micmarci 04.04.07, 10:26 Mam pytanie jak w temacie. Ponadto związek przyczynowo-skutkowy polega na tym, że będę tłumaczył uroczytość wmurowania kamienia węgielnego. Czy zatem mogę kupić garnitur i wrzucić w koszty? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka Re: Garnitur w koszty? 04.04.07, 10:35 i znowu gugiel umarł? ale poza tym obawiam się, że nie, bo tzw. koszty reprezentacyjne zdechli wraz z nowelizacją ustawy podatkowej: tinyurl.com/yqwnek w rozumieniu ustawy możesz włożyć stary, acz schludny kitelek i udać się do roboty ale zawsze możesz zadzwonić do swojego urzędu skarbowego i dopytać, co oni na to Odpowiedz Link
pulbek Re: Garnitur w koszty? 04.04.07, 11:18 W Systemie Informacji Podatkowej wpisałem "garnitur" i wyskoczyło mi interpretacja z urzędu w Wejherowie, w której napisano m.in. te pełne mądrości słowa: " W ocenie organu podatkowego uzyskiwanie przychodów w ramach działalności gospodarczej nie jest uzależnione od rodzaju noszonej odzieży, gdyż schludny wygląd niezbędny jest dla wykonywania wielu zawodów poza sferą działalności gospodarczej, a ponadto świadczy o kulturze osobistej. Obowiązujące zasady życia społecznego wymagają, aby osoby prowadzące interesy w ramach działalności posiadały schludny wygląd, podobnie zresztą jak osoby zatrudnione w innych zawodach. Powyższe oznacza, że wydatek danej osoby fizycznej na zakup odpowiedniej odzieży osobistej (garnitury) nie może być uznany za koszt uzyskania przychodu z działalności gospodarczej, gdyż jego poniesienie uwarunkowane jest głównie innymi względami, aniżeli uzyskiwanie przychodu z tej działalności. " Innymi słowy, jak nie nosisz garnituru na co dzień toś fleja i nie znajdujesz się w posiadaniu schludnego wyglądu. Tako rzecze US w Wejherowie. Pulbek. Odpowiedz Link
brezly Re: Garnitur w koszty? 04.04.07, 11:43 micmarci napisał: > Mam pytanie jak w temacie. Ponadto związek przyczynowo-skutkowy polega na > tym, że będę tłumaczył uroczytość wmurowania kamienia węgielnego. Z jakiego na jaki bedziesz tluamczyl? >Czy zatem > mogę kupić garnitur i wrzucić w koszty? "throw the suit into costs" Odpowiedz Link