Gość: zetka IP: *.bulldogdsl.com 19.10.07, 09:00 Dziewczyny szukam gab. ginekologicznego-najlepiej leklarza kobiety który pobiera cytologię szczoteczką ( Sosnowiec, Dąbrowa G., Będzin i okolice). Jak macie kogoś please dajcie namiary. Z góry dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doral2 Re: Cytologia szczoteczką 19.10.07, 10:46 a dlaczego tak konkretnie szczoteczką?? Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: Cytologia szczoteczką 19.10.07, 11:57 doral2 napisała: > a dlaczego tak konkretnie szczoteczką?? Bo tylko pobierając szczoteczką można uzyskać miarodajny wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Re: Cytologia szczoteczką- do Jeanne 19.10.07, 16:05 jeanne72 napisała: > doral2 napisała: > > > a dlaczego tak konkretnie szczoteczką?? > > Bo tylko pobierając szczoteczką można uzyskać miarodajny wynik. Niezupelnie. Zdecydowanie bardziej miarodajny wynik uzyskuje sie robiac badanie metoda ThinPrep (robione rownolegle z tradycyjnym Pap smear) i o nie nalezy pytac. Pani dr in spe polecam lekture ponizszego artykulu: tiny.pl/1sqj Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Cytologia szczoteczką- do Jeanne 19.10.07, 21:48 a to nie wiesz, że jak jedna z drugą miały raz robioną cytologię, to już się mienią specami od tejże?? )) i dlatego tak drążę temat rzeczonej szczoteczki ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osmanthus Re: Cytologia szczoteczką- do Jeanne IP: *.dyn.iinet.net.au 20.10.07, 01:25 Doral, A propos szczoteczki. Chodzi zapewne o to, ze szcoteczka zgarnia wiecej komorek do badania niz szpatulka. W linku ponizej zilustrowane sa dwa sposoby pobierania materialu do badania - tak jak to robia u nas (zwykly Pap smear + ThinPrep). Jezeli jest uzywana szpatulka to i tak potem jest w uzyciu szczoteczka. tiny.pl/1sdn Zwykly Pap wykrywa zaledwie 55% zmian ! Procedura ThinPrep umozliwia lepsze wypreparowanie (przez wyplukanie) komorek a co za tym idzie lepsza diagnostyke. U nas podstawowy Pap jest bezplatny. Jezeli kazesz sobie rownolegle pobrac ThinPrep placisz 35 dolarow z wlasnej kieszeni. Ja place bez mrugniecia okiem. Juz kilka razy pytalam czy w Polsce ThinPrep jest dostepny- brak odpowiedzi wskazywalby na brak tej uslugi na polskim rynku medycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osmanthus Re: Cytologia szczoteczką- do Jeanne IP: *.dyn.iinet.net.au 20.10.07, 01:41 OK, znalazlam. To sie po polsku opisowo nazywa "plynna cytologia" (ThinPrep jest zastrzezona nazwa u nas) Jak wykonuje się test PAP (cytologię) Cytologia to gałąź nauki, która zajmuję się strukturą i funkcjonowaniem komórek. Określenie to odnosi się też do badań, mających na celu zdiagnozowanie raka poprzez obserwację komórek pod mikroskopem. Test PAP to procedura polegająca na pozyskaniu komórek szyjki macicy i ich cytologicznej ocenie. Na początku lekarz umieszcza w pochwie wziernik, czyli metalowe lub plastykowe urządzenie, służące do uwidocznienia szyjki macicy. Następnie mała niewielka ilość komórek i śluzu jest delikatnie zeskrobywana z pochwowej części szyjki macicy dzięki specjalnej szpatułce. Istnieją dwie opcje preparowania komórek próbki przed testami w laboratorium, gdzie wyspecjalizowany personel (laboranci i patomorfolodzy) ogląda je pod mikroskopem. Próbka może być od razu rozmazana na szkiełku mikroskopowym I wysłana do laboratorium. Przez ponad 50 lat wykonywano cytologie szyjki właśnie w ten sposób. Metoda ta sprawdziła się i jest względnie tania, jednak podczas wykonywania takiego rozmazu może dojść do swoistego spiętrzenia się komórek, co powoduje, że najgłębiej położone komórki nie będą wyraźnie widoczne. Również procesy takie jak infekcje szyjki, lub pochwy powodują pojawienie się nieprawidłowych komórek, zwiększają ilość śluzu, komórek drożdży i bakterii, które zakłócają obraz komórek szyjki. Kolejnym problemem jest wysychanie próbki na szkiełku. Ocena komórek może być o wiele trudniejsza, jeżeli do świeżo pobranej próbki nie został dodany alkohol, który ma właściwości konserwujące. Nowszą metodą jest tzw. Płynna cytologia. Dzięki niej zostają usunięte z próbki komórki bakterii, drożdży, komórki pojawiające się w stanach zapalnych (ropa), cząstki śluzu. Komórki szyjki są bardziej równomiernie rozprowadzone, w tym wypadku nie na szkle, lecz w roztworze specjalnego środka konserwującego. Ostatnie badania wykazują, że cytologia płynna jest dokładniejsza w wykrywaniu komórek rakowych i stanów przedrakowych, jednocześnie redukuje ilość badań, które wymagają powtórzenia. Badanie to jest znacznie droższe od tzw. konwencjonalnej cytologii. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: Cytologia szczoteczką- do Jeanne 20.10.07, 11:13 doral2 napisała: > a to nie wiesz, że jak jedna z drugą miały raz robioną cytologię, to już się > mienią specami od tejże?? )) > > i dlatego tak drążę temat rzeczonej szczoteczki ) Aleś ty mądra, aż mnie podziw rozpiera dla Twojej osoby. Osmanthus, dzięki za link i wyjaśnienie. Problem w tym, że w Polsce cytologię robi się często... wacikiem, a przynajmniej robiło do tej pory. Tutaj szczoteczka jest rarytasem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Cytologia szczoteczką- do Jeanne IP: *.centertel.pl 20.10.07, 20:48 Problem w tym, że w Polsce cytologię > robi się często... wacikiem, a przynajmniej robiło do tej pory. Tutaj > szczoteczka jest rarytasem o tak! Wiem coś o tym... niestety, wiem też do czego może to doprowadzić Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Cytologia szczoteczką- do Jeanne 20.10.07, 21:43 eanne72 napisała: > doral2 napisała: > > > a to nie wiesz, że jak jedna z drugą miały raz robioną cytologię, to już się> mienią specami od tejże?? )) > > > > i dlatego tak drążę temat rzeczonej szczoteczki ) > > Aleś ty mądra, aż mnie podziw rozpiera dla Twojej osoby. nie moja droga, ja sobie nie uzurpuję prawa do mądrości, ja tylko chciałam się dowiedzieć od koleżanek, jaka jest różnica między cytologia pobraną szpatułką a szczoteczką, oraz czy jest możliwe, pobierając cytologie SZPATUłKą, wykonać na tyle niedokładne badanie, żeby pomylić I grupę z III na przykład.... Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Cytologia szczoteczką- do Jeanne 20.10.07, 21:46 i jak widać niewiele osób wiedziało, jaka jest ta różnica..... ja też nie wiedziałam, ale przynajmniej nie rżnęłam osoby, która pozjadała wszystkie rozumy..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mordolotka Re: Cytologia szczoteczką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.07, 11:57 Bo takie jest bardziej wiarygodne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mordolotka Re: Cytologia szczoteczką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.07, 13:58 patyczkiem Odpowiedz Link Zgłoś
azareth Re: Cytologia szczoteczką 19.10.07, 15:13 tu macie czym sie pobiera i dlaczego szczoteczka rulez Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Cytologia szczoteczką 19.10.07, 15:18 a do zebow?PP Musi byc twarda,miekka czy srednia?P Odpowiedz Link Zgłoś
azareth Re: Cytologia szczoteczką 19.10.07, 22:16 hehe, forum dopadło szczoteczkowe szalenstwo. nie dajmy sie zwariowac no ja jaka? włochata, super twarda Odpowiedz Link Zgłoś