Dodaj do ulubionych

PGNiG: Nie ma zysku ani gazu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 22:39
Dlaczego PGNiG ogranicza wydobycie krajowego gazu, zamiast je zwiększać i
poszukiwać nowych źródeł w kraju?! Mieszkam w Poznaniu, po przestawieniu z
krajowego gazu na importowany place o 100% wyższe rachunki (ostatnio za 2
miesiące ogrzewania domku i ciepłej wody aż 1400 zł!). Jeżeli monopolista z
PGNIG jeszcze bardziej uzależnia nas od rosyjskiego gazu, to szefowie tej
firmy działają na szkodę Polski i Polaków. Jak tak dalej pójdzie, będę
zmuszony w ogóle odciąć się od gazu. Ciekawe, co w tej sprawie robią państwowe
służby powołane do nadzorowania rynku? Co robi rząd?! Czy chcecie finansowo
wykończyć wszystkich użytkowników gazu?!
Obserwuj wątek
    • Gość: blade runner PGNiG: Nie ma zysku ani gazu IP: *.nwrknj.east.verizon.net 02.03.09, 23:14
      Czy niema w kontrakcie klauzuli ze za kazdy dzien opoznienia sa
      naliczane kary? Kto podpisuje takie kontrakty ?
      Kazda firma na Zachodzie oszacowala by straty i skierowala sprawe do
      sadu.
      A na marginesie to jeszcze jedna przestroga zeby trzymac sie jak
      najdalej od projektu Nordstream.
      • Gość: abc Gazu nie dostarcza nie Gazprom tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 23:42
        RUE - firma która pojawiła się tylko i wyłącznie z powodu głupoty PGNiG a
        właściwie polityków, którzy do tego doprowadzili. Naszych polskich polityków
        jeśli byś miał jakieś wątpliwości.
    • Gość: Gość I kto tutaj w c...a znami gra. Polacy nie wydobywa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 23:29
      wydobywaja polskiego gazu bo za TANI. Starczy tej zabawy i niech wreszcie
      bedzie ktos odwazny i powie w co graja nasi panowie.
    • Gość: orient Re: PGNiG: Nie ma zysku ani gazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 23:55
      > miesiące ogrzewania domku i ciepłej wody aż 1400 zł!)

Może wstaw szyby w okna po ostatniej imprezie? Takie zużycie gazu (ok 300
      m3/mc) to ja miałem wiele lat temu jak w dzień temperatura nie przekraczała -10
      oC a w nocy dochodziła nawet do -20 oC. Dom 300 m2, piec na razie stary (17
      letni Feis IIRC). Zastanów się nad termoizolacją i zamontowaniem pieca
      kondensacyjnego (ok 30% mniejsze zużycie paliwa). BTW to nie cena paliwa mnie
      wkurza tylko haracz pobierany przez Gaz-system. To jest niemal drugie tyle co
      płacę za paliwo. I to jesst dopiero robienie ludzi w konia.
      • Gość: E Re: PGNiG: Nie ma zysku ani gazu IP: *.vistec.net 03.03.09, 00:20
        Szczerze to chrzanisz, ja w dwa miesiące zużyłem prawie 400m3 gazu na ogrzanie
        60m2 mieszkania i nie mogę powiedzieć żebym się przegrzewał a wodę w kranie
        miałem czasem letnią pomimo tego że piec ciągnął gaz jak cholera. Za gaz
        zapłaciłem prawie 740 zł. I powstaje zasadnicze pytanie za co, taniej chyba by
        wyszło jakbym się dogrzewał piecykiem elektrycznym. Aha rok temu (zima w sumie
        podobna) rachunki za gaz wyniosły około 500 zł.
        • Gość: E Re: PGNiG: Nie ma zysku ani gazu IP: *.vistec.net 03.03.09, 00:24
          Zapomniałem dodać, opłata za gaz niecałe 500 zł, za przesył prawie 250. Co to za
          firma która ma straty bo ludzie za mało zużywają gazu a drugie tyle strat bo za
          mało gazu im dostarczają. Panowie 200% straty, odcinamy. Do tego powyżej, może
          masz szczęście i akurat u Ciebie paliwo jest dobrej jakości ale w moim wypadku
          to jedyne do czego się nadaje to klęcie na nie.
          • Gość: orient Re: PGNiG: Nie ma zysku ani gazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 02:14
            Tak. Coś słyszałem o kłopotach z gazem w okolicach Szczecina. No ale u mnie
            opłaty inaczej się rozkładają. Dla przykładu:

paliwo (326 m3) - 258.45 zł i teraz reszta: opłata abonamentowa 24.80, opłata
            stała za usł. dystrybucyjne 72.00, opłata zmienna za usługi dystrybucyjne 113.94
            w sumie 210.74. Oczywiście wszystko trzeba jeszcze owatować.
        • Gość: orient Re: PGNiG: Nie ma zysku ani gazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 02:04
          Szczerze? takiego marnotrawstwa gazu to ja nigdzie nie widziałem ani nawet o
          takim nie słyszałem. Albo masz gaz do d... albo piec. U mnie piec, staroć z 1991
          r (tylko sterownik jest przyzwoity: Honeywell-a). Zamów sobie jakiegoś magika od
          pieców, bo widzę, że nawet wymiana na nowy przyzwoity piec Junkersa (5-6 tys
          złotych) zwróci się tobie w 2-3 lata. Nie wiem co ma do tego temperatura wody?
          Ja mam ustawioną temp wody w obiegu pierwotnym (ogrzewanie) na ok 65 oC a wody w
          kranie na 55 oC. Więcej nie mogę, bo mam małe dziecko w domu. BTW magik od pieca
          powiedział mi, że przy niepełnym obciążeniu pieca (takiego starego grata jak ja
          mam - w nowszych nie ma takiej zależności) zmniejsza się jego sprawność. Fakt,
          że chałupka ma grube ściany (3/4 pustaka + 3 cm styropianu w spoiny pionowe+tynk
          obustronny+ 5 cm styropianu na zewnątrz jako docieplenie; w sunie jakieś 70 cm)
          no ale to nie tłumaczy aż takich różnic. Człowieku - ty ogrzewasz powierzchnię
          dokładnie taką jaką ma moja piwnica!
    • mazbip Czy rodzina Juszczenki jest zaangzowana w 03.03.09, 00:32
      ponad miesiac temu zadalem takie pytanie. Czy ktos zna odpowiedz?

RosUkrEnergo? Interesuje sie sporem gazowym tylko powierzchownie ale pamietam
      ze jakis czas temu doszlo do ostrego sporu miedzy Prezydentem Juszczenko i
      Premier Julia Tymoszenko. Tymoszenko zarzucala prezydentowi kierowanie sie
      osobistymi interesami w sporze gazowym. RosUkrEnergo nalezy w polowie do
      Gazpromu i w polowie do dwoch ukrainskich biznesmjenow. Czy to moze rodzina
      Juszczenki? Kto mial interes w utworzeniu tego posrednika. Firma jest
      zarejestrowana w Szwajcarii w Zug, w budynku w ktorym znajduja sie 22 inne
      firmy. Typowa firma - skrzynka pocztowa. W Szwajcarii znajduje sie tylko 5 z 50
      pracownikow tej firmy, lecz tutaj placa podatki (Zug , oaza podatkowa). Ostatnio
      firma to zwrocila sie do rzadu szwajcarskiego o interwencje na Ukrainie w
      sprawie niezaplaconych przez Ukraine 614 milionow dolarow.
      www.cash.ch/news/story-686757-448 W tym artykule jest jeszcze duzo innych
      ciekawych rzeczy o tej firmie. Otoz firma to kupuje tanio gaz w Azjii Centralnej
      i sprzdaje drogo swoim klientom. Jezeli Polska kupuje gaz od RusUkrEnergo to
      znaczy ze gaz nie jest gazem z Rosji od Gazpromu, tylko z Azji, ktory to gaz
      jest sprzedawany z ogromnym zyskiem. Ciekawe kto z polskiej strony zawarl umowe
      z tym posrednikiem.
    • Gość: Po prostu:ja PGNiG: Nie ma zysku ani gazu IP: 62.87.132.* 03.03.09, 08:04
      Mniejsze zużycie gazu z powodu cieplej zimy...??!!?? -toz to kpina!
      Ludzie z powodu drożejacej ceny gazu szukaja innych alternatywnych
      źródel ciepla, wydatek 1000 zl za miesiąc na ogrzanie 150 metrowego
      domku, to malo???

www.okazje-cenowe.pl/glowna/zarejestruj.php5?uid=1913

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka