Gość: ben IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 16.09.03, 14:05 Czy warto wydać ponda 100 doclów, żeby zobaczyć ten zakątek świata? Bardzo prosze o dobre rady i z góry dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gabi Re: Sahara w Tunezji. Czy warto ją zobaczyć? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 16.09.03, 17:07 witam, czy warto?????? Nie wiesz co mowisz... to najpiekniejsze miejsce na ziemi... ja bylam tam w zeszlym roku z Triada. Jak chcesz uslyszec szczegolowa relacje z tej wyprawy to napisz na tamerza@wp.pl. Powiem Ci tylko tyle ze za 100 $ to oni cie tylko tam zawioza...jezeli chcesz zobaczyc sahare, pojezdzic na wielbladach i na jeepach to musisz doliczyc jeszcze kilkadziesiat dolcow (juz nie pamietam dokladnie ile), ale wiem jedno ze na dwie osoby wyszlo nas to jakies 1200 zl...ALE WARTO!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Sahara w Tunezji. Czy warto ją zobaczyć? IP: *.crowley.pl 16.09.03, 17:19 Ja też uważam, że być w Tunezji i nie zobaczyć Sahary to duża pomyłka. My byliśmy tam w zeszłym roku i ogólnie rzecz biorąc najbardziej podobała nam się wycieczka na Saharę i południową Tunezję z Matmatą i pustynią Skalistą. Piękne, niesamowite widoki. No i odlotowa jazda na wielbłądach !!! Pozdrawiam i życzę niezapomnianych wrażeń na Saharze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olik Re: Sahara w Tunezji. Czy warto ją zobaczyć? IP: *.twardogora.sdi.tpnet.pl 17.09.03, 10:59 Tak, i jeszcze raz tak. Byla w tamtym roku i bylam naprawde oczarowana. mam nadzieje ze kiedys jeszcze tam uda mi sie wrocic. Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka1 Re: Sahara w Tunezji. Czy warto ją zobaczyć? 17.09.03, 11:49 Wyprawa na Saharę i Góry Atlas to jedyna atrakcja całego pobytu w Tunezji. Bez tych atrakcji właściwie nie ma po co jechać do Tunezji. To zupełnie tak jak być w Rzymie i nie zobaczyć Papieża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris Re: Sahara w Tunezji. Czy warto ją zobaczyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.03, 12:54 Tak, tak, tak. Jak można być w Tunezji i nie zobaczyć Sahary? To nie do pomyślenia, tym bardziej ze nic ciekawego oprócz tego tam nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Sahara w Tunezji. Czy warto ją zobaczyć? IP: *.proxyplus.cz / 192.168.1.* 17.09.03, 13:11 Gość portalu: ben napisał(a): > Czy warto wydać ponda 100 doclów, żeby zobaczyć ten zakątek świata? > Bardzo prosze o dobre rady i z góry dziękuje. koniecznie trzeba pojechać!!! i: 1. Sahara do baaaardzo długa wycieczka. Koniecznie trzeba zabrać picie, bo potem nie ma gdzie kupić, a nie tylko pić się chce ale też przepłukiwać piach z gardła od czasu do czasu. 2. warto NA PRAWDĘ WARTO przejechać się jeepami do oazy. sama jazda jest fajna, my mieliśmy kierowce który zjechał z trasy na wydmy i zafundował nam "roller- coaster" pod górę i w dół pod takim kątem ze mysleliśmy ze się wywrócimy (ale wszystko było pod kontrolą!). tylko pamiętaj aby kierowca zamknąl okno zanim ruszy! jak nie to dostajesz tonę gorącego piachu do środka! 3. weź "coś na zmianę" - kąpiel w oazie pod "prysznicem" spadającej ze skał wody to extra sprawa w taki upał. 4. wielbłądy to też atrakcja. my sobie urządziliśmy wyścig - zabawa przednia! 5. jak jest się na wielbłądach to jak jest przerwa to podchodzą "czarni arabowie" i proponują "porwanie" na konia, lub porywają siłą jak panna jest leciutka. nie zgadzać się ani na jedno ani na drugie. przejażdżka jest krótka, wytelepie człowieka okropnie bo siedzi z przodu na wygięciu siodła i potem tyłek długo boli. i do tego jak już się stanie na ziemi to arabowie żądają kupę kasy za tę "przyjemność" a jak się nie chce płacić to robią aferę. jedną z naszych koleżanek z karawany "porwano" - nie wiedzieliśmy, że to dodatkowa atrakcja płatna extra a nie "planowane porwanie w ramach przejażżki wielbłądami" - jej chłopak zdecydowanie odmówił zapłaty. nie miał kasy, więc chcieli mu zabrać aparat i była mała afera... 6. róże pustyni - czyli najlepszą pamiątkę z Tunezji należy kupować właśnie na tej wycieczce. Drugiego dnia o świcie jedzie się na środek słonego jeziora oglądać wschód słońca (kamery i aparaty w pogotowiu widoki fantastyczne!!!) i tam stoją sprzedawcy róż. mają ich tony i można sobie wybierać ile się chce - jak bierzesz więcej i wybrzydzasz ze ta mała, a ta ma mało "płatków" itp itd to ceny spadają nawet do połowy tego co udałoby się wytargować w medinie w Hammamecie czy Sousse, a róże są dużo większe i piękniejsze!! Udanej imprezy i zabierz aparat i rezerwowy film!!! będą extra widoki szczególnie na skalista pustynię gdzie kręcili gwiezdne wojny! Odpowiedz Link Zgłoś
astika Re: Sahara w Tunezji. Czy warto ją zobaczyć? 17.09.03, 13:18 Witam, mam jeszcze pytanie, czy za tę wycieczkę płaci się w dolarach czy dinarach? Jadę z Triadą i chyba u nich będę kupować wycieczkę na Saharę. Pozdrawiam, Astika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarodziejka1 Re: Sahara w Tunezji. Czy warto ją zobaczyć? IP: *.astercity.net / *.astercity.net 17.09.03, 13:42 Dolary bez problemu w hotelu wymieniasz na dinary (DT) i płacisz dinarami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben Re: Sahara w Tunezji. Czy warto ją zobaczyć? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 17.09.03, 13:49 Słyszałem że ponoć arabowie nieżle zaokrąglają kursy obcych walut. Czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarodziejka1 Re: Sahara w Tunezji. Czy warto ją zobaczyć? IP: *.astercity.net / *.astercity.net 17.09.03, 14:48 Ja wymieniałam na lotnisku zaraz po przylocie, a później w hotelu. Oni wymieniają dokładnie wg kursu na dany dzień i we wszystkich tych miejscach kurs jest identyczny. Chyba, że ktoś próbował u sklepikarza lub taksówkarza, ale nie radzę, gdyż należy zachować dowody wymiany pieniędzy w razie zażądania na lotnisku przy wylocie. Odpowiedz Link Zgłoś