Dodaj do ulubionych

Co myślicie o pomyśle założenia księgarni dla...

15.03.04, 12:33
...dzieci, internetowej albo realnej?
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie taki pomysł.
Zastanawiam się czy miałaby sens taka specjalistyczna księgarnia. Na pewno
polączona byłaby z antykwariatem. Jeśli realna to miałaby miejsce w którym
dzieci mogłyby wygodnie oglądać i czytać książki. Można byłoby zamawiać
książki aktualnie niedostępne. Odbywałyby się spotkania z autorami, itp.
Jak myślicie czy to ma sens ekonomiczny? Korzystalibyście z księgarni, w
której byłyby tylko książki dla dzieci, no i młodzieży?
Lenka
Obserwuj wątek
    • mkatarynka.edziecko Re: Co myślicie o pomyśle założenia księgarni dla 15.03.04, 18:19
      Oglądałaś film pt."Masz wiadomość"? Z Tomem Hanksem i Meg Ryan. Tam właśnie
      była taka księgarnia. Miejsce gdzie można było poczytać i posłuchać bajek,
      gdzie jest przyjazna atmosfera i ktoś kto zna literaturę dziecięcą jak własną
      kieszeń i może doradzić i porozmawiać z dzieciakami i z rodzicami o ich
      ulubionych książkach. Gdzie jest ciepło i przytulnie... Fantastyczny pomysł ale
      myślę, że raczej dla hoobystów i nie jako źródło utrzymania.
      • agnieszka_azj_edziecko Re: Co myślicie o pomyśle założenia księgarni dla 15.03.04, 21:02
        Szczególnie, że tamta księgarnia splajtowała ;-)))
        Myślałam kiedyś o czymś takim (kiedy obejrzałam ten film), ale po obserwacji
        naszej lokalnej księgarenki doszłam do wniosku, że to nie wypali. Nasza
        księgarnia (nie tylko dla dzieci) tak naprawdę zarabia na podręcznikach i
        artykułach papierniczych, a książkami handluje z miłości do nich.

Może większe szanse miałaby księgarnia internetowa, ale chyba też nie wygrałaby
        z Merlinem oraz z internetową sprzedażą samych wydawnictw.
    • rach_ciach_ciach Re: Co myślicie o pomyśle założenia księgarni dla 16.03.04, 11:20
      No właśnie. Potwierdzacie moje obawy.
      Szczególnie sugestywne było przypomnienie tego filmu :-))) Chyba mnie to
      wyleczyło. Oglądałam go kiedyś, ale zupełnie nie pamiętałam.
      Jeszcze nie rezygnuje ale na pewno przemyśle raz jeszcze.
      Dodatkowo załamała mnie koleżanka, która próbuje mnie przekonać, że naprawde
      niewiele mam kupuje książki swoim dzieciom. Podobno mam fałszywy obraz
      obracając się w specyficznym środowisku. Ale jest to raczej rzadkość. Sama nie
      wiem. Problem polega na tym, że mnie samej brakuje takiego miejsca.
      W każdym razie dzięki za odzew.
      Lenka
    • i2h2 Re: Co myślicie o pomyśle założenia księgarni dla 16.03.04, 14:30
      Od dawna marzy mi się coś takiego- coś jak "Czuły barbarzyńca", ale właśnie dla
      dzieci i ich rodziców. Jednak na to potrzebny byłby lokal w miejscu z dobrym
      dojazdem i parkingiem w pobliżu- dość duży, żeby pomieścił "placyk zabaw" dla
      maluszków i stoliki kawiarniane, i wózki... Jestem realistką- w Warszawie taki
      lokal w dobrym punkcie kosztuje majątek, a sponsorów brak ;-(((
      Możemy sobie więc marzyć razem o cudzie sponsoringu...
      Iwona
      • rach_ciach_ciach Re: Co myślicie o pomyśle założenia księgarni dla 17.03.04, 14:14
        nie wiem czy plac zabaw to dobry pomysł, bo ja myślę raczej o
        takiej "kawiarence intelektualnej dla dzieci"; miałaby to być alternatywa dla
        kids playów, ale z drugiej strony jakieś zajęcie dla zupełnych maluszków
        podczas gdy ich rodzeństwo zagłębia się w literaturze mogłoby być; "czuły
        barbarzyńca" to dobre porównanie;
        puszczam w eter te pomysły, bo może jak nie ja, z braku kasy, to może ktoś inny
        by coś takiego stworzył; pomarzyć można
        Lenka
    • anetadr Re: Co myślicie o pomyśle założenia księgarni dla 23.03.04, 09:10
      Ja też mam co do tego pomysłu obawy. U nas (miasto 60-tysieczne) były do
      niedawna jeszcze 3 księgarnie (za to ok. 30 salonów fryzjerskich), od pól roku
      zostały tylko 2 i nie splajtowały tylko dlatego, że sprzedają materiały
      papiernicze i zabawki. Często tam zaglądam i rozpacz mnie ogarnia. Mało ludzi w
      tej chwili kupuje książki, niegdysiejsi najwięksi kupujący w księgarniach -
      biblioteki i uczniowie zaopatrują się albo w hurtowniach (biblioteki), albo
      bezpośrednio w szkołach, do których uśmiechnięci akwizytorzy przywożą książki,
      a często i miły upominek dla nauczycieli. Nie piszę tego z pretensją. Rozumiem.
      Sama kupuję ostatnio niewiele książek, a córkę zapisałam do biblioteki.
      Jakkolwiek twój pomysł jest cudowny (miód na moją duszę), to jednak z bólem
      serca musze odradzić. Teraz nawet empiki utrzymują się dzięki perfumeriom, a co
      dopiero mówić o mniejszych placówkach.

Pozdrawiam

Aneta
    • zorza28 Re: Co myślicie o pomyśle założenia księgarni dla 23.03.04, 14:54
      Pomysł bardzo mi się podoba i we mnie miałabyś wierną klientkę, bo kupuję bardzo
      dużo książek dla dzieci i nie tylko. Myślę, że w dużym mieście to by wypaliło
      ale musiałabyś ponieść ogromne koszty i szeroko reklamować tą księgarnię no i
      długo czekać na efekty.
      Pozdrawiam Ewa
    • bea-sjf Re: Co myślicie o pomyśle założenia księgarni dla 28.03.04, 22:32
      A czy takie spotkania nie mogłyby odbywać się w np.bibliotece (klubie przedszkolaka )? Może znalazłoby się w niej miejsce na regał z książkami do kupienia ? Może to być mały krok do własnej księgarni ,a na razie "rozpoznanie " w terenie .
      Pozd.Beata
    • weronikarb Re: Co myślicie o pomyśle założenia księgarni dla 31.03.04, 12:57
      Wspaniały pomysł, ale watpie aby dochodowy :-( Któraś z e-mam podpowiedziała w
      bibliotece. Myślę że możesz też to sprawdzić na jakiejś świetlicy szkolnej (w
      szkole gdzie jest przedszkole. Sama juz nie kupuje ksiazek, chyba ze troche
      bajek na allegro, bo zaczynam czytanie mojemy maluszkwi (5 m-cy)
      Pozdrawiam
      Renata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka