kjuik 06.07.04, 21:33 jak Wam się podoba? bo popularne chyba nie jest... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Malwina 06.07.04, 21:39 Mam zmienny stosunek do tego imienia. W zasadzie z brzmienia mi się podoba, nawet bardzo, ale za bardzo kojarzy mi się z przejściową modą. Popularne może w tej chwili nie jest, ale mniej więcej 30 lat temu było stosunkowo częste. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Ciekawostka 10.07.04, 16:25 Mnie imie Malwina wydawalo sie starodawne. A oto co na ten temat napisal Jan Grzenia "Dzis imie to nosi 18910 Polek, przy czym 90 procent z nich otrzymalo je w latach 80. i 90. XX wieku, doczego zapewne przyczynily sie media" Ale ja nie znam zadnej znanej Malwiny w dzisiejszych czasach. A Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
indiaaa Re: Malwina 06.07.04, 22:04 mi się bardzo podoba tym bardziej że tak moja koleżanka ma na imię, fajne i mało teraz chyba spotykane. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Malwina 06.07.04, 22:15 nie dawno były imieniny Malwiny, nie wiedziałam ze to imie bylo kiedys popularne, mało jest osob o tym imieniu, mojej cioci strasznie sie podoba to imie :] takie zwiazane z przyroda -Malwa Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Malwina 06.07.04, 22:20 Jako osoba zmuszona w młodym, wrażliwym wieku do przebrnięcia przez powieść "Malwina czyli domyślność serca" mam niestety do tego imienia uczucia negatywne. Była jeszcze Malwinka-Zegarynka u Wojtyszki z oczami na czułkach. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Malwina 07.07.04, 08:29 Był kiedyś wątek o imieniu Malwinka. Mi bardzo podoba się to imię. Sześcioletnia córka sąsiadki ma tak na imię. Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: Malwinka 07.07.04, 08:41 - Dwunasta pięćdziesiąt trzy, dwunasta pięćdziesiąt trzy - mówiła właśnie Malwinka, kiedy usłyszała w słuchawce: - Pod twoim białym domem     stałem jak rażony gromem.     I biło mi serce z łomotem,     ale musiałem iść potem.     Och, co za bolesna wiadomość:     ja zrywam kwiaty, ty naszą znajomość. - Dwunasta pięćdziesiąt trzy, dwunasta pięćdziesiąt trzy - powtórzyła Malwinka, choć tylko żelazna wola powstrzymywała ją od przekroczenia regulaminu. - O, gdym cię ujrzał wśród tłumu,     mało nie straciłem rozumu.     Za tobą szedłem skrycie,     mógłbym tak całe życie. Malwinka znała surowy regulamin zegarynek zakazujący prywatnych rozmów. Łzy napłynęły jej do oczu. - Dwunasta pięćdziesiąt cztery, dwunasta pięćdziesiąt cztery - mówiła. - Lecz słodka była ta chwilka,     choć jestem kopnięty jak piłka.     Żegnam cię w bólu i trwodze.     Cóż mi zostało - odchodzę. - Dwunasta pięćdziesiąt cztery, dwunasta pięćdziesiąt cztery... - Szczęknęła odkładana słuchawka. Malwinka rozpłakała się na dobre. (historia ma jednak happy end, który znajdziecie tutaj: web.pertus.com.pl/~mysza/bromba/fikander.html ). Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Malwinka 07.07.04, 12:41 No, przynajmniej ktoś jeszcze o tym pamięta... A jesli chodzi o cytaty, to ten jest chyba lepszy: A jak ty się czujesz, Fikandrze? Co ci przyszło do głowy, żeby chodzić za Malwinką? - Och! - westchnął Fikander - przepięknie... - Wytłumacz się jaśniej, co przepięknie? - Nie mogę. Imię rymuje się przepięknie... słoninka... wędlinka... koniczynka... przepięknie... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Malwinka 29.08.04, 00:41 aniadm napisała: > No, przynajmniej ktoś jeszcze o tym pamięta... Ja też pamiętam. WTEDY imię Malwinka mi się jeszcze bardzo podobało.... Odpowiedz Link Zgłoś
malwina18 Re: Malwina 07.07.04, 11:35 Mnie sie podoba. Mam córkę Malwinę. Wybralismy to imię bo nie jest pretensjonalne ale też nie jest tak, że co druga dziewczynka je nosi (dlatego np. nie zdecydowaliśmy się na Julię ani Marię - imiona bardzo ładne ale zbyt popularne. Ja w klasie miałam 8 Magd i wiem, że nie były one specjalnie szczęśliwe z powodu takiej popularności swojego imienia). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Malwina 07.07.04, 11:41 Mnie sie nawet podoba, mimo awersji do imion kwiatowo-owocowych, widocznie skojarzenia z Malwa nie sa az tak mocne. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
malwa_i_zuza Re: Malwina 07.07.04, 22:58 Mnie tez sie bardzo podoba Oprocz mojej corki znam jeszcze 20 latke, 30 latke i pania po 50 - wszystkie Malwiny. Odpowiedz Link Zgłoś
forencja podciąganie 24.08.04, 19:33 podciąganie dla Magdy60, przepraszam za dwa posty pod rząd Odpowiedz Link Zgłoś
magda60 Re: Malwina 25.08.04, 11:23 Ja się cały czas zastanawiam nad imieniem Malwina. Mówię do mojej córeczki Malwinka bo bardziej mi się podoba i pasuje do jej słodkiej buźki. Czy za 20-30 lat będzie jej się podobało, jak ktoś powie Pani Malwino. A propos historii: W 1982 r. była wojna o jej wyspy: Falklandy – Malwiny. POzdrawiam. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
natder Re: Malwina 28.08.04, 14:34 Mi się baaaaardzo podoba. I chyba jest coraz bardziej popularne. Ania mama Natalki (02.06.99) i Malwinki )) (20.02.04) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Malwina 29.08.04, 00:39 natder napisała: > Mi się baaaaardzo podoba. > I chyba jest coraz bardziej popularne. Malwina - 18910 osób, czyli było ich w 2001 troche więcej niż Maj. Zważywszy, że imię to na szersza skalę jest nadawane dopiero od lat 80-tych, jest to dużo. Według mojej orientacji, jest to następny "czarny koń" po Julii; jego popularność raptownie rośnie. Zobaczymy, co będzie dalej, na razie u mnie w okolicy mamy 6-letnich Julii często wybierają to imię dla swoich drugich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
nicole777 Re: Malwina 02.09.04, 16:20 Mnie się podoba, mam siostrę Malwinę, brzmi bardzo milutko Malwinka, Malwusia. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Malwina 23.01.24, 00:59 Starsze imię ale podoba mi się jego brzmienie, i cieszą kolejne Malwiny Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Malwina 23.01.24, 03:21 Bardzo ładne imię; dobre dla osób, które nie lubią imion popularnych, a jednocześnie nie chcą się zanadto wyróżniać. Odpowiedz Link Zgłoś