Dodaj do ulubionych

Sandra - co to za ludzie, którzy daja imiona

13.12.06, 10:17
swoim dzieciom po obejrzeniu paru odcinków telenoweli brazylijskiej?
Czy Wy też widzicie pewną prawidłowość, ze Nicole, Sandry, Brajany i inne
dziwy pochodzą najczęściej z "inteligientnych inaczej"?
Obserwuj wątek
    • grzesioo_xiii Re: Sandra - co to za ludzie, którzy daja imiona 13.12.06, 10:48
      jak_zwykle_bezczelny napisał:

> swoim dzieciom po obejrzeniu paru odcinków telenoweli brazylijskiej?
      Hmm, czyżbyś sugerował że w 1977 roku znane były w Polsce seriale
      południowoamerykańskie?
      pl.wikipedia.org/wiki/Sandra
      Ciekawe jak Jędruś do niej mówi? Sandryna? Sandrynka? :)
    • grek.grek Re: Sandra - co to za ludzie, którzy daja imiona 13.12.06, 11:26
      Moze to skrót od Aleksandry.
    • annakrystyna Re: Sandra - co to za ludzie, którzy daja imiona 13.12.06, 11:45
      Sandra - bardzo była popularna dzięki piosence Maria Magdalena.
      • andywaw Re: Sandra - co to za ludzie, którzy daja imiona 13.12.06, 14:15
        O, przepraszam, SANDRA nie była znana tylko z tej piosenki!
    • ewengarda Re: Sandra - co to za ludzie, którzy daja imiona 13.12.06, 11:47
      jak bylam na poczatku podstawowki, czyli m.w. w latach 1984-85 (tak jak rzeczona
      Sandra-poslanka, bo to ten sam rocznik), moja kolezanka miala psa-boksera o tym
      dzwiecznym i wdziecznym imieniu. Strasznie sie slinil. Niestety, nie byl tez za
      madry.
      Teraz imie Sandra przywoluje mi na mysl krzywa, zaliniona mordke tego zwierzatka
      i jego poczciwe, bezmyslne spojrzenie.
      • interlady Z doswiadczenia nauczycieli przedszkola 13.12.06, 11:59
        Jakiem nauczycielka przedszkola z wieloletnim doswiadczeniem potwierdzam mode
        nadawania dzieciom imion z prezentowanych w TV seriali.Przy czym w zasadzie
        regula ta dotyczy rodzin o,powiedzmy,mniejszym statusie spolecznym.To znaczy im
        rodzice bardziej wyksztalceni i na wyzszym stanowisku,tym imie dziecka bardziej
        swojskie np Zosia,Janek,Madzia.Natomiast dzieci z rodzin
        robotniczych,chlopskich lub wrecz patologicznych maja tak wymyslne imiona
        ze.......szok.Psychologowie podobno maja na to naukowe wytlumaczenie (patrz
        casus a'la Michal Wisniewski"
        Pozdrawiam
        • mantha Re: Z doswiadczenia nauczycieli przedszkola 13.12.06, 12:03
          jakie to wytlumaczenie konkretnie?? (zeby byla jasnosc, mam niezwykle popularne
          imie :-)
          • mozambique Re: Z doswiadczenia nauczycieli przedszkola 13.12.06, 12:11
            nadrabianie komplesku niższości hrabiowskim imieniem
            ewnetualnie imieniem zamorskim pisanym po polsku , stad takei różne Dzordż,
            Dżejms i Dżesika odebrane nałogowym alkoholikom i przekazane do domu dziecka..
        • kubissimo Re: Z doswiadczenia nauczycieli przedszkola 13.12.06, 12:10
          ludzie wyksztaceni tez ulegaja modom. Od kilku lat mamy wysyp Mariann (jak sie
          odmienia Marianna?), Michalin, Antków, Stasiów. Za parę lat znow się odmieni :)
          • kaskoss101 Re: Z doswiadczenia nauczycieli przedszkola 13.12.06, 13:15
            To ja jeszcze dorzuce Oliwka, Julka, Julek, Jasio, Klaudia. Tez z
            przedszkolnego doswiadczenia.
          • wyksztalciuch Re: Z doswiadczenia nauczycieli przedszkola 13.12.06, 22:09
            To nie jest uleganie modom a jedynie nawroty co parę lat do starych, pięknych ,
            polskich imion. Raz wraca Jan raz Stasiek. Fakt, ze prości ludzie chcą nadrobić
            braki w wielu dziedzinach, uważają że jak dzieciakowi dadzą Antoni albo
            Franciszek to go unieszczęśliwią. Mają więc Braiana albo rzeczoną Sandrę, która
            jest tak głupia jak jej starsze partyjne koleżanki, noszące stare, tradycyjne
            imiona.
            • sandra_may Sandra 13.12.06, 23:29
              Mam na imie Aleksandra, Sandra jest ze skrótu bo nikomu nie podobała sie Ola
    • smiley4u Re: Sandra - co to za ludzie, którzy daja imiona 13.12.06, 13:03
      !!!warto poczytać przy tej okazji:
      www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona
    • barbasia1 Re: Sandra - co to za ludzie, którzy daja imiona 13.12.06, 13:18
      A będzie jeszcze Karmen / Carmen Majdan albo Tristan Majdan albo Mauro Majdan (bo chyba nie Rabczewski/a)
      :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

z interia.pl
      Doda marzy o trojaczkach, ale cieszyłaby się również z bliźniaków.

"Córkę nazwę Karmen" - stwierdziła rozpromieniona Doda.

"A jeśli będzie syn to nazwiemy go Mauro albo Tristan" - dodał Majdan.

• feminasapiens Re: Sandra - co to za ludzie, którzy daja imiona 13.12.06, 14:48
        Coco (Koko?) i Kaszmir (Cashmir?) - to imiona córek aktorki Figury.

Przerost formy nad treścią?

Uważam że nadając dziewczynkom takie imiona zrobiła im krzywdę.

Koko to imię dobre dla kury, a Kaszmir ma rodzaj męski (kojarzy się ze swetrem).
        • chris1970 Re: Sandra - co to za ludzie, którzy daja imiona 14.12.06, 10:42
          Pragnę zwrócić uwagę, że Pani Koko Kanał mimo imienia i nazwiska jest znana na
          całym świecie.
          Druga sprawa to nadawanie imion. Pod koniec lat 60-tych w jakiś tam spisach
          imion nie było imienia Mariola. Rodzicom, którzy chcieli tak nazwać córeczkę
          proponowano Marię Jolantę. W szkole średniej i na studiach spotkałem kilka
          ofiar pomyłki w podręczniku dla urzędników. Chcieli Mariolę, a nie mogli mieć,
          bo nie było takiego imienia.
          • trotylda Re: Sandra - co to za ludzie, którzy daja imiona 15.12.06, 20:15
            > Pragnę zwrócić uwagę, że Pani Koko Kanał mimo imienia i nazwiska jest znana
            > na całym świecie

Niezupełnie. Pani Koko Kanał otrzymała na chrzcie piękne imię Gabrielle. Znana
            była pod pseudonimem, który wybrała sobie będąc już dorosłą.

Pani Katarzyna Figura natomiast zainicjowała w Polsce eksplozję mody na
            nadawanie imienia Coco/Koko suczkom ras małych. Coco/Koko dla dziewczynek jakoś
            się nie przyjęło ;)
          • bardu Re: Sandra - co to za ludzie, którzy daja imiona 18.12.06, 11:38
            > Druga sprawa to nadawanie imion. Pod koniec lat 60-tych w jakiś tam spisach
            > imion nie było imienia Mariola. Rodzicom, którzy chcieli tak nazwać córeczkę
            > proponowano Marię Jolantę.
            I tak powinno zostać. Dla mnie Mariola to najbardziej obciachowe imię.
        • au.lait Re: Sandra - co to za ludzie, którzy daja imiona 14.12.06, 14:28
          feminasapiens napisała:

> Coco (Koko?) i Kaszmir (Cashmir?) - to imiona córek aktorki Figury.
          > Przerost formy nad treścią?
          > Uważam że nadając dziewczynkom takie imiona zrobiła im krzywdę.
          > Koko to imię dobre dla kury, a Kaszmir ma rodzaj męski (kojarzy się ze
          > swetrem)

Weź pod uwagę, że coś do powiedzenia - w kwestii nadania dzieciom imion - miał
          też ojciec tychże, Kai Schoenhals, który Polakiem w końcu nie jest... Może w
          stronach, z których pochodzi on albo jego rodzina, Koko i Kaszmir są bardzo
          popularnymi i wcale nie tak kontrowersyjnymi czy dziwacznymi, jak twierdzisz,
          imionami :)
          • feminasapiens Re: Sandra - co to za ludzie, którzy daja imiona 17.12.06, 17:50
            > Weź pod uwagę, że coś do powiedzenia - w kwestii nadania dzieciom imion - miał
            > też ojciec tychże, Kai Schoenhals, który Polakiem w końcu nie jest... Może w
            > stronach, z których pochodzi on albo jego rodzina, Koko i Kaszmir są bardzo
            > popularnymi i wcale nie tak kontrowersyjnymi czy dziwacznymi, jak twierdzisz,
            > imionami :)

Pewnie że biorę to pod uwagę, zwłaszcza że - o ile się nie mylę - obydwie córki
            p. Figury i p. Schoenhalsa są obywatelstwa amerykańskiego.

Problem jednak w tym, że zdaje się jak na razie mieszkają w naszym pięknym
            kraju i obcują z polską kulturą.
    • jaka.to.melodia Re: Sandra - co to za ludzie, którzy daja imiona 13.12.06, 14:45
      Autentyczna historia: przychodzi ojciec do referatu urodzeń w USC i chce zarejestrowac dzieciaka.
      Jak będzie miała na imię córka?- pyta urzędnik
      Dżesika- odpowiada ojciec
      To proszę mi to imię tu napisac- podsuwając kartkę i długopis urzędnik
      No to niech będzie Marysia...- ojciec.
    • jackie_brown Re: Sandra - co to za ludzie, którzy daja imiona 13.12.06, 15:21
      No ja też zauważyłam, że ludzie słabo wykształceni lubią pojechać patetycznie i
      z tego właśnie są Wiktorie i Olipie.
      • paczka111 Re: Sandra - co to za ludzie, którzy daja imiona 14.12.06, 08:50
        No i niestety, imię stygmatyzuje. Tak się porobiło. Może się zmieni z czasem,
        tak jak było z tatuażem, pamiętacie? Więźniowie i prostytutki. Nota bene słyszę
        czasem, jak nazywają swoje dzieci więźniarki... Ciekawe, że ktoś chce nazywać
        dziecko Brooklyn, a nikt Włoszczowa, przecież to bez sensu.
        • adita7 Re: Sandra - co to za ludzie, którzy daja imiona 14.12.06, 10:26
          A ja ciagle slysze jak ktos wola do dziecka Jula, Julka. Czasami mam wrazenie,
          ze wszystkie male dziewczynki to Julki. Ewentualnie Oliwki, Aleksandry no i
          jeszcze Wiktorie. Koszmar, coz za masowka, slysze je tak czesto, ze az mnie
          mdli od tego.
          • feminasapiens lista imion 14.12.06, 11:07
            Na liście dozwolonych imion, które akceptuje polskie prawo* jest (podejrzewam)
            około kilkaset(?) pozycji do wyboru.
            Akceptowalnych dla normalnego człowieka jest o co najmniej kilkadziesiąt mniej
            (nikt zdrowy na umyśle nie nazwie dziecka np. Kalasanty).

Przy prawie 40-milionowym polskim narodzie nie ma żadnej możliwości aby imiona
            się nie powtarzały, zważywszy na to że niektórzy decydują się na np. nadawanie
            dzieciom imion po dziadku, po tacie itd.

Fajnie byłoby gdyby w naszej kulturze/społeczeństwie przyjęło się nadawanie
            imion-nie imion, czyli słów które de facto nie są imionami, podobnie jak np. w
            Stanach Zjednoczonych. Przykład ze świata show-biznesu (przeważnie tam kwitnie
            imienne słowotwórstwo) - imiona dzieci znanej pary Bekhamów: np. Brooklyn itd.
            Inne imię, a dokładnie nazwa miasta Paris jest już tak popularne że właściwie
            stało się "prawdziwym" imieniem.

Istnieje jednak ryzyko, że rodzice nie będą brali pod uwagę zdrowego rozsądku i
            nadadzą dziecku imię brzmiące idiotycznie.

----
            * poniżej wklejam link dot. oficjalnego nadawania imion w Rzeczpospolitej

jezyk-polski.eza.pl/materialy/teoria/zasady_nadawania_imion.htm
            • gaudencja Re: lista imion 15.12.06, 21:32
              Męskie imię Paris to po prostu Parys. Taki mitologiczny.
              en.wikipedia.org/wiki/Paris_%28mythology%29

Nie zamieniłabym Kalasantego na Bruklina. Dla swojego dziecka wolałabym już to
              pierwsze imię.
          • pszczolka Re: Sandra - co to za ludzie, którzy daja imiona 14.12.06, 18:15
            o nie, my mamy Julke (3,5 lat) i jest jedyna w przedszkolu- za to w klasie w
            której jestem wychowawczynia jest 14 Paulin na 32 osoby:)
        • bazyliszek4 Re: Sandra - co to za ludzie, którzy daja imiona 14.12.06, 11:52
          paczka111 napisała:

> Ciekawe, że ktoś chce nazywać
          > dziecko Brooklyn, a nikt Włoszczowa, przecież to bez sensu.

albo Żoliborz dla chłopca i Praga dla dziewczynki...
          • au.lait Re: Sandra - co to za ludzie, którzy daja imiona 14.12.06, 14:34
            bazyliszek4 napisał:

> albo Żoliborz dla chłopca i Praga dla dziewczynki...

Etam. Lepsze Tradycja...
            • mzrr21 Re: Sandra - co to za ludzie, którzy daja imiona 14.12.06, 16:05
              Mam znajomych, którzy mają bliźniaki: Aleks i Sandra
    • jaka.to.melodia Re: Sandra - co to za ludzie, którzy daja imiona 14.12.06, 12:17
      Wars i Sawa
      • czarnykot.bialykot Syriusz- czyli psia gwiazda to dopiero jest miazga 14.12.06, 14:03
        znam takich gosci co tak dali swojemu pierworodnemu na imie, widac nie maja
        zadnych komleksow ludzie aby nazwac planeta swoje dziecie, czemu nie pluton
        albo uran jak juz tak bardzo cierpia na megalomanie. a tak swoja droga to dama
        ma przerost ambicji nad wyobraznia, ot takie kompleksy mniejzosci
    • ewka5 Re: Sandra - co to za ludzie, którzy daja imiona 14.12.06, 18:56
      ewengarda napisala:

> Teraz imie Sandra przywoluje mi na mysl krzywa, zaliniona mordke tego
      zwierzatka i jego poczciwe, bezmyslne spojrzenie.

* Sandra Walter.

• wilk11 Re: Sandra - co to za ludzie, którzy daja imiona 14.12.06, 19:51
      E tam Sandra. Madzia zdecydowanie gorsze.
    • atezag52 Mam na imię Krzysztof i uważam je za bardzo 17.12.06, 13:28
      ładne, nie podlegające modom i "międzynarodowe". Córki zaś to Alicja i Joanna - imiona również piękne i nie sezonowe.

Nadawanie imion typu Fabienne, Nicole jest śmieszne i pretensjonalne. Ale jak ktoś lubi.....
      • gaballa Re: Mam na imię Krzysztof i uważam je za bardzo 17.12.06, 15:24
        • simply_z Re: Mam na imię Krzysztof i uważam je za bardzo 17.12.06, 15:36
          Krzysztof-ładne imie ,tylko polskie zdrobnienia kretyńskie
          • gaballa Re: Do beszczelnego..................... .......... 17.12.06, 15:51
            Przepraszam, mój kamikadze (enter) nmie wyprzedził.
            Rację to Ty, Beszczelny, masz
            Nawet nie chcę sobie wyobrazić, że jestem mężczyzną i mam na imię Maciej.
            Mały Maciek to owszem...
            Ale 84 letni Maciuś, to już przesada. Dodam tylko, że nie piszę gołosłownie.
            I do tego podajcie mi chociaż jednago sławnego Macieja. I, żeby to nie był ten
            z Bodańca ani żaden K.MaciuśI, no i p.prof.Giertych.
            Do tego wszystkiego nie jest to imię "międzynarodowe".
            Moderatorze! Nie usuń, proszę, tego watku.
            • billy.the.kid Re: Do beszczelnego..................... ........ 17.12.06, 19:44
              m.św. w piłce nożnej 74. rozmowa przyszłych rodziców-jak bedzie syn damy mu
              robert, a jak córka- gadocha.
            • simply_z Re: Do beszczelnego..................... ........ 18.12.06, 00:27
              gaballa napisała:

> Przepraszam, mój kamikadze (enter) nmie wyprzedził.
              > Rację to Ty, Beszczelny, masz
              > Nawet nie chcę sobie wyobrazić, że jestem mężczyzną i mam na imię Maciej.
              > Mały Maciek to owszem...
              > Ale 84 letni Maciuś, to już przesada. Dodam tylko, że nie piszę gołosłownie.
              > I do tego podajcie mi chociaż jednago sławnego Macieja. I, żeby to nie był
              ten
              > z Bodańca ani żaden K.MaciuśI, no i p.prof.Giertych.
              > Do tego wszystkiego nie jest to imię "międzynarodowe".
              > Moderatorze! Nie usuń, proszę, tego watku.

rzadko ,bardzo rzadko zdarzaja sie posty rownie glupie jak ten,pomijajac juz
              fakt ,ze nie widze nic dziwnego w 84-letnim Macieju( czyż smieszniej jesli juz
              nie brzmi wiekowy Jacek?)co do popularnosci,mniemam ,ze twoi rodzice
              wyszukiwali dla ciebie imie rpzede wszystkim kierujac sie liczbą znanych
              immiennikow ,skoro tak strzelam Marysia? a widzisz ja mam na imie Joanna,smutne
              w zasadzie moge wymienic 3 slawne Joanny:D'arc.Szaloną i papieżycę ,no i
              ewentualnie np.Joanne Harris czy z polskich Szczepkowska
      • krecia73 Re: Mam na imię Krzysztof i uważam je za bardzo 17.12.06, 19:54
        E tam. A Etienette? A nie wytstarczylaby po prostu Stefcia?
        Nasi celebryci maja do wyboru jeszcze: Tristan, Izolda, Hamlet, Abelard,
        Heloiza, Geralt, Reinmar (vel Reynevan), Cirilla,Yennefer....
        chyba wolalabym to zamiast dziejmsow, dzesik i brajanow:))
        • ewengarda Re: Mam na imię Krzysztof i uważam je za bardzo 17.12.06, 19:57
          krecia73 napisała:

> E tam. A Etienette?

Wlasnie, nie ma ty
          o jak uszczesliwic potomka wdziecznym imieniem Etienette, tylko po to, zeby je
          potem Niunia nazywac (u Wojewodzkiego szczesliwa mama wspominala)
        • atezag52 Re: krecia73. Mam na imię Krzysztof i uważam je 17.12.06, 20:00
          A co byś powiedziała na Elektryfikacja ?
          Takie imiona nadawali swoim dzieciom bolszewicy w leninowskiej Rosji w czasach NEP-u
          :)
          • julnick julia 17.12.06, 20:54
            Moja córka ma na imię Julia. Imię ma po mojej prababci. Wieśniara jestem, czy
            tylko z nizin społecznych? A może i jedno i drugie? Bardzo proszę o diagnozę.
            • anmanika Re: julia 18.12.06, 10:21
              Chyba w obydwu przypadkach występuje nagminnie. W klasie mojej córy są 3 sztuki
              i w innych klasach jest tak samo. W przedszkolu było podobnie. Gdzie się nie
              odwróciłeś tam była jakas Julka.
              • dolores12 Re: julia 23.12.06, 18:57
                Imię 'Julia' stało się tak popularne od kiedy zaczęli wyświetlać 'Na dobre i na
                złe'- najwięcej dziewczynek o tym imieniu to kilkulatki. Stąd też i wysyp Zoś i
                Amelek.
                • lenawawa Re: julia 23.12.06, 19:56
                  W szkole w której pracuję jest uczennica o imieniu Eternity. Dodam, że nazwisko
                  ma typowo polskie. Zapytałam ją skąd takie imię, nie umiała odpowiedzieć. Widać,
                  że wstydzi się tego imienia...
                  Ktoś tu wcześniej wspominał o Madzi - ja jestem Madzią i jakoś żyję już ze 30 lat;))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka