil bardzo niemoralne zycie osobiste.
        Pewnie jak wiekszosc poetow :)
        • trydzyk no i byl ateista n/t 01.09.06, 13:35
          • stukot_bialych_mew w sumie - to chyba 01.09.06, 13:39
            powinien byc zakazany w tym kraju :)
            • ave.duce Re: w sumie - to chyba 01.09.06, 23:21
              stukot_bialych_mew napisał:

> powinien byc zakazany w tym kraju :)

archiwum.wiz.pl/images/duze/1998/05/98053905.JPG

;)
    • husyta Fałszywy język nienawidzi tych, których zmiażdżył 01.09.06, 13:55
      Roman Giertych, ur. 1971, przyrównał legendę opozycji (Jacka Kuronia1934-2004)
      do zdrajców ojczyzny, targowiczan.

RG urodził się w okresie, kiedy JK kolejny raz siedział w więzieniu:

[W marcu 1968, w związku z wydarzeniami marcowymi roku aresztowany i skazany za
      organizację strajków studenckich na 3 i pół roku więzienia.]

Kiedy nastąpił zryw Solidarności, Romuś miał już 9 lat i pewnie był już wielkim
      działaczem podwórkowych kółek różańcowych.
      W tym czasie JK: W lipcu i sierpniu 1980 organizował sieć informacji o ruchu
      strajkowym. We wrześniu 1980 był doradcą Międzyzakładowego Komitetu
      Założycielskiego NSZZ "Solidarność". Internowany 13 grudnia 1981, w 1982
      aresztowany pod zarzutem próby obalenia ustroju, zwolniony w 1984 na mocy
      amnestii.

Dzisiaj Romuś jest już sędzią żywych i umarłych. Według jego osądu JK jest
      zdrajcą ojczyzny. Romusiu, JK walczył o wolną Polskę, ty walczysz o to, aby
      Polska była lennem Watykanu, dlatego miażdżysz słowami nienawiści tych, którzy
      mieli odmienne od twoich poglądy na wolność.

„Fałszywy język nienawidzi tych, których zmiażdżył”, (Przyp. Salomona 26,28)
      • stukot_bialych_mew Ladne to bylo 01.09.06, 14:16
        Co prawda zdaje sie ze Watykan rowniez od czasu do czasu sie wstydzi za
        przroznej masci teksty pana RG, wiec prosze nie wkladaj smyczy na ktorej pan RG
        chodzi w rece Benedykta.
    • homosovieticus Ten apel moralnie jest kłamliwym 01.09.06, 14:03
      Chciałem powiedzieć ,że to nie jest wyłacznie Kraj tych,którzy nie tyle czczą
      Jacka Kuronia co jego rolę w budowaniu III-ciej RP.
      Polska jest także Krajem ludzi,którzy przestrzegali szybkim przed kompromisem
      zawieranym z ekipą Jaruzelskiego.
      • mrudy Gdzie ta moralna kłamliwość? 01.09.06, 14:40
        > Chciałem powiedzieć ,że to nie jest wyłacznie Kraj tych,którzy nie tyle czczą
        > Jacka Kuronia co jego rolę w budowaniu III-ciej RP.
        > Polska jest także Krajem ludzi,którzy przestrzegali szybkim przed kompromisem
        > zawieranym z ekipą Jaruzelskiego.

Tak. To jest mój kraj. I tak. To jest Twój kraj.
        Ale nie widzę związku, dla którego ten apel miałby być kłamliwy moralnie. Apel
        jest skierowany do ludzi, dla których Jacek Kuroń jest Ważny. Nikt nikogo do
        niczego nie zmusza. Jeśli dla Ciebie Jacek Kuroń na taki gest nie zasługuje -
        nie przyjdziesz. Ja poszedłbym nawet gdybym miał tam być sam. Ale mam wrażenie,
        że sam nie będę.
        • stukot_bialych_mew Mam dziwne wrazenie 01.09.06, 14:55
          ze wiele ostrych dyskusji na tym forum wynika z mylnego sadu ze kto nie pojdzie
          na grob zapalic swieczki, lub ewentualnie publicznie da wyraz poparcia tej
          akcji, ten zaraz musi wspierac belkot Giertycha.
          Sama odczuwam pewne zazenowanie akcjami typu: "zapalmy swieczke", "podpiszmy
          list", gdyz nie mieszcza sie one w moim instrumentarium wyrazania poparcia i opinii.
          Podobnie, nie podoba mi sie proba ograniczania swobody wypowiedzi i domagania
          sie by w tym watku pojawialy sie tylko glosy wspierajace cala ta swieczkowa
          akcje. To jest forum agory, hyde park, gdzie kazdy obytwatel/internauta ma prawo
          wypowiedziec sie, skrytykowac a nawet zbesztac.
          Mam wrazenie ze Kuron w swoim milosierdziu wobec oprawcow posunal sie za daleko,
          ale to byla jego sprawa, ja nie musialam i nie bralam z niego przykladu. Mimo
          tego szacunek - ale bez swieczki.
          • mrudy Re: Mam dziwne wrazenie 01.09.06, 15:24
            > Nie podoba mi sie proba ograniczania swobody wypowiedzi i domagania
            > sie by w tym watku pojawialy sie tylko glosy wspierajace cala ta swieczkowa
            > akcje.

Rozumiem to i szanuję. Uważam, że na taki głos jak Twój miejsce jest jak
            najbardziej. Nie rozumiem tylko głosów zarzucających autorom apelu intencji,
            których w nim naprawdę nie ma.
            • homosovieticus Re: Mam dziwne wrazenie 01.09.06, 15:35
              Tak mało rozumni padaja ofiara rozumniejszych od nich i sa wykorzystywani
              właśnie poprzez takie "niewinne" akcje.
              ps
              Dlaczego nie nawołujesz do spotkania przy grobie ks. Popiełuszki. On także
              walczył słowem o wolną Polskę i demokrację a zginał zamordowany?
              Przeciez nie zwalczał komuny. Zwalczał łgarstwa jej i domagał się prawdy. Jak
              Kuroń prawie.
              • mrudy Bardzo dobry pomysł 01.09.06, 16:32
                Ze spotkaniem przy grobie Popiełuszki. Jeśli zorganizujesz taką akcję - przyjdę
                i zapalę lampkę.
                • homosovieticus Serdecznie już teraz zapraszam. 01.09.06, 16:48
                  Taka akcja będzie w tym roku szczegolnie uroczyście zorganizowana.Miło będzie
                  jak przyjdziesz i postawisz zapaloną świeczkę.
                  • mrudy Re: Serdecznie już teraz zapraszam. 01.09.06, 18:39
                    Czy to będzie w październiku, w rocznicę śmierci?
                    • homosovieticus Serdecznie zapraszam ma grób Ks. Popiełuszki. 01.09.06, 19:35
                      Tak.
                      Dobrze jest przypomnieć sobie tą postać męczennika i bohaterskiego kapelana
                      pierwszej "Solidarności:
                      www.popieluszko.net.pl/xJerzy/meczenstwo.htm
        • homosovieticus Udajesz ,że nie rozumiesz? 01.09.06, 15:05
          Jest kłamliwym moralnie bo pamięc po Jacku Kuroniu zostaje wykorzystywana do
          kolejnych prób przeciwstawiania sie budowie IV-tej RP.
          Gdyby Kuroń żył to na pewno nie wybrałby się na Powązki zeby w ten sposób dać
          argumenty polityczne do rąk obrońców Polski o,którą Kuroń nie walczył.
          • incognitto Zbliza się 30ta rocznica powstania KOR 01.09.06, 15:14

Ta awanturka po artykule w gazecie to taki prezent na urodziny,
            kontrolowana akcja i reakcja:)
            Ku pamięci, zeby klasa robotnicza nie zapomniała kto ich ochraniał, doradzał, kto dla nich komunizm obalał, kto ich reprezentował i komu mają być wdzięczni
            za to, ze maja teraz 'wolne' zwiazki zawodowe :))
            • homosovieticus Re: Zbliza się 30ta rocznica powstania KOR 01.09.06, 15:30
          • mrudy Naprawdę nie rozumiem 01.09.06, 15:18
            > Jest kłamliwym moralnie bo pamięc po Jacku Kuroniu zostaje wykorzystywana do
            > kolejnych prób przeciwstawiania sie budowie IV-tej RP.

Hm. Wskaż jedno zdanie w tym apelu, które namawia do przeciwstawiania się
            budowie IV RP. To nie jest apel PRZECIW czemuś. To jest apel ZA. Za Kimś i za
            Czymś.

M.
            • homosovieticus Re: Naprawdę nie rozumiem 01.09.06, 15:29
              Nie jesteś naiwnym wiec przestań udawac ,że nie rozumiesz do czego ten Twój
              apel zostanie wykorzystany.
              On sam nie zawiera w sobie niczego kłamliwego moralnie ale zostanie
              wykorzystany przez zakłamane moralnie środowisko obrońców III-ciej RP.
              Doprwady tak trudno to zrozumiec?
              ps
              Powtarza,że podobna "naiwność polityczna" jaka demonstrowało środowisko
              laickiej, demokratycznej opozycji przystepujac do rozmów z reżimem Generała-
              Zdrajcy Narodu
              • mrudy Re: Naprawdę nie rozumiem 01.09.06, 16:35
                Napisałeś "ten apel jest moralnie kłamliwy" ale teraz przyznałeś, że sam w
                sobie nic kłamliwego moralnie nie zawiera. Dziękuję za to.
                I możemy się umówić, że podyskutujemy o tym do czego został wykorzystany jak
                już rzeczywiście zostanie do czegoś wykorzystany.
                • homosovieticus Re: Naprawdę nie rozumiem 01.09.06, 16:53
                  Już został wykorzystany. Posłuchaj tokfm-u.
    • abstrakt2003 Będę 01.09.06, 17:02

• emma_b Re: Będę 01.09.06, 18:37
        ja tez
        • micaela Re: Będę 01.09.06, 18:38

ja oczywiscie tez
      • monopol Ja być nie mogę 01.09.06, 18:52
        Ale wspieram tę akcję całym sercem. I zapalę świeczkę.
        • ave.duce Re: Ja być nie mogę 03.09.06, 09:48
          monopol napisał:

> Ale wspieram tę akcję całym sercem. I zapalę świeczkę.

• mrudy Re: Ja być nie mogę 03.09.06, 10:33
            Do zobaczenia o 12.

M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka