Dodaj do ulubionych

Pomysły genialne,zwariowane i ...takie sobie

17.09.05, 17:23
Proponuję wpisywanie tu wszelkich pomysłów, jakie Wam tylko przyjdą do głowy
na temat polepszenia jakości naszego życia w naszej gminie!
Wskazane jest też naśladownictwo rzeczy mądrych,lepszych!
"Lepsze jest wrogiem dobrego"!
"Warto się uczyć i od diabła"!
Na początek pomysł ze strony nr 1 w rankingu gmin, t.j. z
Rzeszowa:"Sprzątanie Świata 2005

Sprzątanie Świata 2005
ZBIÓRKA ODPADÓW NIEBEZPIECZNYCH

MIESZKAŃCY RZESZOWA!

Rocznie w naszych domach powstaje około 330 ton komunalnych odpadów
niebezpiecznych.

Odpady te nie powinny trafiać do pojemnika na niesegregowane śmiecie. Obok
opakowań ze szkła, plastiku, metalu, papieru powinniśmy również zbierać
selektywnie domowe odpady niebezpieczne.
Zanim na terenie Miasta Rzeszowa powstanie Gminny Punkt Zbiórki Odpadów
Niebezpiecznych (GPZON) proponujemy udział w zbiórce obwoźnej tych odpadów
organizowanej przy współpracy Urzędu Miasta Rzeszowa z EKO – TOP Rzeszów i
Związkiem Komunalnym „WISŁOK”.

CHCEMY ŻYĆ EKOLOGICZNIE!

Prosimy o przyniesienie w dniach 16, 17, 18 września 2005 r. do obwoźnego
punktu zbiórki (samochód oznaczony logiem firmy EKO – TOP Rzeszów) domowych
odpadów niebezpiecznych takich jak baterie, farby, chemikalia, przeterminowane
lekarstwa, jarzeniówki..."

Czy nie można by tak i u nas?
Obserwuj wątek
    • pataryna Re: Pomysły genialne,zwariowane i ...takie sobie 17.09.05, 20:05
      To by był dobry pomysł smile
      Ja wyrzucam sporo puszek po lakierach, farbach, chemicznych specyfikach.
      Napewno bym się dołączyła smile
      • leboski Re: Pomysły genialne,zwariowane i ...takie sobie 31.10.05, 20:55
        no, no... to może lepiej odwyk haha.
        To zwykle są akcje bardzo jednorazowe. W Tychach ogłoszono kiedyś wielki
        zbiórki zużytych akumulatorów i baterii. Pojemniki się pojawiły i zniknęły po
        chyba tygodniu. Dzisiaj już nikt o tym nie pamięta. A akumulatory można
        zobaczyć leżące w śmietnikach na ziemii.
        Sam fakt zebrania takich opakowań niczego może nie zmienić... i myślę że my też
        niczego nie zmienimy. To wszystko musi wychodzić z urzędu miasta i być dobrze
        zaplanowane by nie skończyło się na jednorazowej akcji.
        • pataryna Re: Pomysły genialne,zwariowane i ...takie sobie 01.11.05, 00:23
          hehe...dopiero zobaczyłam wink) No już jestem na odwyku- przerzuciłam się na
          lakier wodny, bezzapachowy smile)
          • leboski Re: Pomysły genialne,zwariowane i ...takie sobie 01.11.05, 13:12
            i problem z głowy !
            teraz Twoje odpady też będą mniej niebezpieczne smile)
            • pataryna Re: Pomysły genialne,zwariowane i ...takie sobie 01.11.05, 21:48
              ale i mniej moje "wyroby" mniej trwałe uncertain
              • pataryna Re: Pomysły genialne,zwariowane i ...takie sobie 01.11.05, 21:53
                brrr...język mi się plącze... wink -ale i moje "wyroby" są mniej trwałe
                • leboski Re: Pomysły genialne,zwariowane i ...takie sobie 01.11.05, 22:12
                  musisz mniej wdychać wink
                  a co ciekawego produkujesz ?
                  • pataryna Re: Pomysły genialne,zwariowane i ...takie sobie 01.11.05, 22:16
                    a takie tam wink nie lubię się chwalić big_grin
    • jasfinks Re: Pomysły genialne,zwariowane i ...takie sobie 31.10.05, 19:48
      Zaradni poznaniacy też wpadli na świetny pomysł:

wiadomosci.onet.pl/1187831,11,item.html

Jakiś webmaster pytał tu na naszym forum o pomysły co dać na stronę WWW a więc
      ten również chyba nadaje się do wykorzystania!
    • jasfinks Re: Pomysły genialne,zwariowane i ...takie sobie 13.12.05, 20:44
      Prezydent A.Kwaśniewski jeszcze w ostatniej chwili ułaskawia swoich partyjnych
      kolesi co jest,tak na zdrowy rozum,pociągnięciem bezczelnym i b. głupim! Ciekawe
      dlaczego to robi? Może musi?
      W ciągu całego okresu pełnienia funkcji prezydenta A.Kwaśniewski ułaskawił
      ponad 4000 skazanych.
      Myślę, że byłby to bardzo ciekawy temat pracy magisterskiej! Kim byli ci
      przestępcy, za co byli skazani i dlaczego ich im to "odpuścił?"
      • makler4 Re: Pomysły genialne,zwariowane i ...takie sobie 14.12.05, 12:12
        Odnośnie ułaskawienia to prsze sprawdzić kogo ułaskawili ostatni prezydenci
        USA. Ciekawa lektura.
    • jasfinks Re: Pomysły genialne,zwariowane i ...takie sobie 21.06.06, 23:55
      POGOTOWIE IMPREZOWE - to usługa coraz popularniejsza w Krakowie.Jeśli ktoś
      zapomniał się w zabawie, może dzwonić do "pogotowia imprezowego",którego
      pracownicy za 15 zł + 2.5 zł za każdy przejechany kilometr, odstawią samochód
      wraz z pasażerem pod wskazany adres!

Wiadomość z "Dziennika" z 19.06.2006
      • adamogo Re: Pomysły genialne,zwariowane i ...takie sobie 22.06.06, 00:28
        Ktoś zapomniał, według ciebie znaczy wypił kilka głębszych? A jak nie będzie w stanie wykręcić numeru, albo po prostu zapomni numer lub adres, to co wtedy...?
    • adamogo Re: Pomysły genialne,zwariowane i ...takie sobie 22.06.06, 00:29
      Ale pomysł fajny, ciekawe czy pogotowie działa całodobowo?
    • jasfinks Do wszystkich sołtysów naszej gminy 07.01.07, 14:53
      Gorąco namawiam do skorzystania z przykładu p. Małgorzaty Pępek, wójta gminy
      Ślemień - niedaleko Żywca.Otóż pani wójt za unijne pieniądze kupiła kilka
      komputerów, które wypożycza mieszkańcom wsi za darmo.Oczywiście ,też za
      pieniądze z Unii miejscowość wyposażono w bezprzewodowy dostęp do
      internetu.Dzięki tej akcji nawet rolnicy po sześćdziesiątce przekonują się do
      komputerów i internetu i surfują po wirtualnym świecie aż miło...: D

www.wiadomosci24.pl/artykul/wies_w_internecie_13974.html
      • jasfinks Re: Do wszystkich sołtysów naszej gminy 07.01.07, 15:17
        Innym jeszcze sposobem na darmowy internet jest postawienie w okolicy darmowych
        hotspotów(są takie najbliżej w Rynku we Wrocławiu i w budynku Uniwersytetu) z
        firmy free-hotspot.com ...To finansują reklamodawcy - mamy więc jeszcze darmowy
        dodatek w postaci reklam ...; )

tiny.pl/w76h
        • jasfinks SMS 71757 08.05.07, 18:37
          Wysyłasz SMS(na numer 71757) o treści np.: 'Jelcz Laskowice DO Wroclaw' i po
          kilku sekundach otrzymujesz zwrotną informację o kursowaniu 5 najbliższych
          pociągów...
          Cena 1 zł + VAT

www.tktelekom.pl/index.php?id=102&ppid=214

Byłoby dużym ułatwieniem uruchomienie takiej usługi również przez linie
          autobusowe i lotnicze...
    • jasfinks Re: Pomysły genialne,zwariowane i ...takie sobie 20.04.08, 21:22
      "Miss Dziura 2008" to moim zdaniem dobry pomysł poznańskiego Radia Merkury i
      tamtejszej edycji Gazety Wyborczej.Konkurs polega na znalezieniu i ujawnieniu
      najbardziej niebezpiecznej dla kierowców i ich pojazdów dziury w drodze.Nagrodą
      jest kilogram żółtego sera,z dziurami oczywiście...wink, a efektem dodatkowym(a
      może głównym raczej?)jest szybkie załatanie dziury przez drogowców!
      Polecam ten pomysł naszej Gazecie Oławskiej.
      • jasfinks Czytnik kodów kreskowych w komórce 20.05.08, 22:23
        Taki pomysł przyszedł mi do głowy podczas robienia zakupów w hipermarkecie...Czy
        nie było by wygodnie "czytać" swoim aparatem komórkowym ceny zawarte w kodach
        kreskowych i widzieć na wyswietlaczu za jaką już kwotę włożyliśmy rzeczy do
        koszyka? : D
        • gallen Re: Czytnik kodów kreskowych w komórce 20.05.08, 22:49
          To było by ekstra , w Selgrosie masz takie specjalne czytniki zamontowane na stałe gdzie sprawdzasz cene ale komorki były by duzo wygodniejsze smile
          • matejkoo Re: Czytnik kodów kreskowych w komórce 20.05.08, 22:51
            he, galen, takie czytniki masz w Intermarshesmile nic nowegotongue_out
            • gallen Re: Czytnik kodów kreskowych w komórce 20.05.08, 22:57
              ?? nawet nie wiedziałem , wyszło ze to nie ja robie zakupy w domu big_grin
        • matejkoo Re: Czytnik kodów kreskowych w komórce 20.05.08, 22:49
          nie przejdziesmile musiałbyś do każdego sklepu mieć osobną bazę cen z towarami, ale
          słyszałem że w Japonii, wymyślili bramki, każdy produkt ma kod z czipem, i
          bramka z czytuje ile czego maszsmile więc jest do zrobieniawink
          • jasfinks Pojemniki na ulotki 23.05.08, 11:47
            We Wrocławiu na klatkach schodowych są specjalne pojemniki na ulotki
            reklamowe... U nas rzucane są przez roznosicieli na wycieraczki lub wtykane w
            szpary przy drzwiach.Można je znaleźć również na parapetach okien i na wierzchu
            skrzynek pocztowych.Czytałem gdzieś, że zarządcy budynków mieszkalnych mają
            termin do sierpnia b.r.aby zainstalować nowe "europejskie" skrzynki(ze
            szczelinami, tak aby każdy operator pocztowy mógł z nich korzystać a nie tylko
            popeerelowa dziadowska poczta).Czy nie było by dobrze aby obok tych skrzynek
            zainstalować przy okazji też osobne pojemniki na ulotki? Do takich pojemników
            moglibyśmy również wkładać przeczytaną już prasę(zamiast wyrzucać do śmietnika)
            aby i inni mogli z niej skorzystać(np biedni ale kulturalni emeryci)...
            • jasfinks Z UMiGiem przez Gadu-Gadu i Skype'a 23.05.08, 19:20
              Coraz więcej Urzędów Miast itp w Polsce wprowadza nowoczesne ułatwienia w
              przepływie informacji urzędnik-interesant...Np ludzie niepełnosprawni(a u nas
              jest sporo głuchoniemych po padniętych JZS) a mający dostęp do komputera z
              internetem na pewno byliby zadowoleni z możliwości porozmawiania(uzyskania
              informacji) z urzędnikiem poprzez GG czy Skype'a, a także przez sms i e-mail.
              A co z tym u nas?!
              • matejkoo Re: Z UMiGiem przez Gadu-Gadu i Skype'a 23.05.08, 19:56
                Co do skrzynek. Z tego co pamiętam, na pewnej stronie wysyłając kopertę z
                kopertą zwrotną można dostać nalepkę, która informuje firmy spamujące, o tym że
                do tej skrzynki nie można wrzucać spamu. Jakiś czas temu o tym słyszałem w
                telewizji, właśnie odnośnie tych wymiany skrzynek). Pomysł dla mnie genialny.

Akcja się nazywa: Czysty punkt
                Więcej info, w tym możliwość zamówienia nalepki: www.smb.pl

A miejsca na SPAM (osobne skrzynki)? dobry pomysł, od razu można takie
                niechciane reklamy wynieść do pojemnika z papierem. Z drugiej strony szkoda, że
                tyle drzew się marnuje na jakieś marne ulotki.

I kiedy doczekam się w JL miejsca na składowanie elektroniki? Ja pytam lokalnych
                "polityków"?
                • jasfinks Jelonki, jakuby i...jelce? 25.05.08, 18:13
                  Niektóre polskie miejscowości wydają swoje własne lokalne pieniądze. Np w Kłodzku są to TALARY, w Jeleniej Górze JELONKI a w Zgorzelcu będą JAKUBY...Monety te(a właściwie to żetony płatnicze) są bite "z okazji" w ograniczonych ilościach i można za nie kupować tylko w miejscowych sklepach.
                  Moim zdaniem to ciekawa inicjatywa i można by tak i u nas np z okazji następnych Dni Jelcza-Laskowic.Wcześniej można by ogłosić konkurs na wygląd i nazwę. Ja na początek proponuję JELEC...
                  • jasfinks Re: Jelonki, jakuby i...jelce? 26.05.08, 19:20
                    A gdyby mój pomysł na monetę JELEC Z J-L przeszedł, to być może mielibyśmy w
                    słownikach i encyklopediach nowe wpisy, tj. trzecie znaczenie słowa jelec.
                    Oprócz 1.Ryba europejska rzeczna i jeziorowa i 2.Część białej broni osłaniająca
                    dłoń, mielibyśmy nowe: 3.MONETA OKOLICZNOŚCIOWA Z JELCZA LASKOWIC...: DDD
                    • jasfinks Re: Jelonki, jakuby i...jelce? 07.02.09, 00:15
                      A tymczasem kolejne miasto - Zakopane wyemitowało i wprowadziło do obiegu swój miejscowy pieniądz, DUTKI: ale.gratka.pl/ogloszenie/1811422_dutki_zakopianskie_emisja_wynosi_tylko.html
    • jasfinks "Lokal" dla dzieci 28.05.08, 00:17
      Chodzi o taki lokal, do którego bardzo chętnie zachodziłyby i młode mamy czy tatusiowie z dziećmi,a i dzieci same ciągnęłyby tam swoich rodziców...
      Mogłaby to być np kawiarnia z kolorowym, bajkowym wystrojem, pełna różnych wspaniałych zabawek,którymi dzieciaki mogłyby się bawić a rodzic czy rodzice mogliby wypić w tym czasie dobrą kawę i zjeść pyszne firmowe ciastko a nawet pobuszować czy nieco popracować w dostępnym tam bezprzewodowym internecie...

Pomysł z dodatku "Twój dom" do dziennika "POLSKA - GAZETA WROCŁAWSKA"
      • mono80 Re: "Lokal" dla dzieci 28.05.08, 23:01
        prawdopodobnie taki lokal powstał nie wiem jak tam jest bo otwarcie było chyba w
        niedzielę,znajduje się on za wiaduktem na ulicy Polnej
        za byłą pijalnią piwa ma to być lokal dla mam i tatusiów z dziećmi trzeba będzie
        sie tam przespacerować i spróbować kawy z ciasteczkiem
        • jasfinks Pluskowiska... 23.08.08, 11:54
          Na nieznośne upały zawsze pomaga bliskość i dostępność do wody...Ktoś tu pisał niedawno że przydała by się fontanna przed pałacem...
          A może by tak też uruchomić jedną lub nawet kilka modnych ostatnio w cywilizowanym świecie małych fontann dla dzieci tzw splash pads, czyli "pluskowiska"? Już widzę w yobraźni uradowane dzieci biegające po takich pluskowiskach na pl. JP II i na placu między basenem a kościołem...: D

www.waterful.pl/index.php?s=7
          • mikoj50 Re: Pluskowiska... 23.08.08, 12:43
            Wszystko się zgadza, tylko, że proponowanym miejscem usytuowania
            fontanny nie miał być plac przed samym pałacem, lecz miejsce po
            byłej, obecnie zasypanej studni. Jestem przekonany, że ta idea
            odżyje. Tą, nieskromnie powiem "swoją propozycję" w sprawie fontanny
            uważam za b. dobrą.
            Ale wracajmy do tematu. Pomysł z "pluskowiskami" dla dzieciaków
            uważam za świetny. Oczywiście trzeba się liczyć z kosztami, które
            będą stosunkowo duże, ale gra jest warta świeczki. Nawet jeżeli jest
            trochę zwariowany, to warto o tym rozmawiać. Ja jestem za.
            POZDRAWIAM. Taszi Delek. Tavisupleba.
            • jasfinks Trener gminny 24.08.08, 11:59
              Trener gminny to człowiek na etacie UMiG-u zajmujący się umożliwianiem młodzieży
              uprawiania sportu w ramach programu MCS tj Młodzieżowych Centrów Sportowych.Czy
              mamy takiego człowieka i czy program MCS jest u nas realizowany?

Więcej:

www.wroclaw.pl/m36360/

tiny.pl/8h9w

Taszi Delek
              • jasfinks Płacenie komórką 20.09.08, 22:24
                Można już w Polsce "płacić komórką". Na razie u jednego tylko operatora i w niewielkiej ilości punktów ale początek został zrobiony:

tiny.pl/84vw
                • jasfinks Kalendarz z paniami z Jelcza-Laskowic 09.10.08, 16:10
                  Niedawno głośno było o dwóch takich akcjach pań w Europie, tj w Anglii i Czechach, gdzie panie własnym sumptem wydały kalendarze z własnymi śmiałymi zdjęciami. Zysk ze sprzedaży tych kalendarzy ze skąpo ubranymi kobietkami w obu przypadkach przeznaczony był na cel społecznie pożyteczny.
                  Może by więc tak i nas znalazło się kilkanaście odważnych pań z Jelcza-Laskowic i/lub okolic coby zrobiły podobnie?
                  Korzyści byłyby wielorakie...; )
    • jasfinks Przytulmy jelenia... 16.11.08, 14:42
      Jest okazja dla miasta i gminy załatwić dwie pożyteczne sprawy za jednym
      podejściem. I to bardzo tanio... Można mianowicie "zatrudnić na etacie" zwierzę
      z wrocławskiego zoo, które za grosze(za jedzenie) będzie nas reklamować! Ja
      proponuję JELENIA, gdyż jak myślę, to piękne zwierzę najbardziej się kojarzy i z
      JELCZEM i z LASKOWICAMI:

www.zoo.wroclaw.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=196&Itemid=147

tiny.pl/svrw

Pozdrawiam
      • heymdall Re: Przytulmy jelenia... 19.12.08, 22:16
        podobna akcja podjęta była niedawno w Pradze ..
        jedno "ale": "jelcz" to od "jelenia" czy od ryby "jelec"??
        • jasfinks Re: Przytulmy jelenia... 19.12.08, 23:26
          Iwona Płaczek w książce "Jelcz-Laskowice nasza mała ojczyzna" pisze m.in. tak :
          "Historykom geneza nazwy Jelcz sprawiła wiele trudności. Próbowano ją wywodzić
          od słowiańskiego słowa jeleń, stąd jeleń w skoku w znaku fabryki JZS. ...
          Szukano jej związku ze słowiańskim słowem jelec, mającym dwa znaczenia..."
          Podobnie jest z Laskowicami.
          Mnie nazwa Laskowice kojarzy się z lasem a nazwa Jelcz z jeleniem, pięknym
          zwierzęciem a nie z jakąś mało znaną rybką...; )
    • jasfinks Co jeszcze na rondzie? 22.11.08, 21:30
      pookafka zaproponował w osobnym wątku zegar, ale przecież można też i rzeźbę i
      np godło i ...? Może nazwę ronda...? A jeśli tak to jaką?

Pozdrawiam
      • lila63 Re: Co jeszcze na rondzie? 22.11.08, 22:19
        No jak to jaką : "Rondo im. Stanisława Grzesika"- głównie temu człowiekowi
        można zawdzięczać jego powstanie .
        • jasfinks Re: Co jeszcze na rondzie? 22.11.08, 22:53
          No nie ośmieszaj siebie i naszej miejscowości...Już tu pisałem o tym, że
          zabieganie o budowę dróg przez urzędnika za to odpowiedzialnego jest po prostu
          jego za..anym obowiązkiem! I tyle. Natomiast powinien być ukarany i odwołany
          gdyby takiej budowy nie załatwił. Tak samo jak każdy pracownik, który nie robi
          tego co powinien, dostaje naganę, potrącenie premii lub ostatecznie zwolnienie.A
          jakieś szczególne nagradzanie za wykonywanie obowiązków jest głupie i
          niemoralne...Tak robią tylko tzw "towarzystwa wzajemnej adoracji" żerujące na
          społeczeństwie...
    • jasfinks Magiczne miejsca w J-L 19.12.08, 18:21
      Swego czasu jeden z dzienników przeprowadził akcję "Wasze magiczne miejsca we Wrocławiu"(cyt.z pamięci). Polegało to na przysyłaniu przez czytelników listów z opisem miejsc ulubionych,chętnie odwiedzanych,"magicznych"...Potem z tych najciekawszych listów powstała książka: "Magiczne miejsca.Wrocław". Kupiłem ją, i tak jak przypuszczałem wiele z opisanych tam "magicznych" miejsc jest również moimi magicznymi miejscami...(mieszkałem kiedyś we Wrocławiu)
      Czy nie moglibyśmy tu u nas również zrealizować coś podobnego?
      Może "Miejsca magiczne.Jelcz-Laskowice i okolice"? Przecież każdy z nas ma swoje ulubione miejsca w J-L lub pobliżu, które odwiedza częściej niż inne...

Pozdrawiam
      • mikoj50 Re: Magiczne miejsca w J-L 20.12.08, 17:56
        Popieram. Bardzo dobra inicjatywa. Już w maju usiłowaliśmy w trochę
        zbliżonym temacie wskazać miejsca ciekawe pod względem widokowym.
        Jestem przekonany, że będą chętni do podzielenia się swoimi
        spostrzeżeniami. Może nawet i ja coś dopiszę wink Ale mam prośbę do
        Ciebie Jasfinks. Proponuję, abyś rozpoczął nowy wątek o podanym
        przez Ciebie tytule. Nie chcę tego robić, ponieważ skoro Twoja
        inicjatywa, to niech też będzie wątek rozpoczęty przez Ciebie.
        Myślę, że w dobrym tonie będzie, jak pierwszy opiszesz Twoim zdaniem
        chociaż jedno z ciekawych miejsc. Nie warto opisywać więcej,
        ponieważ inni też o czymś muszą pisać wink
        POZDRAWIAM.
        • jasfinks Re: Magiczne miejsca w J-L 20.12.08, 18:30
          Proszę bardzo...Mam takich miejsc kilka, ale zgodnie z Twoją sugestią podam tu na początek tylko jedno. Takie tylko trochę magiczne, bo nie można tam za długo przebywać aby kontemplować tego miejsca magiczność...Jest to miejsce przy barierce na samym środku wiaduktu nad torami w J-L! Tak, dokładnie to samo miejsce gdzie znana wszystkim p.Ewa zbudowała parę miesięcy temu coś w rodzaju ołtarzyka...: D Spróbujcie kiedyś tam stanąć na minutę, najlepiej kiedy słońce zachodzi i jest tuż nad horyzontem... Popatrzcie wtedy na błyszczące linie szyn zbiegające się w oddali i wczujcie się w stan swoich myśli i uczuć wywołanych tym widokiem...Oczywiście nie polecam tej próby kiedy jest zimno oraz wieje i siąpi, bo wtedy to się myśli przede wszystkim o jak najszybszym dostaniu się do przytulnego swojego domku...: D
          • jasfinks Re: Magiczne miejsca w J-L 15.01.09, 22:55
            Szukając szukanej w innym wątku przez kogoś ulicy, znalazłem przypadkiem na
            stronie z mapą Jelcza-Laskowic zdjęcie w pewnym stopniu ilustrujące magiczność
            tego miejsca na wiadukcie:

mapy.eholiday.pl/galeria-jelcz_laskowice-jelcz_laskowice-olawa,4737.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka