Dodaj do ulubionych

Sahara w Tunezji. Czy warto ją zobaczyć?

IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 16.09.03, 14:05
Czy warto wydać ponda 100 doclów, żeby zobaczyć ten zakątek świata?
Bardzo prosze o dobre rady i z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gabi Re: Sahara w Tunezji. Czy warto ją zobaczyć? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 16.09.03, 17:07
      witam,
      czy warto?????? Nie wiesz co mowisz... to najpiekniejsze miejsce na ziemi...
      ja bylam tam w zeszlym roku z Triada. Jak chcesz uslyszec szczegolowa relacje
      z tej wyprawy to napisz na tamerza@wp.pl. Powiem Ci tylko tyle ze za 100 $ to
      oni cie tylko tam zawioza...jezeli chcesz zobaczyc sahare, pojezdzic na
      wielbladach i na jeepach to musisz doliczyc jeszcze kilkadziesiat dolcow (juz
      nie pamietam dokladnie ile), ale wiem jedno ze na dwie osoby wyszlo nas to
      jakies 1200 zl...ALE WARTO!!!
      pozdrawiam
    • Gość: Dorota Re: Sahara w Tunezji. Czy warto ją zobaczyć? IP: *.crowley.pl 16.09.03, 17:19
      Ja też uważam, że być w Tunezji i nie zobaczyć Sahary to duża pomyłka. My
      byliśmy tam w zeszłym roku i ogólnie rzecz biorąc najbardziej podobała nam się
      wycieczka na Saharę i południową Tunezję z Matmatą i pustynią Skalistą. Piękne,
      niesamowite widoki. No i odlotowa jazda na wielbłądach !!!
      Pozdrawiam i życzę niezapomnianych wrażeń na Saharze.
    • Gość: olik Re: Sahara w Tunezji. Czy warto ją zobaczyć? IP: *.twardogora.sdi.tpnet.pl 17.09.03, 10:59
      Tak, i jeszcze raz tak. Byla w tamtym roku i bylam naprawde oczarowana. mam
      nadzieje ze kiedys jeszcze tam uda mi sie wrocic.
    • czarodziejka1 Re: Sahara w Tunezji. Czy warto ją zobaczyć? 17.09.03, 11:49
      Wyprawa na Saharę i Góry Atlas to jedyna atrakcja całego pobytu w Tunezji. Bez
      tych atrakcji właściwie nie ma po co jechać do Tunezji. To zupełnie tak jak
      być w Rzymie i nie zobaczyć Papieża.
    • Gość: doris Re: Sahara w Tunezji. Czy warto ją zobaczyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.03, 12:54
      Tak, tak, tak. Jak można być w Tunezji i nie zobaczyć Sahary? To nie do
      pomyślenia, tym bardziej ze nic ciekawego oprócz tego tam nie ma
    • Gość: mm Re: Sahara w Tunezji. Czy warto ją zobaczyć? IP: *.proxyplus.cz / 192.168.1.* 17.09.03, 13:11
      Gość portalu: ben napisał(a):

> Czy warto wydać ponda 100 doclów, żeby zobaczyć ten zakątek świata?
      > Bardzo prosze o dobre rady i z góry dziękuje.

koniecznie trzeba pojechać!!!
      i:
      1. Sahara do baaaardzo długa wycieczka. Koniecznie trzeba zabrać picie, bo
      potem nie ma gdzie kupić, a nie tylko pić się chce ale też przepłukiwać piach z
      gardła od czasu do czasu.
      2. warto NA PRAWDĘ WARTO przejechać się jeepami do oazy. sama jazda jest fajna,
      my mieliśmy kierowce który zjechał z trasy na wydmy i zafundował nam "roller-
      coaster" pod górę i w dół pod takim kątem ze mysleliśmy ze się wywrócimy (ale
      wszystko było pod kontrolą!). tylko pamiętaj aby kierowca zamknąl okno zanim
      ruszy! jak nie to dostajesz tonę gorącego piachu do środka!
      3. weź "coś na zmianę" - kąpiel w oazie pod "prysznicem" spadającej ze skał
      wody to extra sprawa w taki upał.
      4. wielbłądy to też atrakcja. my sobie urządziliśmy wyścig - zabawa przednia!
      5. jak jest się na wielbłądach to jak jest przerwa to podchodzą "czarni
      arabowie" i proponują "porwanie" na konia, lub porywają siłą jak panna jest
      leciutka. nie zgadzać się ani na jedno ani na drugie. przejażdżka jest krótka,
      wytelepie człowieka okropnie bo siedzi z przodu na wygięciu siodła i potem
      tyłek długo boli. i do tego jak już się stanie na ziemi to arabowie żądają kupę
      kasy za tę "przyjemność" a jak się nie chce płacić to robią aferę. jedną z
      naszych koleżanek z karawany "porwano" - nie wiedzieliśmy, że to dodatkowa
      atrakcja płatna extra a nie "planowane porwanie w ramach przejażżki
      wielbłądami" - jej chłopak zdecydowanie odmówił zapłaty. nie miał kasy, więc
      chcieli mu zabrać aparat i była mała afera...
      6. róże pustyni - czyli najlepszą pamiątkę z Tunezji należy kupować właśnie na
      tej wycieczce. Drugiego dnia o świcie jedzie się na środek słonego jeziora
      oglądać wschód słońca (kamery i aparaty w pogotowiu widoki fantastyczne!!!) i
      tam stoją sprzedawcy róż. mają ich tony i można sobie wybierać ile się chce -
      jak bierzesz więcej i wybrzydzasz ze ta mała, a ta ma mało "płatków" itp itd
      to ceny spadają nawet do połowy tego co udałoby się wytargować w medinie w
      Hammamecie czy Sousse, a róże są dużo większe i piękniejsze!!
      Udanej imprezy i zabierz aparat i rezerwowy film!!! będą extra widoki
      szczególnie na skalista pustynię gdzie kręcili gwiezdne wojny!
      • astika Re: Sahara w Tunezji. Czy warto ją zobaczyć? 17.09.03, 13:18
        Witam,
        mam jeszcze pytanie, czy za tę wycieczkę płaci się w dolarach czy dinarach?
        Jadę z Triadą i chyba u nich będę kupować wycieczkę na Saharę. Pozdrawiam,
        Astika
        • Gość: czarodziejka1 Re: Sahara w Tunezji. Czy warto ją zobaczyć? IP: *.astercity.net / *.astercity.net 17.09.03, 13:42
          Dolary bez problemu w hotelu wymieniasz na dinary (DT) i płacisz dinarami :)
          • Gość: ben Re: Sahara w Tunezji. Czy warto ją zobaczyć? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 17.09.03, 13:49
            Słyszałem że ponoć arabowie nieżle zaokrąglają kursy obcych walut. Czy to
            prawda?
            • Gość: czarodziejka1 Re: Sahara w Tunezji. Czy warto ją zobaczyć? IP: *.astercity.net / *.astercity.net 17.09.03, 14:48
              Ja wymieniałam na lotnisku zaraz po przylocie, a później w hotelu. Oni
              wymieniają dokładnie wg kursu na dany dzień i we wszystkich tych miejscach kurs
              jest identyczny. Chyba, że ktoś próbował u sklepikarza lub taksówkarza, ale nie
              radzę, gdyż należy zachować dowody wymiany pieniędzy w razie zażądania na
              lotnisku przy wylocie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka