Dodaj do ulubionych

Jicin i okolice(zamki,jaskinie i nie tylko)

IP: *.wco.am.poznan.pl 02.08.01, 04:21
Bylismy w Czechach w maju.Jako miejsce wypadowe wybralismy Jicin(ok.40-50 km od
przejscia w Kudowie)Spalismy w motelu"RUMCAJS"-warunki akademickie,pokoje
skromne,lazienka i wc na korytarzu,ale cena przystepna ok.200kc za osobe+oplata
za samochod+klimatyczne.Wszedzie blisko,w okolicy mnostwo zamkow,ruin i nawet
jaskinie w okolicach Bozkowa.Polecam szczegolnie Prochowskie skaly tzw.skalne
miasto.Zamki z daleka doskonale widoczne,usytuowane na wzniesieniach,wszedzie
mozna wejsc z psami, pod kazdym zamkiem parking za niewielka oplata ok 20-
30kc.Gorzej ze znalezieniem drogi-slabe oznaczenia,drogowskazy tylko raz.
Jedzenie bardzo tanie.Najdrozszy obiad jaki jedlismy na starym rynku w Jicinie
to wydatek ok 250kc(wliczajac piwo,kawe,i surowki)Jesli ktos lubi piesze
wedrowki to polecam goraco.Krajobrazy nie do opisania.Wezcie wiec dobre buty i
w droge.
Obserwuj wątek
    • Gość: rabi Re: Jicin i okolice(zamki,jaskinie i nie tylko) IP: *.radiozet.com.pl / 10.10.11.* 07.04.02, 00:38
      Gość portalu: Dena napisał(a):

> Bylismy w Czechach w maju.Jako miejsce wypadowe wybralismy Jicin(ok.40-50 km od
      >
      > przejscia w Kudowie)Spalismy w motelu"RUMCAJS"-warunki akademickie,pokoje
      > skromne,lazienka i wc na korytarzu,ale cena przystepna ok.200kc za osobe+oplata
      >
      > za samochod+klimatyczne.Wszedzie blisko,w okolicy mnostwo zamkow,ruin i nawet
      > jaskinie w okolicach Bozkowa.Polecam szczegolnie Prochowskie skaly tzw.skalne
      > miasto.Zamki z daleka doskonale widoczne,usytuowane na wzniesieniach,wszedzie
      > mozna wejsc z psami, pod kazdym zamkiem parking za niewielka oplata ok 20-
      > 30kc.Gorzej ze znalezieniem drogi-slabe oznaczenia,drogowskazy tylko raz.
      > Jedzenie bardzo tanie.Najdrozszy obiad jaki jedlismy na starym rynku w Jicinie
      > to wydatek ok 250kc(wliczajac piwo,kawe,i surowki)Jesli ktos lubi piesze
      > wedrowki to polecam goraco.Krajobrazy nie do opisania.Wezcie wiec dobre buty i
      > w droge.

Dziękuję Dena. Dzięki Tobie zobaczyłem Jicin. Gdybyś nie napisał(a) tego wątku
      może nigdy bym tam nie pojechał i skalnego miasta nie zobaczył...Jeszcze raz
      dzięki.
    • Gość: Bożena Re: Jicin i okolice(zamki,jaskinie i nie tylko) IP: 2.3.STABLE* / 192.168.0.* 10.05.02, 09:14
      Ja w sierpniu bede jechać przez Czechy i też mam zamiar przenocować w Jicinie
      lub w miejscowości Liberec / znajomi polecili mi tam "park wodny" / i zwiedzić
      okolice . Rabi - czy możesz podać nazwę tej restauracji w Jicinie. Niestety
      spotkałam się w Pradze z przykrymi niespodziankami w restauracji i w tym roku
      wolę nie ryzykować . Pozdrawiam. B.
      • Gość: rabi Re: Jicin i okolice(zamki,jaskinie i nie tylko) IP: *.radiozet.com.pl / 10.10.11.* 12.05.02, 10:05
        Gość portalu: Bożena napisał(a):

> Ja w sierpniu bede jechać przez Czechy i też mam zamiar przenocować w Jicinie
        > lub w miejscowości Liberec / znajomi polecili mi tam "park wodny" / i zwiedzić
        > okolice . Rabi - czy możesz podać nazwę tej restauracji w Jicinie. Niestety
        > spotkałam się w Pradze z przykrymi niespodziankami w restauracji i w tym roku
        > wolę nie ryzykować . Pozdrawiam. B.

Witaj Bożeno. Niestety, ja się nie stołowałem w Jicinie - robiła to Dena, ale
        restauracji na starym rynku jest kilka i z pewnością znajdziesz coś dla siebie.
        Mogę Ci polecić natomiast dobry nocleg o rzut beretem od Jicina, we wsi Ohavec(na
        trasie z Jicina do Pragi przez Mlada Boleslav) To prywatna kwatera u takich
        gospodarzy. Podam Ci na końcu adres z telefonem. Jeżeli chodzi o okolice Jicina
        to oprócz obowiązkowych Prahovskich Skał polecam zobaczyć zamek Valdstejn,
        miasteczka Hruba skala, Sobotka z pałacykiem myśliwskim Humprecht , Podkost z
        zamkiem Kost a także wykutą w skale twierdzę Valecov. Wymieniłem w przypadkowej
        kolejności.
        Adres kwatery: Jiri Hanus(właściciel), Ohavec 12, 506 01 Jicin, tel. 0433 522
        668, 0605 868 304. Ja płaciłem 200 Koron, ale to było na początku marca, więc w
        sezonie może być drożej. Pozdr.
        PS. Jakie przykre niespodzianki spotkały Cię w restauracji w Pradze?
        • Gość: Bożena Re: Jicin i okolice(zamki,jaskinie i nie tylko) IP: 2.3.STABLE* / 192.168.0.* 13.05.02, 09:28
          Dziękuję Panu za pomoc . Adres kwatery prywatnej bardzo mi sie przyda . Co do
          restauracji w Pradze było tak . Zamówiliśmy z mężem obiad / mieso + knedliki+
          zielenina/ cena była podana w karcie . Zamówiliśmy też piwo, cena nie była
          podana w karcie ale wiedzieliśmy ile piwo "powinno" kosztować w tego typu
          lokalu i na taka cenę byliśmy przygotowani . Przy płaceniu okazało się , że za
          obiad zapłaciliśmy taką kwotę jaka była podana w karcie zaś piwo było
          kosmicznie drogie nawet w porównaniu do innych restauracji / wiadomo , że nie
          można porównywać ceny piwa w sklepie i w restauracji / . Może to był też nasz
          błąd , że nie spytaliśmy o cenę piwa. Czekając na wakacje pozdrawiam . B.
      • Gość: bah Re: Jicin i Ćesky Raj IP: 213.192.80.* 03.09.02, 08:30

W Jićinie polecam knajpkę rybną przy deptaku (jeszcze się oblizuję, choć minął
        już rok).
        A w Czeskim Raju moje "magiczne", ulubione miejsca to :
        - Drabske Svetnićky (Czesi sprzedali najpiękniejsze skałki, ale w dzień można
        wejść);
        - Zamek Trosky.
        Pzdr.
        bah

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka