30.08.05, 16:59
Obserwuj wątek
    • theodorka Re: A Noe?:> 30.08.05, 17:00
      Ładne biblijne, ale na warunki polskie dla żywego człowieka jakoś się nie
      nadaje smile
    • gaudencja Re: A Noe?:> 30.08.05, 17:11
      Był o tym kiedyś wątek. Było kilka polityków gruzińskich XVIII/XIX-wiecznych o
      tym imieniu zaslużonych dla niepodległosci Gruzji, stąd mam do niego sentyment.
      Ale wydaje mi się, że bardziej pasuje do nazwisk gruzińskich, niż polskich. Noe
      Ramiszwili, Noe Żordania - brzmi bardzo pięknie smile
      • mamaemmy Re: A Noe?:> 30.08.05, 19:49
        Mnie się bardzo podoba,ogólnie lubię biblijne imiona-Noe,Natan,Zachary(Zachariasz)...
        • theodorka Re: A Noe?:> 30.08.05, 19:55
          mamaemmy napisała:

> Mnie się bardzo podoba,ogólnie lubię biblijne imiona-Noe,Natan,Zachary
          (Zacharia
          > sz)...
          >

Zachary jest the best, podoba mi się jeszcze Jonasz i Joachim smile
      • annajustyna Re: A Noe?:> 28.06.06, 20:35
        A propos imion gruzinskich...Merab to biblijna postac kobieca. A w Gruzji to
        imie meskie...
        • gaudencja Re: A Noe?:> 28.06.06, 21:30
          Nie jestem pewna, czy nie jest to tylko przypadkowa zbieżność brzmienia.
    • adziunia Re: A Noe?:> 30.08.05, 23:12
      Bardzo podoba mi sie Noah ale w warunkach anglojezycznych smile
      • abiela Re: A Noe?:> 31.08.05, 14:42
        Dla mnie ok, w DE dosc popularne, czesto wlasnie jako Noah.
        • gaudencja Re: A Noe?:> 29.01.06, 00:10
          Za to w Polsce, wbrew ostatnim sugestiom niektórych osób na forum, jako Noah
          nie do przyjęcia...
    • linna-altair Re: A Noe?:> 01.09.05, 20:07
      DobrzE,że nie Neo!A tak poważnie to mimo,ze nie brzydkie to jestem zdecydowanie
      przeciwna!To imie prosto z Bibli.A może jednak jakieś inne,biblijne imiona
      np.Aaronlub NATHANIEL(ŁADNE NIE?)
      • bodomlake Re: A Noe?:> 29.01.06, 16:15
        Zbyt krótkie i niepełne i zbyt "biblijne".
        • shilla01 Re: A Noe?:> 29.01.06, 17:35
          hmm, nigdy nie zastanawiałam się nad urodą tego imienia z wiadomych przyczyn,
          NOE to Noe . Ale teraz spróbowałam spojrzeć na to imię pod kątem nadania i
          wiecie , że wcale nie musi się kojarzyć biblijnie. Nawet mi się podoba. smile Może
          dlatego, że to taka krótsza wersja Noemi, w której jestem zakochana smile
          • gaudencja Re: A Noe?:> 28.06.06, 20:07
            W Rymucie mężczyzn o tym imieniu jest 6.
            • femian Re: A Noe?:> 29.06.06, 10:43
              Też mi się podoba to imię, głównie z tego względu, że tak podobne do Noemi wink
              Też się z mężem zakochaliśmy w tym imieniu. Chociaż jak mówię różnym osobom, że
              mi się podoba imię Noemi, to rzadko kto ma skojarzenia z Biblią, częściej
              ludziom kojarzy się z Naomi. Noe to bardzo nowoczesne imię dla mnie, pomimo, że
              tak starożytne wink Możliwe że kiedys stanie się modne.
              • gaudencja Re: A Noe?:> 26.11.06, 21:32
                Wielka moda na to imię nie widzi mi się w Polsce, ale więcej osób o tym imieniu
                śmialo mogłoby się pojawić.
        • olianka Re: A Noe?:> 26.11.06, 21:37
          Też wydaje mi się zbyt krótkie i niepełne!
    • ccleo Re: A Noe?:> Noemi! 27.11.06, 10:16
      Och. no wlasnie-przypomnialo mi się, że kiedys chciałam nazwac córkę Noemi!smile
      biedna rodzina, majac juz Michalinę, teraz będą sluchac moich wahan miedzy
      Konstancją a Noemi...(a potem okaze sie, ze chlopakwink).
      cleo
      • ccleo Re: A Noe?:> Noemi! 27.11.06, 10:27
        www.mirnal.neostrada.pl/RJPoiczer.htm
        "Noemi? - W Polsce niezwykłe
        Odpowiadając na list z 2 października br., informuję uprzejmie, że nie widzę
        formalnych przeszkód nadania dziecku płci żeńskiej imienia Noemi. Imię to
        bowiem, choć rzadko w Polsce używane, znane jest w całej Europie i należy jako
        imię biblijne do tradycji judeochrześcijańskiej.
        Noemi (po hebrajsku 'moja słodycz') według starotestamentowej Księgi Rut
        była żoną Elimeleka z Betlejem i matką jego dwóch synów. W czasie wielkiego
        głodu Noemi opuściła rodzinne miasto i straciła męża i synów. Przeżyły wraz z
        nią jej dwie synowe Orpa i Ruta. Orpa odeszła, a druga synowa, tzn. Ruta
        pozostała wraz z Noemi. Kiedy wróciły do Betelejem, ludzie wołali: Więc to jest
        Noemi! A wtedy ona odpowiadała Nie nazywajcie mnie Noemi [tzn. 'Moja Słodycz'],
        ale nazywajcie mnie Mara [po hebrajsku 'Moja Gorycz'], bo Wszechmogący napełnił
        mnie goryczą. Potem Noemi wyswatała Rutę za swego krewnego Boaza, a kiedy
        urodził im się syn Obed, Noemi go niańczyła. Wnukiem tego Obeda był król Dawid.
        Dzieje Noemi i Ruty ilustrują wielką miłość rodzinną.
        Noemi jest pięknym imieniem, ale dziś w Polsce może razić
        pretensjonalnością i obcością. Może też z tej racji być źródłem nie tylko
        przyjemnych przeżyć
        "
        smile
        zwlaszca to ostatnie zdanie-smile
        to co JA mam powiedziec? moje prawdziwe imię teraz robi się modne, ale przez
        cale diecinstwo i mlodosc to mialam doprawdy niezłe przejścia, a jednak wydano
        zgodę moim rodzicomwink

cleo
        • gaudencja Re: A Noe?:> Noemi! 27.11.06, 12:25
          Klaro, ale nie pracujesz w PAH-u? wink Bo tam pracuje Klara, która ma córkę
          Michalinę smile
          • ccleo Re: A Noe?:> Noemi! 27.11.06, 13:28
            Gaudencjasmile))
            to chyba jednak CHODZI o mnie!smile
            ale już od roku tam nie pracuję, aczkolwiek oczywiscie sympatyzuję,
            rozpropagowuje, wspieram jesli mogę.smile
            czy ja ciebie tez powinnam znac?!
            pozdrawiam ineco melanhcolijine, bo mój mąż odrzuca Konstancje i Noemi...
            cleo
            • gaudencja Re: A Noe?:> Noemi! 27.11.06, 14:39
              No tak z raz gadałyśmy dłużej, przyszłam do Was w związku z raportem, który
              opracowywałam, a w ogóle jestem stara wolontariuszką PAH. Więcej na priva wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.