Dodaj do ulubionych

MATURZYŚCI !!!!

09.02.05, 14:14
powstało nowe forum, specjalnie po to, żebyście mieli gdzie wymieniać uwagi
na temat egzaminu z języka polskiego. Z wszystkimi uwagami i pytaniami
odnośnie matury proszę tam się wpisywać.
Watki, które zamieścicie tutaj, będą automatycznie tam przenoszone!!!

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=417
Obserwuj wątek
    • pieranka Re: MATURZYŚCI !!!! 09.02.05, 14:21
      Dzięki, dzielna adminko!
      • kasia-s Re: MATURZYŚCI !!!! 09.02.05, 14:26
        ale słowo się rzekło...
        jeśli znawcy literatury nie będą zaglądać na tamto forum, to maturzyści znowu
        tu wrócą... ;)))
        • lipa55 Re: MATURZYŚCI !!!! 09.02.05, 14:27
          dobra,
          juz ide...

PS kasiu, trzeba to forum podlinkowac tez do matur z polskiego
          • lipa55 Re: MATURZYŚCI !!!! 09.02.05, 14:28
            znaczy tutaj
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=157
            i vice versa
        • pomme Re: MATURZYŚCI !!!! 09.02.05, 14:28
          jak zapewne zauważyłas są tu obrońcy ciemiężonych maturzystów więc na pewno
          będą tam zaglądać. mam nadzieję,że u nas zrobi sie luźniej:-)
        • cfiatushek OBIECANKI-CACANKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.02.05, 18:00
          Obiecywali obiecywali i tak nikt nie odpisuje. Mam prosic i przepraszac az mi
          rece opadną, o to wam chodzi????????????????????? A wy i tak bedziecie ze mnie
          drwic???? Lubicie upokarzac, co nie?
      • cfiatushek Re: MATURZYŚCI !!!! 09.02.05, 14:31
        ZA WASZYCH CZASÓW może i nie było forum,za to kupowało się wykształcenie a
        rodzice pewnie chodzili z łapówkami do drektora :o) Zaloże sie ze wielu z was
        nie dała by se rady w dzisiejszych warunkach cze!! Dzis sa INNE CZASY, INNE
        WYMAGANIA kochani :-)
        • lipa55 Re: MATURZYŚCI !!!! 09.02.05, 14:34
          hehehe
          opadły mi walonki
          • pomme Re: MATURZYŚCI !!!! 09.02.05, 14:37
            he he he no mi też. moim rodzicom to do głowy by nie przyszło,że można dać
            łapówkę za stopnie... myslę,że do tej pory by w to nie uwierzyli
            poza tym jak widze tematy maturalne to stwierdzam,że poziom znaaaaaaaacznie sie
            obniżył
        • pieranka Re: MATURZYŚCI !!!! 09.02.05, 14:35
          Sio mała, nie gryź ręki, która może ci pomóc
        • pomme Re: MATURZYŚCI !!!! 09.02.05, 14:39
          jeszcze a propos wymagań. Widać że są inne. Od was nikt niczego nie wymagał,
          stąd wasze problemy
          • lipa55 Re: MATURZYŚCI !!!! 09.02.05, 14:42
            za moich czasów to nawet nie było ksiązek w księgarniach (tylko Tezy XIIIIIIII
            Zjazdu Mongolskiej KPZR)
            i gazet
            i allegro nie bylo
            i merlina
            i google'a
            JAK JA ZYŁAM???????????
        • Gość: Aga Re: MATURZYŚCI !!!! IP: 81.15.254.* 09.02.05, 16:03
          Buhahahahaha! Dobre. Mocne. Aż chce się westchnąc "ta dzisiejsza mlodzież!".
          Zwlaszcza że maturę zdawalam niespelna 3 lata temu, a mam wrażenie, że jestem
          staruszką: dziwi mnie niemożnośc samodzielnego napisania pracy na samodzielnie
          wybrany temat, kupowanie tychże prac (nagminne)...
          • elfryda Re: MATURZYŚCI !!!! 09.02.05, 19:36
            Jestem trochę nie na czasie, więc byłam pewna na 100% że te tematy wybiera im
            NAUCZYCIEL. I że stąd właśnie te rozpaczliwe błagania o pomoc... Ale nie być w
            stanie napisać nic sensownego na temat, który wybrało się SAMEMU - to mnie już
            przerasta. Najbardziej przeraża mnie myśl, że to właśnie oni będą nas kiedyś
            leczyć, wozić, załatwiać nasze sprawy w urzędach, bankach etc. kiedy my
            będziemy już emerytami. A także ogólnie pracować na nasze emerytury.
            Jak ja się cieszę, że urodziłam się w latach 70-tych... Jak ja się cieszę, że
            nauczyłam się pisać i myśleć... Pozdrawiam rówieśników, trzymajmy się jakoś na
            tym dziwnym świecie.
        • gocha221 Re: MATURZYŚCI !!!! 09.02.05, 17:53
          ja mature zdawałam niby niedawno , bo w 1999, ale z internetu w ogole nie
          korzystałam i jakos zdalam. I gwarantuje Ci, ze nikt z łapówkami biegać nie musiał.
          • Gość: regi21 Re: MATURZYŚCI !!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.02.05, 21:17
            Wybierają spośród ok. 100 tematów. Na zastanowienie maja miesiąc (wrzesień).
            Należy założyć, że każdy wybiera temat najbliższy zainteresowaniom. Nauczyciele
            nie ingerują w wybory, a może czasem aż by się prosiło skierować uwagę ucznia w
            inne rejony. Nie ma też ograniczeń, że jeden temat może być wybrany tylko przez
            1 ucznia. Dlatego ręce opadają jak dziewczyna prosi o pomoc w wyborze
            współczesnej poezji i przyznaje, że poezji nie lubi. Potem tak wybierają mężów,
            eh.
            Są tematy przekrojowe z literatury, sztuki, gramatyki, reklamy, filmu no i
            oczywiście możliwe są różne konfiguracje np. adaptacje teatralne a pierwowzór
            literacki albo jakiś motyw literacki w sztuce. Muszą się wykazać przede
            wszystkim znajomością lektur szkolnych, mile widziane pozycje dodatkowe, ale
            jako dodatek.
            Na prezentację przed komisją będą mieli 15 minut. To ile utworów można omówić,
            zaprezentować w tak krótkim czasie? Nie więcej jak 5. Bajery typu fragment
            filmu czy coś z komputera też zabiorą troche czasu.
            Na rynku a więc i w bibliotekach szkolnych jest sporo słowników motywów
            literackich, w nich jest kanon, inne utwory, też reprodukcje, cytaty, tezy.
            Tylko trzeba iść do biblioteki. Przemyśleć, zrobić selekcję.
            Tutaj czasem zasypujecie ich masą tytułów z wielkiej literatury, rękę daję, że
            z tych propozycji nie korzystają.

• cfiatushek [...] 09.02.05, 21:21
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: mnientus Re: MATURZYŚCI !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 09:18
          cfiatushek napisała:
          > ZA WASZYCH CZASÓW może i nie było forum,za to kupowało się wykształcenie a
          > rodzice pewnie chodzili z łapówkami do drektora :o)
          o!! pewnie!! ja na przykład zawodówkę ślusarską skończyłem dzięki 15 kg cukru i
          7 rolkom papieru toaletowego podarowanym odpowiednim osobom.
          > Zaloże sie ze wielu z was
          > nie dała by se rady w dzisiejszych warunkach cze!!
          no, ja bym np. nie dał rady napisać na foru GW; "pomuszcie, bo mi sie nie hce
          samemo szókać!! dzienx!!!!!"
          > Dzis sa INNE CZASY, INNE WYMAGANIA kochani :-)
          wiem, trudniej jest dzisiaj wymagać samodzielności od kogokolwiek.
    • kasia-s Re: MATURZYŚCI !!!! 01.03.05, 12:16
      Przypominam maturzystom, że wątki z prośbą o pomoc należy zamieszczać na forum
      matura/język polski.

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=417
    • pieranka Re: MATURZYŚCI !!!! 12.04.05, 10:40
      do góry!
    • kasia-s Re: MATURZYŚCI !!!! 12.04.05, 13:59
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka