Dodaj do ulubionych

Pomóżcie...1600zl na 3 osoby a w tym:

26.11.06, 13:33
zlobek 200-210, bilet miesieczny 68, telefon 30+60drugi,paliwo?ze 150-200,
dojdzie nam od stycznia 400zl czynsz +oplaty, domowy,internet,tv,ze 150
pewnie...zostanie nam ze 400zl ...musi starczyc na dziecko na nas,na
jedzenie,czy to jest mozliwe???

przeprowadzamy sie i zakladamy telefon tv i internet-znacie jakis tani pakiet?

i jak dorobic jak moj facet pracuje24h,ma 48 wolne,ale musi tez odespac,bo
pracuje tak juz prawie 1,5 roku i jest wykonczony...jak ma dorobic?ja pracuje
od tego miesiaca wracam z corcią o 17.30 do domu...
Obserwuj wątek
    • anka8008 pomocy czyli-co jeść,jak dorobić przy... 26.11.06, 13:37
      jego systemie pracy...

i jakie jedzenie kupowac,zeby starczylo na pozywne obiady...nigdy nie bylam w
      takiej sytuacji finansowej ale stalo się.....nie wiem kompletnie jak sobie
      poradzimy i zaczynam byc przerazona, my to my, ale corcia...ma niecale 3 lata,a
      musi sie ubrac i zjesc zdrowo sad
      • klaviatoorka Re: pomocy czyli-co jeść,jak dorobić przy... 27.11.06, 12:40
        "znam ten ból", początki naszego małżeństwa były podobne...
        najtaniej kupisz jedzenie i chemię w dyskontach (piszesz, że masz samochód),
        mięso w hipermarketach w promocji i do zamrażarki. najtaniej wychodza dania
        typu: gołąbki, bigos, sosiki z kaszą, ćwiartki z kurczaka na różne sposoby,
        wszelkie dania z ziemniaków, pożywne zupy... można to ugotować co drugi dzień ,
        kiedy twój facet jest w domu, zaoszczędzisz też wtedy trochę czasu. zamiast
        gotowych wędlin na chleb też taniej wyjdzie pieczony karczek, domowy pasztet,
        (dużo przepisów na tym forum)
        czy latem i jesienią zrobiłaś zapasy? ja zawsze kupuję na wsi taniej ziemniaki,
        jabłka,kapustę, miód. , całą rodziną chodzimy na grzyby, jagody... zbieramy też
        spady z dzikich , przydrożnych jabłoni, normalnie dosyć kwaśnych, ale
        przepuszczone przez sokownik dają pyszny soczek dla dzieci, oraz niezłą
        marmoladkę- do chleba, ryżu, naleśników, ciasta.. jesienią warto też zrobić
        leczo do słoików, kiedy pomidory, papryka, cukinia i cebula kosztują pare zł. a
        masz pyszny i zdrowy dodatek do bigosu, sosików, resztek mięsa..
        w tym roku zrobiłam tez mnóstwo soku z czarnego bzu- rośnie niemal wszedzie - i
        moja rodzina tej jesieni w ogóle nie przechodziła corocznych przeziębień!
        zaoszczędziłąm więc na lekarstwach, a sok pijemy z wodą do obiadu, wieczorem z
        cherbatą,świetny jako dodatek do budyniu, kaszy manny... tylko trzeba dodać do
        niego trochę cynamonu i kilka jabłek podczas gotowania
        ostatnio wymyśliłam też jogurty- sama robię z zsiadłegomleka i paru łyżek jog.
        natur. , dodaję zmiksowane owoce z zamrażarki(truskawki, jagody, wiśnie),
        trochę cukru- dzieciaki mają codziennie porcję pożywnego białak bez
        konserwantów za grosze
        życzę wytrwałości i jak najszybszej zmiany na lepsze- pozdrawiam
    • agapk1 Re: Pomóżcie...1600zl na 3 osoby a w tym: 26.11.06, 15:42
      a ten internet, dwa telefony i tv (rozun=miem ze kablówka) to jest wam tak do
      życia niezbędny ?
      • to-wlasnie-ja Re: Pomóżcie...1600zl na 3 osoby a w tym: 26.11.06, 16:21
        W niektorych miastach mozesz miec internet z kablowki. Mozesz tez sprawdzic, podobno od nowego roku neostrada ma umozliwiac podlaczenie internetu bez koniecznosci posiadania u nich stacjonarnego- wowczas mozesz pozostac tylko przy komorkach ( bo rozumiem, ze je posiadacie ) . Gdzieniegdzie sa tez osiedlowe sieci internetowe ( nie wiem, czy dobrze je okreslam ) . Komorki przy tej samej sieci sa oszczedniejsze. Mozesz tez pozostac przy komorkach na karte.
    • pacynka27 Re: Pomóżcie...1600zl na 3 osoby a w tym: 26.11.06, 16:33
      Ja gdybym była w trudnej sytuacji zrezygnowałabym z tv z abonamentem, telefonu stacjonarnego i internetu. Komórkę bym miała na kartę (przy sporadycznym dzwonieniu 50 zł starcza na 3 miesiące). Ciuszki dla dziecka można kupić za grosze w ciucholandzie.
    • anatemka Re: Pomóżcie...1600zl na 3 osoby a w tym: 26.11.06, 18:27
      z domowego nie możesz zrezygnowac? my mamy tylko komórki i bez oszczedzania
      wyrabiamy się w abonamencie. Internet z promocji mam za 23,50 na 12 mies. Może
      z kablówki zrezygnuj? Za 400zł trudno bedzie wyzyć. Zreszta, zobaczysz po
      miesiącu jak się wyrabiasz. Ja np. aby nie płacić za darmo za posiłki młodego w
      przedszkolu drugie danie zabieram do domu, wtedy wiem, że zjadł całość /nigdy
      nie zdazyło się, aby zjadł dwa dania jednorazowo/. Spróbuj pooszczedzac na
      opłatach: woda, prad, gaz.
    • maja8549 Re: Pomóżcie... 26.11.06, 20:37
      polecam chello
      maja telefon stacjonarny internet i kablowke razem, wychodzi duzo taniej ,
      zerknij na ich stronke.
    • foretka Re: Pomóżcie...1600zl na 3 osoby a w tym: 27.11.06, 09:00
      Ja bym zrezygnowala z domowego i z TV - ziemna antena potrafi odbierac
      podstawowe kanaly, jesli macie dvd i znajomych to przeciez jest masa filmow do
      ogladaniawink
      U nas z premedytacja jest odlaczona antena od TV bo inaczje pewnie lecialoby
      wszystko po kolei. Mala oglada bajki na dvd, my filmy i tyle. Wiadomosci z
      netu, w pokoju sluchamy radia.

W kranach zamontujcie perlatory, w duyzm pokoju energooszczedne zarowki. Gdyby
      nie te 100zl to byscie sie lapali na zasilki i dodatek mieszkaniowy...

Jak jest taniej mieso to kupuj wiecej i mroz w porcjach na np. 2 obiady. Cala
      masa porad na forum.

Pozdrawiam serdecznie i zycze powodzenia
      ~ foretka ~ mama Paulinki (13.09.2004r.)
      zapraszam na forum Zakątek Szczecińskich MaMsmile
    • bunny.tsukino Re: Pomóżcie...1600zl na 3 osoby a w tym: 27.11.06, 10:12
      Ja bym z netu nie zrezygnowała. To kopalnia ogłoszeń o pracę itp. Ja w Krakowie
      mam pakiet UPC:net, telefon, kablowke za 120 zeta miesiecznie(z rozmowami),
      teraz maja promocje i tel/tv/net jest w pakiecie za 88 zeta.
    • ola_mi81 Re: Pomóżcie...1600zl na 3 osoby a w tym: 27.11.06, 21:53
      Za 400 zł może być wam trudno...ja bym na Twoim miejscu zrezygnowała z
      internetu, jak macie komórki to ze stacjonarki też. Jak macie jak dojechać do
      pracy środkami kom. miejskiej, to chociaż na jakiś czas zrezygnujcie z auta.
      Niestety te wygody drogo kosztują, ale mozna życ bez tego.Ciuchy dla siebie czy
      małej kupuj w używkach, na prawdę fajne ciuchy można kupić za grosze.
      Dobrze że macie z czego w razie czego zrezygnować, a już np za 600 ( na
      jedzenie itp.) dacie jakoś radę. Głowa do góry!!!
      pozdrawiam
      • anka8008 Dziękuję Wam i powiem tak: 28.11.06, 23:20
        żeby nie bylo ze stacjonarnym-mam go od 93 roku,i wszyscy znajomi moi i mamy go
        znają-mieszkamy teraz w mieszkaniu po niej,ona gdzies indziej-i ma darmowe do
        mnie rozmowy na domwy z komórki,wiec nie zrezygnuje z tel,co najwyzej poprosze
        ją,zeby placila.poza tym komóoorki musimy mieć.UPC albo chello-nie pamietam,nie
        mozna zainstalowac tam gdzie bedziemy mieszkac a do swojej pracy musze miec
        internet,chyba ze wezme socjalny w TP i bede dzwonila z netu,ale nie wiem jak
        to sie robi i czy się placa.
        a ten pakiet w Chello i UPC to jaki?sprawdzalam i sie nie natknelam na taki
        tani-poza tym czy mozna tam przeniesc swój numer telefonu?

do pracy MUSZE jezdzić autem bo mam za daleko,zamiast 1,5h jade 30 min w 1
        strone-inaczej pracowalabym z 6 godzin,a tak nie mogę

i nie robilam zadnych zapasow,bo nie umiem,nigdy nie robilam a na obecną chwile
        nie mam za co i z czego nawet zrobic

co do uzywanych ciuchow-na takie duze dziecko juz nie ma tylu
        ubranek,sprawdzalam nie raz,są ochydne,przynajmniej tam gdzie chodzilamsadi jest
        bardzo maly wybór.butów w zyciu nie kupie uzywanych a niszczy ich masę i
        blyskawicznie jej rosnie stopka,wogole cala jest wysoka jak na swoj
        wiek...prędzej chodzi mi o kosmetyki-szampon itp,jakie znacie tanie ale
        sprawdzone firmy?i jogurty dla niuni-nie sztuczne-ona strasznie wybrzydza i ma
        jeden ulubiony...

ale dzięki za rady,musze wziąć się w garść,kurcze,nie sądzilam,ze mnie dopadnie
        takie bidowanie i to z dzieckiem...

• ola_mi81 Re: Dziękuję Wam i powiem tak: 29.11.06, 21:45
          Z tego co pisałaś dziecko Twoje chodzi do żłobka, czyli aż takie duże nie jest,
          więc popatrz dobrze czy to w używkach czy na allegro, ostatnio widziałm bluzki
          H&M za 6zł. Poza tym nie wiem skąd jesteś, ale w tej chwili odzież używana z
          Irlandii i Anglii nas zalewasmile Co do reszty to Twoja decyzja,sama ocenisz to
          czy z czegoś jednak zrezygnować, bo za te pieniążki ciężko się wyżywić.
        • meg303 Re: Dziękuję Wam i powiem tak: 30.11.06, 00:09
          Dasz radę.wiem kiedyś tez tak miałam.To było jakieś 12 lat: temu miałam roczne
          dziecko,męża na utrzymaniu,marną pensyjkę.Zdarzały się dylematy co kupić chleb
          czy ziemniaki bo na jedno i drugie nie starczało.
    • martina.15 Re: Pomóżcie...1600zl na 3 osoby a w tym: 30.11.06, 11:04
      och wiesz co jeszcze masz myslenie osoby ktora sporo zarabia (albo inaczej ma
      sporo kasy). bo tu nie zrezygnuje, tam musze, tu nie moge...

zasada pierwsza: nie ma nie umiem, to TRZEBA SIE NAUCZYC. w tym roku
      rzeczywiscie za pozno na robienie przetworow ale za rok... tak samo w ogole z
      tanim gotowaniem, tu masz mnostwo przepisow, tylko korzystac.

punkt (juz nie zasada) drugi: poszukaj znajomych ktorzy jezdza w ta sama strone
      co Ty do pracy, moze moga Cie podwozic, zawsze lepiej dac te 70 za miesieczny
      niz 200 za benzyne... tak samo i maz, jesli jezdzi po dwa razy raz na trzy dni
      to lepiej poszukac jakiegos znajomego do podwiezienia (nie wiem jakie masz
      cenniki w miescie, ale u nas jest bilet 10przejazdowy i mi sie on bardziej
      oplaca niz miesieczny). a czemu nie mozesz dluzej pracowac?

pkt 3: na kiego ta kablowka to ja nie kapuje, szukaj u siebie vectry, jest tam
      pakiet telewizja+internet+telefon, wiec jak juz muuuusisz kablowke to prosze
      bardzo... jak dla mnie inwestycja za jakis czs w karte telewizyjna do komputera
      bylaby duzo lepsza (wtedy telewizor do komisu i moze wyjsc na zero), zamiast
      telefonu wszystko na skype i tez bedzie duzo taniej...

pkt 4: dla mnie osobiscie zadna hanba nie byloby raz na trzy dni (to jest piekne
      ze mozna sie dogadac) pojsc do supermarketu i np ukladac towary czy posiedziec
      na kasie. i to moze byc tak ze posiedzisz Ty wieczorem a wtedy Twoj maz moze
      zostac z corka. no chyba ze on czuje sie na silach i sam by poszedl... kumpelka
      chodzila co trzeci dzien na nocke a codziennie zajmowala sie synkiem sama (synek
      z lutego wiec malutki) tylko dostawala jakas dorazna pomoc od rodziny, czyli
      MOZNA. no albo chalupnictwo jak sie da...

jak cos pisz na priv. powodzenia!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka