crazynick 15.09.07, 12:52 Jakie macie doświadczenia z tym biurem? Dostalam w prezencie wycieczkę do Egiptu i mam do wyboru kilku organizatorów,i tylko o Alfa Star nic nie wiem. Napiszecie o swoich doświadczeniach z nimi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edziab77 Re: Alfastar - opinie? 15.09.07, 12:56 wrocilam kilka dni temu z wycieczki do dahab - wszytko w anjlepszym porzadku, wycieczke wykupilam przez net ( bezposrednio z alfy), calosc zgodnie z planem i dokladnoscia co do godziny ( terminy lotow np.) Odpowiedz Link Zgłoś
77gosia Re: Alfastar - opinie? 15.09.07, 13:22 Byłam z nimi w tym roku na wycieczce Egipt od A do Z . Wróciłam bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
maniektomzik Re: Alfastar - opinie? 15.09.07, 20:15 Tanio i z przygodami dla lubiących niespodzianki. KIEPSKI WYBÓR Odpowiedz Link Zgłoś
marilla43 Re: Alfastar - opinie? 15.09.07, 20:36 Byłeś z nimi że tak piszesz???? Odpowiedz Link Zgłoś
dora19791 Re: Alfastar - opinie? 15.09.07, 21:26 Bylam z nimi w maju na Egipt od A do Z.Samolot koszmarny-rozlatujacy sie gruchot(rozwalone siedzenia,kapiaca woda,wc-syf).Godziny wylotow zmienione na niekorzysc w obie strony(utrata dnia i w moim przypadku wycieczki fakultatywnej).Hotel 4*fortuna z all inclusive to 3*! Statek 5*Miss Word-super.Rezydent na statku fajny,kompetentny i wesoly-Mahmed:)Inni rezydenci nie bardzo-sami egipcjanie,srednio mowiacy w naszym jezyku.Tylko aby sprzedac wycieczki,my i tak kupowalismy fakultety sami na miejscu prawie o polowe taniej.Podsumowujac:z alfa nie jest drogo,ale minusy sa.Radze wybrac konkretny hotel.Byc moze wykupimy u nich kolejna wycieczke,ale tylko z wybranymi hotelami.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rathe Re: Alfastar - opinie? 15.09.07, 23:12 Z Alfa Star bylem w 2005 w Magawish. Same mile wspomnienia. Polecam. Ktos tam cos pisal o samolocie? Jak kupujesz wycieczke 2 tyg. za w sumie 3tys., to wymagasz nowiutkiego samolotu? Moze jeszcze 747 z Lufthansy? Stuknij sie w leb, tylko tak solidnie. Jak cenisz sobie luksus przelotu, to nowe samoloty tez lataja do Hurghady. Rejsowe, za 4295pln w obie strony. Wykup sobie taki lot plus do tego hotel i przestan ludziom wakacje obrzydzac. Odpowiedz Link Zgłoś
dora19791 Re: Alfastar - opinie? 16.09.07, 18:03 Sam sie stuknij!Nie leciales nim,wiec nie pisz jak nie wiesz! Kilkakrotnie juz latalam na podobne wycieczki,za podobna kase i tylko tu tak bylo!Zreszta potwierdzilo sie to co napisalam,bo byly skargi(na tym forum,byl caly temat o tym)i miesiac pozniej czytalam na forum,ze zmienili juz samolot na tej trasie na lepszy!Trzeba dodac,ze byl to lot ze Szczecina,z innych miast lataly inne linie.Tamten,to byl rozsypujacy sie zlom,jak widac juz nie lata!A wycieczka w Egipcie i tak byla najfajniejsza z wszystkich i wrocimy tam znow.Nie obrzydzam,tylko pisze jak bylo w naszym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
rathe Re: Alfastar - opinie? 17.09.07, 13:01 Na trasach turystycznych lataja same tanie linie, ktorych flote stanowia samoloty niegdys latajace w duzych liniach na trasach rejsowych i majace swoje lata swietnosci za soba. Nalezy sie z tym liczyc, ze tu i owdzie bedzie widac odpadajacy lakier na poszyciu kadluba albo wytarta tapicerka na fotelach. O stronie technicznej natomiast nie mozesz sie wypowiadac, bo nie masz bladego pojecia o stanie podzespolow mechanicznych i napedowych, bo ich nie widzisz a nawet gdybys widziala, to i tak sie na tym nie znasz, wiec nadal bys nie mogla ocenic. Przypomina mi to troche zachowanie pewnej pani z Poznania w innym watku na tym forum, ktora majac pierwszy raz w zyciu stycznosc z nurkowaniem, poddaje publicznie w watpliwosc profesjonalizm ludzi, z ktorymi introwala. Reasumujac, kazde biuro dziala wedlug podobnych schematow. Kazdemu, nawet tym drogim, zdarzaja sie wpadki takie jak nieoczekiwana zamiana hoteli, terminu odlotu itd., ale to nie przesadza o tym, ze te biura sa do kitu. Z wlasnych obserwacji zauwazylem, ze jesli ktos jest typem czlowieka, ktory nie moze w obcym kraju dnia przezyc bez zadreczania rezydenta, to narzeka na kazde biuro. Ja widuje rezydentow dwa razy w czasie urlopu: podczas transeru z i na lotnisko, bo i po co mi oni na codzien? Wyjatkiem co do jakosci moze byc jedno biuro, ktorego wpadki sa masowe, powszechnie znane nawet przez niepodrozujacych i powtarzajace sie w kolko od kilku lat. To biuro, ktorego motto brzmi: "7+7. Siedem dni na Nilu, siedem na lotnisku" Odpowiedz Link Zgłoś
dora19791 Re: Alfastar - opinie? 17.09.07, 15:10 Nie napisalam,ze te biuro jest do kitu!Tylko jakie ma slabe strony.Mozliwe,ze za rok znow z nimi polece.A to,ze np w samolocie bylo kolka rozwalonych siedzen(i turysci musieli sie na nich meczyc) widzialam na wlasne oczy,wiec sie nie wymadrzaj.Nastepnym razem sie bardziej zainteresuje czym lece.Latalam wczesniej z Triada i z Itaka i niczego podobnego nie bylo.Na szczescie ten samolot juz nie lata,wiec spoko.To tez o czyms swiadczy!A godziny wylotow zmieniaja caly czas...Sam rejs,statek i rezydent na statku byl super. Odpowiedz Link Zgłoś
rathe Re: Alfastar - opinie? 17.09.07, 15:53 Co do zmiany godzin odlotow, to wyglada tak, ze "taniosc" linii polega przede wszystkim na tym, ze te samoloty caly czas lataja. Najbardziej kosztowny jest postoj samolotu gdzies w porcie, i ten postoj to koszty ujemne jego wlasciciela. Gdy samolot leci, na pokladzie sa turysci, zatem koszty sa dodatnie. I teraz na przykladzie z wlasnego zycia wzietym: Polecialem jakims tam Air Cairo z Warszawy do Egiptu. Podczas powrotu do kraju, w czasie podejscia do ladowania, Okecie odmawia zgody z powodu zlej widocznosci (rzecz miala miejsce podczas pamietnych zamglonych dni ubieglej jesieni). Samolot zawraca i leci do Katowic. Ten samolot mial juz w planach jakis nastepny lot, ktory oczywiscie sie przeciagnal w czasie i na pewno pasazerowie tego lotu caly czas psioczyli na biuro. Ale jak widac biuro podrozy jest w takiej sytuacji ostatnia instytucja, do ktorej mozna miec pretensje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
maniektomzik Re: Alfastar - opinie? 16.09.07, 08:22 marilla43 napisała: > Byłeś z nimi że tak piszesz Oczywiście że byłem na tej podstawie wyrażam swoje zdanie, moje doświadczenia z tym biurem są b kiepskie, TO JEST MOJA OPIŃJA. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof467 Znakomite biuro! Rejs po Nilu i cały pobyt 15.09.07, 21:54 w Hrg był wyborny --żadnych zastrzeżeń;-)))) Pełen profesjonalizm!! Odpowiedz Link Zgłoś
jaho55 Re: Znakomite biuro! Rejs po Nilu i cały pobyt 16.09.07, 10:17 Byłem z Alfą w tym roku w Egipcie.Wielokrotnie zmienianie godz. wulotu z Wrocławia.Do Hurgady samolot czarterowany przez Egpskie L.L.z Ukrainy.Czułem się jak komandos(wejscie do sam. od ogona)Z Hurgady Air Cairo-normalnie.Najsłabszą stroną biura są rezydenci.Panowie(poznałem dwóch)Egipcjanie nie znają polskich realiów proponując aby za skradzione z balkonu łaszki zapłacił ubezpieczyciel w Polsce itp. niedorzecznosci.Chcą żyć dobrze z hotelem i nie chcą pomóc w zamianie pokoju bo musi odbyć się bez bakszyszu,a to niemile widziane.Mój najzwyczajniej uciekł mimo,że obiecał czekać.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zonajoanna Re: Alfastar - opinie? 17.09.07, 14:20 Byłam z tego biura na dwóch wycieczkach i pewnie wybiorę się jeszcze z nimi na niejedną. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
40rwp Re: Alfastar - opinie? 18.09.07, 12:21 Ja równiez byłam z nimi w maju na "Egipt A-Z"i wróciłam baaaardzo zadowolona.Każdemu zdarzają sie wpadki...ale nie obrzydzajmy sobie wakacji!!!Pamietam tylko te cudowne chwile spędzone w Egipcie. Polecam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
daga2003 Re: Alfastar - opinie? 18.09.07, 17:07 Byłam z nimi od 18.08. - 1.09.2007 i było super. Wszystko bez problemu, wycieczki na miejscu tez kupowałam od Nich i było rewelacyjnie.:)))Chętnie pojade z tym biurem jeszcze raz! Odpowiedz Link Zgłoś
zresetowany_berbec Re: Alfastar - opinie? 19.09.07, 10:00 Z czystym sumieniem mówie: oszusci i złodzieje. Wróciłam wczoraj, zaraz składam reklamacje a jesli nie zostanie rozpatrzona chyba pojde do sadu. Po pierwszym tygodniu zaczely sie problemy, ale powtarzałam sobie, ze to nic takiego, ze to tania wycieczka i nie moge zbyt duzo wymagac. Ale było coraz gorzej. No ale jesli łamia warunki umowy i polskie prawo to chyba cos jest nie tak. Jak to powiedział jeden z uczestników naszej wycieczki "Wasze biuro jest fajne, poki sie wam nie zapłaci". Odpowiedz Link Zgłoś
janusz.amir Re: Alfastar - opinie? 19.09.07, 10:34 To podaj konkrety - co było nie tak?? Z Twojego postu kompletnie nic nie wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
rathe Re: Alfastar - opinie? 19.09.07, 14:01 Tak ostro zaczął, miałem nadzieję, że poczytam jakąś nową opowieść grozy, jakieś nowe zagadnienia w tym - jakże obszernym - gatunku literackim pt. "Biura są w układzie", a tu nic :-((( Pewnie więc standardowo samolot był rozklekotany, na szwedzkim stole jakieś warzywa, owoce, mięsa, sery, makarony itd., zamiast oczekiwanych krabów, homarów, kawioru i krewetek black tiger. Rezydent się notorycznie spóźniał na spotkania (bo mu d...ę zawracali w pięciu poprzednich hotelach - przyp. red.). Nurkowie z bazy poleconej przez biuro byli nieprofesjonalni, handlarze nachalni i nigdy nie mieli wydać reszty, woda za słona, koło basenu niektóre płytki popękane, etc. etc.... Ehh, te okropne wakacje w Egipcie... Nie ma to jak Bałtyk, no nie? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
camellia2 Re: Alfastar - opinie? 19.09.07, 14:16 Ja też wczoraj wróciłam z Sharmu. Byłam z tym biurem drugi raz w Egipcie i właściwie wszystko było w porządku, co prawda było małe zamieszanie na lotnisku ale to z winy Egipcjan.Zawsze można się przyczepić do jakiejs pierdoły, ale ja jestem generalnie zadowolona i mogę polecić to biuro osobom, które szukają niedrogich wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
tomigun66 Re: Alfastar - opinie? 19.09.07, 20:55 BP polecam.Wcześniej ,dwa razy w Egiptowie, byłem z Sunfun-mam więc jakieś porównanie.Sam pobyt super.Słabszą stroną sa może nie sami rezydenci tylko przewodnicy na fakultetach,szczególnie Magda (Jerozolima) i Gabrysia(Petra). Odpowiedz Link Zgłoś
zresetowany_berbec Re: Alfastar - opinie? 20.09.07, 11:43 Wstrzymaj się dziecię z sarkazmem. Jesli chodzi o jedzenie, to było spoko- pomijając karalucha w bułkach. Tak działo się w 4*, wg Alfastar hotelu. Ponadto zapchane prysznice, niedziałające spłuczki, brak zimnej lub ciepłej wody, niedziałająca klimatyzacja, piasek i kawałki tynku w basenie, jakies rozdeptane cos co wyglądało jak kupa na posadzce wokół basenu, brudne reczniki, czesciowy brak kafelków, obsługa wchodząca do basenu w ciuchach.... Rezydent? A co to takiego? Wydałam kupe kasy na połączenia telefoniczne z osobą, która, zgodnie z ustawą o usługach turystycznych powinna "sprawować, w imieniu organizatora turystyki, opiekę nad uczestnikami imprezy turystycznej w niezbędnym zakresie (...)". Nikt nad nami nie sprawował opieki, nikt nie był w stanie nam pomóc. W najgorszej sytuacji były osoby nie znające angielskiego- do konca wyjazdu musiały spuszczac wode w ubikacji prysznicem. Specjalnie wybrałam to biuro, bo nie ufam 4* wg systemu egipskiego, a Alfastar ma swój własny system gwiazdek, wg którego 4* to "wysoki standard". Czyli karaluchy w bułkach. Acha, jescze przewodnczka myląca królów, bóstwa, piramidy, miasta i podająca nam zupełnie nieprawdziwe dane. Kiedy ją poprawialiśmy była bardzo obrazona. Jedynym sposobem było więc przestac jej słuchac i poczytac sobie przewodnik. A momentami wygadywała naprawde niestworzone bzdury. Mam wrazenie, ze wszystko wymyslała na poczekaniu. No i najpiekniejsze- załatwianie spraw u rezydenta. 4 telefony do rezydentki, 2 do Radomia i zapewnienia, ze hotel zostanie zaraz zmieniony, jak tylko bedziemy miec spotkanie z rezydentem w hotelu (rezydent miał 1 polgodzinny dyzur w ciagu 4 dni). Rezydent stwierdził jednak, ze o niczym nie wie i zaczal sprzedawac wycieczki fakultatywne. Należałam do najbardziej cieprliwych osób: nie zalezalo mi na tym zeby hotel miał 2 baseny i był usytuowany w samym centrum. Chciałam tylko, zeby w kraju o podwyzszonym ryzyku złapania syfa mój hotel był czysty. Nie narzekałam kiedy wsadzili nas do brudnego, ciasnego i rozklekotanego autokaru, śmierzdącego spalonymi przewodami, który miał nas zawiezc z Kairu do Sharmu; awarie autokaru i 3 godzinne oczekiwanie na nowy, na srodku pustyni w nocy przyjełam za zrzadzenie losu i ciekawa przygode. Mimo, ze trasą przejezdzała cała masa autokarów i busikow, które oferowały pomoc (zapewne nalezaloby zapłacic dodatkowo za przewóz, dlatego czekaliśmy na autobus z Kairu). Ale jesli do całego bałaganu dodac syf w hotelu, podejscie rezydenta i biura podrózy do zgłaszanych uwag klientów, brak jakiejkolwiek pomocy na lotnisku, generalny bałagan organizacyjny to wychodzą spierdzelone wakacje za 3 tysiące od osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
rathe Re: Alfastar - opinie? 20.09.07, 12:01 No dobra, zatem warunki sanitarne w wiosce beduińskiej już znamy. Ale co z hotelem?? Bardzo piękne jest zdanie: "W najgorszej sytuacji były osoby nie znające angielskiego- do konca wyjazdu musiały spuszczac wode w ubikacji prysznicem." Ustawię go sobie w opisie na gg :P P.S. Jeśli "dziecię" było do mnie, to dziękuję za komplement :) Odpowiedz Link Zgłoś
zresetowany_berbec Re: Alfastar - opinie? 20.09.07, 15:38 prosze, ustaw sobie. Musiały spuszczac te nieszczesna wode prysznicem, poniewaz nie mogły zgłosic tego obsłudze hotelu z powodu nieznajomosci jezyka. Zgłosili to rezydentowi, ale ten sie nie zainteresował ich problemem. Ja sobie naprawde zdaje sprawe, ze wycieczka na 2 tyg. za 3 tys.zł nie dostarczy mi niewiadomo jakich luksusów, zreszta nie o to mi chodziło i wcale sie tego nie spodziewałam. Pierwsze dni były super, pozniej, kiedy juz wszyscy stracili cierpliwosc my zaledwie stwierdzilismy, ze organizacja jest do kitu i nastpenym razem wolimy zapłacic wiecej za wycieczke, a byc obsłuzonym jak trzeba. Nie raz organizowałam wycieczki, wyjazdy, delegacje, wizyty itp i wiem, ze wiele zalezy tylko od dobrej woli i nastawienia organizatorów. Postanowilismy nie wkurzac sie pie..mi, bo to w koncu urlop zycia itp. i mocno wierzylismy, ze wszystko zalezy tylko od naszego nastawienia. Czepiam sie tego, co gwarantuje mi umowa z alfa star i umowa o usługach turystycznych, a z czego biuro sie nie wywiązało. Uwazam, ze łamanie prawa i warunków umowy pozwala mi na nazwanie biura oszustami. Moze to i mocne słowa, ale gdybym ja takowe zauwazyla na forum przed wyborem biura, mocno bym sie zastanowiła. Tymczasem nie znalazłam zbyt wiele opinii nt Alfa Star, poza tym, ze zmieniaja godziny odlotów (co jestem w stanie zrzoumiec) i umieszczaja w hotelach daleko od centrum lub od plazy (co tez rozumiem, bo w koncu nikt mi tego w umowie nie gwarantuje). Uwierz mi, tynk w basenie, karaluch w restauracji hotelowej, 3 godziny w nocy na pustyni, przewodniczka z kosmosu, brak jakiejkolwiek pomocy- to moze wkurzyc na urlopie zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz.amir Re: Alfastar - opinie? 20.09.07, 16:07 Pieprzysz głupoty!!! Jaki to niby hotel 4* kosztuje 3 tys.zł?? Spędziłem tam parę lat ale o takich jajach to nie słyszałem!! Poza tym znam wiele hoteli w Egipcie i nawet w 3* to co opisujesz nie mogłoby się zdarzyć!! A co do tych co nie znają języków to w hotelach 4* jest Guest Relation i też nie ma problemów z dogadaniem się w recepcji. A do tych co mają problemy językowe to tylko jedna rada.... Uczyć się albo na wczasy do Lichenia. Odpowiedz Link Zgłoś
rathe Re: Alfastar - opinie? 20.09.07, 17:52 No prosze Cie... Znajomosc zadnego jezyka nie jest wymagana, zeby pokazac obsludze hotelu cos niedzialajacego. Nie spedzilem w tym kraju az tak wiele czasu jak janusz.amir, ale wystarczajaco, zeby zgodzic sie z nim, "ze takie jaja to tylko w erze" :) 3tys./os. to DOBRY hotel 4*. Nie mowiac, ze nieraz mozna spotkac za tyle lasty w dobrych 5* - jak np. cyklicznie pojawiajaca sie cena 3086 za Radissona w Sharmie, ktory jest luksusowy. Wiesz, widzialem podczas pobytu w Magawish pewna babcie z Polski, ktora zrobila na dzien dobry zadyme o... brak rurki przy kiblu do trzymania sie przy wstawaniu, oraz ze jest za maly brodzik pod prysznicem (tam byly standardowe 80, wiec nikt nie kumal o co jej chodzi). Byla na te "mankamenty" tak wk....ona, iz ZALOZE SIE, ze po powrocie do kraju opowiadala wszystkim, ze nie bylo sedesu, tylko dziura w ziemi, a pod prysznicem bylo klepisko. I oczywiscie winny AlfaStar. Odpowiedz Link Zgłoś
zresetowany_berbec Re: Alfastar - opinie? 21.09.07, 20:05 3 tys. zł kosztowała dwutygodniowa wycieczka objazdowo-pobytowa z 4*hotelem w czesci pobytowej. Panie Januszu, czy osoba nie znajaca jezyków obcych nie ma prawa podróżowac po swiecie? Rathe, gratuluje znajomosci babci w Magawish. Czy stwierdzenie, ze po przyjezdzie przesadzała z opisem niedogodnosci nie jest zbyt pochopne? Ja wnuków jescze nie posiadam, a rzeczy, które opisałam działy sie naprawde. Jednoczesnie pragne podziekowac wszystkim za komentarze, które podbijaja ten post do góry, sprawiajac ze informacje o Alfa Star znajduja sie na pierwszej stronie i liczne rzesze potencjalnych turystów moga je przecytac. Odpowiedz Link Zgłoś
rathe Re: Alfastar - opinie? 22.09.07, 01:10 zresetowany_berbec napisała: > Jednoczesnie pragne podziekowac wszystkim za komentarze, które > podbijaja ten post do góry, sprawiajac ze informacje o Alfa Star > znajduja sie na pierwszej stronie i liczne rzesze potencjalnych > turystów moga je przecytac. ...ale jednoczesnie moga sie przekonac, ze skrajnie negatywna opinia jest odosobniona. "Kazdy kij ma dwa konce". Odpowiedz Link Zgłoś
grafix2 Re: Alfastar - opinie? 22.09.07, 12:26 Bez obrażania cię staram się zrozumieć rozgoryczenie... i nie mogę. W ząb nie umiem angielskiego i doskonale dogadywałam się z obsługą hotelową, moje wymęczone zdania (polsko-rosyjsko-angielskie z połaczeniem gestykulacji) były doskonale rozumiane, leżąc na leżaku w 3 gwiazdkowym hotelu podziwiałam wiecznie krzątającą się obsługę i chciałam sobie jednego takiego Egipcjanina wypożyczyć do porządków w domu. Jadąc do afryki zdawałam sobie sprawę, że fauna tam jest inna i że JEST!!!, i że jest gorąco, i że będą mnie zaczepiać sklepikarze, i że trzeba dawać napiwki, i że mogę spotkać w wodzie rekina, i że dostanę zemstę faraona, i że urwie mi się pasek od buta, i że nie będzie kotletów schabowych na obiad, i że lot będzie opóźniony, i że sąsiad w samolocie będzie chrapał, i że podrapię się o koralowca i mi się będzie rana jadzić przez pół roku, i że się załamie łóżko, itp. ale po pierwsze temu wszystkiemu nie jest winne biuro a po drugie EGIPT WART JEST TEGO!!!! Jedno ci napiszę nie rozumiem cię ale ci współczuję, ludzie twojego pokroju powinny siedzieć w domu bo są poprostu typem domatora i nie ma w tym nic złego, nie wszyscy muszą lubieć podróże a te wszystkie drobiazgi, o których piszesz to są zwyczajne problemy turysty. Ps. napisz w jakich warunkach żyjesz na codzień, no chyba, że masz służącą, myte kible codziennie, mieszkasz w 400 metrowym pałacu i zajadasz na śniadanie homary... tylko dlaczego wtedzy jeździsz do 4* w Egipcie? Odpowiedz Link Zgłoś
janusz.amir Re: grafix2 22.09.07, 12:32 Brawo!! Dawno nie było tak rozsądnej wypowiedzi!! Popieram w 100%. Janusz Odpowiedz Link Zgłoś
zresetowany_berbec Re: grafix2 22.09.07, 20:19 h a l o! Czytajmy swoje posty i odnośmy sie do tego co jest w nich napisane, a nie do swoich wyobrażeń na temat drugiej osoby. Znam jezyki. Piszac o problemach z załatwieniem spraw miałam na mysli starszych ludzi, którzy znalezli sie w takiej sytuacji i nie mogli liczyc na pomoc rezydenta, nota bene zapewniona w umowie z biurem podróży. czy ja narzekam na egipt? Nie. To nie była moja pierwsza wycieczka do tego kraju. Studiowałam m.in orientalistyke, mam spore pojecie o krajach arabskich, o kulturze i mentalności muzułmanów. W swoich postach słowem nie wspomniałam o tym, ze było gorąco czy o natrętnych sklepikarzach. Proszę sie skupić. Dla słabszych napisze jeszcze raz: jestem wsciekła na biuro poniewaz nie otrzymałam tego, co zapewniono mi w umowie. Czytając ustawę o usługach turystycznych zastanawiałam się jak to się stało, że Alfa Star jeszcze istnieje, skoro nie spełnia wielu wymagań w niej opisanych. Skąd na Boga przyszło Ci do głowy ze narzekałam na upał i costam jescze? Ja czepiam się konkretów, Ty zas założyłaś że jestem zblazowana babką, która generalnie na wszystko w życiu narzeka. Nie znamy sie, wiec prosze odnosic sie do tego co napisałam, a nie do tego co sobie dopowiedzieliście. Czy jeśli zapłaciłabys za wynajemn dwuletniego opla a dostałabys kilkunastoletniego fiata 125p nie czułabys się oszukana? Nie wiem jak to bardziej obrazowo wyjaśnić... Odpowiedz Link Zgłoś
olala78 Re: Alfastar - opinie? 23.09.07, 20:31 Właśnie wróciłam z wycieczki z Alfa Starem "Egipt od A do Z", generalnie nie było źle, ale może od początku. Mimo że jestem ze Szczecina, leciałam z Warszawy, bo też się naczytałam o tych rozwalających samolotach więc nie chciałam się stresować. Pierwszy dzień w Hurgadzie - hotel super (Aida Verdi Steigenberger), co prawda niektórzy narzekali na pobliskie lotnisko, ale jedzenie było rewelacyjne, dwa baseny, w miarę blisko plaża z barem, jak dla mnie naprawdę pozytywnie. Może jedynym minusem było to, że hotel dzieli się na dwie części - w jednej są pokoje z balkonami z widokiem na morze, w drugiej bez balkonów, oczywiście Polaków kwaterowano w tej drugiej - no ale czego w sumie oczekiwać za tą cenę wycieczki. I tak w pokoju się prawie nie siedzi. Potem cała część objazdowa prawie bez zarzutu, przewodnik mówił dobrze po polsku, dobrze nas pilnował, ładnie opowiadał o historii i zabytkach. Co do zarzutów organizacyjnych do biura do tej części wycieczki mam dwa: - pierwszy - widziałam na Nilu wiele statków (podobno wszystkie są 5*) ale nasz był jednym z mniejszych i skromniejszych i wolniejszych(!) co miało skutek taki że bardzo późno przekroczyliśmy śluzę i poprzestawiał nam się nieco program wycieczki. Podobno to też jest losowo, który statek akurat będzie miał wolne miejsca, ale jakoś tak dziwnie zawsze na Polaków trafiają te "gorsze" - drugi zarzut - co do organizacji ostatniego dnia na statku. Wykwaterowanie z pokojów do godz. 9:30 a pociąg z Asuanu do Kairu o 20:00. Przez ten czas albo można skorzystać z wycieczek fakultatywnych (oczywiście dodatkowo płatnych) albo szwendać się cały dzień po statku (już są nowi goście na statku więc miejsca są ograniczone) albo po mieście. Całe szczęście że załatwiono nam kilka otwartych pokojów z których można było skorzystać aby wziąć prysznic przed długą podróżą do Kairu. OK, o pociągu do Kairu się nie będę rozpisywać - dla lubiących przygodę to jest przeżycie warte poznania, z dobrą ekipą i procentami w płynie da się przeżyć ;) Gorzej było na drugi dzień bo zmęczeni 14-to godzinną podróżą musieliśmy jeszcze zaliczyć zwiedzanie i dopiero ok. 16:00 dotarliśmy do hotelu. Co do hotelu w Kairze (my trafiliśmy na Middle East) to nie oczekujcie cudów, ale nie było najgorzej, tam i tak tylko jedna noc więc nawet nie zdążyłam zauważyć jakichś większych mankamentów. Przy okazji polecam jazdę taksówką po Kairze - jeżeli lubicie mocne wrażenia, to jest w sam raz dla Was ;) Powrót do Sharm al Sheikh - biuro nie pofatygowało się załatwić porządnego autokaru dla 18-to osobowej grupy, więc wracaliśmy małym coasterem ponad 6 godzin, bez rezydenta(!), dopiero w Sharmie wsiadł koleś który ledwo dukał po polsku, ale dowiedzieliśmy się że trafiliśmy na najwolniejszy model coastera i że nasz rezydent pojawi się 20 minut po przyjeździe do hotelu. Zakwaterowano nas w Horizon Sharm, tego wieczoru jednak nikt się nie zjawił. Do śniadania następnego dnia zdążyliśmy się już nieco przyjrzeć hotelowi i nie zachwyciło nas to co zobaczyliśmy. Jak tu na forum koleżanka podsumowała - mogę tylko potwierdzić: w wielu pokojach klimatyzacja była popsuta - albo nie działała, albo nie dała się regulować, zatkane prysznice (gdy znajomi zgłosili usterkę obsługa hotelu próbowała odetkać odpływ szczotką do czyszczenia toalety!), obsługa średnio miła, w tostach też widzieliśmy karalucha, jedzenie takie sobie, jeśli się przyszło nieco później na śniadanie to już można było zapomnieć o łyżeczkach do herbaty (ja mieszałam nożem), brudne, śliskie i nierówne kafelki w basenie (pokaleczyłam sobie stopy), co do opcji "all inclusive" to było niby od 10:00, jednak napoje w barze przy basenie dopiero zaczynali podawać przed 11:00 (ale jak mijała 23:00 to nawet minutkę po już nie sprzedawali), tak w ogóle to zaraz drugiego dnia zabrakło im whisky, a następnego pepsi. Długo by wymieniać. Gdy po śniadaniu rezydent nadal się nie pojawiał, zadzwoniliśmy na własny koszt do niego, na co on oświadczył że na pewno byliśmy poinformowani, że spotkanie miało być o 15:00 (co oczywiście nie było prawdą). Potem nasz kolega na własny koszt wydzwaniał do biura w Polsce, że chcemy zmienić hotel, obiecano nam że się wszystkim zajmą. Rezydent przyjechał o 15:00 i z ironicznym uśmiechem na ustach oznajmił, że hotel jest już opłacony, a poza tym nie ma miejsc już w innych hotelach w Sharmie dla tylu osób, więc nic się nie da zrobić. Koniec końców zostaliśmy tam, a biuro nawet nie oddzwoniło żeby przeprosić czy powiedzieć jak sytuacja wygląda. Nie wiem jakim cudem ten hotel dostał od biura 4*, nawet miejscowi mówili że to nie jest dobry hotel. Kolejnym zarzutem co do organizacji był dzień wykwaterowania z hotelu w Sharm i przejazd do Hurgady. Wykwaterowanie do godz. 12:00, autobus o 14:45, a prom dopiero o 17:00. Autokarem na prom jechało się niecałe pół godziny czyli od mniej więcej od 15:15 do 16:30 siedzieliśmy bez sensu w autokarze, a rezydent dopiero biegał załatwiać bilety na prom. Na szczęście na koniec trafiliśmy ponownie do Aida Verdi, więc ostatni dzień minął baaardzo przyjemnie. Podsumowując ogólnie polecam taką wycieczkę wszystkim, tyle że nie wiem czy koniecznie z tym biurem podróży, mam nadzieję, że ktoś z Alfa Staru przeczyta tego posta i postara się, aby te organizacyjne "zgrzyty" w przyszłości zostały zlikwidowane i zweryfikuje swoją punktację gwiazdkową dotyczącą hoteli. Może Horizon był kiedyś fajnym hotelem, ale widać, że od jakiegoś czasu przestano się nim porządnie zajmować. Jednak jak można dać 4* tak różnym w standardzie hotelom?! Na koniec chciałam pozdrowić całą ekipę przebywającą ze mną w Sharmie, dzięki Wam pobyt był mimo wszystko wspaniałym przeżyciem, szukran my friends, szukran! :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
zresetowany_berbec Re: Alfastar - opinie? 24.09.07, 09:22 czesc Olala, na forum jest coś takiego jak ranging hoteli. Znalazłam tam bardzo dobre opinie o Horizon, ale sprzed dwóch lat. PIsano o nawet o czystym basenie (sic!). Przypuszczam, ze Alfa Star nie weryfikuje gwiazdek i raz przyznane takimi juz pozostają. W trakcie pobnytu w Egipcie planowałam, ze po powrocie napisze na forum jak najbardziej obiektywna opinię o biurze, pozbawiona emocji. NIestety trzy ostatnie dni w Horizon i postawa BP wyprowadziły mnie z równowagi. Rozumiem, ze zdarzają się wpadki, ale wszytsko mozna naprawić! A BP potraktowało nas baaardzo brzydko. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
olala78 Re: Alfastar - opinie? 24.09.07, 11:44 Wiem, już znalazłam i dodałam tam swoją opinię, nie byłam mimo wszystko tak surowa jak Ty, było nieco pozytywów ;) Szkoda że ten hotel popsuł Ci wrażenia z urlopu, mam nadzieję że w przyszłości będziesz trafiać lepiej, pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
zresetowany_berbec Re: Alfastar - opinie? 24.09.07, 16:03 Hotel to mniejszy pikus, bo w koncu ma prawo wygladac tak jak wygladał- takie standardy. BArdziej zdenerwowała mnie postawa biura podróży. Ale co tam, nastepnym razem pojade z kims innym, albo sama sobie zorganizuje wyjazd;) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś