Gość: Czeslaw IP: *.ipt.aol.com 05.10.04, 15:33 Pisk jest nie do wytrzymania, nawet sasiedzi sie juz skarza. Co zrobic ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
xeonon Re: Czym smarowac tarcze hamulcowe zeby nie drgal 05.10.04, 15:35 smalcem - to działa Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Czym smarowac tarcze hamulcowe zeby nie drgal IP: *.fornfyndet.se 05.10.04, 15:41 Smaruje sie ,ale nie tarcze ale siodla hamulcowe czyli zaciski. Najpierw wyjmij nakladki i wyczysc dobrze wszystko z brudu i rdzy.Ma sie blyszczec bez mala.Na krawedzie styku tylu nakladki z smarujemy smarem miedziowym (molekota).Pamietaj tylko krawedzie i uwazaj aby nie doknac tarczy czy powierzchni sciernej nakladki.Montujesz i hamulce chodza cichutko jak nowki,najlepiej jest juz zalkozyc nowe nakladki i antypiskowe podkladki ktore sie montuje miedzy naklatka a tloczyskiem. Pzdr.Michal P.S Kolega napisal szmalcem to mu odpisz moglby byc,ale po pierwszym hamowaniu scieknie i moze wystapic kartastofa.Oraz beda sie psy zbierac przy kolach a potem, sikac. Link Zgłoś
doro6 antypiskowe podkladki 05.10.04, 15:56 Mialem takie podkladki od nowosci, ale przerdzewialy i nigdzie nie moge podobnych znalezc. Link Zgłoś
Gość: MAriusz Re: Czym smarowac tarcze hamulcowe zeby nie drgal IP: *.krzeszow.sdi.tpnet.pl 05.10.04, 15:36 nie wiem za bardzo o co chodzi (bo niby dlaczego sąsiedzi mają sie skarżyć na Twoje drgające hamulce), ale podejrzewam ze skończyły Ci sie klocki i powinieneś je wymienić (wnioskuję po owym pisku). Link Zgłoś
Gość: elhombre Re: Czym smarowac tarcze hamulcowe zeby nie drgal IP: *.citicorp.com 05.10.04, 17:42 najlepsze są z masłem (ew. z dżemem) ;0) Link Zgłoś
Gość: ww Re: Czym smarowac tarcze hamulcowe zeby nie drgal IP: 207.188.108.* 05.10.04, 20:59 Piszcza nie tarcze a klocki - albo masz zupelnie zjechane, albo kiepskiej jakosci. Jak zjechane - to szlifowanie tarcz (o ile jeszcze mozna) i wymiana klockow. Zaciski (czesc, gdzie suwa sie siodlo) oszysc i posmaruj dobrym smarem do hamulcow (sa takie specjane). Jest tez specjalny klej zapobiegajacy drganiu klockow, ktory daje sie miedzy klocek a tlok. Ale najlepiej - pojedz do mechanika - w sumie chyba bedzie taniej i bezpieczniej. Pzdr Link Zgłoś
Gość: Kazik Re: Czym smarowac tarcze hamulcowe zeby nie drgal IP: 81.15.254.* 05.10.04, 23:09 Mnie też kiedyś skrzypiały - niestety już są cicho. Skrzypienie miało ogromne zalety - jak się jechało po osiedlowych uliczkach, na których było z reguły pełno dzieci wystarczyło lekko przychamować i wszystkie uciekały. Duzo to cichsze niż klakson. Link Zgłoś
Gość: Kazik Re: Czym smarowac tarcze hamulcowe zeby nie drgal IP: 81.15.254.* 05.10.04, 23:10 Ale dałem plamę. Dzieki "przychamowywaniu" wyszedłem na "chama". Samochodem oczywiście hamowałem Link Zgłoś
Gość: Czeslaw Re: Czym smarowac tarcze hamulcowe zeby nie drgal IP: *.triaton.com / *.triaton.com 05.10.04, 23:17 Zapomnialem powiedziec, ze klocki hamulcowe sa nowe,kupilem je okazyjnie na targu.Sprzedawca gwarantowal wysoka jakosc, sam widzial jak jego szwagier odnawial stare klocki.Rzeczywiscie, wygladaly jak nowe. Tylko te piski.Poza tym wydaje mi sie, ze tarcze hamulcowe sa bardziej zuzyte niz klocki.Czy to jest normalne ? Link Zgłoś
Gość: ww Re: Czym smarowac tarcze hamulcowe zeby nie drgal IP: *.nyc.rr.com 06.10.04, 02:28 Czyli po prostu klocki do ....! Kup orginalne i zaloz, to przestanie piszczec. Link Zgłoś