Dodaj do ulubionych

Garnitur w koszty?

04.04.07, 10:26
Mam pytanie jak w temacie. Ponadto związek przyczynowo-skutkowy polega na
tym, że będę tłumaczył uroczytość wmurowania kamienia węgielnego. Czy zatem
mogę kupić garnitur i wrzucić w koszty?
Obserwuj wątek
    • jottka Re: Garnitur w koszty? 04.04.07, 10:35
      i znowu gugiel umarł?sad ale poza tym obawiam się, że nie, bo tzw. koszty
      reprezentacyjne zdechli wraz z nowelizacją ustawy podatkowej:

tinyurl.com/yqwnek

w rozumieniu ustawy możesz włożyć stary, acz schludny kitelek i udać się do
      robotysmile ale zawsze możesz zadzwonić do swojego urzędu skarbowego i dopytać, co
      oni na to
    • pulbek Re: Garnitur w koszty? 04.04.07, 11:18
      W Systemie Informacji Podatkowej wpisałem "garnitur" i wyskoczyło mi interpretacja z urzędu w
      Wejherowie, w której napisano m.in. te pełne mądrości słowa:

"
      W ocenie organu podatkowego uzyskiwanie przychodów w ramach działalności gospodarczej nie jest
      uzależnione od rodzaju noszonej odzieży, gdyż schludny wygląd niezbędny jest dla wykonywania wielu
      zawodów poza sferą działalności gospodarczej, a ponadto świadczy o kulturze osobistej. Obowiązujące
      zasady życia społecznego wymagają, aby osoby prowadzące interesy w ramach działalności posiadały
      schludny wygląd, podobnie zresztą jak osoby zatrudnione w innych zawodach. Powyższe oznacza, że
      wydatek danej osoby fizycznej na zakup odpowiedniej odzieży osobistej (garnitury) nie może być
      uznany za koszt uzyskania przychodu z działalności gospodarczej, gdyż jego poniesienie
      uwarunkowane jest głównie innymi względami, aniżeli uzyskiwanie przychodu z tej działalności.
      "

Innymi słowy, jak nie nosisz garnituru na co dzień toś fleja i nie znajdujesz się w posiadaniu
      schludnego wyglądu. Tako rzecze US w Wejherowie.

Pulbek.
    • brezly Re: Garnitur w koszty? 04.04.07, 11:43
      micmarci napisał:

> Mam pytanie jak w temacie. Ponadto związek przyczynowo-skutkowy polega na
      > tym, że będę tłumaczył uroczytość wmurowania kamienia węgielnego.

Z jakiego na jaki bedziesz tluamczyl?

>Czy zatem
      > mogę kupić garnitur i wrzucić w koszty?

"throw the suit into costs"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka