Dodaj do ulubionych

Nie zgadzam się z Ewą Kulisz

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 23:36
Panie Sobuś, może nie wszystko w artykule p. red.Kulisz jest trafne, ale prawdą jest, że Częstochowa nie ma żadnej wizji rozwoju, a w tym najważniejszej - komunikacyjnej. Czy może mi Pan tu przedstawićlogikę i spójność planowanych i wykonywanych dróg w mieście, bo z pana wypowiedzi nic nie wynika
Obserwuj wątek
    • ka-8 Nie zgadzam się z Ewą Kulisz 23.02.07, 00:09
      No tak, Częstochowa piękna i wspaniała a to wszystko co mozna przeczytac na
      forum albo glosy ludzi pryskajacych do Anglii / Irlandii / Warszawy / Wrocławia
      to na pewno jakies odizolowane przypadki...
    • Gość: spójrzPan_w_Lustro Ludzie! Jakie bulwary??? Jakie tereny rekreacyjne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 00:31
      Co to za brednie! Te ośle łączki na odcinku kilkudziesięciu metrów wzdłuż Warty
      to ma być buwar??? Tereny rekreacyjne???? Gdzie w centrum jest choćby jeden
      skwer, gdzie można usiąść na niepołamanej ławce lub spacerować choć w
      niewielkim parku???? Gdzie w śródmieściu jest takie miesjce! Każde normalnie
      zaplanowane miasto ma w centrum od conajmniej kilkudziesięciu lat prawdziwy
      park. Panie Sobuś pojedź Pan do Opola, Zielonej Góry, Olsztyna (tego na
      Warmii), Szczecina, Wrocławia, Gliwic, czy nawet miast ściany wschodniej
      Białegostoku czy Lublina. Tam są prawdziwe tereny zielone, połączone z terenami
      do rekreacji! Wszędzie tylko nie w Cz-wie, bo tu namiastką parków są tereny
      zielone pod Jasną Górą! Nota bene dlaczego JG nie udostępnia mieszkańcom
      swojego parku u stóp wałów??? A może miasto wreszcie pomyślałoby o nieużytkach
      po łąkach i sadach wzdłuż Łódzkiej, gdzie ukształtowanie terenu niemal zaprasza
      do stworzenia pięknych terenów rekreacyjnych!!!!
      Jaki "Ring" ??? Człowieku jak sama nazwa wskazuje pod tym pojęciem rozumiana
      jest prawdziwa conajmniej 2-pasmowa obwodnica, która siłą rzeczy utworzona jest
      samoistnie wokół scisłego centrum, koncentrycznie do rynku i najpierw tzw.
      mały, potem średni i duży właściwy Ring! a po naszemu obwodnicę! Patrzcie jak
      to samorządowcy sobie obce słowa szybko przyswajają- zaraz będziemy wszyscy
      śmigać "autobaną"- gorzej z realizacją projektów i wykonawstwem. Wystarczy
      spojrzeć na jakość ul. Okulickiego, gdzie setki TIRów w ciągu zaledwie jedengo
      roku dokonały istnego rozjechania nawierzchni! Pytam się, gdzie są wykonawcy i
      projektanci skoro od momentu powstania i wykonania tej ulicy było wiadomo, ze
      skierowany zostanie tam ruch tranzytowy. Normy już 15 lat temu wyraźnie
      określały nacisk osi pojazdu, a wykonane zostało wszystko bez dostatecznego
      utwardzenia podłoża!!! Kto Panie V-ce za tym stoi??? jak nie wy i wasze pseudo-
      przetargi z sugestią najniższej ceny itp!
      Tutaj nie o cnotach czas prawić, ale prawdzie spojrzeć w oczy! Cz-wa cały czas
      ma takich miernych, biernych, ale wiernych urzędasów i to jest jej porażka!
      • Gość: frogman Re: Ludzie! Jakie bulwary??? Jakie tereny rekreac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 18:43
        ludzie tylko krytyka krytyka i krytyka
        Nie raz już przykładałem obecnej ekipie i za brak wizji rozwoju i za brak
        planów itp
        Ale jedengo nie rozumiem
        jak można tak bezmyślenie krytykować??
        co obecna ekipa ma wspólnego z faktem że w centrum nie ma parków ?? chłopie
        chwć się za głowę, jak się centrum urbanizowało wrona mógł mieć naście lat !!
        Myśląc o nieużytkach przy ul.Łodzkiej nie pomyślał koleś że moga byc własnością
        prywatną i taki właściciel może nie mieć chęci na Pańską rekreację ??!!

A co jakości dróg to ja się zgadzam ale tu znowu nie wiem czy przetarg na
        ul.Okulickiego czy skrzyzowanie JP II z AK szedł za czasów obecnego prezydenta,
        bo ten drugi to chyba raczej nie (niech mi ktoś podpowie)
        bo tak jakoś widze że dostaje mu się powoli za urzędników carskich.
        Ludzie opamietajmy sie trochę.
    • Gość: tomasz_jaskola Nie zgadzam się z Ewą Kulisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 00:59
      Szczerze mówiąc, nie czytając tego artykułu - polemiki zastępcy Prezydenta
      Częstochowy mogę jedynie konstatować, co następuje:
      - jeśli ktoś podejmuje się polemizować z zauważalnym powszechnie bałaganem [raz
      jeszcze podkreślę, że po Marasie wszyscy będa lepsi], to jest po prostu mało
      poważny.
      - przypomina mi to książkę Ś.P. Ryszarda Kapuścińskiego pt. "Busz po polsku" -
      warto zajrzeć do takowej literatury, klasyki polskiego reportażu.
      - Czy może mylić się społeczność miasta skoro ma podobne odczucia do naczelnej
      Pani Kulisz?
      I wreszcie sprawa ostatnia. W wyborach samorządowych w Częstochowie uczestniczył
      m.in Pan Głębocki, który został w konsekwencji radnym Miasta Częstochowa. W jego
      reklamówkach wyborczych przeczytałem o "wielkim zaangażowaniu" i równie
      "wielkich sukcesach" na polu budowy dróg w Częstochowie ze szczególnym
      uwzględnieniem dzielnicy Lisiniec. Zapraszam Pana Głebockiego [o dziwo
      mieszkańca tej dzielnicy tak jak ja] oraz Prezydenta Wronę razem ze
      współpracownikami na jazdę próbną po ulicach Lisińca. Oferuję samochód i
      zapewnienie, że nie będę dbał o jego wahacze, gdyż po rocznym użytkowaniu są i
      tak do wymiany. Zapraszam zatem do przejażdżki drogami Lisińca - oferta jest
      zawsze aktualna, nawet po wymianie wahaczy [koszt zna każdy kierowca].

RESUME: "Częstochowa Umiera ..." i staje się coraz większym grajdołkiem
      ekonomicznym, a to pociąga za sobą regres kulturowy, oświatowo - akademicki itd.
      A drogi są w tym wypadku najważniejsze.
      A teraz poczytam sobie Pana polemikę, przygotowując konkretną odpowiedź.

pozdrawiam
    • Gość: brajn pozostała też miłość, wiara i nadzieja:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 08:17
      A WPI w większości bazuje na środkach unijnych, których ( patrząc na wydział UM
      ) który się tym zajmuje ) nie otrzymamy.I kolejne studia , plany, wizje itd
      trafią do kosza:)
    • Gość: jasiu... Dziękujemy za wykład katechizmu IP: *.gre.pl 23.02.07, 10:15
      Może się komuś przyda. Problem w tym, że co innego się ludziom obiecuje, a co
      innego później jest realizowane. I wszystko wychodzi ot jakoś byle jak.

Przykłady - a choćby III Aleja - jak wyglądała pierwsza, a nawet druga
      wizualizacja i co z tego jeszcze zostało (krawężniki na przykład). A ile miała
      trwać inwestycja, a ile tak naprawdę, mimo rewelacyjnych warunków pogodowych trwała?

Wszystko, o czym p. Sobuś wspomina jest prawdą, są takie projekty, tylko odkąd
      nam się te bajki opowiada (jako znowu wewnętrzny ring - na razie, po prostu
      wyrzucenie ruchu z pełnej ruder Rocha)?

Przypomina mi się pewien dowcip: Opowiada młoda żona przyjaciółce - wiesz
      wyszłam za polityka, ale bardzo tego załuję. Cały czas obiecuje mi, jakie to
      orgazmy mnie czekają, jakich to rozkoszy dzięki niemu zakosztuję.
      - i co - pyta przyjaciółka?
      - no nic, opowieści z dnia na dzień ciekawsze, tylko że już czwarty miesiąc po
      ślubie, a ja dalej jestem dziewicą.

Myślę, że ten dowcip najlepiej charakteryzuje wypowiedź naszego wiceprezydenta.
      Jest takie stare przysłowie - kto szybko daje, dwa razy daje. Jest też inne -
      "obecanki, cacanki, a głupiemu radość". A tu coraz mniej głupich. Bo
      Częstochowa, jaka jest, każdy widzi. Tutaj łatwiej pośliznąć się na psim gó..e,
      niż zauważyć rzetelną realizację jakiejkolwiek inwestycji. Podkreślam słowo
      "rzetelną" (stan nowego wiaduktu - chodniki, skarpa). Wszystko byle jak, na
      "odwal się", żeby tylko jakąś wstęgę kilka razy (rondo Wały Dwernickiego -
      Fieldorfa) przeciąć.
      • Gość: Nie zgadza się ? Re: Dziękujemy za wykład katechizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 11:48
        A cóż mu pozostaje ? Jest wiceprrrrrrrrrr....m. Miał by odwagę powiedzieć "nie
        zgadzan się", bo...., ale któż ją teraz ma ? Tym bardziej na jakimś tam stanowisku.
    • Gość: kurzy zgadzam się z Ewą Kulisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 14:31
      zmodenizowano stadiony - śmiech na sali, stadion żużlowy, który jest wyrzuceniem pieniędzy w błoto bo nigdy nie bedzię wykorzytsany maksymalnie. Boisko na stadionie Rakowa - brak odpływu wody, brak oświetlenia, brak ogólnodostępności, ogólnie partactwo i kiełbasa wyborcza. Hale sportowe przy szkołach - nie znam, pozatym nikt z ulicy pograć tam nie może. Skatepark na pólnocy - partactwo, mało miejsca, brak podobnych obiektów w innych dzielnicach.
      Reasumując jeśli chodzi o rekreacje to Częstochowa nie spełnia nawet kryteriów małej wioski w niemczech czy holandii. Ogólnodostępność obiektów sportowych jest zerowa. Miasto inwestuje w coś co nie jest nawet sportem (żużel) uważając to za sukces. obym się mylił, ale mam przeczucie za kilka lat stadion żużlowy zostanie wykorzytsany już tylko na potrzeby giełdy i grupy zapaleńców bawiących sie motorami bez kontroli antdopingowych z możliwością ustawiania wyników pseudosportu w rozgrywkach ligowych. Celem numer jeden powinna być hala widowiskowo sportowa na około 7 tyś miejsc - to jest opłacalna inwestycja, a nie stadion który nigdy nie będzie pełny i w dodatku nie spełnia wymogów dotyczących przytosowanai obiektu dla niepełnosprawnuch ruchowo, o cyzm ja wogóle mówię przecież tam nawet nie ma koszy na śmieci. :d
      Pozdrawiam
      • Gość: Derick Re: zgadzam się z Ewą Kulisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 18:28
        Kwestia pierwsza.
        Widział ktoś co się stało z ulicą koło OBI? To sobie proszę jechac i zobaczyc,
        bo ja po prostu nie mogłem w to uwierzyc. Ulica która była remontowana wraz z
        powstaniem OBI przypomina ser szwajcarski. Ile istnieje OBI? Sześ lat siedem?
        No cóż widocznie u nas ulicę robie się na góra lat 10!!! Potem powtórka z
        rozrywki.
        Co do ulic na Lisińcu to nie dośc że kiepskie to jeszcze niektóre wogóle nie
        wyasfaltowane (proszę sobie jechac na ulicę Tarnowską tam trzeba wyrwy w piasku
        równac żużlem).
        Kwestia druga dotycząca rekreacji.
        Co miasto ma do zaoferowania a jeśli już ma to za co przeciętny mieszkaniec nie
        musiałby płacic? No przepraszam jest przecież nasz skatepark pod oknem pana
        Wrony bo jak można nie zrobic u siebie na osiedlu zwłaszcza wątpliwej zresztą
        jakości atrakcji.
        Niedługo to stanie się powszechną atrakcją w związku z brakiem atrakcji stanie
        pod sklepem osiedlowym i picie piwa czy wina.
        Kwestia trzecia najważniejsza.
        Powszechne jest mydlenie ludziom oczu, klepanie po plecach i mówienie że nie
        jest źle i będzie lepiej ale ja chciałbym zapytac kiedy to będzie, jeśli będzie
        wogóle? Za 20 lat? Teraz w zasadzie to większośc młodych ludzi mojego pokolenia
        to: nie ma gdzie iśc, nie ma się gdzie pobawic, więc siedzi się przed kompem i
        czeka na lepsze jutro, które podobno ma nastąpic biorąc pod uwagę wypowiedzi
        naszych samorządowców. Czasem myśli się też o zmianie miejsca i to dośc
        poważnie bo tutaj nie chodzi o to że Cz-wa jest zła ale podejście co niektórych
        osób do sprawy jest nieprawidłowe a na inne się nie zanosi. Poza tym prawdziwi
        politycy powinni byc wizjonerami, powinni umiec wykorzystac dostępne środki.
        Ja w zasadzie wychodzę z takiego założenia, iż nie ważne kto będzie mną żądził,
        może żądzic i ESKIMOS ale żeby żądził dobrze!!!!!!!
        • Gość: BABA Re: zgadzam się z Ewą Kulisz IP: 217.153.246.* 23.02.07, 20:06
          Dla nas wszystkich, mieszkańców Częstochowy, jeszcze narazie miasta, najlepiej
          byłoby aby rządzący miastem przestali mieć wizje a zaczęli realizować
          konkretne, kolejne plany rozwoju miasta. Kolejna kadencja prezia Wrony i
          kolejne wizje??? Panie Sobuś skończcie z wstęgami, otwarciami, robotą dla picu.
          Wykonanie kolejnej drogi czy wiaduktu niech wykona firma nie w drodze przetargu
          a dokładnie i solidnie i z odpowiednich materiałów!! Tak żeby przetrwała
          conajmniej 50lat. Co nie da się? To jak to robią np. Niemcy? Co inna
          technologia? No to ją wykorzystajcie u nas. Jesteśmy narodem biednym więc
          powinniśmy szanować każdą wydaną złotówkę. I powinna ona być dobrze wydana a
          nie szybko!!! Nie stać nas na "badziewie" i bylejakość. Włodarze naszego miasta
          to powinien być wasz priorytet!!
          • Gość: wacek Re: zgadzam się z Ewą Kulisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 21:26
            Dokładnie sie z Toba zgadzam, u nas forma przerasta treść. Wazne, co Prezydent odbierze, poprawi, poleci (broń Boże, nie zrobi), zostanie sfotografowany, napiszą o nim media, a cala reszta jest niewazna. Nawet to, że się juz sypie ratusz
            • Gość: kruk Re: zgadzam się z Ewą Kulisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 22:12
              propaganda sukcesu opowiadana przez ślepego człowieka... bo inaczej by widział
              o czym mówi. i byłoby mu wstyd za to co obiecują od lat :?
        • Gość: spójrzPan_w_Lustro Dokładnie tak! Zobaczcie co się stało z ul. Okulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 22:48
          kiego w ciągu zaledwie roku!!!! To jest skandal! Kto za to odpowiada??? Pytam
          się kto??? Nawiezchnia miała być od samego początku przygotowana pod ruch
          tranzytowy! Teraz wygląda, jakby wykonano ją 30-lat temu!!! Co to k...jest? Kto
          odpowiada za utwardzenie tej drogi? Jaka firma była generalnym wykonawca
          inwestycji? Gdzie był nadzór? Jak taki bubel miasto akceptuje, nie mówiąc o
          ruchu tranzytowym z Wrocławia puszczonym celowo na Cz-wę!
    • Gość: grad Winni się tłumaczą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 21:18
      Panie wiceprezydencie nie wiem na jakiej zasadzie został pan wice ale na pewno
      pan Wrona będzie panu wdzięczny za ten wywód w ktory umiejetnie wplótł pan
      wątek kościelny. Tylko winni się tłumaczą. Myślę, że jako urzędnik powinien
      przyjąć pan z pokorą uwagi pani Ewy Kulisz gdyż jest ona głosem
      częstochowian,większości jak sądzę. Według mnie proszę pomyśleć o tych
      pieniądzach, które przepadły z unijnych funduszy niejako z państwa winy, gdyż
      jak wszystkim wiadomo rządzicie państwo od 2002 r. a jeden wiadukt na wpół z
      makro sponsorowany "wiosny nie czyni". Zresztą wiadukt mógł być wcześniej, ale
      wtedy Wrona nie zostałby prezydentem, a tak miał marchewę wyborczą bo na pewno
      nie była to kiełbasa.
    • Gość: Teresa Maria W. Do Pani EWY KULISZ - interwencja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 14:48
      Bardzo proszę o wykasowanie wszystkich niepotrzebnie wydrukowanych postów,
      z tej strony.Jak długo prośby o skasowanie będą nanoszone, jako komentarze.
      Proszę nie robić sobie kpiny z poważnego człowieka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka