Dodaj do ulubionych

Biały bąbelek na sutku

31.07.07, 19:02
Karmię piersią od miesiąca i już poza mną problemy z poranionymi brodawkami.
Na prawej brodawce pojawił się jednak biały bąbelek. Karmienie z tej piersi
bardzo boli, właściwie przez całe 10 minut ssania zagryzam zęby. Po karmieniu
przez około pół godziny odczuwam rwący ból nie do zniesienia w całej piersi.
Wydaje mi się, że dobrze przystawiam malucha, bo są usteczka wywinięte i
ucho-ramię w jednej linii, a jednak coś jest nie tak.
To moje drugie dziecko, pierwsze karmiłam przez 11 miesięcy i też ze 2 razy w
tym czasie pojawiał się bąbelek.
Proszę o pomoc, co można zrobić z tym bąblem?Czy jakoś mogę złagodzić ból?
Obserwuj wątek
    • everest16 Re: Biały bąbelek na sutku 31.07.07, 21:19
      U mnie również pojawił się taki bąbelek, wygląda to tak jakby mleko zatkało
      ujście kanalika. Położna poleciła okłady z rumianku, bardzo ciepłe, takie jak
      tylko możesz wytrzymać. Rano zrobiłam pierwszy i po południu bąbelek zamienił
      się w mały krwiak, z którego zaraz wypłyneła krew i po bąbelku ani śladu. Nie
      oczyściłam jeszcze wszystkiego z tego zastałego mleka więc jutro kolejne
      okłady. Ten bąbelek pojawił się razem z zastojem pokarmu i wtedy również bolała
      mnie pierś. Na zastój pomogły masaże i okłady, ciepłe przed karmieniem i zimne
      między karmieniami, no i cały czas karmię z tej piersi.
    • kaeira Re: Biały bąbelek na sutku 31.07.07, 21:32
      Cytuje swój dawniejszy post:

To jest najprawdopodobniej zatkane ujście kanalika. Może się robić od tego, że
      skóra "zarasta" ujście, albo że od środka się blokuje "zgęstniałym" mlekiem.
      Szczególnie przy zapaleniu czy zastoju może się zrobić. Ale moga byc różnorakie
      przyczyny.

Spróbuj przed samym karmieniem wziąć gorący prysznic albo bardzo ciepły wilgotny
      okład przed i podczas karmienia. Albo tak samo, a potem odciągnąć ręcznie, albo
      plamkę/krostkę spróbować delikatnie zdrapać czystym paznokciem albo zetrzeć
      mokrą myjką.

Tu masz wypowiedź p. Moniki na ten temat:
      "Jesli ani
      karmienie, ani odciąganie nie spowodowało jeszcze znikniecia plamki, prosze
      spróbować rolując otoczke i delikatnie ugniatajac ja między dwoma palcami
      wycisnac ową plamkę (najpierw moze wyjsć takie jakby mleko z tubki, a później
      zacznie płynać normalne). Jesli taka działalność nie przyniesie poprawy trzeba
      przetrzeć brodawkę spirytusem, jałową igła bdelikatnie nakłuć (nie boli!!!)
      punkcik, jeszcze raz przetrzeć spirytusem i wtedy spróbować wycisnąć mleko.
      Powinno pomóc. jesli prz nakłuciu pojawi sie kropelka krwi w ciągu najbliższej
      doby prosze po karmieniu przecierać brodawke wodnym roztworem gencjany.
      pozdrawiam :) monika staszewska"
      • holah Re: Biały bąbelek na sutku 01.08.07, 09:47
        Mnie położna poleciła delikatnie ponakłuwac biały bąbelek sterylną igła. mleko
        zaczeło lecieć początkowo z niewielką iloscią krwi, a potem samo mleko i zastój
        zniknął. czasem naskórek lubi "wypełznąć" na ujście kanalika.
    • doralia Re: Biały bąbelek na sutku 01.08.07, 15:57
      U mnie po 2,3 dniach dziecko ściągało mleczko i ból znikał. Najgorsze, że to
      lubi się powtarzać.
    • monika_staszewska Re: Biały bąbelek na sutku 01.08.07, 18:36
      Nie jestem pewna o którym rodzaju bąbelków rozmawiamy - wielkości łebka od
      szpilki w kremowo białym kolorze czy większym o przezroczysto białym odcieniu -
      dlatego poproszę żeby złapała mnie Pani jutro telefonicznie, jeśli oczywiście
      problem dalej istnieje.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • jutka74 Re: Biały bąbelek na sutku 01.08.07, 19:56
        Raczej to łebek od szpilki. Problem nadal istnieje :( Postaram się jutro
        zadzwonić do Pani.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka