Dodaj do ulubionych

Wasz ulubiony rozklad na...

20.02.07, 22:46
pytanie odniesnie jakiegos problemu obojetnie czy na plaszczyznie uczuc czy pracy itd,ale nie zanadto skomplikowane,jednak mam na mysli rozklady bardziej zlozone niz 4karty. Ja lubie stosowac tzw. Magiczny rąb(z jakiejs ksiazki),pozniej go tu wpisze jakos zeby bylo widac(tylko obmysle jaksmile A Jak wasze ulubione,takie niezawodne dla was ze tak powiem?
Obserwuj wątek
    • nauthiz7 Re: Wasz ulubiony rozklad na... 20.02.07, 22:52
      Ostatnio nie rozkładam kart, wyciągam sobie tylko pojedyńcze, a raczej otwieram talię jak książkę i patrzę, co się trafia. Jeśli chodzi o większe rozklady, to szybko dosyć zrezygnowałam z wymyslnych kształtów, a zwłaszcza z takich rozkładów, które mają ustalone znaczenia kart na danej pozycji. Zamiast tego rozkładam karty w rowny prostokąt, rzędami, i błądzę po nim jak po mapie. smile
      • coill Re: Wasz ulubiony rozklad na... 20.02.07, 23:09
        taki "mapowy"kiedys sobie zrobilam,wybieralam ilosc kart jak mi pasuje intuicyjnie i rozkladalam na 3 rzedy,czasem dokladalam w wybrane karty jakas karte ktora miala mnie przedstawiac,potasowalam karty jeszcze raz i wrtedy czytalam w ten sposob ze poczatek 'histori'zaczynal sie od Mojej karty,a to co była za mną bylo jako przeszlosc, i przyszlosc,jezeli ulozylo sie tak ze jakies karty znajdowaly sie w rzedzie nad moją Królowąsmile Dawno to bylo,a ja sobie szukalam roznych rozwiazan wlasnych,
        • coill Re:Rąb 20.02.07, 23:36
          Stosuje go odniedawna,bo i od niedawna znam, ale ardzo mi sie spodobal.
          <s>
          * * 8 * *
          * 2 * 5 *
          3 * 1 * 7
          * 4 * 6 *
          * * 9 * *

s - sygnifikator(ja wybieram z dworskich)
          1-problem 2-wplywy z przeszlosci. 2,3-stan obecny. 5,6-rozwoj wypadkow. 7-przyszlosc,8-mozliwy wynik,9-ostateczny rezultat.
          Uzywam calej talii aczkowiek czasem tylko Arkana Wielkie,
    • anahella Mal podkowa 20.02.07, 23:41
      Wywalilam poprzedni wpis i jeszcze raz wklejam to co bylo, tyle ze tym razem -
      mam nadzieje - rysunek sie nie rozwali

******[1]******

[2]*********[6]

***[3][4][5]***

1 - osoba pytajaca. w jakim jest stanie ducha, lub co ja gryzie
      2 - skad przychodzi (co za nia)
      3, 4 i 5 - analiza sytuacji obecnej, przy czym 3 i 5 to okolicznosci poboczne, a
      4 to sedno dnia dzisiejszego.
      6 - dokad osoba pytajaca zmierza (co przed nia w kontekscie problemu)

Rozklad bardzo ogolny. Najczesciej od tego zaczynam wrozenie. Wtedy prosze aby
      pytajacy nic nie mowil. To tez taki test: czy ja mowie prawde, czy czasem bzdur
      nie gadam. Zdarzylo mi sie kilka razy, ze gadalam bzdury, wtedy nie
      kontynuowalam wrozby. Po prostu nie powinnam.
      • ailza Re: Mal podkowa 03.03.07, 17:19
        anahella napisała:

> To tez taki test: czy ja mowie prawde, czy czasem bzdur
        > nie gadam. Zdarzylo mi sie kilka razy, ze gadalam bzdury, wtedy nie
        > kontynuowalam wrozby. Po prostu nie powinnam.

Ja mam strażnika talii. Pisałam już o tym. Jeśli po przetasowaniu i przełożeniu
        na spodzie pojawia się strażnik, w tym wypadku Mag, to nie wróżę. Odmawiam.
        Miałam przypadek, że odsunęłam postanowienie na bok i nie wyszłam na tym dobrze.

Natomiast jeśli chodzi o gadanie bzdur, to nie do końca tak jest.Zdarza się, że
        "klient" chce co innego usłyszeć, albo mówi że to nie tak.. Miałam taki
        przypadek.... poprosiłam o datę urodzenie z godziną (z ciekawości), bo Pani była
        bardzo intrygująca jeśli chodzi o zachowanie. Otóż: Wenus, Księżyc, Neptun na
        Asc w ścisłej koniuncji (w natalnym). Uspokoiłam się jak to zobaczyłam, że to
        nie ja mam problem.smile)

• coill Re: Mal podkowa 09.03.07, 18:36
        a te karty na to pytajacy losuje czy Ty z zapytaniam jaki on jest?
        • ailza Re: Mal podkowa 09.03.07, 20:42
          Mam strażnika talii . Wybrałam sobie Maga. Jeżeli po przetasowaniu i
          przełożeniu, na spodzie pojawia się Mag (zanim klient wyciąga karty) jest to dla
          mnie wskazówka , że nie powinnam wróżyć (albo to nie to pytanie; sprawdziłam
          ,przerobiłam na własnej skórze wink) Powody są różne. Może pytający nie jest
          gotowy, być może źle zadał pytanie..... . Dla przykładu podam zdarzenie: Pani
          zapytała o męża. Pojawił się Mag, powiedziałam , że to nie jest moment na taką
          rozmowę... w trakcie sesji okazało się, że Pani dawno jest po rozwodzie i nie
          utrzymuje kontaktów z mężem. smile)
    • pani.jazz Re: Wasz ulubiony rozklad na... 21.02.07, 10:28
      Opisalam jeden taki uklad na forum TAROT, pozwolcie, ze przekleje tekst tutaj smile.

Wymyslilam sobie taki ukladzik a'propos pracy. Tak intuicyjnie, zeby bylo szerzej i bardziej na skojarzenia niz od razu na konkretny zawod. Dajmy klientowi (albo sobie) mozliwosc zastanowienia sie razem z nami wink.

Oto ukladzik:

*2*4
      1*5*3

Dzielimy talie na wielkie i male arkana. Bedziemy z nich korzystac oddzielnie.

Karty 1-4 to male arkana. Kladzenie ich w takim porzadku stawia ostatnia, piata karte w punkcie przeciecia sie linii, ktore moznaby poprowadzic miedzy reszta kart, a wiec ostatnia karta ewidentnie wskazuje na jakies rozwiazanie. Karte 5 wybieramy z wielkich arkan.

Zaczynamy wiec o stosiku malych arkan.

1. Jakie sa najlepsze warunki pracy dla pytajacego?
      Nalezy tu zwrocic uwage na jego preferencje co do sposobu pracy, a nie konkretnego zawodu. Patrzymy wiec, czy woli byc na stanowisku podwladnego czy szefa (albo wolnego strzelca, oczywiscie), czy czuje potrzebe wykorzystania swojej kreatywnosci w pracy, czy tez woli jasno okreslone granice, itp. Wszystko powie sama karta smile.

2. Jakie sa motywacje pytajacego?
      Czyli co pytajacy moze zrobic sam, by pracowac jak najlepiej? Na czym powinna sie opierac jego praca nad soba jesli chodzi o prace zawodowa. Co pcha go do pracy, a jednoczesnie, co powinien rozwinac?

Dwie powyzsze karty sa swoimi uzupelnieniami, ale dobrze graja jako dwie - lepiej i pelniej niz jedna.

3. Czego pytajacy nie powinien robic?
      Nie w sensie: "jakiego konkretnego zawodu nie powinien wykonywac", ale raczej "jakie wbudowane w niego cechy charakteru moga przeszkadzac mu w pracy".

4. Co kusi pytajacego i powinien sie tego wystrzegac?
      Tu chyba wszystko jasne smile.

Teraz wciagamy karte ze stosiku wielkich arkan.

5. Jaki konkretny zawod bedzie najlepszy dla pytajacego wobec poprzednich kart?
      I tu juz mamy pole do popisu.

Uklad prosty, a wnikliwy i, przyznam nieskromnie, skuteczny smile. Oczywiscie warto patrzec na caly uklad jako jednosc, kazda karte
      interepretowac w zaleznosci od pozostalych.

Mam nadzieje, ze wszystko jasne smile. W razie watpliwosci, prosze o pytania. Czekam na uwagi.

Pozdrawiam,
      pani.jazz
      • pani.jazz na ukryty problem 21.02.07, 10:34
        Ten uklad przyszedl mi do glowy jakis czas temu, kiedy mialam problem ze zrozumieniem, o co wlasciwie mi chodzi wink. Jest prosty, a bardzo pomocny.

--3
        -2-4
        1---5

1. Najglebszy, podstawowy problem/jego powod.
        2. Maska - to, co przeslania prawdziwy problem.
        3. Manifestacja problemu.
        4. Jak rozwiazac problem?
        5. Na co konstruktywnie i pozytywnie wykorzystac pozostala po rozwiazaniu problemu energie?

Jesli cos niejasne, to prosze o uwagi smile.

Pozdrawiam,
        pani.jazz
        • coill Re: na ukryty problem 12.03.07, 22:09
          pani.jazz napisała:

> Ten uklad przyszedl mi do glowy jakis czas temu, kiedy mialam problem ze zrozum
          > ieniem, o co wlasciwie mi chodzi wink. .[...]
          > Jesli cos niejasne, to prosze o uwagi smile.
          >
          Wlasnie tu mam niejasnosc,tzn uklad dotyczy problemu -wtedy kiedy nie wiemy o co nam chodzi?
          • pani.jazz Re: na ukryty problem 28.03.07, 01:07
            Wybacz, dopiero teraz zobaczylam Twoje pytanie. Juz odpowiadam.

To jest uklad na okolicznosc, kiedy wiemy, jak problem sie manifestuje, znamy jego powierzchowny powod, ale czujemy, ze to wszystko siedzi glebiej. I wlasnie temu najglebszemu, nieuswiadomionemu zrodlu klopotow sie przygladamy i probujemy sie z nim rozprawic.
            To moze byc prosta sytuacja, kiedy przez jakis czas np. jestesmy wsciekli na caly swiat, ale nie potrafimy znalezc na to logicznego wyjasnienia.
            Ale moze byc i sytuacja trudniejsza, kiedy po raz nty popelniamy ten sam blad np. przy doborze partnera i pozniej przez to cierpimy.
            W obu przypadkach koncentrujemy sie nie na tym, co robimy zle, ale na tym DLACZEGO tak robimy. I jak to zmienic.

Pozdrawiam,
            p.jazz
    • dori7 Re: Wasz ulubiony rozklad na... 21.02.07, 11:03
      Ja lubie krotkie, czterokartowe uklady - czesto juz w nich wyraznie widac
      odpowiedz, a jesli nie - dociagam karty.

Moje ulubione czterokartowe wersje prostego krzyza:

Wersja I - karta 1 na gorze, 2 nziej po lewej, 3 obok niej po prawej, 4 na dole.

1. pytajacy, obecna sytuacja
      2. czynniki sprzyjajace
      3. czynniki przeszkadzajace
      4. wynik, porada tarota

Wersja II - karta 1 na gorze, 2 pod nia na dole rozkladu, posrodku 3 po lewej,
      4 obok niej po prawej.

1. okolicznosci, na ktore nie da sie wplynac, ale ktore trzeba brac pod uwage w
      swoich planach
      2. okolicznosci, ktore mozna zmienic - sfera, w ktorej nalezy dzialac
      3. przyczyna zaistnienia sytuacji i bledy, ktore do niej doprowadzily
      4. tendencje rozwojowe i prognoza na przyszlosc

Pierwszy rozklad stosuje czesto w poszerzonej i zmodyfikowanej wersji:

Karta 1 na gorze na srodku, 2 na niej;
      3 nizej po lewej, 4 po prawej
      5 nizej po lewej, 6 po prawej
      7 nizej po lewej, 8 po prawej
      9 na dole na srodku

1. pytajacy, obecna jego sytuacja
      2. bagaz przeszlosci, przyczyna zaistnienia sytuacji
      3. jawne czynniki sprzyjajace
      4. ukryte czynniki sprzyjajace
      5. jawne czynniki negatywne
      6. ukryte czynniki negatywne
      7. co powinnas/powineines robic, w jakim kierunku dzialac
      8. czego nie powinnas/powinienes robic,w jakim kierunku nie nalezy dzialac
      9. podsumowanie, prognoza
    • dori7 Re: Wasz ulubiony rozklad na... 21.02.07, 11:18
      4 ciekawe rozklady ze strony Lo Scarabeo - z pomocniczymi obrazkami smile)

1. Krzyz celtycki
      www.loscarabeo.com/spreads/celticcross.htm
      2. Rozwidlajaca sie sciezka
      www.loscarabeo.com/spreads/path.htm
      3. Cialo Ozyrysa:
      www.loscarabeo.com/spreads/osiris.htm
      4. Wielka spirala:
      www.loscarabeo.com/spreads/spiral.htm
    • anahella Rozklad na podroz 11.03.07, 20:52
      Rozklad "Runa Tir" powstal na kolku tarotowym u Izy i Milki. Omawialysmy karte
      "Rydwan" i nie mialysmy zadnego stosownego rozkladu. Akurat poczulam przyplyw
      natchnienia i szybko ulozylam rozklad, ktory zostal tez przetestowany. Gremium,
      w osobach dziewczyn obecnych na zajeciach, uznalo go za przydatny i ciekawy.

Wczoraj nieco go zmodyfikowalam w stosunku do tego co wymyslilam w czwartek, bo
      uznalam, ze karta oznaczajaca cel podrozy powinna byc ostatnia:
      Losujemy 5 kart i ukladamy w ten sposob:

****[5[****
      [4]*[2]*[3]
      ****[1[****

Karty 3 i 4 sa ulozone pod katem, aby uklad stworzyl strzalke wskazujaca
      kierunek do gory.

1. Punkt wyjscia
      2. Droga
      3. pozytywy w podrozy, co pomoze w trakcie drogi lub ulatwi zorganizowanie podrozy
      4. negatywy w podrozy, co przeszkodzi w trakcie drogi lub utrudni zorganizowanie
      podrozy
      5. cel podrozy

Jesli ktos chce rysunek z opisem, to prosze sie zalogowac do naszej wrzutni
      gmailowej i z katalogu Anahella sciagnac sobie plik "Runa tir.jpg". Plik wazy
      288 kB. Rozklad jest moj autorki, dlatego nie zgadzam sie na jego publikacje
      przez osoby trzecie (w zadnym medium, w tym w internecie), udostepnilam go tylko
      dla osob korzystajacych z niniejszego forum.
      • inner_child Link do ciekawych rozkladow. 18.03.07, 08:49

www.thaliatook.com/AMGG/chariotspread.html
        • anahella Bardzo fajna strona! n/t 27.03.07, 23:54

• dori7 Sun Moon Stars (3 karty) 06.04.07, 10:34
      Sluzacy diagnozie sytuacji wariant rozkladu z trzech kart, na wszelkie problemy
      i niejasnosci. Dla mnie idealny jako wstep do bardziej wyszukanych rozkladow -
      daje podstawy oceny sytuacji i przybliza problem tarociscie.

Karta 1, czyli Slonce (Sun) - co jasno widzisz

Karta 2, czyli Ksiezyc (Moon) - czego nie dostrzegasz, w czym sie mylisz,
      oceniajac sytuacje

Karta 3, czyli Gwiazda (Stars) - o czym marzysz, czego pragniesz w zwiazku z ta
      sprawa
      • pani.jazz Re: Sun Moon Stars (3 karty) 06.04.07, 11:43
        Fajne!
        Wyprobuje za chwile smile. Wlasnie myslalam nad jakims dobrym ukladem wstepnym do postawienia, a tu prosze - Dori podaje mi go na tacy! Dzieki big_grin.
        • dori7 Re: Sun Moon Stars (3 karty) 06.04.07, 12:09
          A ja wlasnie zagniotlam tone kruchego ciasta na swiateczne mazurki, ogarne
          troche przestrzen zyciowa, bo nienawidze wrozyc w balaganie i tez siadam do kart smile)
    • coill pytanie do anahelli odnosnie malej podkowy:) 20.06.07, 19:26
      Chcialabym wiedziec,stosujesz do tego calej talii?
      ja zwykle uzywam calej,ostatnio zastosowalam ten rozklad i poprosilam Panią by
      wybeirala tylko z AE i musze powiedziec ze bardzo mi sie spodobało,czy wrózysz
      czasem tym rozkladem uzywajac tylko AW?
      • anahella Re: pytanie do anahelli odnosnie malej podkowy:) 21.06.07, 00:17
        Zawsze uzywam calej talii. To z lenistwa, bo nie chcialoby mi sie oddzielac,
        jesli karty sa pomieszane wink
    • pani.jazz Churchyard - Cmentarzyk 21.06.07, 23:05
      Bardzo ciekawy układ, który znalazłam na forum aeclectic.net ( www.tarotforum.net/showthread.php?s=&threadid=7869 ).
      Przetłumaczę tu jego opis, wydaje mi się bardzo przydatny do wielu rodzajów pytań - zwłaszcza zaś tych, które mają nam uświadomić nasze miejsce w danej sytuacji. Ćwiczy również umiejętności odczytywania zdarzeń przeszłych i nadchodzących z większej ilości kart.

"Pomyśl o swoim problemie lub pytaniu. Najpierw wyszukaj i wyciągnij kartę Głupca z talii. Potasuj dokładnie pozostałe 77 kart i rozłóż talię koszulkami do góry. Wybierz 12 kart i odłóż je na oddzielny stosik razem z Głupcem (jeszcze nie podglądaj). Tasuj te 13 kart do chwili, kiedy poczujesz, że możesz przestać. Wyłóż trzynaście kart w rząd jak poniżej:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Głupiec reprezentuje chwilę obecną i wskazuje na kierunek rozwoju sytuacji. Jeśli pojawi się na początku rzędu, to większość tego, co musisz zrobić jest jeszcze przed Tobą.
      Jeśli jest na końcu, to to, co miało się już zrealizować jest już za Tobą.
      Pozycja Głupca w środku rzędu świadczy o postępie rozwoju sytuacji. Karty przed nim mówią o tym, czego jesteś świadomy. Karty następujące za nim opisują to, co nieświadome lub jeszcze nieznane."

Rozkład pochodzi z książki "Complete Book of Tarot Spreads" Evelin Burger & Johannes'a Fiebig.
      Nie mam tylko pojęcia, czemu nazywa się "Cmentarzyk" - ktoś na tarotforum zasugerował, że może chodzić o odczytywanie kart tak, jak nagrobków, jednego po drugim. Coś w tym jest wink.

Pozdrawiam,
      pani.jazz
      • dori7 Re: Churchyard - Cmentarzyk 25.06.07, 12:15
        Ten sam rozklad jako "Glupiec" jest opisany w ksiazce Hajo Banzhafa "Klucze do
        Tarota. Probowalam - naprawde bardzo sensowny i mozna z niego wiele wyczytac.
    • canada53 Partnerstwo 24.06.07, 20:37
      Wprawdzie noc Kupały już za nami, ale to chyba nie przeszkodzi w przedstawieniu
      mojego rozkładu partnerskiego. W końcu takie rzeczy przydają się przez cały rok.
      Nie wiem, kto jest autorem tego rozkładu, albo znam go od kogoś, albo sama go
      wymyśliłam, najważniejsze że działa. Rozkładamy po 3 karty w 3 rzędach:

------Przeszłość-Teraźniejszość-Przyszłość
      Ja-------(1)----------(2)----------(3)----
      My-------(4)----------(5)----------(6)----
      On-------(7)----------(8)----------(9)----

Oczywiście "Ja" to osoba pytająca (w wypadku kiedy wróży się komu innemu), "On"
      to partner osoby pytającej.
      Rozkład pięknie pokazuje jak funkcjonuje każda z osób osobno, co wnosi do
      związku i jak się w nim spełni, pokazuje też jak obydwie z osób funkcjonują jako
      para (środkowa linia). w układzie tym jak na dłoni widać, czy związek będzie
      trwał, czy nie. Może tak się zdarzyć, że i jednej i drugiej osobie miłość
      pisana, tylko że nie wzajemna...
      Karta środkowa pokazuje to, co teraz tych ludzi łączy, karty nad nią i pod nią
      co czuje obecnie każda z osób. Ostatnia kolumna mówi o tym jakie będą losy
      każdej osoby z osobna, jak i ich związku,. Pierwsza kolumna opisuje to co
      obydwie osoby do związku wniosły, jak ten związek powstał i na czym się opiera.
      Fajne jest to, że nie trzeba zadawać żadnych pytań, po prostu układamy 9 kart i
      mówimy...
      • anahella Fajny! 24.06.07, 22:58
        Przetestuje w najblizszej przyszloscismile Dzieki.
      • dori7 Bardzo fajny :) 26.06.07, 17:53
        Mnie rowniez bardzo sie podoba. Lubie wielokartowe, precyzyjne uklady smile
      • anuszzka Re: Partnerstwo 26.04.08, 11:34
        canado,bardzo ciekawy rozkladsmile wyprobuje go chetnie,jednak zastanawiam sie czy
        mozna tez czytac ten rozklad pionowo,czy tylko poziomo...?
        • canada53 Re: Partnerstwo 26.04.08, 14:20
          Ja go czytam i w pionie i w poziomie, czasami jeszcze go interpretuję po
          przekątnych lub jako centralną kartę i pozostałe ułożone w wianuszek wokół niej.
          Takie 3 w jednym, i sprawdza się wielopoziomowo. To chyba mój ulubiony rozkład,
          więc często z nim eksperymentowałam.
          Zdarzało mi się też układać go na odwrót (tzn. osoby były w kolumnach, a
          przeszłość, teraźniejszość i przyszłość w rzędach), też działało.
    • coill Re: Wasz ulubiony rozklad na... 25.06.07, 00:38
      a ja mam taka ciekawostke,nie wiem czy komus sie spodoba.Rozkladamy karty bez
      konkretnych pytan i okreslenia granic czasu.
      Wybieramy Signifikator i wokół niego ukladac bedziemy karty,losujemy 7 i
      ukladamy wg wskazuwek zegara od 1-6,siodma karte kaldziemy na Sygnifikatorze, i
      kolejna runda siedmiu kart na to(czyli razem bedzie 14)(tak zeby w kazdym
      miejscu było po dwie karty,mozna wiecejwink
      i tak:
      1-dla Ciebie
      2-dla Domu
      3-o czym nie wiesz
      4-czego sie nie spodziewasz
      5-kto kocha
      6-co byc musi
      7(karty na Sygnifikatorze) - co Ci leży na sercu wink
    • dori7 Rozklad urodzinowy z bloga Pani.Jazz 26.06.07, 16:36
      Znalazlam go na blogu Pani.Jazz i bardzo mi sie spodobal - jest latwy do
      zapamietania i bardzo pozytywny, pomaga sie zorientowac, gdzie w najblizsym roku
      mozna liczyc na dary losu, a gdzie trzeba zakasac rekawy. Mysle, ze taki rozklad
      kart wraz z interpertacja i wydrukowany na jakims ladnym papierze moze byc
      swietnym prezentem dla bliskiej osoby smile

treemoon.blogspot.com/2007/06/yczenia-spotkania-prezenty.html
      • pani.jazz Dzieki za podlinkowanie :) n/t 26.06.07, 17:15

• yoginka2 Re: Dzieki za podlinkowanie :) n/t 26.06.07, 18:09
          pani.jazz happy birthday !!!
          • pani.jazz :D 26.06.07, 20:43
            Dziekuje! smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka