Dodaj do ulubionych

Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy film.

IP: *.bn.com.pl / 192.168.3.* 29.07.02, 17:37
Czy ktoś oglądał jakiś ciekawy film grozy - taki godny polecenia. Jeśli tak
to prosimy o krótkie recenzje.
Ja mógłbym zaproponować "Prześladowcę" - obecnie w kinie, oraz świetny (moim
zdaniem) film pt. "Oszukać przeznaczenie"; gdzie wspomniane przeznaczenie
ściga grupkę młodych ludzi, którym udało się umknąć śmierci.

Pozdrawiam i czekam na propozycje.

Marmite
Obserwuj wątek
    • Gość: khamoon Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.chello.pl 30.07.02, 00:10
      polecam:
      shinning (kubricka z jackiem nicholsonem)
      event horizon
      vidocq (nie horror, ale mroczny klimat i trzyma w napieciu, a do tego te zdjecia, ahh!!!)
      seven (klasyka thrilleru)

• aleksandraanna Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi 06.08.02, 19:12
        calkowicie sie zgadzam, tez bym polecila i shinning i vidoq, ale jeszcze mozna
        sleepy hollow dorzucic, tez dla klimatu, :)
    • Gość: khamoon Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.chello.pl 30.07.02, 00:33
      dodaje jeszcze:
      dark city (bardziej mroczne sci-fi) - swietny film, z niego rznal matrix
      deep rising - niby to horror, przy okazji usmiac sie niezle mozna
      screamers - bardzo fajny i nie doceniony film na podstawie powiesci p.k.dicka, sci-fi lekko horrorowate
      • Gość: hejira Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: 213.17.161.* 30.07.02, 09:14
        Gość portalu: khamoon napisał(a):

> dark city (bardziej mroczne sci-fi) i event horizont moim zdaniem sa nudne
        jak flaki z olejem - zmarnowany material na niezle filmy...
        osobiscie mega mroczny klimat wg mnie ma Miasto Zaginionych Dzieci choc to
        dziwny film i nie kazdemy podpasuje
        bardzo polecam tez W sieci Zla - choc to juz bardziej krymunal - lecz bardzo
        zacny!!
    • Gość: Marmite Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.bn.com.pl / 192.168.3.* 30.07.02, 16:38
      Własnie obejrzałem "Resident Evil" i nie polecam. Straszna nędza - sam pomysł
      może i dobry, lecz film mało przerażający i ten motyw Zombie... zgroza.

"Bunkier" - to już lepsza produkcja, lecz też spodziewałem się czegoś lepszego.
      Ale ogólnie miło się to oglądało.

Ciekawy zamysł to również "Dom na nawiedzonym wzgórzu" - może nie jest to jakaś
      bardzo ambitna produkcja jednak może się spodobać osobom lubiącym mroczne
      klimaty nawiedzonych zamków.

"Inni" - hmm... film z ciekawą koncepcją. Życie na styku dwu światów. Duchów i
      ludzi. Rodzi się pytanie: czy duchy żyją w świecie ludzi czy może na odwrót?

"Martwica mózgu" - film twórcy "Władcy pierścieni". Ni horror ni komedia. Rzecz
      można gtoreskowa komedia o zakrapiana grozą. Spodoba się osobą lubiącym tanie
      produkcje i duuużo krwi.

"Prześladowca" - suuuper film; oczywiście moim skromnym zdaniem. Mimo, że motyw
      mordercy z autostrady jest już dość ograny to i tak film ogląda się w
      skupieniu, z zainteresowaniem.

"Przepowiednia" - to dość specyficzny film. Horror, Thriller + Archiwum X ;)
      Ale ogólne wrażenie pozytywne.

Pozdrawiam
      • Gość: Hollow Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.07.02, 12:03
        Polecam "8mm" z Nicolasem Cage'em. Niesamowity klimat
        albo "Wstręt" Polańskiego albo "Pi" Aronovsky'ego. Super filmy !
        acha, jeśli nie oglądałeś, to "Szósty zmysł" jest bardzo dobry.
        • Gość: alissa19 Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.07.02, 21:01
          "vidocq"-flaki z olejem,owszem fajne zdjecia ale widzialam na dvd-w kinie bym
          wyszla.
          "dracula 2000"sztampa do bolu,ciagle wiedzialam co sie za chwile wydarzy i
          jeszcze te prostackie podrzynanie gardel co 5 minut.
          "devil's prey"-taka glupotka o satanistach-nuda.
          "the others"-do "6 zmyslu"sie nie umywa.za wolno akcja sie toczy.
          "blair witch project 2-the book of shadow"-omijac.
          fajne:
          "seven"-10 razy widzialam i dalej sie boje
          "final destination"-fajny pomysl na scenariusz
          "the gift"-suuper!!Keanu plus Hillary Swank[fajna odmiana po roli chlopaka],no
          i straszny jest
          "6th sense"no comments-super
          "end of days"-pierwszy raz nawet da sie obejrzec
          "bone collector"z Angelina i Denzelem-mysle ze ksiazka lepsza ale i film niezly
          • Gość: Marmite Re: Thrillery, horrory IP: *.bn.com.pl / 192.168.3.* 31.07.02, 23:23
            Alissam mosz podobny gust do mojego. Uważam, że wymienione przez Ciebie "fajne"
            filmy są "fajne".

A może poleci ktoś coś mniej znanego?

ps. "Gift" Z Keanu i Katie Holmes ma faktycznie ciekawy, mroczny klimacik.
            • Gość: alissa19 Re: Thrillery, horrory IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.02, 00:52
              dzieki-milo znalezc w sieci filmowa soul mate!a Cate Blanchett gra tam rewelo-
              nie sadzisz?
              z mniej znanych[ze sie znowu wtrace]to nie wiem czy widzieliscie"bless the
              child"z K.Basinger.nie wiem czy to mniej znany-ja w kazdym razie o nim nie
              slyszalam szerzej.nie powiem o czym-1 raz mozna obejrzec.
              co to jeszcze bylo?
              a!ostatnio widzialam "glasse's house"czy cus z lelee sobiesky-thrillerek taki
              nawet znosny.byl jeszcze taki thriller "idealna ofiara"-dawno widzialam ale
              taki psychodelik troche.
              a jak "hannibala"oceniasz?albo 1 czesc blair witch?
            • buster7 Re: Thrillery, horrory 01.08.02, 14:03
              Polecam:
              Donnie Darko
              The Hole
              Vanilla Sky z Tomem Cruisem
              K-Pax z genialnym Kevinem Spacey
              Existenz
              13Th Floor
          • Gość: khamoon Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.chello.pl 01.08.02, 06:12
            'gift' mi sie bardzo podobal, fajna gra, ciekawy pomysl, ale straszny? mroczny
            klimacik? raczej niesamowity, ale w powolnym wykonaniu...
            • Gość: alissa19 Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.02, 17:36
              a czy synonimem slowa straszny musi byc wariat z siekiera i krew lejaca sie
              hektolitrami?albo jakies upiory z powykrzywianymi mordami?
              straszne jest to co mogloby sie stac obok nas,historia ktora moglaby sie
              wydarzyc w realu -element REALIZMU!
              • Gość: Marmite Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.bn.com.pl / 192.168.3.* 02.08.02, 02:27
                "Straszny"... powiedzmy trzymający w napięciu.
                A mi coś net sie kopie. Wysłałem 2 razy odpowiedz na Twój post Alissa i nic.

A więc powiem tak:
                "Hannibal" - obejrzałem go z paroma osobami i stwierdziliśmy, że jest
                nędzniutki. Po takich aktorach spodziewałem się lepszej fabuły.

"Blair..." - jako film to nie jest rewelacja, ale za to, że jest nowatorski
                warto go obejrzeć. Nie wiem co z drugą częścią bo po przeczytanych opiniach
                nawet się za niego nie zabrałem.

Pozdrawiam
                • buster7 Re: Thrillery, horrory - Blair 2 02.08.02, 08:20
                  Blair 2 warto obejżeć nie był dla mnie rewelacją ale naprawdę wiele rzeczy jest
                  wyjaśnionych nie chce pisać jakich ale motyw narkotykowy jest istotny...
                  • Gość: alissa19 Re: Thrillery, horrory - Blair 2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.08.02, 21:26
                    buster7 napisał:

> Blair 2 warto obejżeć nie był dla mnie rewelacją ale naprawdę wiele rzeczy
                    jest
                    >
                    > wyjaśnionych nie chce pisać jakich ale motyw narkotykowy jest istotny...
                    no nie gadaj-co tam jest niewyjasnione wedlug ciebie????????dla mnie wlasnie
                    nie warto ogladac bo za duzo rzeczy jest wyjasnionych[a wlasciwie czytelnych] w
                    przeciwienstwie do 1 czesci.
                • Gość: alissa19 Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.08.02, 21:24
                  Gość portalu: Marmite napisał(a):

> "Straszny"... powiedzmy trzymający w napięciu.
                  > A mi coś net sie kopie. Wysłałem 2 razy odpowiedz na Twój post Alissa i nic.
                  >
                  > A więc powiem tak:
                  > "Hannibal" - obejrzałem go z paroma osobami i stwierdziliśmy, że jest
                  > nędzniutki. Po takich aktorach spodziewałem się lepszej fabuły.
                  >
                  > "Blair..." - jako film to nie jest rewelacja, ale za to, że jest nowatorski
                  > warto go obejrzeć. Nie wiem co z drugą częścią bo po przeczytanych opiniach
                  > nawet się za niego nie zabrałem.
                  wiesz,bo blair to taki dokument nie film-chyba mialo byc troche nudno czy moze
                  na maxa inaczej coby Ameryke i nie tylko zadziwic.pamietam ze po tym filmie
                  bylam na wakacjach w gorach i mialam niezle schizo-zadzialal jak bomba z
                  opoznionym zaplonem.po wyjsciu z kina czulam jakis niedosyt,ze troche monotonne
                  [jednak liczylam ze zobacze chociaz skrawek wiedzmy z burketsville!]a potem
                  mnie sieklo!widzialam go 4 razy i nie nudzilam sie.zamierzam nawet odwiedzic
                  Maryland!
                  co do ksiegi cieni-nie radze bo moze byc tak jak z hannibalem.apetyt po 1
                  czesci i rozczarowanie.
                  nie ma tam juz tej psychodelii chociaz sie na to sila.wiedzmy w kazdym razie i
                  tak nie zobaczysz!pozdrowka.
                  >
                  > Pozdrawiam
              • Gość: Qidgig Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.prosoft.com.pl 27.09.02, 23:10
                Proponuję"Podziemny Krąg"
        • Gość: cappria Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.ttnet.odu.edu 07.08.02, 21:49
          calkowicie sie zgadzam....szosty zmysl jest niesamowity i z niespotykana dotad koncepcja....
          takze polecam Minority Report(wybaczcie, nie znam tlumaczenia)...komplenie orginalny i z swietnym,
          ambitnym watkiem....

pozdrawiam
      • Gość: rokis Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 05.08.02, 22:36
        "Martwica mózgu" to klasyka gore i polecam ją każdemu kto lubi z całej siły
        trzymać obiad w przewodzie pokarmowym za wszelką cenę. Dla tych, którzy się
        zaciekawili polecam ostatnią scenę gdzie poznajemy nowe zastosowanie dla
        kosiarki ;-)
    • Gość: Spielbierg Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: 213.77.27.* 04.08.02, 20:39
      1. "Szczur" z Peterem Wellerem (tym co grał Robocopa) - bardzo ładny film.
      2. "Straszny film" i "Straszny film 2" - niezłe barszczycho!
      3. "Po tamtej stronie chmur" Antonioniego. Tak mnie ten film przeraził, że boję
      się iść na inne dzieła tego twórcy.
      4. "Spragnieni miłości" i "Schyłek lata" - po prostu okropieństwa przechodzące
      ludzkie pojęcie. Ci Azjaci to jednak dziki lud.
      • luna31 Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi 07.08.02, 00:16
        Polecam ,,Szósty zmysł"Nighta Shyamalana-całkiem sugestywny thriller
        psychologiczny.Im bliżej finału, tym ciekawiej...
        ,,Nożyczki" z Sharon Stone.Historia kobiety, która zostaje zaatakowana przez
        gwałciciela.Zabija napastnika nożyczkami i to staje się jej obsesją.W
        umiejetny sposób wyorzystuje to jej lekarz-psychoanalityk...Trzyma w napięciu.
        ,,Próba sił"wątki satanistyczne, ekranizacja powiesci Cathy Cash Spellman, pod
        tym samy tytułem.Fajna rola Kim Basinger, inna od jej aktorskich ,,wcieleń".
        ,,American Psycho"Mary Harron-fil obejrzałam, książki nie da się czytać!
        Sitoooo...
        ,,Opętanie"reż.David Koepp
        ,,Misery"-dla Cathy Bates-warto, kultowa perełka.
        POZDRAWIAM fanów gatunku!
        PS.Czekam na piątek i film ,,Dolores"na podst.powieści Kinga.:)))
        • Gość: alissa19 Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.08.02, 18:34
          "proba sil"-to nic innego jak "bless the child".ja uwazam ze na 1 raz mozna
          przelknac ale absolutnie nie do powtorzenia.schemat typu"chosen"[w tym wypadku
          dziewczynka]jest dosc oklepany-uwazam ze lepszy jest "end of days"w tym
          wzgledzie.
          a "pytanie do boga"z Banderasem jest tez bardzo smaczne-3ma w napieciu plus ten
          watek religijny....
    • Gość: olo Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.hq.open.net.pl 05.08.02, 16:44
      Ja moge z czystym sercem zaproponować film "Przepowiednia".. Mnie po prostu
      włosy na plecach się jeżyły... Znajomi (w tym brat) mieli podobne odczucia,
      więc film jest chyba OK...
      • Gość: Kwasek Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.se.com.pl / 10.0.100.* 06.08.02, 14:52
        Gość portalu: olo napisał(a):

> Ja moge z czystym sercem zaproponować film "Przepowiednia".. Mnie po prostu
        > włosy na plecach się jeżyły... Znajomi (w tym brat) mieli podobne odczucia,
        > więc film jest chyba OK...

To z Gerem, dla mnie nuda, zbytnie emanowanie zbliżeniami kamery i jakaś muzyka
        która ma wprawiać w strach a raczej nuży. kiszka
    • Gość: ksenia Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.de.ihost.com 06.08.02, 15:47
      kolejność alfabetyczna:

"Alien" Ridley'a Scotta 1979
      "Black Sunday" Mario Bavy 1960
      "Carrie" Briana de Palmy 1976
      "Dziecko Rosemary" Romana Polańskiego 1968
      "Dziwolągi" Toda Bowninga 1932
      "Egzorcysta" Williama Friedkina 1973
      "Halloween" Johna Carpentera 1978
      "Hellraiser" Clive'a Barkera 1987
      "Lśnienie" Stanley'a Kubricka 1980
      "Mgła" Johna Carpentera 1980
      "Milczenie owiec" Jonathana Demme 1991
      "Noc myśliwego" Charlesa Naughtona 1955
      "Noc żywych trupów" George'a A. Romero 1968
      "Nosferatu wampir" Wernera Herzoga 1979
      "Omen" Richarda Donnera 1976
      "Suspiria" Dario Argento 1977
      "Teksaska masakra piłą łańcuchową" Tobe Hoopera 1974
      "Zagubiona autostrada" Davida Lyncha 1997
      • nonstop Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi 07.08.02, 15:46
        Gość portalu: ksenia napisał(a):

> kolejność alfabetyczna:
        >
        > "Alien" Ridley'a Scotta 1979
        > "Black Sunday" Mario Bavy 1960
        > "Carrie" Briana de Palmy 1976
        > "Dziecko Rosemary" Romana Polańskiego 1968
        > "Dziwolągi" Toda Bowninga 1932
        > "Egzorcysta" Williama Friedkina 1973
        > "Halloween" Johna Carpentera 1978
        > "Hellraiser" Clive'a Barkera 1987
        > "Lśnienie" Stanley'a Kubricka 1980
        > "Mgła" Johna Carpentera 1980
        > "Milczenie owiec" Jonathana Demme 1991
        > "Noc myśliwego" Charlesa Naughtona 1955
        > "Noc żywych trupów" George'a A. Romero 1968
        > "Nosferatu wampir" Wernera Herzoga 1979
        > "Omen" Richarda Donnera 1976
        > "Suspiria" Dario Argento 1977
        > "Teksaska masakra piłą łańcuchową" Tobe Hoopera 1974
        > "Zagubiona autostrada" Davida Lyncha 1997

No jasne!
        "Carrie" !!
        "Lśnienie" (ale te Kubricka) !!!!!
        "Milczenie owiec" !!!
        "Mgła" !
        "Alien" !!!!

Dodałbym jeszcze trochę klasyki:
        "Thing" !!!!!
        "Szczęki" !!!
        "It" !!
        "Ptaki" !!!
        "Green Soylent"

pzdr
        :-))
        • Gość: ksenia Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.02, 09:37
          nonstop napisał:

> No jasne!
          > "Carrie" !!
          > "Lśnienie" (ale te Kubricka) !!!!!
          > "Milczenie owiec" !!!
          > "Mgła" !
          > "Alien" !!!!
          >
          > Dodałbym jeszcze trochę klasyki:
          > "Thing" !!!!!
          > "Szczęki" !!!
          > "It" !!
          > "Ptaki" !!!
          > "Green Soylent"
          >
          > pzdr
          > :-))
          zgadzam sie z powyzszym, ale Green Soylent? hmmmmmmmm... przybliz temat, bo
          nie kojarze ... a skoro klasyk to pewnie warto :)
          pozdrawiam rowniez! :))
          ksenia
    • Gość: Skalar Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.acn.pl / 10.128.133.* 07.08.02, 17:22
      Dwa najlepsze thrillery, jakie widziałem:

1."Seven"(Siedem) - genialne, inaczej nie da się wyrazić

2."Podejrzani" - po raz pierwszy zgodziłem się z Akademią w sprawie Oscara za
      scenariusz dla tego filmu. Plus nieziemski Kevin Spacey (w "Siedem" też grał,
      to mój ulubiony aktor)
      • Gość: alissa19 Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.08.02, 18:36
        sorry ze sie wtrace ale tak uwielbiam "seven"ze jak napisales "genialne"to
        instynktownie Ci usmiech sle!
      • Gość: anilana Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.02, 23:44
        "Podejrzanych" oglądałam mnóstwo razy i ciągle mi się podoba!"Siedem" też jest
        niezłe.
        A może ktoś oglądał "Mulholland Drive" Davida Lyncha?Byłam na tym w kinie-
        robi wrażenie.I o co właściwie w nim chodzi???
    • _dagny Horrory, które znam i polecam :-) 07.08.02, 20:46
      Oto moje ukochane horrory, które mogę polecić wszystkim fanom tego jakże
      niesamowitego gatunku :-) :
      1) "Nawiedzony" ALE w wersji czarno-białej w reżyserii Roberta Wise'a (remake
      jest absolutnie beznadziejny)-ten film to prawdziwy klasyk, pozycja obowiązkowa!
      2) "Noc żywych trupów" ALE również w pierwotnej wersji z 1968 roku w reżyserii
      George'a Romero - są zombie, opuszczona farma, osaczeni bohaterowie czyli
      wszystko to co tygryski lubią najbardziej :-)
      3) "Halloween"-chyba nie trzeba nic dodawać; świetny, trzymający w napięciu
      film z młodziutką J. Lee Curtis
      4) "Wstręt" reż. R.Polański - niesamowity, posępny film ze znakomitą rolą
      Catherine Deneuve
      5) "Psychoza" Hitchocka...dzieło genialne...wstyd nie oglądać!
      6) "Dziecko Rosemary" czyli Polański po raz drugi...również klasyka czyli jak
      to jest urodzić dziecko diabłu...
      7)"Carrie" Briana DePalmy-mało jest filmów równie porażających jak ten...non-
      stop budowane napięcie i wreszcie...scena finałowa ma mało sobie równych
      8) "Obcy 8 pasażer Nostromo" czyli horror sci-fi; nic dodać, nic ująć

i coś z nowszych filmów...

9) "Siedem" - chyba nie muszę się tutaj tłumaczyć :-)
      10)"Z piekła rodem" - kolejna wariacja na temat Kuby Rozpruwacza; genialna
      scenografia, muzyka, klimat i Johnny Depp jako detektyw-opiumista

Pozdrawiam!
    • Gość: mostek Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.02, 13:27
      Moje propozycje:
      KRÓLESTWO Larsa von Triera (obecnie leci na TVP3 w czwartki o 22:50, to juz
      dzisiaj....)
      SLEEPY HOLLOW (Jezdziec bez glowy)
      BRAIN DEAD (Martwica mozgu)

no i oczywiscie "klasyka" ktora juz wymieniliscie tj. Alien, Siedem itd.

Poszukuje (ale ciezko znalezc) horrorow z wytworni TROMA, to podobniez sa
      wykrecone filmy...przykladowe tytuly- Surfujacy nazisci musza umrzec(sic!),
      Kanibale(musical z balwankiem w roli glownej), Toxic avenger.....
      pzdr
      • Gość: alissa19 Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.02, 14:21
        a jeszcze wart polecenia jest "soul survivors"-niezly psychodelik.
    • Gość: Vega Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 21:36
      The Exorcist
      Stir of Echoes
      Friday the 13th
      Halloween
      Invasion of the Body Snatchers
      Don't Look Now
      Hellraiser
      The Shining
      Prince of Darkness
      The Evil Dead
      Society
      Blair Witch Project

• Gość: Yasioo Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 23:20

Oglądałem prześladowcę i oszukać przeznaczenie. Trochę inny, ale też dobry
      jest "Co kryje prawda?". Polecam również Hannibala.
      • Gość: alissa19 Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.08.02, 18:10
        polecam bardzo,bardzo thriller z J.Reno-"the crimson rivers".super rzecz,jedna
        z najlepszych od czasow "seven"jakie widzialam.oprocz plusa w postaci pana
        Reno,jest tu fajny,mroczny klimat,ciekawy watek,nieprzewidywalna fabula.super
        naprawde.
        w skrocie to o 2 morderstwach w roznych miejscach ktore sie polacza w jedna
        sprawe.ale to bardzo lakoniczne.
        • Gość: the jeeper Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy film IP: *.coolnet.pl / *.waw.ppp.coolnet.pl 10.08.02, 19:44
          a ja ostatnio bylem na "Smakoszu"...
          musze przyznac ze nawet nawet... cos w tym jest, naprawde z czystym sumieniem
          moge polecic...
          • Gość: Marmite Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.bn.com.pl / 192.168.3.* 10.08.02, 22:11
            Widziałem smakosza jakiś miesiąc temu. Nie zrobił na mnie wrażenia. Film
            zupełnie został zabity w momencie gdy wymyślono iż mordercą będzie dziwny
            mutant-kosmita.
            Początek filmu jest OK. Ale później staje się nudny i przewidywalny.
            • Gość: brutuska Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.stalowa-wola.sdi.tpnet.pl 10.08.02, 22:25
              Zagubiona autostrada
              Mary Reilly
              seven
              Królestwo
              Stracone dusze
              Memento
              Milczenie owiec
              Egzorcysta
              Misery
              Stygmaty
              Aliens
              Gra
              Adwokat diabła
              Harry Angel
              Morderstwo doskonałe
              Dziecko Rosemary
              Przylądek strachu
              Flatliners
              Szósty zmysł

(kolejność przypadkowa)
              • Gość: alissa19 Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.02, 17:09
                oooooo!!!!"flatliners"z Kieferem i Julia to dopiero uczta!!!!
    • Gość: Marmite Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.bn.com.pl / 192.168.3.* 11.08.02, 17:05
      Moje propozycje:

1. Oszukać przeznaczenie
      2. Seven
      3. Prześladowca
      4. Urban legends
      5. Dom na nawiedzonym wzgórzu (lubie filmy o nawiedzonych domach)
      6. Memento
      7. Przepowiednia
      8. The Gift
      9. Skulls
      10. Psychoza
      11. Noc żywych trupów
      12. Ptaki

i wiele innych.
      • Gość: Kawarysz Film z wątkiem... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.08.02, 16:23
        > Moje propozycje:
        >
        > 1. Oszukać przeznaczenie
        > 2. Seven
        > 3. Prześladowca
        > 4. Urban legends
        > 5. Dom na nawiedzonym wzgórzu (lubie filmy o nawiedzonych domach)
        > 6. Memento
        > 7. Przepowiednia
        > 8. The Gift
        > 9. Skulls
        > 10. Psychoza
        > 11. Noc żywych trupów
        > 12. Ptaki
        >
        > i wiele innych.

Sory, ze spytam (to pytanie do wszystkich), ale ktore z tych (albo inne) filmow
        ma watek romantyczny? Ide z dziewczyną do kina i... sami rozumiecie. Jaki (ew.
        który z tych) film byscie mi polecili?
    • Gość: Cyprian Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: gateway.d* / 200.5.1.* 19.08.02, 09:40
      Moze wyslmy horror w polskich realiach, zdaje sie ze oprocz Wilczycy nie bylo w
      ogole polskiego horroru.
    • Gość: Bazyl Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.02, 18:10
      Serdecznie polecam "Resident Evil", jest to film , który trzyma od początku do końca w napięciu . Głównym atutem tego filmu jest muzyka , która buduje napięcie i mogłoby się wydawać że widz wie , w którym momencie coś się stanie ale i tak podskakuje w fotelu, gdy oczekiwane się zdarzy. Niezła gra aktorów oraz bardzo dobra praca grafików komputerowych, którzy wypichcili efekty specjalne. Nie ma ich dużo , dlatego nie kłóją w oczy i można śledzić rozwój akcji , a nie się zastanawiać nad dopiero co widzianym efektem , czy to jest możliwe czy nie. Myslę że fani Lilo z "5 elementu" nie będą zawiedzeni.
    • Gość: Ines Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: 213.158.195.* 20.08.02, 13:50
      Cześć!

A mogę coś ODRADZIĆ?
      Bo byłam wczoraj na pokazie przedpremierowym "Ręki Boga". Kino wygodne, tylko
      ten film...

W skrócie rzecz przedstawia się tak: FBI szuka seryjnego mordercy, który sam
      siebie nazywa "Dłonią Boga". Pewnego deszczowego wieczora do biura FBI zgłasza
      się Fenton Meiks (w tej roli niezły Matthew McConaughey), który twierdzi, że
      wie kto jest zabójcą. Fenton zaczyna snuć opowieść, a agent Doyle - na początku
      mocno sceptyczny - stopniowo daje się w nią wciągnąć. Wspomnienia z dzieciństwa
      to obraz ojca-tyrana, wierzącego w swoją świętą misję zniszczenia demonów
      ukrywających się w ludzkich ciałach. Rzekomo to nie jest mordowanie ludzi tylko
      niszczenie demonów... Zakopują je w ogródku :) Mniam. Ale nie ma co się
      podniecać - krew widać tylko na koszuli tatusia, a i to dość oszczędnie.
      Reszta "operacji" jest solidnie ukryta poza zasięgiem kamery. Powiedziałabym,
      że to taki estetyczny horror.

Film utrzymany jest w niezłym klimacie, przynajmniej na początku. Deszcz, noc,
      dziwne oczy Fentona, dość ponura narracja... Obiecujące! Potem... no cóż...
      miał to być traktat morderczo-filozoficzny, ale wychodzi totalnie przegadana
      bzdura z powielaniem scen. Jak po raz kolejny słyszymy, że tatuś ma misję
      niszczenia demonów, to naprawdę możne zwątpić i w sens tego filmu, i w swoją
      cierpliwość. Ciekawe, czy to dlatego, że Paxton jednocześnie gra i reżyseruje?

Odradzam wyprawę do kina, bo szkoda forsy. Nawet nie można się solidnie
      pobać... w ciemności słychać tylko chrupanie... popcornu :)))

Pozdrawiam,
      Ines
      • Gość: brutuska Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.stalowa-wola.sdi.tpnet.pl 01.09.02, 23:28
        Polecam "Przepowiednię" z Richardem Gere głównie ze względu na pierwsza połowę,
        w której mimo że nic ważengo się nie dzieje nastrój jest tak mroczny że tylko
        się czeka aż coś wyskoczy z ekranu. Minusem filmu jest trochę żmudna i powolna
        akcja i łatwe do przewidzenia zakończenie. Duże wrażenie robia zdjęcia i
        muzyka. Niestety gra Gere nie jest zbytnio przekonująca, ale mozna to jakos
        pominąć.
    • radek-folta Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi 20.08.02, 21:47
      ogodalem "smakosza"-film moze sie podobac,jezeli macie tylko odrobine dobrej
      woli i lubicie sie bac.nastwionym na rozrywke na wysokim poziomie stanowczo
      odradzam(choc sa smaczki).typowa amerykanska produkcja klasy B,ale firmuje ja
      F.F.Coppola.
      • Gość: monia Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: 217.97.138.* 21.08.02, 15:18
        Jesli chodzi o nawiedzone domy, to widziałam kiedys w kinie film pt. "Zemsta po latach". Kanadyjski horror, którego
        niestety nie mogę polecić, bo grany był w kinach kilkanascie lat temu. Niestety, bo był po prostu swietny! Krew się nie
        lała, nie było żadnych pił, ani siekier...Był tylko duch utpionego, kalekiego chłopca...I owdowiały kompozytor...i piłeczka
        dziecka, spadająca po schodach...W kinie zero szmerów, każdy wpatrzony w ekran. Ciekawe, czy jeszcze ktos
        pamięta ten film.
        • Gość: ksenia Re: Thrillery, horrory - do Moni IP: *.de.ihost.com 09.09.02, 10:26
          Gość portalu: monia napisał(a):

> Jesli chodzi o nawiedzone domy, to widziałam kiedys w kinie film pt. "Zemsta
          po
          > latach". Kanadyjski horror, którego
          > niestety nie mogę polecić, bo grany był w kinach kilkanascie lat temu.
          Niestety
          > , bo był po prostu swietny! Krew się nie
          > lała, nie było żadnych pił, ani siekier...Był tylko duch utpionego, kalekiego
          c
          > hłopca...I owdowiały kompozytor...i piłeczka
          > dziecka, spadająca po schodach...W kinie zero szmerów, każdy wpatrzony w
          ekran.
          > Ciekawe, czy jeszcze ktos
          > pamięta ten film.

Ja go pamiętam doskonale, choć ostatni raz widziałam go wieki temu (film jest z
          1980 roku, tytuł oryginalny to "The Changeling")! Najbardziej wryły mi się w
          pamięć sceny ze spadającą ze schodów mokrą piłeczką i drzwi, któe się same
          zatrzaskiwały... była tam jeszcze scena z łańcuszkiem, który sam wypełzał z
          ziemi ;))..... Główną rolę grał tam George C. Scott, czyli nie byle kto, a
          reżyserował Peter Medak - u nas chyba najbardziej znany z "Krwawego Romeo".

pozdr!
          ksenia
          • Gość: monia Re: Thrillery, horrory - do Kseni IP: 217.97.138.* 10.09.02, 11:40
            Ja "Zemstę po latach" widziałam tylko dwa razy i tylko w kinie. Nie wiem,
            czy "leciało" w tv. RRzeczywiscie, to było ze 20 lat temu ale własnie dzięki
            temu, że był niezły, to pamiętam go do dzisiaj...:-) Niezła była scena z
            fortepianem, który sam zagrał...no i sceena, w której bohaterowie odtwarzają
            sobie przebieg seansu spirytystycznego z tasmy magnetofonowej...i słychać głos
            ducha dziecka, odpowiadającego na pytanie "Kim jestes" zadane przez medium "I'm
            Joseph Carmichael...i'm in my room" takim przejmującym głosem...No i wózek
            inwalidzki goniący kogos po schodach...pusty, oczywiscie...:-))) Ależ bym to
            chętnie jeszcze kiedys obejrzała, ale obawiam się, że nie ma szansy.:-)
        • Gość: ahatka Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: 217.197.160.* 14.09.02, 21:06
          rany,jakie wrażenie zrobil na mnie ten film ,nie pamiętam gdzie go oglądałam
          ani kiedy , nie pamiętam nawet dobrze o czym był, ale na wspomnienie
          małej ,czerwonej,mokrej piłeczki ciarki przechodzą mi po plecach do tej
          pory.Tak "Zemsta po latach ",to zdecydowanie film godny polecenia.
    • Gość: guru Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.acn.pl / 10.135.128.* 24.08.02, 16:20
      A moze ktos widzial taki film "drapiezcy". Opowiesc o kanibalach, ktorzy przez
      ponad poltorej godziny probuja sie zjesc, uzywajac do tego wszystkiego co
      znajda na swej drodze. A do tego piekna muzyka i zimowe zdjecia.

I jeszcze "Cube"
    • Gość: Lisa Simpson Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.proxy.aol.com 29.08.02, 09:00
      Nie bede oryginalna, ale co do najlepszych horrorow/ thrillerow chyba wszyscy
      sa zgodni:Lsnienie(ale tylko w rezyseri Kubricka!), Dziecko Rosemary
      (klasyka),"To"(ciagle mnie przeraza)
      Pozatym nie- stricte horrory: Blue Velvet(ma w sobie cos niepokojacego), "Pi" i
      kilka innych ktorych nie moge sobie w tej chwili przypomniec

Ale tak naprawde nie ma nic lepszego niz niskobudzetowe horrory gore, polecam
      teksanska masakre pila spalinowa, martwice mozgu, Wladce zyczen(mozna smiac sie
      godzinami!). Tak wogole to wystarczy pojsc do wypzyczalni do dzialu horrory i
      zajzec na najnizsza polke. Swietna zabawa gwarantowana. (chociaz niektore z
      tych filmow naprawde kiedys mni przerazaly i przyznam, ze ciagle maja ten urok;-
      ))

Omijac szerokim lukiem: wspolczesne horrory dla nastolatkow: vide "oszukac
      przeznaczenie", "Blair witch 2". Gmatwanina schematow, plaskich postaci,
      idealne dla kogos kto wogole nie zna klasyki. Pomijam Krzyk- jeden z niewielu
      nowych naprawde inteligentnych filmow, gra z konwencja.
      • Gość: emka Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.chello.pl 29.08.02, 21:35
        A ja chciałabym dorzucić mało chyba znany "The hunger", w polskim
        beznadziejnym tłumaczeniu - "zagadka nieśmiertelności". Puszczają to czasami w
        tv na TCM-ie. Świetna C. Deneuve i Susan Sarandon. No i jeszcze David Bowie.
        Film kwalifikuje się też do konkursu na najlepszą scenę erotyczną - C. Deneuve
        uwodzi Sarandon... A jaka muzyka!!!! Rewelacja.
        I niech mi nikt nie mówi, że wampiry to temat już zużyty!
        Pozdrawiam.
        • Gość: plant Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 01.09.02, 21:17
          z Wampirami trzeba uwazac... bo wychgodza takie gnioty jak nowe quen of
          damned... chyba mieli ambicje kontynuowac piekny "wywiad...", ale wyszla
          straszna chala
        • Gość: Monika Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.pol.lublin.pl 03.10.02, 11:35
          O rany, zgadzam się - "Zagadka nieśmiertelności"! Co prawda, straszyć
          specjalnie nie straszy - ale właśnie ta niesamowita scena, kiedy piękna C.
          Deneuve uwodzi Sarandon... I muzyka, muzyka, muzyka! Oglądałam ten film wiele
          razy.
    • Gość: Marmite Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.bn.com.pl 06.09.02, 23:07
      "Ręka Boga" - film, o którym krążą różne opinie.
    • Gość: M... Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: 2.4.STABLE* / *.markom.krakow.pl 15.09.02, 22:51
      Ręka Boga....
    • Gość: mq Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.infinity.waw.pl / 192.168.2.* 17.09.02, 16:48
      Brain Dead
    • Gość: Grail Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 03.10.02, 03:05
      Polecam artykul o horrorach na stronie Klubu Milosnikow Filmu:

www.film.warka.pl/prace/gore.html
    • Gość: Mati Re: Thrillery, horrory - zaproponujcie ciekawy fi IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.10.02, 12:42
      "Co kryje prawda?" - z nowych horrorów to zdecydowanie mój faworyt. B. trudno
      mnie przestraszyć w kinie, zaś na tym filmie się prawi non stop bałem, a kilka
      razy porządnie przestraszyłem.

Parę osób wymieniało oryginalną "Noc żywych trupów". Nie zgodzę się. Dla
      współczesnego widza lepszy jest remake! Widziałem go najpierw i zrobił na mnie
      ogromne wrażenie (i podobał się, nawet jak zdarzyło mi się go oglądać następne
      2 razy). Na oryginale byłem jakiś czas potem w Iluzjonie i przeżyłem zawód -
      film jest stanowczo zbyt archaiczny.

"Smakosza" odradzam - dla mnie (i nie tylko) najgorszy film jaki widziałem w
      tym roku. Po dobrym początku z samochodem akcja robi się chaotyczna, a napięcie
      siada z powodu irracjonalnych zachowań bohaterów (które nawet jak na horror
      przekraczają wszelkie dopuszczalne normy). Fabule brak logiki, człowiek siedzi
      i szuka sensu w absurdach scenariusza, a potem okazuje się, że one po prostu
      sensu nie miały. No i ten plastikowy potwór... Może to miał być pastisz, ale na
      pastisz to jest mało zabawny (w zasadzie wcale).

A z polecanych to nikt tu chyba nie wymienił Evil Dead (ew. pol. Marte zło).
      Trzy części, im dalej tym zabawniej (dwójka to prawie remake pierwszej, tylko
      śmieśniejszy), trzeci to już prawie 100% komedia. Polecam na wieczory z
      filmami ;) Podobnie jak Martwicę.

I jeszcze jeden film - "Dentysta". Mało znany, a naprawdę rewelacyjny. Duża
      dawka strachu i nie mniejsza czarnego humoru.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka