Gość: Rayoff IP: *.warszawa.tpnet.pl 17.01.03, 13:20 No właśnie? Wahadło Foucaulta? Baudolino? Imie Rozy? Wybor ciezki, choc nieduzy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jewoczka Re: Najlepsza powieść Umberto Eco? 17.01.03, 22:25 Gość portalu: Rayoff napisał(a): > No właśnie? Wahadło Foucaulta? Baudolino? Imie Rozy? > Wybor ciezki, choc nieduzy. Jest jeszcze Wyspa dnia poprzedniego. Chyba najlepsza "Imie rozy". Co prawda "Baudolino" nie czytalam... e Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rayoff Re: Najlepsza powieść Umberto Eco? IP: *.warszawa.tpnet.pl 21.01.03, 16:35 No tak, ale wyspa jednak misie slaba byc wydala, wiec jej celowo nie umieszczalem. Jezeli kogos urazilem to przepraszam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re: Najlepsza powieść Umberto Eco? IP: *.avamex.krakow.pl 18.01.03, 20:32 Witam.Na deser proponuję znakomite: "O bibliotece" ,ewentualnie zbiór felietonów "Zapiski na pudełku od zapałek" i "Drugie zapiski...",a dla dzieci - "Gnomy z planety Gnu".Miłego czytania! A jak Wam się podobała adaptacja "Imienia Róży" ? Mnie BARDZO !!! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marisu Re: Najlepsza powieść Umberto Eco? 21.01.03, 10:25 Gość portalu: Kawka napisał(a): > Witam.Na deser proponuję znakomite: "O bibliotece" ,ewentualnie zbiór > felietonów "Zapiski na pudełku od zapałek" i "Drugie zapiski...",a dla dzieci - > "Gnomy z planety Gnu".Miłego czytania! > A jak Wam się podobała adaptacja "Imienia Róży" ? Mnie BARDZO !!! > Pozdrawiam. jesli chodzi o "zapiski... ", to istnieje jeszcze zbior esejow "semiologia zycia codziennego", rewelacja! co do ulubionej powiesci, to jednak chyba "imie rozy", natomiast calkowicie skreslam "baudolina"... pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: Najlepsza powieść Umberto Eco? 21.01.03, 11:55 Całkowicie skreślasz "Baudolino"? Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maks Re: Najlepsza powieść Umberto Eco? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.03, 17:36 "Imię róży". Choć "Baudolino" nie czytałem Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Najlepsza powieść Umberto Eco? 20.01.03, 19:04 Wszystkie! Pomimo zblizonego stopnia komplikacji bardzo sie roznia. A film "Imie rozy" uproscil sprawe, sprowadzajac tresc do kryminalu. Byl niezly mimo to (a moze wlasnie dlatego). Dodam "Szesc przechadzek po lesie fikcji". To jest dopiero gimnastyka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rayoff Re: Najlepsza powieść Umberto Eco? IP: *.warszawa.tpnet.pl 21.01.03, 16:34 No tak, ale szesc przechadzek po lesie fikcji wymaga zaplecza polonistycznego chyba jednak. Albo jednoczesnego sledzenia ksiazek na podstawie, ktorych Eco opowiada. Z lekkim wstydem przyznam, ze nie podolalem. Ale zdecydowanie z lekkim ;) Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: Najlepsza powieść Umberto Eco? 20.01.03, 19:27 Zdecydowanie Baudolino! Albo zdecydowanie Imię Róży! Albo...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shakti Re: Najlepsza powieść Umberto Eco? IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.03, 22:45 Wszystkie są dobre, ale "Imię Róży"...no cóż, ma klimat;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Najlepsza powieść Umberto Eco? IP: 213.76.149.* 21.01.03, 14:43 A ja postawię na "Wahadło Foucault". Oczywiście "Imię Róży" też jest super i ma wspaniały klimat. "Wyspa..." - chyba jednak mało konsekwentna. Przez 2/3 to jest przygodowe romansidło spod znaku płaszcza i szpady, a potem to już jest typowy Eco. Ale ja bym wolał proporcje przynajmniej odwrócone... Przez "Baudolino" się od jakiegoś czasu przebijam więc się na razie nie wypowiadam. Ale zachwycony nie jestem. Choć może po przeczytaniu całości zmienię zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Najlepsza powieść Umberto Eco? 21.01.03, 15:33 powiesc - ciezko , oj ciezko Imie Rozy swietne Baudolino - jestem w polowie... ale esej z "zapiskow" , ten o perypetiach rybki , lodowki hotelowej itd zdecydowanie najlepszy Odpowiedz Link Zgłoś
pippin Re: Najlepsza powieść Umberto Eco? 21.01.03, 16:07 Mam to samo - w połowie. Wg mnie: 1. Imię; 2. Baudolino (już to wiem); 3. Wahadło;...... Wyspa. Wyspie nie dałem rady - odłożyłem po chyba setce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żelatyna Re: Najlepsza powieść Umberto Eco? IP: *.cb.open.net.pl 22.01.03, 20:06 ohhhhh, przy Wahadle dostawałam, hmmm, wiecie czego...:) Takiego zagęszczenia płaszczyzn i takiej ilości równorzędnych interpretacji (kłania się koło hermeneutyczne) jeszcze nie widziałam. No i sam pomysł - genialny. Oczywiście Imię róży swietne, uwielbiam ten schemat metafizycznego kryminału. Proszę, powiedzcie jak Baudolino? Zbieram pieniądze;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karpik Re: Najlepsza powieść Umberto Eco? IP: 212.182.91.* 23.01.03, 21:49 W tej chwili chyba Wahadło, chociaż zapewne jak powtórze Imię róży to może się ranking zmienić. Po Wahadle od tej pory (przez miesiac) trudno mi wrocic do rzeczywistosci, fantastyczne bylo to nakladanie sie kolejnych swiatow, coraz bardziej paranoicznych... Odpowiedz Link Zgłoś
zarlaczka Re: Najlepsza powieść Umberto Eco? 24.01.03, 12:48 "Imię rózy". W ogóle jest to jedna z moich najbardziej ulubionych książek. Adaptacja była też świetnia. Odpowiedz Link Zgłoś
awnee Re: Najlepsza powieść Umberto Eco? 24.01.03, 13:05 "Imię róży" - zdecydowanie... I jeszcze "Semiologia..." Pozdrawiam. awnee. Odpowiedz Link Zgłoś