Dodaj do ulubionych

różyczka - szczepienie

IP: *.chello.pl 08.02.07, 23:06
Mam wybrać się do lekarza i kontaktu po receptę na szczepionkę - przeciwko
różyczce albo różyczkce, śwince i odrze. Którą wybrać, jaki jest koszt???
Obserwuj wątek
    • aga55jaga Re: różyczka - szczepienie 08.02.07, 23:29
      nie wiem czy jest oddzielna różyczka, bo co do dostępności szczepionki p/odrze
      (oddzielnej) wiele zdań krążyło i w końcu nie wiem czy jest w osiągalna w Polsce
      czy też nie. A właśnie odra w połączeniu ze świnką i różyczkę (wirusami) MMRII
      powoduje takie kontrowersje.
      • Gość: zielona Re: różyczka - szczepienie IP: *.chello.pl 09.02.07, 00:33
        Dziekuję za odpowiedź, moze jeszcze jakies porady???
        • nglka Re: różyczka - szczepienie 09.02.07, 01:35
          Mnie również poinformowano, że w obrocie już nie ma samej szczepionki przeciw
          (tylko) różyczce.
          Więc raczej nie "co masz wybrać" - bo nie masz wyboru smile
          • Gość: zielona Re: różyczka - szczepienie IP: *.chello.pl 09.02.07, 06:19
            A ile ona kosztuje?
            • nglka Re: różyczka - szczepienie 09.02.07, 14:18
              On jst chyba refundowana - najlepiej zadzwoń do którejkolwiek apteki i zapytaj.
              Będą podawane 3 dawki w odstępach czasowych.
      • Gość: kama Re: różyczka - szczepienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 09:42
        ja sie szczepiłam w tym roku i z tego co wiem nie ma juz szczepionek wyłącznie
        przeciw rozyczte tj. MMRII sa teraz tylko zespolone przeciwko rożyczce, odrze i
        śwince
        • luna333 Re: różyczka - szczepienie 09.02.07, 14:24
          teraz zasadniczo są skojarzone czyli kombajnik odra/swinka/różyczka do wyboru zasadniczo 2 albo MMR II albo Priorix - kosztów nie pamiętam bo u dzieci jest refundowana - jeśli dobrze pamiętam to priorix ok 150zł w Warszawie kosztował ale to pewnie zależy od apteki. A tak z ciekawości - osoby do ok 30lat wstecz - dziewczynki były raczej szczepione p różyczce - więc może zanim się zaszczepisz warto zbadać poziom przeciwciał rubella IgG ewentualnie IgM no chyba że masz pewność że nie byłaś szczepiona - oczywiście jeśli to szczepionka przed zajściem w ciążę planowaną to trzeba po niej czekać 3 m-ce z planami macierzyńskimi
          pozrdawiam
          • Gość: zielona Re: różyczka - szczepienie IP: *.chello.pl 09.02.07, 21:37
            Robiłam już badanie - nie mam przeciwciał. Dodatkowo jeszcze mam sie zaszczepić
            przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B. No i nie wiem, czy za jednym
            razem mogę przyjąć te szczepionki...
            • Gość: zielona Re: różyczka - szczepienie IP: *.chello.pl 11.02.07, 20:37
              może ktoś podpowie jeszcze?
              • luna333 Re: różyczka - szczepienie 11.02.07, 21:21
                zapytaj lekarza - u dzieci często jest tak że szczepi się czasem różnymi szzepionkami za jednym zamachem i jest ok - jeśli sięsczepienia odracza to wtedy trzeba odczekać pomiędzy nimi ok 4-6 tyg- tak jest u małych dzieci a jak u dorosłych i czy akurat te szczepienia się nie "gryzą " nie wiem bo na żółtaczkę szczepi się w innym terminie dziecko i na różyczkę kombajnem - w innym - spytaj lekarza i tyle wink
                • Gość: zielone Re: różyczka - szczepienie IP: *.chello.pl 11.02.07, 21:42
                  Wybiorę się w najbliższym tygodniu do lekarza, zawsze wolę wiedzieć wcześniej i
                  stąd moje pytania, dziękuję!
                  • asidoo Re: różyczka - szczepienie 12.02.07, 17:20
                    Nie daj sobie zrobić szczepionki wieloskładnikowej. Są bardzo niebezpieczne.
                    • Gość: zaraz_zaraz Bzdura. nt IP: 62.121.129.* 12.02.07, 17:26
                      • Gość: zielona Re: Bzdura. nt IP: *.chello.pl 12.02.07, 17:29
                        Dlaczego wieloskładnikowe są bardzo niebezpieczne??????
                        • Gość: zaraz_zaraz Re: Bzdura. nt IP: 62.121.129.* 12.02.07, 17:53
                          Jak pisałam - bzdura.
                          Swego czasu wysnuta została hipoteza o potencjalnym związku szczepionki MMR z
                          autyzmem (zresztą dotyczyć to miało szczepionych dzieci). Wielokrotnie
                          udowodniono w badaniach klinicznych, że takiego związku nie ma, ale w dalszym
                          ciągu stanowi to wodę na młyn różnorakich przeciwników szcepień.
                          Linki do badań naukowych i artykułów na ten temat, jeśli Cię to interesuje:
                          tiny.pl/cqgb
                          tiny.pl/cqgz
                          tiny.pl/cqg3

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka