razowiec 04.01.06, 08:31 Od pewnego czasu widzę szyld HERBACIARNIA nad dawnym sklepem "Nasza chata kochana" przy Pułaskiego (ca. vis-a-vis MOK-u). Nie byłem tam jeszcze, ale może już ktoś nawiedził ten przybytek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sppam Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 04.01.06, 15:30 Taaa... Wieczorem wychodzisz z herbaciarni i dostajesz kosę w najbliższej bramie. Ulica Pułaskiego jaka jest każdy wie. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 04.01.06, 16:22 > Ulica > Pułaskiego jaka jest każdy wie. wiecznie żywa ! ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator.ws Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 05.01.06, 00:22 Jezeli nie bedziesz cwaniakiem, leszczem, ani pedalem, tylko normalnym czlowiekiem, to nic zlego Cie nie spotka...Choc dla swietego spokoju przeciez mozna miejsca 'zakazane' omijac. Po co kusic los? Nie warto... "Nie boicie sie,ze mam AIDS" - facet do prostytutek "Po co mamy sie martwic czyms,co moze zabic za 10 lat, skoro jest tyle rzeczy ktore moga zabic teraz..." - prostytutki ____________________________________ Cytat "Pan życia i śmierci" <2005> Odpowiedz Link Zgłoś
jo_lasi Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 04.01.06, 22:56 "Krakowskie" wnętrze dobre kawy i herbaty, pyszne ciasteczka, zyczę powodzenia właścicielom Odpowiedz Link Zgłoś
razowiec Bardzo miłe zaskoczenie 07.01.06, 18:05 Na zewnątrz brązowo-nudna witryna, żadnych oznak prawdziwych atrakcji, które kryją się w środku. Pierwsza sala w stylu retro, lub jak ktoś napisał krakowskim. Stary kredens, okrągłe stoliki, przyjemne, bajkowe wrażenie. Dalej mały sklepik z herbatami ze słojów. Idealne miejsce na randkę! Odpowiedz Link Zgłoś
klemens.klemens Re: Bardzo miłe zaskoczenie 09.01.06, 12:41 Zachęcony tym opisem .... tam byłem, herbatę piłem i nie żałuję. Odpowiedz Link Zgłoś
muchawka Re: Bardzo miłe zaskoczenie 12.01.06, 23:18 Rzeczywiście, bardzo przyjemne wnętrze. Odpowiedz Link Zgłoś
tolo30 Re: Bardzo miłe zaskoczenie 12.01.06, 23:33 witryna jak witryna,ale środek jest cool.tam iść z laską i posłuchać dobrej muzyki.byłem i polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
westwind2 Re: Bardzo miłe zaskoczenie 14.01.06, 09:36 W takim razie jest to miejsce z klimatem. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_flick Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 14.01.06, 21:40 Drogi razowcze! (piszę tak, by nie użyć uwłaczającej ci odmiany i nazwać poprostu "Drogi razowcu! - nie wypada.) Sugerujesz w swoim poście, że przy Pułaskiego odnalazłeś przybytek i zapytujesz czy jest ktoś, kto ów przybytek odwiedził. Nie wierzyłem w to co czytam i na wszelki wypadek sięgnąłem do Wikipedii, wklepałem hasło "przybytek" i wyskoczyło to (jedyne wyjaśnienie): "Przybytek Mojeżeszowy (hebr. Miszkan = Przybytek)- przenośna świątynia starożytnych Izraelitów, zwana także Namiotem Spotkania/Zgromadzenia. Przybytek został skonstruowany pod górą Synaj, przez Basalela na polecenie Mojżesza (1444 p.n.e. w/g tradycyjneh chronologii biblijnej). Jako budulca użyto głównie drewna, tkanin i skór. Przybytek składał się z dziedzińca i przybytku właściwego, zaś przybytek właściwy z Miejsca Świętego i Miejsca Najświętszego, w którym spoczywała Arka Przymierza. Przełożonym przybytku był arcykapłan(...) Dalej jest o tym, że przybytek wędrował tu i tam, aż wreszcie -jak sugerujesz razowcze - trafił do Siedlec na ulicę Pułaskiego (jak piszesz nie popolsku "ca. vis-a-vis MOK-u). No to wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens.klemens Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 14.01.06, 21:59 Qrcze dobry jesteś, doktorze. Moje uznanie. Nie wiem co napisze razowiec, ale sprawdziłem znaczenie tego wyrazu gdzie indziej. I jak to często w życiu bywa, nie zawsze pierwotne znaczenie wytrzymuje próbę czasu. Wyraz zmienił obecnie trochę znaczenie i za słownikiem języka polskiego oznacza: przybytek m III, D. ~tku, N. ~tkiem; lm M. ~tki 1. «to, co przybywa, przybyło; pomnożenie się, powiększenie się; przyrost, wzrost czegoś» Przybytek sił. Przybytek wagi. !0,127; Od przybytku głowa nie boli. 2. książk. «budowla, pomieszczenie będące czyjąś siedzibą; miejsce przeznaczone specjalnie do czegoś lub miejsce przebywania kogoś lub czegoś; siedlisko» Przybytek bogini greckiej. Przybytek nauki, sztuki, kultury sjp.pwn.pl/haslo.php?id=51126 Herbaciarnia jest jak najbardziej miejscem przeznaczonym specjalnie do czegoś, czyli do picia herbaty i spotkań. Ostrożnie więc powiem, razowiec mógł tak napisać nie domyślając się być może znaczenia, które Ty przytoczyłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_flick Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 15.01.06, 15:28 I pewnie tak było z tym przybytkiem. Ale ciekawostkę można było zacytować, nie? Chyba mało kto wiedział o tym, że przy Pułaskiego można spotkać arcykałana(ewentualnie). Czy można się tam napić herbaty "ulung", "popularnej",lub "madras"? Bo wybrałbym się tam z Marianemina na pogaduszki. Odpowiedz Link Zgłoś
tramwajsiedlecki Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 16.01.06, 00:59 Ho, ho - taka niby herbaciarnia, a tu takie teksty! Jak się chce, to do wszystkiego można dorobić ideologię. Prawdziwa IV RP. Odpowiedz Link Zgłoś
endruuu Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 16.01.06, 15:01 Byłem tam. Jest ok. Duzy wybor herbat na dodatek sa bardzo dobre. Ale jest tez i kawa dla chetnych. Miła obsluga. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana W taki mróz najlepsza jest gorąca herbata 23.01.06, 18:43 Można nawet z konfiturami, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
teofano1 Re: W taki mróz najlepsza jest gorąca herbata 23.01.06, 19:51 Nie róbcie mi ochoty. Mam wielką chęc gdzieś zrobić wyjscie na miasto. I zrobię to chyba szybko, po takiej zachęcie.:) Odpowiedz Link Zgłoś
endruuu Re: W taki mróz najlepsza jest gorąca herbata 01.02.06, 10:39 odnawiam watek Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: W taki mróz najlepsza jest gorąca herbata 01.02.06, 16:20 Nie odnawiaj tylko wstępuj. Odpowiedz Link Zgłoś
teofano1 Re: W taki mróz najlepsza jest gorąca herbata 01.02.06, 16:23 Bedzie wstąpione przynajmniej w przypadku mojej osoby.w następnym tygodniu, zobaczymy, co to za spec lokal. Odpowiedz Link Zgłoś
teofano1 Re: W taki mróz najlepsza jest gorąca herbata 03.02.06, 13:11 Może mnie ktoś uświadomic do której jest ta herbaciarnia otwarta. Wypełzam straszyć tak około 19-stej i wolała bym klamki nie pocałować. A opis miejsca wskazujem, że nie bedzie natrętów którym zmysł równowagi wysiadł po paru głębszych i obędzie się bez tekstów "Jeeestem świateełkiem twojego życia" Odpowiedz Link Zgłoś
teofano1 Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 04.02.06, 08:19 Rzeczywiście ciekawe miejsce. Ja natrafiłam na przemiłą ciemnowłosa panią, która ze wszech miar starała sie odgadnąć mój gust. Miałam do obejrzenia i obwąchania kilka słojów. Uprzejmie odparłam, że mój węch umarł i zmartwychpowstanie gdzies koło kwietnia.I zdaję się na jej sugestie. Mój ukochany sernik sie wykończył, ale szarlotka była pycha. Czajnik spory objetościowo. W spokoju można sobie poczytać. Miałam w zapasie swoje "czytanie", ale bezwstydnie sięgnełam po to, które leżało na oknie. Póź niej sprawdziłam tę "bramę" miejsce duże, dość ciekawie zrobione prasy tez sporo do czytania. Ale, no właśnie "ale". Ludzie jacyś (z obsługi) automatyczni. Brak im takiej otwartości na innych. Nie każę im się wieszać na szyję przybywającym .Ale jakiś uśmiech zainteresowanie to a i owszem mogło by być. Nie wiem może sie czepiam rozbestwiona przez kapitalizm :))) Herbaciarnia jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
endruuu Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 06.02.06, 10:38 O cafe brama co do obslugi to mozna miec zastrzezenia szczegolnie do brunetki(przykro mi niewiem jak maja na imie) ale ta blobynka ktora tam pracuje jest super ona dla mnie zawsze jest miła i chocby dla niej warto tam pojsc jak to powiedział moj znajomy mozna sie zakochac ja tez to potwierdzam Odpowiedz Link Zgłoś
westwind2 Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 04.03.06, 09:56 Pogoda taka, że tylko na herbatę. Jaka najbardziej smakuje? Odpowiedz Link Zgłoś
westwind2 Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 05.03.06, 09:24 Byłem. Jeszcze się trzymają i nie padają. Odpowiedz Link Zgłoś
misinka81 Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 05.03.06, 21:27 Czyli jednak da się coś w tych Siedlcach zrobić.... Odpowiedz Link Zgłoś
tramwajsiedlecki Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 19.04.06, 00:26 Co nowego w ..... herbaciarni przy herbatce? Odpowiedz Link Zgłoś
endruuu Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 04.07.06, 11:46 Niewiem czy zauważyliście ale Herbaciarnia chyba upadła. No chyba, że po kilku miesiącach pracy robią gruntownty remont. Odpowiedz Link Zgłoś
razowiec Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 04.07.06, 15:40 Dawno nie byłem tam. Mam nadzieję, że się remontują. Fakt, ogląd zewnętrzny z ulicy był marny (witryna akwaryjna po byłym sklepie). Odpowiedz Link Zgłoś
endruuu Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 05.07.06, 15:05 Stwierdzenie o ewentualnym remoncie było raczej ironią, puste pomieszczenia bez stolików, obrazków nie wyglądało jakby był remontowane. Tym bardzieej, że taki stan jest już o paru tygodni. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
razowiec Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 06.07.06, 12:23 Zajrzałem, wygląda smętnie jak opuszczone pomieszczenie. Czyżby jednak klapa? Odpowiedz Link Zgłoś
krec00 Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 06.07.06, 17:14 żeby nie upadło, to trzeba było tam chodzic :( Odpowiedz Link Zgłoś
razowiec Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 06.07.06, 17:21 Chodziło się, ale widoczne nie starczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
razowiec Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 11.07.06, 13:43 Chyba jednak uwiąd (:! Odpowiedz Link Zgłoś
endruuu Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 13.07.06, 13:25 Widziałem ostatnio kartkę Sprzedam i numer telefonu Więc jest to definitywny koniec. Szkoda. A taki miły był ten lokal. Odpowiedz Link Zgłoś
oxylog Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 13.07.06, 13:30 Może jeszcze nie czas na takie lokale w naszym mieście, z tego co widzę, większość znajomych, którzy mieliby ochotę pójść do takiego lokalu nie ma na to czasu, bo do późna pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
razowiec Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 28.08.06, 21:47 Na moje rozeznanie brakuje barku kawowego z poranną kawą (od 8-ej rano) i takiej właśnie herbaciarni, ale czynnej gdzieś tak od 14-tej do 24-tej. Odpowiedz Link Zgłoś
westwind2 Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 29.08.06, 00:32 Ta ranna kawa też mnie interesuje. Gdzie można, ktoś wie (poza własnym domem)? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 02.09.06, 12:23 w 1929 roku mieliśmy w Siedlcach ponad 20 herbaciarnie i 10 kawiarni. Dzisiaj jedna się nie utrzymała. Nie było żadnej pizzerni. Odpowiedz Link Zgłoś
razowiec Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 05.09.06, 19:34 Tyle, że dziś trzeba mieć jeszcze pomysł na herbaciarnię, nie tylko herbatę. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 05.09.06, 23:09 To tylko niektóre herbaciarnie z 1929 r. Ajzensztein Ch. Żydowska 8 Dmowski Fr. Piękna 60 Fogiel M. Warszawska 55 Gaworek M. 10 lutego 5 Golgfarb S. Piękna 23 Gospoda Robotnicza 3 Maja 36 Kałuski A. 3 Maja 50 Krasnodębski J. Kilińskiego 10 Maciejewska S. Kilinskiego 2 Pietrzyńska L. Kilińskiego 30 Stańczyk R, Świętojańska 3 Szuwarska K. Świętojańska 3 Zylbersztain Mat. Świetojańska 6 Odpowiedz Link Zgłoś
klemens.klemens Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 04.11.06, 13:33 Ktoś jednak ten lokal kupił. Na szybach plakaty wyborcze Roberta bodaj Chojeckiego. W środku remont. Ustawiają dziwne okrągłe stoliki dzielone drewnianymi przesłonami na cztery, aby sąsiad nie mógł zerkać do sąsiada. Co to może być? Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 04.11.06, 13:58 Na szybach plakaty wyborcze polityczna herbaciarnia? Odpowiedz Link Zgłoś
klemens.klemens Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 04.11.06, 17:50 To e-cafe to prawdopodobne. Że też na to nie wpadłem? Odpowiedz Link Zgłoś
marianeq Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 05.11.06, 11:48 klemens.klemens napisał: > To e-cafe to prawdopodobne. Że też na to nie wpadłem? A może klub brydżystów - stoliki mają też dzielone :D Odpowiedz Link Zgłoś
klemens.klemens Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 06.11.06, 19:59 Ale nie tak. Zresztą to wszystko domysły. Ciekawe, czy będzie tam herbata jak w herbaciarni. Odpowiedz Link Zgłoś
muchawka Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 06.11.06, 20:39 Z tego co piszecie, to raczej herbatki we dwoje już tam nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Co będzie przy Pułaskiego? 14.11.06, 19:01 To, że nie herbaciarnia, już wiemy, ale co? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Co będzie przy Pułaskiego? 15.11.06, 11:38 "To, że nie herbaciarnia, już wiemy, ale co?" Może nie "tanie ciuchy" ? Odpowiedz Link Zgłoś
tramwajsiedlecki Re: Co będzie przy Pułaskiego? 28.11.06, 18:28 To co się wykłuło? Odpowiedz Link Zgłoś
muchawka Co więc po herbacie? 12.12.06, 16:38 Zapach i smak herbaty odleciał w niepamięć. Co przynosi nam nowa rzeczywistość? Odpowiedz Link Zgłoś
westwind2 Re: Co więc po herbacie? 28.12.06, 13:22 Jak na razie nic. To jest spora ciekawostka. Lokal w centrum miasta, super położenie, mozna zaparkować i ... nic. Brak pomysłu na biznes. Odpowiedz Link Zgłoś
macoszka Re: Co więc po herbacie? 28.12.06, 14:59 no to was zaskoczę- od stycznia wchodzi tam Marcin Ś.ze swym kolejnym przedsięwzięciem... ehhh szkoda! Odpowiedz Link Zgłoś
westwind2 Re: Co więc po herbacie? 28.12.06, 15:05 To nie musi wcale źle wróżyć. Pytanie tylko, co tam będzie? Oby dla nie palących. Odpowiedz Link Zgłoś
macoszka Re: Co więc po herbacie? 28.12.06, 15:11 dla abstynentów tytoniowych, Śmigiel? chyba żartujesz! w Awangardzie śmierdzi fajami, chłopak nie ma ochoty zainwestować w klimę, robi wszystko minimalnym nakładem finansowym, a na Pułasia nagle zmieni front? wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
westwind2 Re: Co więc po herbacie? 28.12.06, 15:13 W Nowym Roku wszystko jest możliwe. Kontynuacja tradycji. Herbaciarnia też była beznikotynowa. Moze to będzie mała scenka kabaretowa. Odpowiedz Link Zgłoś
macoszka Re: Co więc po herbacie? 28.12.06, 15:15 cokolwiek nowego powstanie będę to widzieć pozytywnie! ja osobiście czekam na nowy twór po zdechłym Kocie:) Odpowiedz Link Zgłoś
westwind2 Re: Co więc po herbacie? 28.12.06, 15:17 > po zdechłym Kocie:) To nie brzmi zachęcająco. Odpowiedz Link Zgłoś
macoszka Re: Co więc po herbacie? 28.12.06, 15:19 to fakt, ale to co podejrzałam przez zarośnietą remontem szybkę napawa entuzjazmem! a Żółty Kot zostanie w pamięci jako knajpa włóczkowa- szkoda, że towarzystwo sprawujące rządy się tak rozpiło... Odpowiedz Link Zgłoś
westwind2 Re: Co więc po herbacie? 28.12.06, 15:23 No właśnie, to też miałem na myśli, słabość charakterów (części bywalców też). Odpowiedz Link Zgłoś
macoszka Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 28.12.06, 23:23 wracam z Mylnej, ale śmierrrdzę! Odpowiedz Link Zgłoś
klemens.klemens Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 30.12.06, 17:53 A w herbaciarni tak nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 31.12.06, 13:05 herbaty z "prundem" nie było ? to co to za herbaciarnia ? ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
klemens.klemens Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 31.12.06, 14:32 Dla tych, co preferują mniej wyskokowe ładowanie własnych akumulatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 31.12.06, 14:38 dlatego już jej nie ma ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
klemens.klemens Re: Herbaciarnia przy Pułaskiego 15.01.07, 19:12 Chyba nie dlatego. Smutna witryna była, a sama herbaciarnia wiodła życie w ukryciu, wręcz wstydliwie milczała na swój temat. Odpowiedz Link Zgłoś