Dodaj do ulubionych

Gdzie byl sklep G.Maske?

29.01.07, 16:52
fotoforum.gazeta.pl/72,2,707,44266619,56336691.html
Rudzia przeslala skan starej fofografii ( trzecia ). No wlasnie, gdzie byl ten
sklep? Pierwsze skojarzenie mialam z budynkiem ( tez sklep w sezonie ) na rogu
Parkowej i Sienkiewicza, ale to chyba nie to. Moze ktos z Was wie?
Obserwuj wątek
    • rudzia20 Re: Gdzie byl sklep G.Maske? 29.01.07, 19:03
      Cześć.
      Akurat na temat trzeciego zdjęcia mogę trochę powiedzieć. Budynek mieścił się
      na skrzyżowaniu ulic Parkowej i Mickiewicza (obecnie Bocianie Gniazdo). Przed
      wojną w części usługowej (od ul.Mickiewicza) była restauracja. Z tyłu (na
      zdjęciu nie widać) mieściła się Bar. Po wojnie restaurację zamieniono na sklep
      monopolowy GS'u, a później na sklep obuwniczy. Bar natomiast stał się aresztem
      a potem zamieniono go na mieszkania. Co do części mieszkalnej to przed wojną
      była tam kantyna dla żołnierzy, po wojnie biblioteka. Po jakimś czasie
      zamieniono dom na mieszkania. To wejście które akórat widać (od ul.Parkowej)
      zamieszkiwała moja rodzina :) Dziadkowie mieszkali od 1967r (mniej więcej; ze
      źródeł mamy; pogadam jeszcze z babcią to się więcej dowiem) do 1989r. Ja
      natomiast od urodzenia, czyli 1982r do 1987r.:) To na dzisiaj tyle. Dowiem się
      więcej to napiszę.
      Aha co do tego sztormu w '68. Dziadków ewakuowano bo woda dostała się do domu i
      w tym właśnie sztormie, w tym domu babcia zgubiła obrączkę. Oczywiście się nie
      odnalazła-to taka ciekawostka.
      Może będzie trzeba bocienie przekopać co by babciną ślubną pamiątkę znaleźć. :D

Pozdrawiam
      • przedziwna1 Re: Gdzie byl sklep G.Maske? 29.01.07, 19:29
        Ach, kawal historii, dzieki Rudzia :)) Szkoda, ze tego budynku juz nie ma :(
        Rudzia a jak wkleje stare fotki na FF to sprobujesz rozszyfrowac? Sama lub przy
        pomocy dziadkow, rodzicow? Mam klopot z kilkoma...A moze ktos ma stare zdjecie
        Willi [Jani] - pisze fonetycznie, dzis taka nazwe uslyszalam od pana, ktory sie
        tam urodzil - kolo Zeglarskiej?
        • rudzia20 Re: Gdzie byl sklep G.Maske? 29.01.07, 19:32
          Pewnie że pomogę :) Wklejaj, czekam :)
          • rudzia20 Re: Gdzie byl sklep G.Maske? 29.01.07, 19:39
            Co do tej willi to mieszka tam rodzina państwa Machut (budynek naprzeciwko
            Żeglarskiej od ul.Mickiewicza) Wnuczka pani która kupiła ten dom zaraz po
            wojnie, to moja rówieśniczka i koleżanka z podstawówki. Niestety zdjęć nie
            posiadam. Może byś się wybrała i zapytała o dziadka Machuta (babcia nie żyje
            już chyba) jeżeli on jeszcze żyje to napewno ma jakieś zdjęcia i z chęcią coś
            opowie :)
            Pozdrawiam
            • przedziwna1 Re: Gdzie byl sklep G.Maske? 29.01.07, 19:47
              Dzieki :)
              Na FF poszlo zdjecie zapytanie
    • jazz61 Re: Gdzie byl sklep G.Maske? 05.02.07, 21:47
      Witam. Sięgam pamięcią w odległe lata 70-te i przypominam sobie ten obiekt w
      miejscu obecnego "Bocianiego Gniazda". Wejście narożne prowadziło do sklepu
      monopolowego, natomiast ładne schody obok do mieszkania p. Staszewskich.
      • przedziwna1 Re: Gdzie byl sklep G.Maske? 05.02.07, 21:58
        Witamy i prosimy o wsparcie w rozwiazywaniu zagadek z przeszlosci. Sklep Maske
        juz rozszyfrowalismy, walczymy teraz z Ferienheimem :)Poczytaj prosze
        • jazz61 Re: Gdzie byl sklep G.Maske? 05.02.07, 22:42
          Włączę się z przyjemnością. Mam to zdjęcie i od pewnego czasu także dumam gdzie
          jest ten obiekt (o ile się zachował). Właśnie w latach 70tych wyburzono dużo
          ciekawych obiektów będących w złym stanie technicznym. Np. kino, które było w
          miejscu obecnej poczty.
      • rudzia20 Do jazz61 05.02.07, 22:33
        Czyżbyś znał moich dziadków:)? A może i mnie znasz :D
        • jazz61 Re: Do jazz61 05.02.07, 22:44
          Niewykluczone, że się znamy. A jesli nie, to nic straconego...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka