dr_lolo 16.12.06, 11:48 Polecam w jezyku polskim - autor: prof. Andrzej Krasniewski: wwwzpt.tele.pw.edu.pl/~andrzej/TPdokt/wyklad-pdf/TPdokt-rozprawa.pdf Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
k_arol Re: Poradniki - jak pisac rozprawe doktorska 17.12.06, 15:22 Fajne, ale czemu takie politechniczne??? Nie ma czegoś podobnego dla humanistów? Odpowiedz Link
taktyl Re: Poradniki - jak pisac rozprawe doktorska 17.12.06, 18:11 humanista jak chce to tez cos z tego wyciagnie; schemat jest w zasadzie bardzo uniwersalny; mi (humanistce) ta prezentacja pomogla:) Odpowiedz Link
malluch Re: Poradniki - jak pisac rozprawe doktorska 19.12.06, 12:57 Oczwiście, że jest: Jak pisać prace naukowe Szczególnie polecane są: Gambarelli G., Jak przygotować pracę dyplomową lub doktorską?, TAiWPN Universitas, Kraków 1996 Lindsay D., Dobre rady dla piszących teksty naukowe, Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 1995 Mendel T., Metodyka pisania prac doktorskich, AE w Poznaniu, Poznań 2002 Pozdrawiam Odpowiedz Link
luisapaserinni Re: Poradniki - jak pisac rozprawe doktorska 19.12.06, 13:22 a doktorskich nie piszą?? łeeee.... Odpowiedz Link
tlenek_wegla Re: Poradniki - jak pisac rozprawe doktorska 18.12.06, 20:25 Przeczytalem ten poradnik. Praktyczny i zgrabny. Przerazajce jest jedno - porady praktyczne Uwaga praktyczna: Nie zapomnieć o publikacjach potencjalnych recenzentów i innych „istotnych” osóba. Im więcej czasu będzie musiał poświęcić na zrozumienie tekstu (Recenzent przyp. autora), tym gorszą będzie miał o opinię o jej autorze będzie zadowolony, jeśli w bibliografii znajdzie własne publikacje będzie zadowolony, jeśli w tekście rozprawy znajdzie gotowe odpowiedzi na pytania zawarte w formularzu recenzji No comments... Odpowiedz Link
luisapaserinni Re: Poradniki - jak pisac rozprawe doktorska 19.12.06, 11:20 niestety life is brutal, a jak sie nie stosujesz do porad praktycznych to masz tak jak ja w zyciu: dużo wysiłku i nędzne 'znajomości' :P Odpowiedz Link
luisapaserinni Re: Poradniki - jak pisac rozprawe doktorska 19.12.06, 11:22 czyli jest jednak jakiś formularz recenzji? (problem z sąsiedniego wątku) Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: Poradniki - jak pisac rozprawe doktorska 19.12.06, 17:48 tlenek_wegla napisała: > Przeczytalem ten poradnik. Praktyczny i zgrabny. > > Przerazajce jest jedno - porady praktyczne > Uwaga praktyczna: > Nie zapomnieć o publikacjach potencjalnych recenzentów i innych „istotn > ych” > osóba. No okay. Moze to zle ujete ale jesli problem jest z ujeciem "istotnych osob" w pracy na zasadzie "ty iskasz mnie ja iskam ciebie" to swiadczy o problemie z doborem recenzenta a nie jakimis szczegolnymi zabiegami Grupy Wzajemnej Adoracji. > > Im więcej czasu będzie musiał poświęcić na > zrozumienie tekstu (Recenzent przyp. autora), tym gorszą będzie miał o > opinię o jej autorze No i nie wiem czego sie czepnac. Jesli ja mam przy czytaniu tekstu pana X siegac co 3 zdania do encyklopedii, czytac zdania o objetosci pol strony, doszukiwac sie sensu zdania bo pan X zapomnial postawic przecinek - nie wkurzylbys sie sam? Dlaczego mam trwonic czas recenzenta? Jesli doktorant nie umie wylozyc jasno i zrozumiale "co poeta ma na mysli" to czy jest to problem recenzenta czy jednak doktoranta? > > będzie zadowolony, jeśli w bibliografii znajdzie własne publikacje Jak wyzej, dobrze dobrany recenzent znajdzie sie w bibliografii bez laski. > będzie zadowolony, jeśli w tekście rozprawy znajdzie gotowe odpowiedzi na > pytania zawarte w formularzu recenzji Od czasu gdy w pewnej ksiazce nt. metodologii pisania prac doktorskich znalazlem stwierdzenie ze "idealny wiek na HABILITACJE to 30 lat" podchodze z dystansem do roznych dziwnych tekstow nt. calej procedury otwarcia i zamkniecia przewodu. Byc moze na uczelni owego Pana takie formularze sa. Odpowiedz Link