pan.bog 14.07.08, 19:53 Albo siedział za jakieś konkretne antykomunistyczne działania? Tak pytam. Ciekawe jakie doświadczenia tu królują. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aloa_oe Re: A propos: kto z was był internowany? 14.07.08, 19:56 pan.bog napisała: > > Albo siedział za jakieś konkretne antykomunistyczne działania? > > Tak pytam. Ciekawe jakie doświadczenia tu królują. Coś za dużo tych pytań zadajesz.Tak sobie po prostu powiedziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
aloa_oe Re: Tyle lat po upadku komuny i nadal się boisz? 14.07.08, 20:07 Do mnie to napisałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: A propos: kto z was był internowany? 14.07.08, 19:58 Mój drogi - nie bądź naiwny. Niejaki Ślązak z Monachium przyznał wprost na forum GW: wyżej ceni sobie tych, którzy za komuny siedzieli jak mysz pod miotłą niż śp. prof. Geremka, bo ten ostatni "aktywnie budował komunizm, który potem zwalczał". I wszyscy tutejsi forumowi badacze "protokołów Geremka" byli tak samo odważni - siedzieli cicho, wcinali grochówkę z wojskowych kotłów na Dzień Ludowego Wojska Polskiego, a teraz wyleźli z kątów i smrodzą po tej nuklearnej zupce, aż dech zapiera... Odpowiedz Link Zgłoś
zoro_wieczorowo_poro Re: A propos: kto z was był internowany? 14.07.08, 19:59 Capuldinho się chwalił że kiedyś wyłudził od znajomego L-4 i nie poszedł z młodzieżą na pochód. Myślę, że można mu zaliczyć ten czyn jako bezpośrednią zbrojną walkę + odsiadkę 8 lat we Wronkach Odpowiedz Link Zgłoś
pan.bog I wszystko jasne. 14.07.08, 21:42 Równie dobrze macie prawo komentować zjawiska na planecie K-Pax. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: I wszystko jasne. 14.07.08, 21:50 Że co? Większego absurdu nie słyszalam jak zyję. Odpowiedz Link Zgłoś
berkowicz4 byles w auschwitz? byles zgwalcony? 14.07.08, 22:04 byles pobity przez rosyjskich neonazi? byles w tybecie i dostales po lbie od chinskiej bezpieki? byles w darfurze? byles w korei polnocnej? jesli nie, to nie masz prawa tego komentowac. dobrze pojalem mysl, ktora splodzil twoj mikromozdzek? he, he Odpowiedz Link Zgłoś
pan.bog Propozycja. 14.07.08, 22:10 Napisz, że ktoś poszedł na układ z gestapo w Aschwitz i że zdradził. Napisz to lekką rączką (złodzieju praw autorskich - vide twoje instalowanie piosenek na wrzucie.pl). A potem wyobraź sobie, że sam stoisz w kolejce do pieca i masz jedną jedyną szansę: pójśc na układ, lub spłonąć. Nie dasz rady sobie tego wyobrazić i dlatego nie masz prawa komentować, czy Okrągły Stół był dobrem, czy złem. Musiałbyś najpierw zostać spałowany parę razy, to może byś się o ten stół pomodlił. Odpowiedz Link Zgłoś
berkowicz4 [...] 14.07.08, 22:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Gdzie was Mistewicz tresuje??? 14.07.08, 22:32 pan.bog napisała: > Nie dasz rady sobie tego wyobrazić i dlatego nie masz prawa > komentować, czy Okrągły Stół był dobrem, czy złem. Musiałbyś > najpierw zostać spałowany parę razy, to może byś się o ten stół > pomodlił. ---> Ty chyba z zablokowanym_cimoszenką zamieniłaś się na rozumy!!! :))) Kto cię takich głupot uczył, bo jeśli TEN autorytet, to kiepskie mu wystawiasz świadectwo. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula.8 Re: Propozycja. 14.07.08, 23:40 pan.bog napisała: > Napisz to lekką rączką (złodzieju praw autorskich - vide twoje lekka raczkę, to Ty masz ... do pomawiania ludzi, hieno. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula.8 Re: Propozycja. 15.07.08, 00:01 pan.bog napisała: > www.wrzuta.pl/audio/6gi7wcINJi/chassi na co to jest dowód? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.bog [...] 15.07.08, 00:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula.8 Re: Propozycja. 15.07.08, 00:11 pan.bog napisała: > Naprawdę jesteś tak głupia, że rzucasz słowa, których nie rozumiesz? > Na prawa ukradzione autorskie. Berkowicz ma tego linka w statusie > swoich postów. Berkowicz wyjaśnił, ze ma prawa autorskie, a Ty masz dowód, ze nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.bog [...] 15.07.08, 00:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer 34 latka i taka agresja 15.07.08, 01:25 A gdzie Cię internowali? I kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
2europejczyk Re: Propozycja. 15.07.08, 09:41 "pan.bog napisała: Napisz, że ktoś poszedł na układ z gestapo w Aschwitz i że zdradził. Napisz to lekką rączką (złodzieju praw autorskich - vide twoje instalowanie piosenek na wrzucie.pl). A potem wyobraź sobie, że sam stoisz w kolejce do pieca i masz jedną jedyną szansę: pójśc na układ, lub spłonąć. > Nie dasz rady sobie tego wyobrazić i dlatego nie masz prawa komentować, czy Okrągły Stół był dobrem, czy złem. Musiałbyś najpierw zostać spałowany parę razy, to może byś się o ten stół pomodlił. " to ze niby co ? okragly stol - to bylo niby wszystko w porzadku ? ze niby ta gruba kreska, jako kosekwencja tego stolu - tez ? chyba czegos nie rozumiesz, droga "pan.bog ". Ale moze Cie usprawiedliwic jedynie mlody wiek ! ...ale tylko tak troszeczke... Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: A propos: kto z was był internowany? 14.07.08, 21:50 Wałęsę internowali w rządowym ośrodku wypoczynkowym w Arłamowie,a Gierka w sezonowym ośrodku kolonijnym w Darłówku.Komuchy(Jaruzel)bardziej hołubił Lecha niż swego dawnego szefa!! Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: A propos: kto z was był internowany? 14.07.08, 21:51 Przygotowywali sobie miękkie lądowanie, hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski A propos czego? 14.07.08, 22:09 Słyszało się tu i ówdzie, że zbierasz jakies materiały dotyczące forumowiczów. Piszę w tym watku, bo być może nalezało kogoś ostrzec. Kapusiów mamy wokół siebie tak na oko ze sto tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: A propos czego? 14.07.08, 22:15 Christos woskrieses powiedział Ukrainiec Juszczenoj do Żyda.Dziękuję za ostrzeżenie odparł Icek. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski Re: A propos czego? 14.07.08, 22:19 Nie, droga Eleno. To było do tego, co się za Pana Boga uznał. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.bog Zbieram materiały o tobie. 14.07.08, 22:17 Bardzo wnikliwie. Od dawna. Nie mogę bez nich spać, są tak frapujące. Pytanie dotyczy tego, czy kapusie na forum (i to było "a propos" nich, ale rozumiem że za skomplikowane) są tworem genetycznym, czy może ofiarą systemu. A jeśli tym drugim, to jaki system ich tak aktualnie ciemięży. PiS? PO? Może wolność? A może czyjś intelekt? Popatrz czyje posty są wycinane oraz czyje NIGDY nie są wycinane. PA. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski Re: Zbieram materiały o tobie. 14.07.08, 22:22 Skoro to ty jesteś wycinany, to niewątpliwie jesteś ofiarą. Pytanie tylko jakiego systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.bog Tutejszego, znanego ci dobrze, z tobą w składzie 14.07.08, 22:30 i paczulą. Mnie nie wycinają tak bardzo, ale wszystkich dyskutantów i oponentów paczuli czeka zniknięcie w kwadrans. Ona nie znika, choć pomiata innymi aż miło. Nie wiem jak się ten system nazywa, ale zalatuje ubeckim. Internowani tak się nie zachowują. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski Re: Tutejszego, znanego ci dobrze, z tobą w skład 14.07.08, 22:34 Chcesz poznać receptę na admina? Powiem ci, to nie jest top secret. Pisz po ludzku i na temat, nie atakuj bezmyślnie innych, miej nieco wiedzy w głowie no i rzecz jasna nie bluzgaj i nie uzywaj języka rynsztoków. Przećwicz przez par dni, a zobaczysz, że to działa. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.bog Było ćwiczone 14.07.08, 22:39 niestey, mój post pełen wyłącznie cytatów z paczuli (a więc nie moich myśli) został wycięty po kilku minutach. Były to cytaty "zdrajca", "gdzie jest jego teczka?", powinien zniknąć" i inne dotyczące prof. Geremka. Bez bluzgów i chamstwa. Kiedy paczula je pisała, nikt ich nie tknął. Kiedy zostały przytoczone przeze mnie w jej haniebnym wątku pseudokondolencyjnym - admin się znalazł jak zomowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski Re: Było ćwiczone 14.07.08, 22:54 A może jesteś po prostu zwykłym trollem, bezustannie nabijającym nic nie znaczace wątki? Przyjrzyj się swej działalności, zbierz wszystko do kupy, wydrukuj na papierze i spróbuj poczytać. Porzygasz się, mówiąc brzydko. Uwierz, tej próby statystycznie uśredniony człowiek nie przejdzie. Ale nie martw się zbytnio, bo najgorszy nie jesteś. Bo gdybyś taką ettę poczytał.... No, ale forum to nie szkoła przetrwania, więc pisz sobie dalej i czytaj co chcesz. Pewnie przeżyjesz. Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: Było ćwiczone 14.07.08, 23:02 Wielkie dzięki, parobku, za uznanie. Czuję się doceniona czytając takie opinie o sobie przez kogos takiego, jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula.8 Re: Było ćwiczone 14.07.08, 23:19 pan.bog napisała: > > niestey, mój post pełen wyłącznie cytatów z paczuli (a więc nie > moich myśli) został wycięty po kilku minutach. Były to > cytaty "zdrajca", "gdzie jest jego teczka?", powinien zniknąć" i > inne dotyczące prof. Geremka. Bez bluzgów i chamstwa. > > Kiedy paczula je pisała, nikt ich nie tknął. W dniu smierci człowieka załozyłas watek, w którym przytoczyłas niepochlebne cytaty na jego temat. Co chciałas w ten sposób osiagnąć, hieno? Dziwisz sie , ze wątek został usunięty? To znaczy, że z Toba jest gorzej niz myslałam. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.bog [...] 15.07.08, 01:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Nie wiesz jak się twój system nazywa i jak działa? 14.07.08, 22:36 pan.bog napisała: Nie wiem jak się ten system nazywa, ale > zalatuje ubeckim. Internowani tak się nie zachowują. ---> Do czego to doszło, mogliby chociaż wam mówić za co się szmacicie ... Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Zbieram materiały o tobie. 14.07.08, 22:36 hrabia.mileyski napisał: > Skoro to ty jesteś wycinany, to niewątpliwie jesteś ofiarą. Pytanie tylko > jakiego systemu. Mędrców Syjonu!Czy to tak trudno skapować? Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski Re: Zbieram materiały o tobie. 14.07.08, 22:40 elwer-pancerfaust44 napisał: > Mędrców Syjonu!Czy to tak trudno skapować? Stawiałbym jednak na wewnątrzorganiczne spięcia mózgowo-systemowe. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski Re: Zbieram materiały o tobie. 14.07.08, 22:29 pan.bog napisała: Nie mogę bez nich spać, są tak > frapujące. Skoro jednak mając je śpisz jak suseł, to oznacza, że nie są dla ciebie czymś aż tak frapującym. Przyczyna może tkwić w tym, że niewiele z tego rozumiesz. Bezmyslne przyglądanie się literkom może w pewnych sytuacjach zastępować liczenie baranów. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: A propos: kto z was był internowany? 14.07.08, 22:52 Gierek był internowany?????? Ale bredzisz, dziadku, to chyba juz ostatnie twoje podrygi. Niżej nie da się upaść. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: A propos: kto z was był internowany? 14.07.08, 22:57 Był, był. Internowano ponad 30 odsuniętych od władzy aparatczyków i dołączono do internowanych grupkę kryminalistów. Lista internowani.xg.pl/index.php?type=article&aid=302 Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: A propos: kto z was był internowany? 14.07.08, 23:08 nie wiem, czy się smiać czy płakać nad taką interpretacją...w każdym razie DZIĘKI za to info. Ale chyba Gierek nie siedział z Geremkiem? Albo z Wałęsą? Albo z Frasyniukiem? Nie te progi????? A więc jednak....interna a internat to dwie różne sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: A propos: kto z was był internowany? 14.07.08, 23:22 etta2 napisała: > nie wiem, czy się smiać czy płakać nad taką interpretacją...w każdym > razie DZIĘKI za to info. Ale chyba Gierek nie siedział z Geremkiem? > Albo z Wałęsą? Albo z Frasyniukiem? Nie te progi????? A więc > jednak....interna a internat to dwie różne sprawy. No pewnie,porównanie E Gierka do ynteligenta UW,TIRownika Frasyniuka to już nadużycie semantyczne.Gierek a Frasyniuk to Niebo a Ziemia.Człowiek którey był przyjmowany jako przywódca Polski we wszystkich stolicach Europy i w USA a Frasyniuk,drobny hochsz....?No no! Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: Eciu peciu 14.07.08, 23:27 Dzięki Jolciu, stara miłość nie rdzewieje...do komuszków, tak ci bliskich. Miło mi, że jestesmy po dwu stronach barykady, jakoś nigdy mnie do czerwonych nie ciągnęło. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Eciu peciu 14.07.08, 23:33 Ty faktycznie dzieciątko jesteś i tyle. Nie wiesz nic o internowaniach , o internujących też niewiele. Pamiętam młodego zomowca , miał dwadzieścia lat , był po złej stronie barykady. Tyle, że wcale nie chciał tam być , obowiązek wojskowy i tak mu się trafiło. Co ty o tym możesz wiedzieć ?? Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Gierek był internowany 14.07.08, 23:00 W stanie wojennym na polecenie generała Jaruzelskiego został internowany, specjalna komisja partyjna PZPR oskarżyła go o przywłaszczenie domu i działki w Katowicach. Raport przewodniczącego komisji, powołanej głównie do zbadania sprawy nadużyć wysokich funkcjonariuszy partyjnych PZPR związanych z nieprawidłowym wykorzystaniem pożyczek zagranicznych z lat 70., Tadeusza Grabskiego, został ogłoszony dopiero w 1985, po zakończeniu stanu wojennego, w literaturze podziemia emigracyjnego przez Instytut Literacki w Paryżu. W czasie dochodzenia komisja nie uznała za wskazane przesłuchać innych polityków PZPR, którzy także uczestniczyli w najwyższych strukturach władzy PRL z lat 70. – m.in. Stanisława Kanię i Wojciecha Jaruzelskiego. W ramach represji odebrano mu emeryturę (do końca życia pobierał rentę z Belgii). Ostatnie lata Edward Gierek spędził w swojej willi w Ustroniu, gdzie często spotykał się z Januszem Rolickim – czołowym obrońcą jego postaci przed atakami SLD i krytyką ugrupowań solidarnościowych. Były przywódca PZPR zmarł w lipcu 2001 roku. Pochowany został w Sosnowcu Zagórzu. Zgodnie z jego życzeniem był to pogrzeb świecki. pl.wikipedia.org/wiki/Edward_Gierek A teraz przeproś Elwera... etta2 napisała: > Gierek był internowany?????? Ale bredzisz, dziadku, to chyba juz > ostatnie twoje podrygi. Niżej nie da się upaść. Odpowiedz Link Zgłoś
aloa_oe Re: Gierek był internowany 14.07.08, 23:02 Ubiegłeś mnie,ale nie szkodzi,etta2 nie ma racji.Edward Gierek był internowany w stanie wojennym. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Gierek był internowany 14.07.08, 23:12 Dziwię się że śmierć internowanego Z Grudnia,I sekretarza KW PZPR w Katowicach,oraz inne dziwne przypadki śmierci członków PZPR przeszły bez echa.Rokita nie zajął się tym jako zbrodnią komunistyczną.A przecież każda śmierć,nawet w :prozaicznym: wypadku drogowym człowieka z opozycji była nazywana zbrodnią! Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: Gierek był internowany 14.07.08, 23:21 > Dziwię się że śmierć internowanego Z Grudnia,I sekretarza KW PZPR w > Katowicach,oraz inne dziwne przypadki śmierci członków PZPR przeszły bez > echa. Wymień te "przypadki" dziadku! A może porównamy te "przypadki" z ofiarami Grudnia'70 na Wybrzeżu lub chocby smiercią Ks. Popiełuszki lub chocby młodziana Pyjasa? Czy tobie coś się śni???? Czy zmysły postradałeś???? Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: Gierek był internowany 14.07.08, 23:14 Żartujesz???? Czy może sądzisz, że kiedykolwiek przeproszę jakiegokolwiek komucha? W życiu!!!! Żadnego i nigdy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: A propos: kto z was był internowany? 14.07.08, 23:04 Był,był internowany ale nie jak Wałęsa w rządowym ośrodku wypoczynkowym w Arłamowie,lecz sezonowym ośrodku kolonijnym w Darłowie.Przez półtora roku a nie jak BG przez 2 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: A propos: kto z was był internowany? 14.07.08, 23:05 Tym razem poleciałeś... internowani.xg.pl/index.php?type=article&aid=302 Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: A propos: kto z was był internowany? 14.07.08, 23:15 Podpisali lojalki?Widziałem osobiście jak E Gierek dwumetrowy chłop jeżdził maluchem(Fiat 126p)w latach 90-tych.Ale się nachapał! Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: A propos: kto z was był internowany? 14.07.08, 23:24 Ale się nacierpiał, hahahahahahahahahahhaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: A propos: kto z was był internowany? 14.07.08, 23:12 Bronisław Geremek był internowany PRZEZ ROK, a nie PRZEZ DWA TYGODNIE (ten drugi termin powtarza tylko hołota od Ojca Imperatora za "Naszym Nocnikiem", wbrew faktom). Ale właściwie dla kogoś, komu Drawsko myli się z Darłowem, to wszystko jedno - DWA TYGODNIE czy PIĘĆDZIESIĄT DWA TYGODNIE. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: A propos: kto z was był internowany? 15.07.08, 09:27 elwer-pancerfaust44 napisał: > Był,był internowany ale nie jak Wałęsa w rządowym ośrodku wypoczynkowym Rozjaśniłeś nieco umysł tej słabo poinformowanej i chamskiej kobietce. Ale, czy naprawdę warto z kimś takim wchodzić w dyskusje ? Odpowiedz Link Zgłoś
aloa_oe Re: A propos: kto z was był internowany? 14.07.08, 22:09 Ktoś kto był internowany lub prześladowany,nie będzie na tym forum się o tym wypowiadał.Ten, co żył w tamtych czasach nie zada tak durnego pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
sunlama to nie jest durne pytanie...ale 14.07.08, 22:39 większość na forum to bardzo młodzi ludzie i chcieliby zapewne z pierwsze ręki poczytać jak to było..tak mi się wydaje Odpowiedz Link Zgłoś
sunlama ja zawsze miałem przy sobie ulotki.. 14.07.08, 22:52 przyklejałem je gdzie popadnie..w tramwajach , windach ,na przystankach , latarniach..tam gdzie taraz wiszą ogłoszenia drobne he,he... chęć dokopania Kiszczakowi i Jaruzelowi zabijała strach.. roznosiłem gdzie sią dało Tygodnik Mazowsze i inne wydawnictwa wszystkich opcji podziemnych. Jak byłem służbowo w Gdańsku wniosłem paczkę Tygodnika Mazowsze do Stoczni Gdańskiej a wyniosłem paczkę gdańskiej bibuły nie pamiętam tytuły ale winieta była z lwami pamiętam jak dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
doc.torov Re: to nie jest durne pytanie...ale 14.07.08, 22:42 sunlama napisał: > większość na forum to bardzo młodzi ludzie To ta młodzież w moherowych beretach od Rydzyka ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: to nie jest durne pytanie...ale 14.07.08, 22:46 sunlama napisał: > większość na forum to bardzo młodzi ludzie i chcieliby zapewne z > pierwsze ręki poczytać jak to było..tak mi się wydaje Co się dziwić młodym,prof Friszke(historyk?)mówi że do L Wałęsy przychodziło UB(?!)by go gnębić!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sunlama spędziłem 62h na dołku za nielegalny handel 14.07.08, 22:28 który był gwoździem do trumny komunizmu(ten handel) dzień po tym jak walczyłem z ZOMO 3maja 1982 roku podczas manifestacji ... przygotowałem 4 duże transparenty , które ochoczo rozwinęli moi koledzy na Placu Zamkowym do którego jak lali wodą z armatek dotarłem to był piękny dzień tyle kamieni w sukach wylądowało aż przyjemnie było posłuchać i popatrzeć.. a na codzień trzeba było jakoś żyć. handelek na bazarze był tak samo ścigany jak dzić za wolności i demokracji..otoczyło mnie sześciu i nie miałem odejścia. ,,dołek,, to jest inny świat o którym możnyby w nieskończoność. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Tak to jest że najgłośniej przeciw komunie 14.07.08, 22:34 czy stanowi wojennemu ujadają ci co nigdy w więzieniu za działalność opozycyjną nie siedzieli... Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Przyznaj,że ty i POdobni macie zero argumentów 14.07.08, 22:50 pan.bog napisała: To mi się plącze po głowie właśnie > Szczekają nieobecni. ---> ... i stąd takie bezsensowne pomysły plączą się wam po głowie. :))) Nie kradłeś??? ... To nie krytykuj złodziei!!! Nie zabijałeś??? ... To nie krytykuj morderców!!! Nie kablowałeś??? ... To nie krytykuj kapusiów!!! Nie oszukiwałeś??? ... To nie krytykuj oszustów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: Przyznaj,że ty i POdobni macie zero argumentó 14.07.08, 23:00 ciekawa teoria, pewnie nienormalny ma prawo krytykować wszystkich do kupy wziętych? Bo ma wszystko na sumieniu! Kradł, kablował, zabijał i oszukiwał. Brawo miSZCZu! Odpowiedz Link Zgłoś
aloa_oe Re: Tak to jest że najgłośniej przeciw komunie 14.07.08, 22:36 tornson napisał: > czy stanowi wojennemu ujadają ci co nigdy w więzieniu za działalność opozycyjną > nie siedzieli... Oraz ci,których jeszcze nie było na świecie,lub byli tylko siusiali do pieluch bo pampersów generalnie nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
sunlama pamiętam że pampersy zmieniałem dzięciątku już... 14.07.08, 22:43 po manifestacji 3 maja 1983 roku czyli w mroku stanu wojennego a to z darów kościelnych i pewexu te pampersy. młodym chciałbym wyjaśnić że pewexy to były sklepy walutowe. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Tak to jest że najgłośniej przeciw komunie 14.07.08, 22:43 I pierdzieli profesor historii(?)Friszke z IPN w obronie L Wałęsy że przychodzili do niego UBecy.Profesor Friszke nie wie że UB zlikwidowano w 56,gdy jeszcze nie było go na świecie,albo pasał wtedy gansi.Wot i istoryja w wykonaniu polskich historyków z IPN!! Odpowiedz Link Zgłoś
aloa_oe Re: Tak to jest że najgłośniej przeciw komunie 14.07.08, 22:46 elwer-pancerfaust44 napisał: > jeszcze nie było go na świecie,albo pasał wtedy gansi.Wot i istoryja w wykonani > u > polskich historyków z IPN!! Aleś przegiął.Odstaw alkohol lub marychę. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Tak to jest że najgłośniej przeciw komunie 14.07.08, 22:49 aloa_oe napisał: > elwer-pancerfaust44 napisał: > > > jeszcze nie było go na świecie,albo pasał wtedy gansi.Wot i istoryja w wy > konani > > u > > polskich historyków z IPN!! > > Aleś przegiął.Odstaw alkohol lub marychę. Jak przegiął,profesor historii z IPN nie zna podstawowych terminów o Służbie Bezpieczeństwa?Chyba jego stary był docentem marcowym. Odpowiedz Link Zgłoś
aloa_oe Re: Tak to jest że najgłośniej przeciw komunie 14.07.08, 22:53 elwer-pancerfaust44 napisał: > aloa_oe napisał: > > > elwer-pancerfaust44 napisał: > > > > > jeszcze nie było go na świecie,albo pasał wtedy gansi.Wot i istoryj > a w wy > > konani > > > u > > > polskich historyków z IPN!! > > > > Aleś przegiął.Odstaw alkohol lub marychę. > Jak przegiął,profesor historii z IPN nie zna podstawowych terminów o Służbie > Bezpieczeństwa?Chyba jego stary był docentem marcowym. Nie o to mi chodzi,o to,że nie było go jeszcze na świecie-chodzi o prof.Friszke. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Tak to jest że najgłośniej przeciw komunie 14.07.08, 23:11 aloa_oe napisał: > elwer-pancerfaust44 napisał: > > > jeszcze nie było go na świecie,albo pasał wtedy gansi.Wot i istoryja w wy > konani > > u > > polskich historyków z IPN!! > > Aleś przegiął.Odstaw alkohol lub marychę. Fakt! Nazwać zakłamaną szmatę z IPNu "historykiem", to trzeba rzeczywiście być delikatnie mówiąc mocno niedysponowanym... Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Tak to jest że najgłośniej przeciw komunie 14.07.08, 22:54 > I pierdzieli profesor historii(?)Friszke z IPN w obronie L Wałęsy że > przychodzili do niego UBecy.Profesor Friszke nie wie że UB zlikwidowano w 56,gd I pierdzieli elwer jakby nie wiedział, że ubeków zawsze nazywano ubekami, nawet jak sobie na legitymacjach pisali "SB". Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Tak to jest że najgłośniej przeciw komunie 14.07.08, 22:58 Jak profesor historii używa w wywiadach takich potocznych określeń,to jest też takim potocznie zwanym psorem! Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Tak to jest że najgłośniej przeciw komunie 14.07.08, 23:13 > Jak profesor historii używa w wywiadach takich potocznych określeń,to jest też > takim potocznie zwanym psorem! Wprawdzie pisanie książek beletrystyczno-propagandowo-pseudonaukowych stało się niezłym biznesem, ale jak jakiś profesor udziela wywiadu, to używa potocznego a nie naukowego języka. Chyba, że jest nadętym pajacem nie mającym nic do powiedzenia. Za PRL ubecję nazywano ubecją, zapytaj się babci (chyba, że była w SB, to zaprzeczy). SB od UB nie różniło praktycznie nic poza jednym wyrazem w nazwie. Jedna swołocz. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.bog I tak wygląda właśnie rozmowa tych co wiedzą 14.07.08, 23:18 z tymi co nie wiedzą. Masz rację man_sapiens i dziękuję, żeś się odezwał :) Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Tak to jest że najgłośniej przeciw komunie 14.07.08, 23:29 Tuś się ciulnął i to potężnie.Moja babcia zmarła w 32 roku,a ja osobiście poznałem co to było UB a co SB.Jednak od historyka który się mieni profesorem i pracuje w IPN,wymagać należy znajomości historii najnowszej a nie potocznie nawijać jak uczeń gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.bog Podrzucam tabletkę valium :) 14.07.08, 23:35 To była uwaga generalna ani e personalna (do ciebie). Po prostu dyskusja z ludźmi, którzy nie wiedzą czym naprawdę był komunizm i jak się w nim żyło, oraz jakiej trzeba było odwagi, by mu się sprzeciwić, nie ma sensu. Dotyczy to wszystkich pyskaczy. Ciebie być może też, o ile sam się do nich zaliczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Podrzucam tabletkę valium :) 14.07.08, 23:53 > Po prostu dyskusja z ludźmi, którzy nie wiedzą czym naprawdę był > komunizm i jak się w nim żyło, oraz jakiej trzeba było odwagi, by mu > się sprzeciwić, nie ma sensu. Otóż to. To było bardzo subtelne - raczej nie groziła nikomu śmierć czy więzienie. Ksiądz Popiełuszko, Pyjas - to były wyjątki, służące pewnie zastraszeniu ogółu. W więzieniach siedzieli dysydenci znani z Wolnej Europy. Zwykłemu, szaremu człowieczkowi, który próbował jakoś urządzić swoją rodzinę i siebie na tym świecie przy tym żyjąc na ile mógł porządnie nie groziło wiele, gdy się wychylił za bardzo. Ot, złamanie życia. Np. relegowanie z uczelni i pobór do wojska. Na 2 lata przedłużone o tygodnie spędzone w pace i bez powrotu na studia. Albo zakaz pracy na uczelni, jak ktoś o tym marzył. Zsyłka do pracy na jakimś zadupiu. Szlaban na wyjazdy za granicę. Zero szansy na przydział mieszkania. W sumie właściwie drobiazgi, doprawione zbiciem mordy przez jakiegoś ubeka. Tylko że wtedy nikt nie wierzył, że komunizm kiedykolwiek się skończy, to były zawsze wyroki dożywotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aloa_oe Re: Podrzucam tabletkę valium :) 14.07.08, 23:59 man_sapiens napisał: > > Po prostu dyskusja z ludźmi, którzy nie wiedzą czym naprawdę był > > komunizm i jak się w nim żyło, oraz jakiej trzeba było odwagi, by mu > > się sprzeciwić, nie ma sensu. Jest dokładnie tak jak napisałeś,z resztą postu też się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
doc.torov Wildstein nie był internowany. Siedział w Paryżu 14.07.08, 22:45 przez cały stan wojenny, jego jedynym problemem było wyszarpanie większej kasy iod Chojeckiego, podczas gdy inni, pracowali na czarno lub za darmo. Razem Z Mietkowskim załapali sie nawet na konferencje na Jamajce. Mniej więcej w tym samym czasie gdy Michnik siedział w więzieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Udowodnij,żeWałęsa by nie kablował,gdyby Wildstein 14.07.08, 22:55 doc.torov napisał: Wildstein nie był internowany. Siedział w Paryżu ---> ... nie był w Paryżu!!! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Udowodnij,żeWałęsa by nie kablował,gdyby Wild 14.07.08, 23:00 Był w Paryżu bo współpracował z paryskimi flikami by wydębić od M Chojeckiego kesz! Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Chodziło mi o związek przyczynowo-skutkowy 14.07.08, 23:32 elwer-pancerfaust44 napisał: Był w Paryżu bo współpracował z paryskimi flikami by wydębić od M Chojeckiego kesz! ---> ... "argumentów" tych wrzeszczących staruszków, którzy twierdzą, że można usprawiedliwiać i trzymać w tajemnicy kablowanie "autorytetów", bo inni ludzie coś tam robili lub nie robili - a nie o to, gdzie i kiedy był Wildstein. A zresztą, gdyby on nawet ( z góry przepraszam za taką sugestię) coś przeskrobał, to swoją działalnością i pisarstwem udowodnił, że wartości ogólnoludzkie nie są dla niego czczym sloganem - w przeciwieństwie do TWA (Towarzystwa Wzajemnej Adoracji) którzy sobie tymi wartościami tylko wycierają gęby. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.bog Nie zrozumiałeś tematu? 14.07.08, 23:21 Pytanie brzmiało kto z forumowiczów był internowany, albo skazany za działalnośc opozycyjną. Nie jest tu tematem, czy Wałęsa kablował i czy Wildstein był uczciwy. Mówiąc wprost chodzi o to kto z forumowiczów wie cokolwiek o życiu w komuniźmie i rozumie lub doświadczył jakim ryzykiem była walka z nim. Trzymaj się tematu. Na Wałęsę pluj w stu innych wątkach. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Nie zrozumiałeś tematu? 14.07.08, 23:34 Wzorem Mazowieckiego stawiasz grubą krechę,piszcie kto był internowany i już?Do roku 83 i kropka! Odpowiedz Link Zgłoś
pierot6 Ja byłem, i co z tego? 14.07.08, 23:36 jak wielu innych,którzy sie nie afiszują ! Odpowiedz Link Zgłoś
pan.bog Nic, poza jednym być może. 14.07.08, 23:38 Ci, co byli internowani lub cierpieli za działalnośc opozycyjną, dziś nie atakują Geremka i Okrągłego Stołu. To niemal reguła do udowodnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula.8 Re: Nic, poza jednym być może. 14.07.08, 23:42 pan.bog napisała: > > Ci, co byli internowani lub cierpieli za działalnośc opozycyjną, > dziś nie atakują Geremka i Okrągłego Stołu. > > To niemal reguła do udowodnienia. Więc udowodnij Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Nic, poza jednym być może. 14.07.08, 23:46 Komu?? Paczulo kto na tym forum chce dowodu i po co?? Dasz się przekonać?? Udowodnij, że choć raz dałaś się przekonać. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula.8 Droga Jolu, 14.07.08, 23:57 jola_iza napisała: > Komu?? Paczulo kto na tym forum chce dowodu i po co?? > Dasz się przekonać?? Udowodnij, że choć raz dałaś się przekonać. To nie jest kwesta przekonania. Osoba uzywajaca nicka pan.bog napisała: "Ci, co byli internowani lub cierpieli za działalnośc opozycyjną, dziś nie atakują Geremka i Okrągłego Stołu" oraz dodała, jest to do udowodnienia, więc czekam ... z niecierpliwością ten 'dowód'. Dowód napisałam w cudzysłowiu, bo ja akurat wiem , że kłamie, co bez problemu wykażę. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.bog Szkoła Urbana. 15.07.08, 00:03 Z tekstu "Teza niemal do udowodnienia" zostało "To jest do udowodnienia". Jak zwykle. Jak tam Geremek? Zdradza, sprzedaje Polskę, łamie prawo czy już sporządniał? Odpowiedz Link Zgłoś
paczula.8 Re: Szkoła Urbana. 15.07.08, 00:08 pan.bog napisała: > > Z tekstu "Teza niemal do udowodnienia" zostało "To jest do > udowodnienia". > I znowu kłamiesz. Napisałeś: "To niemal reguła do udowodnienia." => słowo niemal odnosi sie do reguły, która jest do udowodnienia. Więc udowodnij, a przynajmniej niemal udowodnij... czekam Odpowiedz Link Zgłoś
pan.bog [...] 15.07.08, 00:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sunlama okrągły sół to było minimum,można było wygrać.. 14.07.08, 23:44 więcej dla Polski..wygrali ci co jedli przy nim i ich zstępni.. reszta szkoda gadać.. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Nie atakują ci, co kablowali i beneficjenci OS! 14.07.08, 23:47 pan.bog napisała: > To niemal reguła do udowodnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.bog A, czyli jesteś pikselowym bohaterem. 14.07.08, 23:36 Jakby powiedział Wajda "To też jest jakaś forma odwagi, choć karłowata". Odpowiedz Link Zgłoś
pierot6 pan.bog, po co sie męczysz ? 14.07.08, 23:45 czy ja nazywam siebie bohaterem,nie! Znam natomiast jednego tchórza-łajdaka, który w stanie wojennym siedział cichutko w norze, trząsł dupskiem,a gdy odwaga staniała, to pierwszy piers po medale !.. na imie mu towarzysz Jarosław... Odpowiedz Link Zgłoś
aloa_oe Re: pan.bog, po co sie męczysz ? 14.07.08, 23:55 pierot6 napisał: > czy ja nazywam siebie bohaterem,nie! > Znam natomiast jednego tchórza-łajdaka, który w stanie wojennym siedział > cichutko w norze, trząsł dupskiem,a gdy odwaga staniała, to > pierwszy piers po medale !.. na imie mu towarzysz Jarosław. To przecież ideał nienormalnego,który w tym czasie leżał w kołysce. Teraz gdy odwaga staniała i jeden i drugi są mocni... w gębie. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Nie zrozumiałeś tematu? 14.07.08, 23:38 Możemy pisać kto internował, kiedy mamy postawić kreskę? Kiedy mona będzie wybaczyć, nie znaczy zapomnieć?? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.bog Wszystko można pisać. 14.07.08, 23:40 Także przepis na grochówke i transmisję z meczu piłkarskiego. Bedzie ciut trudniej rozmawiać, ale przy niewielkim skupieniu da się wyłowić posty na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Wszystko można pisać. 14.07.08, 23:47 Walczył(?)taki jeden stojąc pod bramą stoczni do godziny milicyjnej, by potem za zasługi w fotelu marszałka Sejmu oglądać sobie w czasie posiedzenia Wysokiej Izby,transmisję z meczu piłkarskiego.O to ci biega?O take Polskie? Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek A co,szafę chcesz zapełnić,Lesiu(ku)? :))) 14.07.08, 23:41 pan.bog napisała: Nie zrozumiałeś tematu? Mówiąc wprost chodzi o to kto z forumowiczów wie cokolwiek o życiu w komuniźmie i rozumie lub doświadczył jakim ryzykiem była walka z nim. ---> Żeby wiedzieć,niekoniecznie trzeba doświadczyć na własnej skórze - to zależy skąd czerpie się wiedzę i czy potrafi się kojarzyć fakty. Na pewno wybiórcze podchodzenie do jakiegokolwiek tematu nosi zawsze skazę, już od początku - skazę manipulacji. > Na Wałęsę pluj w stu innych wątkach. ---> Ja nigdy na Wałęsę nie plułem i nie pluję. Jeśli o nim piszę, to tylko po to, by taki jak on bohater Solidarności, zachował choć resztki honoru. Odpowiedz Link Zgłoś
pierot6 [...] 14.07.08, 23:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Wyglądasz na"człowieka porządnego"człowieka honoru 15.07.08, 01:07 pierot6 napisał: 1normalnyczlowiek, napluj każdemu w morde, gdy powie o tobie "człowiek porządny"...znieważy cie! ---> ... czyli na takiego ze Świata Odwróconych Wartości - a ja na pewno nie chciałbym się tam znaleźć Razem z wami esbekami, kapusiami i resztą komuchów. :))) PS. Nie mów, że TY nie jesteś ..., bo w osiemdziesiątych latach ... mnie to nie interesuje. Tak jak nie interesuje mnie, czy ktoś coś podpisał czy nie ... ale nie interesuje mnie dopóki taki ktoś jest porządnym (nie w waszym rozumieniu) człowiekiem. Jeśli po 89 roku stoi po stronie czerwonych złodziei, esbeków, kapusiów, to też nie jest istotne , co wcześniej robił, rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
natasza39 Re: Wildstein nie był internowany. Siedział w Par 14.07.08, 23:49 doc.torov napisał: > > przez cały stan wojenny, jego jedynym problemem > było wyszarpanie większej kasy iod Chojeckiego, Maleszczce za tą "wyszarpana" kasę kuchenke mikrofalową kupił nawet. --------------------------------------------------------------------- Szarańcza jest plagą, chociaż jeden owad nie stanowi plagi. Podobnie jest z głupcami. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: A propos: kto z was był internowany? 14.07.08, 23:52 No pewnie,lepiej powiedzieć jak legenda Solidarności>Masz czelność się mnie pytać?Mnie który wygrałem z komuną,pogoniłem ruskich.......? Odpowiedz Link Zgłoś
natasza39 A może odwrócic pytanie? 14.07.08, 23:55 A kto z piszących był TW? A może ktoś się uwłaszczył za marne grosze na majątku? Co do ma do rzeczy czy ktoś był internowany, a inny dostał pała od ZOMO na manifestacji? Nie trzeba wkładać łapy do ognia, aby wiedzieć, że mozna się poparzyć. Nie trzeba wkładać łapy do szamba, żeby wiedzieć, ze śmierdzi. --------------------------------------------------------------------- Szarańcza jest plagą, chociaż jeden owad nie stanowi plagi. Podobnie jest z głupcami. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.bog Znakomite pytanie! 14.07.08, 23:59 Zakładaj taki wątek i natychmiast się w nim wpiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
sunlama nudne takie życie bez ryzyka i adrenaliny 15.07.08, 00:01 no tak ale niewiasty mają inne zadania w życiu - bezpieczeństwo socjalne swoje i potomstwa na pierwszym miejscu.. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: A może odwrócic pytanie? 15.07.08, 00:02 Z piszących to chyba nikt,chociaż przyznanie się Boniego do bycia TW dało mu w końcu dobrą synekurę:szefa doradców premiera!Śmiało,Tusek was nagrodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
pan.bog Przyznaj się i ty. 15.07.08, 00:05 Jak będziesz TW to dostaniesz robotę u Tuska, jak nie będziesz, to cię Napieralski przygarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Przyznaj się i ty. 15.07.08, 00:31 Olewałem(?)Stalina,nie uwierzyłem Gomułce,nie pomogłem Gierkowi,nie wałęsałem się z Bolkami,kapitalizm też mnie nie cieszył po 89.Byłem w ;podziemiu;(na dole)35 lat,potem na wierchu kopalni 10 lat.Wieczny nonkonformista był ze mnie ale widziałem judaszy,np J Sienkiewicza szefa Solidarności w Jastrzębiu.Widziałem bohaterów i tchórzy,a zawsze tchórze wygrywali więc po nauczce w latach 50 olewałem polskie bohaterstwo i patriotyzm z każdej możliwej strony.Ze mną i u mnie jest gut,materialnie i na sumieniu.A pozagryzajcie sie Poloki! Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: A propos: kto z was był internowany? 15.07.08, 14:07 pan.bog napisała: > > Albo siedział za jakieś konkretne antykomunistyczne działania? > Mam wujka (pisałam kiedys o nim), w wyniku represji stracił rękę, tej drugiej by nie podał ... zgadnij komu? Wyżej postwiłes tezę: "Ci, co byli internowani lub cierpieli za działalnośc opozycyjną, dziś nie atakują Geremka i Okrągłego Stołu. To niemal reguła do udowodnienia." forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=82134581&a=82146032 Zamiast dowodu, o który prosiłam, doczekałam się wyzwisk. Więc teraz ja udowodnię, że kłamiesz ... Kornel Morawiecki - "9 listopada 1987 – po 6 latach konspiracyjnej działalności podziemnej został zatrzymany przez Służbę Bezpieczeństwa we Wrocławiu. W wyniku jego aresztowania nie wpadło żadne mieszkanie, w którym się ukrywał, ani archiwa SW. Natychmiast został przetransportowany helikopterem do Warszawy (SB obawiała się próby odbicia) i osadzony w areszcie na Rakowieckiej. W wyniku gry operacyjnej SB został zmuszony 30 kwietnia 1988 r. szantażem moralnym do wyjazdu wraz z Andrzejem Kołodziejem do Włoch. Po trzech dniach podczas próby powrotu został deportowany z lotniska w Warszawie do Wiednia bez prawa powrotu. Powrócił konspiracyjnie do kraju 30 sierpnia 1988 r." - ten najdłużej ukrywajacy sie opozycjonista, w czasie kiedy prowadzone były okragłostołowe rozmowy, został wyrzucony z kraju ... Józef Szaniawski - "W 1985 został wykryty przez WSW i SB, aresztowany i fałszywie oskarżony o współpracę z CIA. Sąd wojskowy skazał go na 10 lat więzienia. W latach 1985-1989 był przetrzymywany w najcięższych więzieniach PRL - na warszawskim Mokotowie przy ul. Rakowieckiej i w Barczewie. Uniewinniony przez Sąd Najwyższy. Wyszedł na wolność dopiero 18 grudnia 1989 (a więc po czterech miesiącach urzędowania rządu Mazowieckiego), jako "ostatni więzień polityczny PRL-u"." Jacek Bartyzel - jego znanie na temat OS można poznać choćby z tego cytatu ... "Sprawa wydaje się zatem oczywista: dla Kuby po komunizmie przewidziano dokładnie ten sam scenariusz, co dla Polski i innych krajów zniewolonych przez Sowiety. Udelektowani mają być (politycznie i finansowo) przede wszystkim sami komuniści, z pełną gwarancją bezkarności oraz smakowania owoców Rewolucji, dalej „słuszni”, bo postępowi, dysydenci, czyli ci dawni towarzysze Castro, którzy się przewerbowali na demokrację i socjalizm z ludzką twarzą, no i oczywiście grynderski multikapitał, któremu otworzy drogę jakiś kubański Balcerowicz. Lud ma się zadowolić odzyskanymi prawami człowieka, podziękowawszy swoim dotychczasowym oprawcom za to, że już łaskawie nie będą mordować i więzić. Zamiast Komunistycznej Partii Kuby powstanie Sojusz Lewicy Demokratycznej im. Ernesta „Che” Guevary, rządzący wespół albo na przemian z postdysydencką Partią Demokratyczną, bo przecież kult tego „bohatera” będzie łączył wszystkich." Jeśli te trzy nazwiska - osób represjonowanych, a krytycznie nastawionych do OS ci nie wystarczą (świadomie podałam te, które są rzadko przez media wymieniane) daj znać, przygotuję dłuzsza listę ... Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Jeszcze jedno nazwisko ... 15.07.08, 15:07 Jadwiga Chmielowska - i fragment jej wspomnień związanych z aresztowaniem Kornela Morawieckiego ... "Był styczeń 1988 r. Kornel Morawiecki już od listopada siedział w areszcie. Nowy cios – Andrzej Kołodziej aresztowany. Natychmiast pojechałam do Wrocławia. Moim stałym lokalem kontaktowym było mieszkanie śp. Oli Kostruby na Krzykach. (...) Oleńka zdobyła najważniejsze informacje. Gdy usłyszałam, że AI nie zamierza wystąpić w obronie Kornela Morawieckiego, Andrzeja Kołodzieja i Hanki Łukowskiej-Karniej, zamurowało mnie. Zapytałam: dlaczego? Co się stało? Czy łącznik niewiarygodny? Odpowiedź była paraliżująca. AI stwierdziła, że "Solidarność Walcząca" jest organizacją terrorystyczną, a terrorystom się nie pomaga. Dostałam też ostrzeżenie, że powinnam zdać sobie sprawę z tego, że gdy ja będę aresztowana, to też nie mam co liczyć na obronę. Zapytałam, skąd oni wytrzasnęli ten terroryzm, i dowiedziałam się, że AI zasięgała opinii u Michnika i Kuronia. Trudno było mi w to uwierzyć, myślałam, że może jakieś przekłamanie. Niestety, informacja potwierdziła się z kilku źródeł. Po tym incydencie zaczęłam interesować się przeszłością Michnika i Kuronia. Przypomniałam sobie słowa Andrzeja Rozpłochowskiego (po zwolnieniu internowanych słynna "11"została na wiele miesięcy aresztowana, wśród nich m.in. Andrzej Gwiazda i Adam Michnik), który wspominał, że z aresztu nie mógł nawet grypsu przemycić, a Michnik całe rozprawy pisał. Wtedy zrozumiałam, na czym to wszystko polega. Oni byli tylko dysydentami. My wrogami. Oni mieli wizję innego komunizmu, my – niepodległości Polski. Oni zwyciężyli i realizują marksistowską wizję socjalizmu europejskiego. Dlatego dla tych środowisk ważniejszy jest interes Unii Europejskiej niż polska racja stanu. My byliśmy niewygodni. Skazano nas na wegetację i zamilczenie." Odpowiedz Link Zgłoś
kaczy_mozdzek Ja, to raz nasikałem do piwa jednemu ZOMOwcowi!! 15.07.08, 16:42 Ale mnie nie zamknęli, bo potem się okazało, że to piwo wypił jeden taki z Solidarności, co go nikt nie lubił, bo miał brata bliźniaka jeszcze gorszego niż on. A potem jednego z nich internowali za to, że wypił piwo ZOMOwcowi. Ale nie wiem, czy tego, co wypił, czy tego drugiego, bo ja ich nie rozróżniam. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.bog [...] 15.07.08, 16:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.bog [...] 15.07.08, 17:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula.8 jeszcze jesteś? :) 15.07.08, 17:38 no to spokojnego wieczoru ... skarbie :) pan.bog napisała: > Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski Byłem w Ustrzykach Dolnych. 15.07.08, 18:04 Bardzo mile wspominam ten pochlaj. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 mam! 15.07.08, 19:03 nareszcie ... mam kandydata na prezydenta! Kornel Morawiecki - wspaniała postać, wrecz pomnikowa. Człowiek z charyzmą. Idealnie nadaje się na prezydenta. bliżej poznałam go dzięki Tobie ... dziękuję:) pan.bog napisała: > Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: mam! 15.07.08, 19:15 urodzony 3 maja - byk Byki sa twarde ... podoba mi sie coraz bardziej :) Odpowiedz Link Zgłoś