Gość: zielona IP: *.chello.pl 08.02.07, 23:06 Mam wybrać się do lekarza i kontaktu po receptę na szczepionkę - przeciwko różyczce albo różyczkce, śwince i odrze. Którą wybrać, jaki jest koszt??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga55jaga Re: różyczka - szczepienie 08.02.07, 23:29 nie wiem czy jest oddzielna różyczka, bo co do dostępności szczepionki p/odrze (oddzielnej) wiele zdań krążyło i w końcu nie wiem czy jest w osiągalna w Polsce czy też nie. A właśnie odra w połączeniu ze świnką i różyczkę (wirusami) MMRII powoduje takie kontrowersje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielona Re: różyczka - szczepienie IP: *.chello.pl 09.02.07, 00:33 Dziekuję za odpowiedź, moze jeszcze jakies porady??? Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: różyczka - szczepienie 09.02.07, 01:35 Mnie również poinformowano, że w obrocie już nie ma samej szczepionki przeciw (tylko) różyczce. Więc raczej nie "co masz wybrać" - bo nie masz wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielona Re: różyczka - szczepienie IP: *.chello.pl 09.02.07, 06:19 A ile ona kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: różyczka - szczepienie 09.02.07, 14:18 On jst chyba refundowana - najlepiej zadzwoń do którejkolwiek apteki i zapytaj. Będą podawane 3 dawki w odstępach czasowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: różyczka - szczepienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 09:42 ja sie szczepiłam w tym roku i z tego co wiem nie ma juz szczepionek wyłącznie przeciw rozyczte tj. MMRII sa teraz tylko zespolone przeciwko rożyczce, odrze i śwince Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: różyczka - szczepienie 09.02.07, 14:24 teraz zasadniczo są skojarzone czyli kombajnik odra/swinka/różyczka do wyboru zasadniczo 2 albo MMR II albo Priorix - kosztów nie pamiętam bo u dzieci jest refundowana - jeśli dobrze pamiętam to priorix ok 150zł w Warszawie kosztował ale to pewnie zależy od apteki. A tak z ciekawości - osoby do ok 30lat wstecz - dziewczynki były raczej szczepione p różyczce - więc może zanim się zaszczepisz warto zbadać poziom przeciwciał rubella IgG ewentualnie IgM no chyba że masz pewność że nie byłaś szczepiona - oczywiście jeśli to szczepionka przed zajściem w ciążę planowaną to trzeba po niej czekać 3 m-ce z planami macierzyńskimi pozrdawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielona Re: różyczka - szczepienie IP: *.chello.pl 09.02.07, 21:37 Robiłam już badanie - nie mam przeciwciał. Dodatkowo jeszcze mam sie zaszczepić przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B. No i nie wiem, czy za jednym razem mogę przyjąć te szczepionki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielona Re: różyczka - szczepienie IP: *.chello.pl 11.02.07, 20:37 może ktoś podpowie jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: różyczka - szczepienie 11.02.07, 21:21 zapytaj lekarza - u dzieci często jest tak że szczepi się czasem różnymi szzepionkami za jednym zamachem i jest ok - jeśli sięsczepienia odracza to wtedy trzeba odczekać pomiędzy nimi ok 4-6 tyg- tak jest u małych dzieci a jak u dorosłych i czy akurat te szczepienia się nie "gryzą " nie wiem bo na żółtaczkę szczepi się w innym terminie dziecko i na różyczkę kombajnem - w innym - spytaj lekarza i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielone Re: różyczka - szczepienie IP: *.chello.pl 11.02.07, 21:42 Wybiorę się w najbliższym tygodniu do lekarza, zawsze wolę wiedzieć wcześniej i stąd moje pytania, dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: różyczka - szczepienie 12.02.07, 17:20 Nie daj sobie zrobić szczepionki wieloskładnikowej. Są bardzo niebezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielona Re: Bzdura. nt IP: *.chello.pl 12.02.07, 17:29 Dlaczego wieloskładnikowe są bardzo niebezpieczne?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaraz_zaraz Re: Bzdura. nt IP: 62.121.129.* 12.02.07, 17:53 Jak pisałam - bzdura. Swego czasu wysnuta została hipoteza o potencjalnym związku szczepionki MMR z autyzmem (zresztą dotyczyć to miało szczepionych dzieci). Wielokrotnie udowodniono w badaniach klinicznych, że takiego związku nie ma, ale w dalszym ciągu stanowi to wodę na młyn różnorakich przeciwników szcepień. Linki do badań naukowych i artykułów na ten temat, jeśli Cię to interesuje: tiny.pl/cqgb tiny.pl/cqgz tiny.pl/cqg3 Odpowiedz Link Zgłoś