Gość: Maniusia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 16:59 Mam ograniczony repertuar wynikający z nieznajomości gatunków mięsa inne niż kurze. Proszę o informację jak się nazywają gatunki mięsa nadające się do zup typu: krpnik, pomidorowa etc.??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eeela Re: Na jakim mięsie gotować zupę? 27.01.08, 17:49 I krupnik, i pomidorowa mozesz gotowac na drobiu albo na wolowinie. Mozna tez eksperymentowac z samymi podrobami - ogorkowa na zoladkach i watrobkach byla przecudowna :-) Znalam tez pana, ktory uwielbial rosol na kurzych lapkach, ale dla mnie to juz jest hardcore :-) Z wolowiny rosol robi sie chyba najczesciej na lopatce. Mozna tez na ozorach, a potem zrobic do nich sos chrzanowy na bazie tego rosolu. U mnie w rodzinie popularny jest kapusniak i fasolowa gotowane na wieprzowych zeberkach. No i nie nalezy zapominac o slynnej zupie z ogona :-) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Na jakim mięsie gotować zupę? 27.01.08, 21:33 na rosol jako taki :kurczak, indyk, golebie, wolowina, cielecina zupa ogonowa - ogon wolowy lub wieprzowy krupnik, ogorkowa, pomidorowa - bardzo dobre sa na zoladkach fasolowe, grochowe, kapusniaki lubie na kosciach wieprzowych - czy to odciete od schabu, czy to kosci z karku,lopatki, czy tez zeberka kosci od wedzonek sa tez wspaniala podstawa do "zimowych" zup czesto robie zupy na samych jarzynach zupy na kroliku i dziczyznie tez jadalam, ale nie naleza do moich ulubioonych Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Na jakim mięsie gotować zupę? 27.01.08, 22:04 krupnik na podrobach drobiowych: po trochu łapek,żołądków,serc,skrzydełek. Rosół na wołowinie: antrykot, pręga, szponder i do tego kura rosołowa lub kawałek innego drobiu, ja lubię dodatek kaczki wiejskiej. ogórkowa pomidorowa kości od schabu lub karku plus kawałki mięsa. fasolowa, grochowa wędzone kości od schabu plus wędzony boczek lub wędzone żeberka kapuśniak ogonki wieprzowe plus trochę wędzonych kości lub żeberek lub boczku. żurek smak od parzenia szynki wędzonej plus wędzony podsmażony boczek plus kiełbasa Jarzynowa, kalafiorowa, brokułowa na drobiu ziemniaczana na wieprzowinie plus skwarki z boczku lub słoniny szczawiowa jak ogórkowa grzybowa na wieprzowinie lub wołowinie takiej jak do rosołu krem z pieczarek drób lub wołowina barszcz czerwony na wołowinie barszcz ukraiński na wołowinie lub wieprzowinie minestrone na drobiu i.t.d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezarka Re: Na jakim mięsie gotować zupę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 01:44 dziękuje za mądre rady pana jarka ..zielona ...pitruszka -jak zawsze madrze i bardzo sympatycznie Ciesze sie ze pan jest Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: Na jakim mięsie gotować zupę? 28.01.08, 00:00 Dodam jeszcze zupę z brukwi, bo teraz jest na to warzywo sezon - tę zupę koniecznie na gęsinie! Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Maniusia - podaj adres @ - przyślę Ci 28.01.08, 08:27 taką książeczkę o zupach, że przez cały rok codziennie będziesz miała inną. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re to i mnie przyślij 28.01.08, 11:00 bo zbieram wszelkie pisane kulinarne książki. mogę przesłać inne lista do wglądu na życzenie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniusia proszę o kulturalne... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.08, 11:23 wymienianie infoprmacji - bez wyzwisk OK? Dziękuję za szczegółowe informacje. Interesowały mnie gatunki i rodzaje mięs typu: szponder, ligawa bo kompletnie się na tym nie znam. A mój mąż zacznie niedługo jakja znosić i gdakać jak nie przestanę gotować na kurzynie :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Na jakim mięsie gotować zupę? 28.01.08, 21:14 do kazdej zupy inne mieso Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Na jakim mięsie gotować zupę? 28.01.08, 21:20 rosol na antrykocie i jakims ptaku. kropnik na skrzydlach kury i wedzonych zeberkach. pomidorowa na indyczych szyjach... Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re: Na jakim mięsie gotować zupę? 01.02.08, 09:11 ja wszystko robię na indyczym skrzydle+kawałek woła z kością :) wielu wymienionych powyżej elementów się brzydzę :) Odpowiedz Link Zgłoś