Dodaj do ulubionych

CHINY 2005

05.01.05, 13:52
Poszukuje chętnych na wyprawę koleją do Chin.
Planowany termin to koniec maja początek czerwca.
Budżet na osobę ok.1000 dol.
Dwa miesiące wspaniałej przygody m.in.
Pekin,Xian,Dali,Kunmig,Lijiang,Hong-Kong,Shanghai i inne.
Pozdrawiam i czekam na forum.
Obserwuj wątek
    • rusty.lady Re: CHINY 2005 23.01.05, 13:09
      oj przelicz ten budżet raz jeszcze, bo Chiny wcale nie są takie tanie. Nie wiem,
      jak planujesz się tam dostać, ale sam bilet lotniczy kosztuje ok 2500 PLN, a
      podróżowanie w samych Chinach też nie jest najtańsze - np. bilet Pekin-Szanghaj
      (w jedną stronę) to 500rmb (50 euro), bo na tej trasie kursują tylko
      soft-sleepers. Hard-sleepers są zdecydowanie tańsze, np. Szanghaj-Huangshan to
      180rmb. Z noclegami jest bardzo różnie, to zależy od regionu. Bilety wstępów są
      droższe w sezonie, np. Forbidden City to 50 lub 60 rmb.
      Ale naprawdę warto jechać, ja żałuję, że bylam tak krótko.
      powodzenia :)
      • daimona Re: CHINY 2005 26.01.05, 15:55
        Figo28 zaznaczył, że chce dojechać koleją - to już jest tańsze od biletu
        samolotowego i to sporo.
        • rusty.lady Re: CHINY 2005 26.01.05, 19:42
          > Figo28 zaznaczył, że chce dojechać koleją - to już jest tańsze od biletu
          > samolotowego i to sporo.

oj nie jest, bilet w jedną stronę to ok. 350 USD (trasa Moskwa - Pekin), więc
          jak widzisz różnicy praktycznie nie ma.
          <a href ="http://www.waytorussia.net/Tr ansport/Timetables/TransSiberia n.html"></a>
          • androkles Re: CHINY 2005 27.01.05, 08:13
            jechalem wiec wiem, w jedna strone pociagiem z przesiadkami na granicach z
            moskwy do Pekinu to ok 100 USD (3 lata temu)
      • yds Nie tylko softsleepers 22.02.05, 17:14
        Przyko mi ale niestaty nie jest prawda ze na tej trasie kursuja tylko softsleepers
        vide 218.75.40.2/train/category90.asp
    • rasta69 Re: CHINY 2005 16.03.05, 11:00
      czesc. rowniez planuje wyjazd do chin ale na poczatku lipca (sesja w czerwcu).
      skoro tez planujesz taka wyprawe i tez chcesz dojechac koleja to mam kilka
      podstawowych pytan(moze odpowie jeszcze ktos kto tam byl i tak dojezdzal):

1)wizy: ile kosztujr rosyjska a ile chinska? jaki jest tryb zalatwiania tych
      wiz? podobno mozna dostac wize chinska za darmo w Ułan-Bator (plotka czy prawda?)

2)dojazd: czy planujesz jechac przez mongolie? podobno to najtansza opcja. czy
      orientowales sie w cenach biletow?

3)ktos mi doradzil, ze lepiej wybrac sobie jedna prowincje i dobrze ja zbadac
      zamiast zobaczyc wszytsko po lebkach: widze, ze raczej bedziesz zwiedzal
      wszystko. jakie jest twoje zdanie na ten temat?

4)jak skalkulowales koszty? na oko czy masz policzone wizy, dojazd, dojazdy
      wewnatrz i noclegi? rozumiem, ze to ma byc bardziej tramping i nie mozna
      wszytskiego skalkulowac ale jestem ciekawy jak oszacowales te 1000 dolcow.

Niedlugo bede rozmawial z ludzmi, ktorzy tez byli na podobnej wyprawie, wiec
      oczywiscie podziele sie informacjami.

pozdrawiam
      • agadabus Re: CHINY 2005 31.05.05, 18:30
        1)Wiza rosyjska turystyczna na 30 dni kosztuje ok 100-120 zlotych. Zalatwic ja
        najlepiej w biurze Rusopolu www.rusopol.pl. Czas oczekiwania do tygodnia.
        Wize chinska dostac mozna rzeczywiscie w konsulacie chinskim w UB za darmo, a
        jak sie komus spieszy, to nawet na drugi dzien.

I jeszcze taka porada mala:
        Warto oczywiscie jechac pociagiem przez Mongolie. Granice w Dzamyn-Uud
        przekraczamy wesola taksowka za 50 juanow (moga byc tugriki) i prosic
        taksiarza, aby zawiozl was na dworzec autobusowy w Erlian (to juz w Chinach).
        Kiedy ja jechalem, w necie nie bylo wzmianki o takiej mozliwosci, tylko ta, ze
        po przyjezdzie do Erlian, w godzinach rannych, nie ma juz transportu do Pekinu.
        Mongol, ktory jechal z nami taksowka poinformowal, ze otoz jest autobus.
        Odjezdza wlasnie z dw.aut. W lipcu odjezdzal o 14.00, przyjazd ok. 6 rano,
        miejsca sypialne, cena 120 juanow od osoby (mozna sie stargowac).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka