Dodaj do ulubionych

Toyota Celica 2000rok Co wy na to ??

09.11.06, 19:32
Mam ochote kupić sobie samochodzik Toyota Celica rocznik 2000

Możecie mi powiedzieć ceny części do tego samochodu jak sprwauje sie
zawieszenie na Polskich drogach itp.

PS ( nie zależy mi na sportowych osiągach po prostu podoba mi się wygląd )
Obserwuj wątek
    • celicaman Re: Toyota Celica 2000rok Co wy na to ?? 10.11.06, 08:58
      Mam model 2001 wersja GTS (czyli odpowiednik europejskiego TS), przejechałem
      nią ok 120 tys. km. Polecam autko. Zawieszenie może miękkie nie jest, ale
      zapewnia wystarczajacy komfort. Prowadzi się za to b. dobrze. Co do cen części
      to trudno mi powiedzieć, bo za wiele nie wymieniałem. Z usterek to odkleiła mi
      sie uszczelka drzwi (sam ją przykleiłem), wybiły sie gumy pod tylną klapą i na
      wybojach trochę stuka (musze albo kupić nowe odbojniki albo nakleic coś na
      stare) i dwa razy musiałem już zmieniac tarcze hamulcowe z tyłu (z przodu tylko
      raz). Powodem było blokowanie zacisków i przegrzewanie. Jak kupisz taką
      Celice,to proponuję na starcie wymienić wszystkie uszczelki w zaciskach. Koszt
      uszcelek to wprawdzie ok 300-400 zł za kmpl na oś, ale unikniesz niespodzienek
      z zablokowanym zaciskiem (zdarzyło mi się) czy z czestą wymiana klocków lub
      tarcz. Ceny klocków to ok 160-180 zł za kmpl na os w ASO i ok. 20 zł taniej za
      nieoryginalne (japońskie). Tarcze to wydatek o ile pamietam ok. 800 zł za tył i
      chyba ok 1200 zł (nie pamietam dokładnie) na przód. Na przód mozna dobrać dobre
      nieoryginalne tarcze (cena podobna do tych z ASO) ale na tył jest z tym
      problem. Ale ogólnie hamulce sa brzytwa! Koszt przeglądu w ASO to ok 600-800 zł.
      Jak jesteś wysoki, to będzie troche brakowac miejsca nad głową. Ja na wybojach
      uderzam czasem głowa w obramowanie szyberdachu. Z tyłu w tych minifotelikach
      siedzi sie wygodnie, ale wysokie osoby będą waliły głową w tylną szybę.
      Jeśli kupisz wersję 6-cio biegową, to bardzo uważaj przy ostrym ruszaniu.
      Wsteczny jest obok 1go biegu. Przy próbie szybkiego wrzucenia 1-ki bardzo łatwo
      wrzucic przez pomyłke wsteczny. Nie ma żadnej blokady, trzeba tylko pokonac
      ręka słaby opór zapadki. Toyota chyba o tym wie, bo w autach z 6-tkami montuje
      w kabinie piszczek wstecznego biegu. Założenie short shiftera trochę pomogło,
      ale nadal trzeba uważać. Ale poza tym to biegi zmieniaja się jak w bajce i
      jazda to czysta przyjemność.
      Jak kupisz słabszą wersję (140 KM)to bedziesz narażony na próby wyscigów spod
      świateł ze strony różnych golfów typu 1.8 TDI i moga te wyścigi wygrywać. W
      wersji TS wystarczy przytrzymać trochę dłużej pedal gazu żeby silnik wszedł w
      zakres 5800-7000 obr/min i golfisci tracą ochote do wyscigów :-)
      Polecam tę zabawkę, przyjemnej jazdy:-)
      • trzy-szostki Re: Toyota Celica 2000rok Co wy na to ?? 17.01.07, 18:17
        No i co,kupiles ten samochod ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka