theodorka Re: A Noe?:> 30.08.05, 17:00 Ładne biblijne, ale na warunki polskie dla żywego człowieka jakoś się nie nadaje Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A Noe?:> 30.08.05, 17:11 Był o tym kiedyś wątek. Było kilka polityków gruzińskich XVIII/XIX-wiecznych o tym imieniu zaslużonych dla niepodległosci Gruzji, stąd mam do niego sentyment. Ale wydaje mi się, że bardziej pasuje do nazwisk gruzińskich, niż polskich. Noe Ramiszwili, Noe Żordania - brzmi bardzo pięknie Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: A Noe?:> 30.08.05, 19:49 Mnie się bardzo podoba,ogólnie lubię biblijne imiona-Noe,Natan,Zachary(Zachariasz)... Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: A Noe?:> 30.08.05, 19:55 mamaemmy napisała: > Mnie się bardzo podoba,ogólnie lubię biblijne imiona-Noe,Natan,Zachary (Zacharia > sz)... > Zachary jest the best, podoba mi się jeszcze Jonasz i Joachim Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: A Noe?:> 28.06.06, 20:35 A propos imion gruzinskich...Merab to biblijna postac kobieca. A w Gruzji to imie meskie... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A Noe?:> 28.06.06, 21:30 Nie jestem pewna, czy nie jest to tylko przypadkowa zbieżność brzmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: A Noe?:> 30.08.05, 23:12 Bardzo podoba mi sie Noah ale w warunkach anglojezycznych Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: A Noe?:> 31.08.05, 14:42 Dla mnie ok, w DE dosc popularne, czesto wlasnie jako Noah. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A Noe?:> 29.01.06, 00:10 Za to w Polsce, wbrew ostatnim sugestiom niektórych osób na forum, jako Noah nie do przyjęcia... Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: A Noe?:> 01.09.05, 20:07 DobrzE,że nie Neo!A tak poważnie to mimo,ze nie brzydkie to jestem zdecydowanie przeciwna!To imie prosto z Bibli.A może jednak jakieś inne,biblijne imiona np.Aaronlub NATHANIEL(ŁADNE NIE?) Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: A Noe?:> 29.01.06, 16:15 Zbyt krótkie i niepełne i zbyt "biblijne". Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: A Noe?:> 29.01.06, 17:35 hmm, nigdy nie zastanawiałam się nad urodą tego imienia z wiadomych przyczyn, NOE to Noe . Ale teraz spróbowałam spojrzeć na to imię pod kątem nadania i wiecie , że wcale nie musi się kojarzyć biblijnie. Nawet mi się podoba. Może dlatego, że to taka krótsza wersja Noemi, w której jestem zakochana Odpowiedz Link Zgłoś
femian Re: A Noe?:> 29.06.06, 10:43 Też mi się podoba to imię, głównie z tego względu, że tak podobne do Noemi Też się z mężem zakochaliśmy w tym imieniu. Chociaż jak mówię różnym osobom, że mi się podoba imię Noemi, to rzadko kto ma skojarzenia z Biblią, częściej ludziom kojarzy się z Naomi. Noe to bardzo nowoczesne imię dla mnie, pomimo, że tak starożytne Możliwe że kiedys stanie się modne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A Noe?:> 26.11.06, 21:32 Wielka moda na to imię nie widzi mi się w Polsce, ale więcej osób o tym imieniu śmialo mogłoby się pojawić. Odpowiedz Link Zgłoś
ccleo Re: A Noe?:> Noemi! 27.11.06, 10:16 Och. no wlasnie-przypomnialo mi się, że kiedys chciałam nazwac córkę Noemi! biedna rodzina, majac juz Michalinę, teraz będą sluchac moich wahan miedzy Konstancją a Noemi...(a potem okaze sie, ze chlopak). cleo Odpowiedz Link Zgłoś
ccleo Re: A Noe?:> Noemi! 27.11.06, 10:27 www.mirnal.neostrada.pl/RJPoiczer.htm "Noemi? - W Polsce niezwykłe Odpowiadając na list z 2 października br., informuję uprzejmie, że nie widzę formalnych przeszkód nadania dziecku płci żeńskiej imienia Noemi. Imię to bowiem, choć rzadko w Polsce używane, znane jest w całej Europie i należy jako imię biblijne do tradycji judeochrześcijańskiej. Noemi (po hebrajsku 'moja słodycz') według starotestamentowej Księgi Rut była żoną Elimeleka z Betlejem i matką jego dwóch synów. W czasie wielkiego głodu Noemi opuściła rodzinne miasto i straciła męża i synów. Przeżyły wraz z nią jej dwie synowe Orpa i Ruta. Orpa odeszła, a druga synowa, tzn. Ruta pozostała wraz z Noemi. Kiedy wróciły do Betelejem, ludzie wołali: Więc to jest Noemi! A wtedy ona odpowiadała Nie nazywajcie mnie Noemi [tzn. 'Moja Słodycz'], ale nazywajcie mnie Mara [po hebrajsku 'Moja Gorycz'], bo Wszechmogący napełnił mnie goryczą. Potem Noemi wyswatała Rutę za swego krewnego Boaza, a kiedy urodził im się syn Obed, Noemi go niańczyła. Wnukiem tego Obeda był król Dawid. Dzieje Noemi i Ruty ilustrują wielką miłość rodzinną. Noemi jest pięknym imieniem, ale dziś w Polsce może razić pretensjonalnością i obcością. Może też z tej racji być źródłem nie tylko przyjemnych przeżyć " zwlaszca to ostatnie zdanie- to co JA mam powiedziec? moje prawdziwe imię teraz robi się modne, ale przez cale diecinstwo i mlodosc to mialam doprawdy niezłe przejścia, a jednak wydano zgodę moim rodzicom cleo Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A Noe?:> Noemi! 27.11.06, 12:25 Klaro, ale nie pracujesz w PAH-u? Bo tam pracuje Klara, która ma córkę Michalinę Odpowiedz Link Zgłoś
ccleo Re: A Noe?:> Noemi! 27.11.06, 13:28 Gaudencja)) to chyba jednak CHODZI o mnie! ale już od roku tam nie pracuję, aczkolwiek oczywiscie sympatyzuję, rozpropagowuje, wspieram jesli mogę. czy ja ciebie tez powinnam znac?! pozdrawiam ineco melanhcolijine, bo mój mąż odrzuca Konstancje i Noemi... cleo Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A Noe?:> Noemi! 27.11.06, 14:39 No tak z raz gadałyśmy dłużej, przyszłam do Was w związku z raportem, który opracowywałam, a w ogóle jestem stara wolontariuszką PAH. Więcej na priva Odpowiedz Link Zgłoś