Dodaj do ulubionych

Przekłuwanie uszu - pytanie do specjalistek

22.02.08, 12:56
Dwadzieścia lat temu miałam przekłuwane uszy, kilka lat temu wyjęłam
kolczyki i uszy mi zarosły. Wygląda to tak, że widać dziurkę, ale w
środku jest zarośnieta. Po przekłuciu w płatkach uszu zostały mi
małe grudki ( blizny?) I teraz pytanie: Czy kosmetyczka może przebić
się przez tą bliznowatą tkankę czy raczej nie? Boję się że będzie
się źle goić.
Obserwuj wątek
    • littlefrog Re: Przekłuwanie uszu - pytanie do specjalistek 22.02.08, 13:02
      ja noszę kolczyki dosłownie raz na kilka lat i sama daję radę je założyć w takie
      lekko zarośnięte dziurki, czasem uszy lekko bolą przez 1 dzień a potem już jest
      ok. te dziurki cały czas tam są, zarastają tylko taką błonką ;)
      • littlefrog Re: Przekłuwanie uszu - pytanie do specjalistek 22.02.08, 13:03
        nie muszę chyba dodawać żeby kolczyk na wszelki wypadek przetrzeć dla odkażenia
        woda utlenioną lub spirytusem ;)
    • jenifer1 Re: Przekłuwanie uszu - pytanie do specjalistek 22.02.08, 13:09
      Oczywiście, że da radę przebić:) A gojenie to sprawa indywidualna...
      Spróbuj najpierw przebitką- może przejdzie:)
    • aire1 Re: Przekłuwanie uszu - pytanie do specjalistek 03.03.08, 09:38
      Podbijam swój temat bo mam sprzeczne informacje, rozmawiałam z
      kosmetyczką i ona powiedziała że nie przekłuwa się uszu w tym samym
      miejscu skoro w środku są grudki czyli bliznowata tkanka, po drugie
      nie da sie zrobić tak żeby wcelować dokladnie w tą samą dziurkę. W
      związku z tym u mnie moze być efekt taki że będę miała jedna dziurkę
      kilka mm od drugiej. I co wy na to dziewczyny, przeciez któras tu
      pisała: "oczywiście że da się przebić"! Co mam zrobić? chcę mieć
      kolczyki :(
      • thank_you Re: Przekłuwanie uszu - pytanie do specjalistek 03.03.08, 13:16
        Mhm... nie wiem czy w czymś pomogę, ale... Mój chłopak kilkanaście lat temu przekuł sobie jedno ucho, pochodził kilka miesięcy z kolczykiem, a później mu się znudził. I ostatnio zastanawialiśmy się, czy dałby radę włożyć sobie kolczyk... I włożył:-) Musiał tylko dobrze prowadzić te coś ostre co się wsadza do ucha( zapomniałam jak się nazywa). Może Ty też tak spróbuj? A jak nie pomoże to chyba tylko kosmetyczna i przekłuwanie obok, bo z bliznowcami to ciężka sprawa. Pozdrawiam.
    • mikams75 Re: Przekłuwanie uszu - pytanie do specjalistek 03.03.08, 11:59
      u mnie tez kiedys zarosla dziurka w jednym uchu i byla taka grudka w srodku, ale
      po dluzszym czasie (hmm... nie pamietam ile... 2-3 lata) ta grudka sama zniknela
      i ponownie mialam przekluwane.
      Ale tak na logike, to czemu grudki nie mozna by bylo przebic?
      • nie_chce_byc_kontrowersyjna Re: Przekłuwanie uszu - pytanie do specjalistek 03.03.08, 12:28
        na logike?
        jesli tak do tego podchodzisz, przekłuwaj co się da
        • felekona Re: Przekłuwanie uszu - pytanie do specjalistek 03.03.08, 14:36
          podobno mozna przekuwać zrosty na uszach ale ja dla ostroznosci
          przekułam sobie uszy obok starych, zarośnietych dziurek
        • mikams75 Re: Przekłuwanie uszu - pytanie do specjalistek 03.03.08, 17:25
          taka grudka to blizna/zrost, nie jest to wypelnione np. ropa, krwia czy
          czymkolwiek wiec nie wiem co mialoby byc przeciwwskazaniem.
    • magdaksp Re: Przekłuwanie uszu - pytanie do specjalistek 03.03.08, 19:37
      tak wogole to sorry ale kosmetyczka nie jest żadna specjalistka w dziedzinie
      przekłuwania uszu.i odradzam przekłuwanie u takiej osoby-ja przekłułam i uszy
      babrzą mi sie juz 3 miesiąc.
      jesli chcesz sie kogoś poradzić to lepiej jakiegos piercera a nie kosmetyczki
      .powiem szczerze ze nie wiem jak to jest z tymi dziurkami w uszach ale jesli
      bedziesz przebijać to nie u kosmetyczki tylko u piercera bo tylko tam bedziesz
      miec sterylne warunki.pistolet nie jest sterylny,i nie steryzlizuje sie
      go.pomysl ile cudzych tkanek na nim jest.
      a jesli chodzi o dezynfekowanie kolczyka spirytusem to nic to nie da bo kolczyk
      i tak sterylny nie będzie.
      • askaa02 Re: Przekłuwanie uszu - pytanie do specjalistek 03.03.08, 20:16
        ja ze swojej strony mogę dodać tylko tyle,iż jako mała dziweczynka miałam przekute uszy,potem około 10lat byłam bez kolczyków i przed studniówką zdecydowałam sie znowu na przekucie u kosmetyczki. Wyszło tak,ze w jednym uchu mam dwie dziury obok siebie (z przodu jedno 'wejście',a z tyłu dwa), a w drugim udało sie na starej dziurce zrobić drugą:) teraz juz kilka lat chodze w kolczykach prawie codziennie i wszystko jest oki:)
      • mikams75 Re: Przekłuwanie uszu - pytanie do specjalistek 03.03.08, 21:38
        czesto nie zalezy to od osoby przekluwajacej ale od pielegnacji. Wystarczy ze
        ranke z kolczykiem zaleje sie woda podczas mycia glowy i juz moze sie paprac...
        Moje drugie dziury robila mi kolezanka, wszystko sterylne, robila to zwykla igla
        i nie mialam zadnych problemow choc wiele osob by sie oburzylo, ze takie warunki
        itd.
        • magdaksp Re: Przekłuwanie uszu - pytanie do specjalistek 04.03.08, 00:30
          sterylnie czyli jak?nie wiesz czy wszytsko jest ok dopoki sobie nie zrobisz
          badan np krwi.
          • mikams75 Re: Przekłuwanie uszu - pytanie do specjalistek 05.03.08, 20:08
            sterylnie czyli zdezynfekowana skora i kolczyk i jednorazowa, nowa, czysta,
            zapakowana i przez nikogo nie uzywana igla.
            Badania na zoltaczke i hiv? Mam aktualne, nic mi nie dolega.
      • aire1 Re: Przekłuwanie uszu - pytanie do specjalistek 03.03.08, 23:11
        Są teraz takie pistolety które mają jednorazową sterylnie zapakowaną
        kasetkę z kolczykiem, ucho nie ma wcale kontaktu z niesterylnym
        pistoletem, jeśli chodzi o piercerów teoretycznie powinno być
        sterylnie, ale kto tam wie jak jest. W szpitalach mają autoklawy i
        nawet tam zdarzają się zakażenia.
        • aire1 Re: Przekłuwanie uszu - pytanie do specjalistek 03.03.08, 23:19
          A tak na marginesie, nie mam nic do piercerów, ale zanim pojawili
          się na rynku, to właśnie kosmetyczki były specjalistkami od
          przekłuwania uszu :) Chyba większośc kobiet W Polsce nosi kolczyki,
          ile z nich miało uszy przekłute u piercera? Co innego kolczykowanie
          innych części ciała.
        • magdaksp Re: Przekłuwanie uszu - pytanie do specjalistek 04.03.08, 00:34
          kolczyki moze i sa sterylne ale jesli to nie jest jednorazowy sterylny pistolet
          to mimo wszytsko mozna zlapac jakies cholerstwo.
          nie widze roznicy miedzy przekluwaniem wargi a ucha-itu i tumozna sie zarazic
          roznymi chorobami.
          a co do profesjonalizmu pan kosmetyczek to zwykle radza pielegnowac miejsce
          przeklucia woda utleniona albo spirytusem albo smarowac tribiotykiem jak
          nieveą.albo np przekluwaja nos pistoletem.malo ktora mowi otym ze miejsce klucia
          trzeba nalezy przemywac sola fizjologiczna i octeniseptem
          • aire1 Re: Przekłuwanie uszu - pytanie do specjalistek 04.03.08, 09:58
            Chodzi mi o cos takiego, wygląda na bezpieczne
            www.studex.pl/pl/system_75.html
            Dla mnie całkowicie bezpieczne jest tylko to co jednorazowe.
            • evil_woman666 Re: Przekłuwanie uszu - pytanie do specjalistek 04.03.08, 21:09
              Mialam uszy przebite w przedszkolu i nosilam kolczyki bardzo dlugo. Kilka lat
              temu ze wzgledu na szpital nie moglam nosic kolczykow i juz mi tak zostalo. Rok
              temu zachcialo mi sie znowu kolczykow i poszlam do kosmetyczki ponownie przebic
              zarosniete dziurki (bez grudek). I teraz od roku dziurki mi ropieja :// Ciagle
              tylko smaruje antybiotykami :// Teraz jest juz w miare dobrze i nawet dzisiaj
              dostalam kolczyki na urodziny :) Nalozylam i mam nadzieje ze to cholerstwo nagle
              nie wroci ://
            • magdaksp Re: Przekłuwanie uszu - pytanie do specjalistek 04.03.08, 22:32
              i slusznie.ale jednak pistolety wielokrotnego uzytku sa najpopularniejsze. jesli
              przekluwac czyms takim to i tak tylko platek ucha,zadnej chrzastki,pepka ,nosa
              czy jezyka.
    • kelpiee Re: Przekłuwanie uszu - pytanie do specjalistek 05.03.08, 00:02
      oj tam! wszystko sie da tylko trzeba chcieć :) ze swojego doświadczenia wiem, że
      mozna przekłuć to samo miejsce wielokrotnie, a gojenie się to indywidualna
      sprawa zarówno człowieka, jak i każdej części ciała. płatki uszu są delikatne i
      szybko się goją, ale trzeba dbać o higienę, przemywać i nie dłubać brudnymi
      rękoma!!!! trzymam kciuki za kolczyki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka