nocebo 28.06.08, 21:09 Czy istnieją rowery trekkingowe lub górskie, które mają przerzutki w piaście (tzn. z przekładnią planetarną)? Z góry przepraszam jeśli moje pytanie jest głupie :P Link Zgłoś Obserwuj wątek
januszz4 Re: Przerzutki w piaście - w jakich typach roweró 28.06.08, 23:26 Pytanie wcale nie jest głupie. Sam chętnie bym kupił rower treckingowy z przerzutką planetarną, ale wertując różne strony www z ofertami rowerów nie zauważyłem nigdzie takiego modelu. Tylko w tzw. rowerach miejskich. Taka przerzutka jest bardzo wygodna, szczególnie w czasie jazdy pod stromą górę, można w trakcie wolnej jazdy biegi przerzucać i nie piłować łańcucha. Także stojąc przed światłami przerzucam na niższy bieg, żeby szybciej wystartować. Link Zgłoś
staahoo Re: Przerzutki w piaście - w jakich typach roweró 29.06.08, 00:09 Np.: www.kettler.pl/index.phptab=rowery&c=1_trekkingowe&u=trekking&id=85 Link Zgłoś
Gość: rr Re: Przerzutki w piaście - w jakich typach roweró IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 00:35 Istnieją, ale jeśli to ma mieć sens, to przerzutka musi być Rohloff, a nie shimano. Rohloff ma 14 biegów, co prawda jest dość ciężki ale shimano nie lubi obciążeń dynamicznych większych niż "miejskie". www.rohloff.de/ a tu wyszukiwarka modeli rowerów: www.rohloff.de/index.php?id=185&tx_ttnews[tt_news]=1219&tx_ttnews[backPid]=147&cHash=df412bfb00&L=1 pzdr Link Zgłoś
nocebo Re: Przerzutki w piaście - w jakich typach roweró 29.06.08, 13:55 Pogooglowałem trochę: 1. Przekładania planetarna może być nie tylko w piaście, ale także przy pedałach (odciążając tylną piastę i umożliwiając zastosowanie resorowania tylnego koła!): www.bikeworld.pl/fotki/foto_big/8_1352_05_07_04.jpg 2. Istnieją też rowery z przekładnią bezstopniową: pl.youtube.com/watch?v=kVPjhmTThPo Link Zgłoś
spector1 Re: Przerzutki w piaście - w jakich typach rowerów 29.06.08, 14:46 nocebo napisał: > Czy istnieją rowery trekkingowe lub górskie, które mają przerzutki > w piaście (tzn. z przekładnią planetarną)? > Z góry przepraszam jeśli moje pytanie jest głupie :P Przerzutki w piaście mają b.wiele wad i o tym trzeba pamiętać. Wiele typów przerzutek uniemożliwia płynną zmianę biegów pod obciążeniem.Rzekomo Nexus jest wyjątkiem. O Rolhof Speedhub(z uwagi na cenę ponad 3000 zł -nie ma co wspominać) Łatwo w tych warunkach rozwalić manetkę czy uszkodzić przerzutkę. Generalnie przerzutki w piaście nadają sie do rowerów miejskich, do jazdy po płaskim terenie. Co z tego,że przerzutka zmienia biegi na postoju gdy zawodzi wówczas gdy jest najbardziej potrzebna. Większość rowerzystów zmienia biegi w nieodpowiednim momencie. Dlatego też będą oni mieć jeszcze większe problemy z takimi przerzutkami. Absolutną pomyłką jest jej instalacja w MTB i jazda takim MTB na prawdziwy test jakim jest wyścig. B.trudno jest znależć serwis,który ma pojęcie o tych przerzutkach. Brak części zamiennych na rynku utrudnia ich naprawę. Wszelkie nowe,egzotyczne przerzutki nie są dostatecznie przetestowane i z całą pewnością nie wyprą z rynku standardowego osprzętu. Spector Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: Przerzutki w piaście - w jakich typach roweró IP: *.icpnet.pl 29.06.08, 15:13 > i z całą pewnością nie wyprą z rynku standardowego osprzętu. Pewien dość bogaty Amerykanin stwierdził jakiś czas temu że 640kB w komputerze domowym wystarczy do wszystkiego... Niby dlaczego mają nie wyprzeć, kiedyś ludzie śmigali na niezawodnych bicyklach a łańcuch jednak w rowerach się przyjął. Przekładnia planetarna w okolicy supportu i lekki wał napędowy ma przyszłość - w odróżnieniu od aktualnych rozwiązań planetarne maja ogromny potencjał rozwoju. Link Zgłoś
Gość: deny Re: Przerzutki w piaście - w jakich typach roweró IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.08, 12:14 z pamięcią się pomylił, ale ile razy miał rację... Link Zgłoś
Gość: end Re: Przerzutki w piaście - w jakich typach roweró IP: 194.181.103.* 17.09.08, 18:11 spector - wielokrotnie zgadzałem się z Twoimi opiniami, tym razem nie zgadzam się z żadnym zdaniem. Od ponad dwudziestu lat jeżdżę rowerami z przerzutkami wyłącznie wewnętrznymi. Nie mam kilkudziesięciodekowego skrzypiącego, trzeszczącego, piszczącego balastu w postaci trybików,łańcuszków i różnego koszmarnie hałasującego zardzewiałego żelastwa przyczepionego z boku koła. Jeżdżąć sporo, "nausznie" słyszę, że na np 10 rowerów z klasycznymi przerzutkami 7-8 potwornie rzęzi. Nigdy nie miałem problemów z żadną wewnętrzną przerzutką (przejeździłem cztery różne)nigdy mnie nie zawiodły. Tam nie dotrze woda,kurz, piach etc etc. Są praktycznie bezobsługowe i bezproblemowe. Zobacz na wykresy struktur sprzedaży rowerów z takimi przezrutkami a przekonasz się , że za kilka lat większość rowerów będzie zaopatrzona w tego typu przekładnie bo trudno tego typu urządzenia nazywać "przerzutką". Link Zgłoś
Gość: zalogowany Re: niezgoda IP: *.ztpnet.pl 18.09.08, 23:41 Jeżdżę 16 lat na takiej przekładni. Jest bezobsługowa. Ale w czas wielkiego mrozu lat temu kilka zamarzła mi w położeniu w jakim ja ją w nieogrzewanym garażu zostawiłem. Kłopoty były. Link Zgłoś
Gość: woody Re: Przerzutki w piaście - w jakich typach roweró IP: *.dint.wroc.pl 17.09.08, 15:41 Porównaj sobie np. te dwa modele Unibike. Praktycznie nie różnią się niczym poza biegami i siodłem. unibike.pl/voyagergts.html unibike.pl/nexus8rgts.html Link Zgłoś