Dodaj do ulubionych

wysiłek fizyczny

15.04.07, 11:08
Cześć;)
Wiem, ze ten temat był już kilka razy poruszany, ale jestem świeżynką i
chciałam się upewnić, czy wszystko dobrze zrozumiałam- w scisłej ćwiczenia
mogłyby doprowadzić do ubytku tkanki mięśniowej, a jak będzie w mieszanej,
przy zachowanej ketozie, czyli przy spożyciu węglowodanów do 50 g dziennie?
Czy wówczas nawet b.intensywne ćwiczenia są dopuszczalne i bezpieczne?
Obserwuj wątek
    • voluptas Re: wysiłek fizyczny 17.04.07, 08:01
      Kkkaro, nie, bo generalnie na żadnej diecie _poniżej_ 1000-1200 kcal nie powinno
      się ćwiczyć intensywnie. Więc na pewno wtedy już ćwiczyć można, ale zdrowy
      rozsądek i umiar jeśli chodzi o długość i intensywność treningu to podstawa.
    • weekenda Re: wysiłek fizyczny 17.04.07, 11:17
      Ja w czasie ścisłej nie robiłam nic. Po pierwsze radykalna zmiana diety i moje
      kiepskie samopoczucie na początku. Po drugie przy takiej ilości dostarczanej
      energii to pewnie bym padła. Szczególnie na początku. Darowałam sobie. Czekałam
      aż moje ciao się dopasuje.

Ale teraz, od tego piątku jestem na mieszanej, na razie 3 DC+1 niskokal.
      Schudłam, czuję się fantastycznie i postanowiłam dołączyć sport. Na razie
      rower. Wsiadłam na moją brykę i znów jeżdżę! :) Jeżdżę ponad 32 km dziennie (bo
      dojeżdżam do pracy) i czuję się super! Za chwilę pewnie dołożę basen. Ale to
      ja. Jestem bardzo sprawna i bardzo silna i zawsze uprawiałam sport no bo przede
      wszystkim Góry. Kilka/kilkanaście razy w roku jeżdżę w Góry więc ja jestem
      przyzwyczajona do ekstremalnego wysiłku i też diety różnej. Nie będę opisywac
      co je się podczas wyprawy w Góry :)

Musisz wiedzieć na co Ciebie stać. A to nie jest prawda, że w ścisłej wysiłek
      fizyczny doprowadzi do ubytku masy mięśniowej. Organizm ma swoje mechanizmy
      obronne i najpierw wykorzysta tkankę tłuszczową do uzupełniania kalorii. Także
      najpierw schodzi woda, potem tłuszcz a potem mięśnie. Natura wie co robi. Jeśli
      czujesz się dobrze i masz sport we krwi to ja nie widzę przeciwskazań.
      Oczywiście musisz uważać i obserwować co Tobie ciało mówi.

Ja to napisałam z własnych doświadczeń. Ale to ja. Mnie trudno zwalić z nóg a
      nie wyglądam :)
      • kkkaro Re: wysiłek fizyczny 17.04.07, 21:33
        Dzięki za odpowiedź! Ja niestety z powodu antybiotyków muszę kończyć dietę, ale
        mam nadzieję, że szybko do Was dołączę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka