Dodaj do ulubionych

Mieszkancy maja inicjatywe

02.10.05, 11:09
Z Gazety Regionalnej Powiat:

Nowy statut gminy Osielsko daje mieszkancom mozliwosc wprowadzenia pod obrady
rady, wlasnej uchwaly.Jak to zrobic:

-grupa mieszkancow /minimum 5 osob/ zawiazuje komitet inicjatywy
uchwalodawczej
-o utworzeniu komitetu powiadamia przewdniczacego rady gminy
-komitet zbiera podpisy minimum 300-u osob /osoby te musza miec czynne prawo
wyborcze/
-po zebraniu podpisow pelnomocnik komitetu przedklada projekt uchwaly
przewodniczacemu rady gminy
-do dwoch tygodni od daty zlozenia, przewodniczacy kieruje projekt do wojta
-po zapopiniowaniu /m.in. radca prawny/ projekt jest rozpatrywany przez rade
gminy
-rada musi rozpatrzyc wniosek w terminie do trzech msc od daty zlozenia

Obserwuj wątek
    • sant.ander Re: Mieszkancy maja inicjatywe 22.11.05, 23:14
      Macie jakies pomysly na inicjatywe?
      Moze wyprobujemy nasze nowe uprawnienia i zawiazemy komitet w jakiejs sprawie :) ??
      • mamamuminka01 Re: Mieszkancy maja inicjatywe 23.11.05, 10:04
        ja bym mogla zaproponowac progi zwalniajace w niektorych (konkretnych)
        miejscach w osielsku
        • airmax1 Re: Mieszkancy maja inicjatywe 23.11.05, 12:07
          ..a ja połączenie osielska i niemcza LANem:)) albo doprowadzenie linii autobusowej MZK.. tylko nie wiem jak to sie ma do ustawodawstwa w bydgoszczy
      • osielsko Re: Mieszkancy maja inicjatywe 23.11.05, 14:37
        Mysle, ze jedna z najwazniejszych spraw jest doprowadzenie lini MZK, kursujacej
        na trasie BZG-Myslecinek-Niemcz-Osielsko.
        Mysle o malym, ekologicznym autobusie kursujacym co gdzine.
        Dla mlodziezy i osob starszych takie polaczenie jest b potrzebne.
        • sant.ander Re: Mieszkancy maja inicjatywe 23.11.05, 16:32
          Idealny bylby do tego taki autobus jaki jezdzi z Zawiszy na lotnisko w
          Bydgoszczy, wiekszy by sie nie wcisnal, a poza tym chyba nie bylby potrzebny.
          Mysle, ze kursy o czestotliwosci 75 bylyby wystarczajace. A najwieksza zaleta
          takiego rozwiazania jest mozliwosc kupienia biletu miesiecznego na cala siec MZK.
          Jesli ktos myslalby jak to zrobic, to moja propozycja jest taka. Gmina kupuje
          jeden autobus niskopodlogowy SN 11 firmy Solbus, mysle ze koszt to okolo 300
          tys. zlotych i przekazuje go MZK w Bydgoszczy, za to MZK uruchamia polaczenie
          wahadlowe [np. o pelnej z Osielska-Lesna, o wpol z Zoledowa] do petli
          tramwajowej w Myslecinku, dalej sie nie da bo wiadukt bedzie zamkniety.
          Jest wiele wad takiego rozwiazania
          -krotki zasieg autobusu
          -wysoki koszt uruchomienia
          -rzadkie przejazdy
          Ale za to dajemy mozliwosc jazdy duzym i wygodnym autobusem na wspolnych
          zasadach z Bydgoszcza. Przy tej koncepcji pozostaja wszystkie prywatne linie,
          jesli ktos chce sie dostac tylko na PKP, Rondo Jagiellonow albo PKS to nadal moze.
          Pytanie pozostaje jedno, czy jest wystarczajace zapotrzebowanie... Poza
          czynnikiem oszczednosciowym dla mieszkancow, rozwiazanie nie wprowadza
          rewolucyjnych zmian. Ale pojawia sie inna zaleta, mozna by uruchomic polaczenie
          nocne, ktorego moim zdaniem bardzo w gminie brakuje. Jest jeszcze jeden problem,
          jakiej kwoty zarzada MZK za prowadzenie linii?
          Jest jeszcze jedna mozliwosc. Wiadomo, ze PKS obsluguje kilka linii pod szyldem
          MZK, moze oni w zamian za autobus podjeliby sie tego zadania. Jedna z ich linii,
          tj. 81, jezdzi wahadlowo tak jak ja proponuje, raz na Tatrzanskie, raz do
          Starego Fordonu, co godzine z Auchan. Oblozenie jest przecietne dlatego moze i u
          nas by sie skusili?

Pozdrawiam
          • sant.ander Re: Mieszkancy maja inicjatywe 23.11.05, 16:43
            BTW Tak sie rozpisalem na ten temat, a chcialem dodac jeszcze jedno i
            zapomnialem :) airmax ma chyba racje, jesli dobrze rozumiem, ze linii MZK
            uchwala gminna sie nie zalatwi. Co nie zmienia faktu, ze pomysl jest wart
            dyskusji :)
            • airmax1 Re: Mieszkancy maja inicjatywe 23.11.05, 21:01
              wydaje mi sie, ze nasza gmina musi wydac wniosek o uruchomienie linii do wladz miasta.. lub bezposrednio do mzk. a kursy autobusow by mogly byc co 20-30min. zgadzam sie z sant.ander co do linii nocnej. czlowiek chce wyskoczyc na miasto i nie ma jak wrocic.. a autem po pijaku nie mozna:)
              • sant.ander Re: Mieszkancy maja inicjatywe 23.11.05, 23:18
                Znam ten bol ;)
    • mamamuminka01 Re: Mieszkancy maja inicjatywe 01.12.05, 08:18
      jeszcze 1 moja propozycja, to poszerzenie ul. centralnej, szczegolnie przy
      kosciele
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka