Dodaj do ulubionych

Niezwykłe miejsca :)

IP: *.prenet.pl 20.02.05, 11:29
Znacie miejsca we Włoszech piękne, niezwykłe, warte odwiedzenia ale pomijane
w przewodnikach ? Będę wdzięczna za informacje :)
Obserwuj wątek
    • Gość: aja Re: Niezwykłe miejsca :) IP: *.prenet.pl 20.02.05, 12:11
      Widziałam na jakimś podróżniczym kanale takie magiczne miejsce; mały kościółek
      zbudowany na górskim zboczu, do którego prowadziła jedynie stroma droga.
      Miejsce to znajduje się gdzieś w regionie Vento, nazywa się Spiazza? (albo
      jakoś podobnie) Szukałam informacji o nim w przewodnikach, niecie ale bez
      efektu niestety. Może ktoś wie jak tam trafić?
      • Gość: bah7 Re: Niezwykłe miejsca... :-) IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 20.02.05, 15:41
        Witaj Aja!

> Szukałam informacji o nim w przewodnikach, niecie ale bez efektu niestety.

A może chodzi Ci o Spiazzo w przepięknych Dolomitach?
        Ale to jest region Trentino...

tiny.pl/hqgn

www.dolomititour.com/campiglio/campiglio_e/tovisit.htm

Dojazd:

www.hotelturismo.com/dovesiamo.htm

Pozdrawiam

bah7

• Gość: patek Re: Niezwykłe miejsca :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.05, 07:26
        Pewnie chodzi o sanktuarium maryjne - Madonna della Corona - w Spiazzi.
        Miejsce to leży w górach pomiędzy Weroną a jez. Garda.
        Faktycznie piękne miejsce. Byłam tam parę lat temu...
        • Gość: bah7 Re: Niezwykłe miejsca :) IP: *.portgdansk.pl 23.02.05, 10:27
          Tak, masz rację, to musi być właśnie to niezwykłe miejsce (niedaleko Jez.
          Garda):

Sanktuarium Madonna della Corona w Spiazzi di Ferrara di Monte Baldo...

community.webshots.com/photo/133624663hLtfmo

www.anticoalbergo.com/smdc_uk.html

www.agriturismoverona.it/inglese/testi/carbaldo.htm

Pozdrawiam

bah7

• Gość: bah7 Re: Niezwykłe miejsca :) IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 20.02.05, 17:59
      Alu, we Włoszech jest bardzo wiele takich miejsc, zależnie od gustu.

Na tym wątku znajdziesz kilka:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2864491&a=20816366

Pozdrawiam

bah7
    • bynek Re: Niezwykłe miejsca :) 20.02.05, 18:24
      Takich miejsc jest rzeczywiście we Włoszech b.dużo .Praktycznie każde włoskie
      miasteczko jest warte odwiedzenia. Na mnie szczególne wrażenia zrobiła Civita
      di Bagnoregio.Prawie wymarłe miasto na szczycie bajecznie uformowanej przez
      erozję góry.Mieszka tam podobno tylko per osób a do miasteczka można dostać się
      po dość wąskiej ,długiej i stromej betonowej kładce. Najpiękniej wygląda z
      okolicznych wzgórz lub z pobliskiego Bagnoregio .Również pobliskie
      Montefiascone , choć nie wymieniane w przewodnikach warte jest odwiedzenia.
      • aseretka Re: Niezwykłe miejsca - Civitadi Bagnoregio 28.07.15, 18:08
        Jeszcze 10 lat temu miasteczko nie było tak popularne jak teraz. To położone na szczycie zbudowanego z kruchego wulkanicznego tufu miasteczko odwiedza rocznie ponad 1 mln. turystów. Może to ostatnia szansa jego zobaczenia ponieważ miasto umiera, gdyż okoliczne skały znajdują się ciągle pod działaniem erozji, która powoduje zmniejszanie się zamieszkałego obszaru.
        Warto je odwiedzić będąc na pograniczu Toskanii, Umbrii i Lacjum.
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,29672160,30237000.html
    • hernandez Bagnoregio - polecam obok Montefiascone 20.02.05, 18:39
      z Rzymu na polnoc,na Orvieto trzeba sie kierowac. Malownicze miasteczko, gdzie
      poodbno na stale mieszka kilku(nastu)mieszkancow.Co prawda cos remontuja i na
      zdjeciach mozna miec dzwig;)ale i tak polecam
      • bynek Re: Bagnoregio - polecam obok Montefiascone 20.02.05, 18:45
        No proszę , nie tylko mnie sie podobało :)).
    • bynek Re: Niezwykłe miejsca :) 20.02.05, 18:43
      Jeszcze link do Civity
      www.civitadibagnoregio.it/civita/storia.htm
      • chiavone Re: Niezwykłe miejsca :) 21.02.05, 09:05
        zdanie bardzo osobiste:
        nie szukam takich miejsc bo najczesciej zawodza, sa piekne tylko na zdjeciach
        bez zblizen
        • bynek Re: Niezwykłe miejsca :) 21.02.05, 11:32
          Miejsca polecane w przewodnikach też potrafią zawieść, może nawet bardziej bo
          więcej się po nich spodziewamy. Te niepolecane zawieść nie mogą , bo przeważnie
          nie oczekujemy rewelacji. Z pewnoście jest tam więcej spokoju i czas płynie
          jakby wolniej.
          • vojager29 Re: Niezwykłe miejsca :) 21.02.05, 11:53
            tak, niewatpliwie masz racje, miejsca jako takie moga byc bardzo urocze
            mialem na mysli zabudowania-budynki a moze raczej ruiny lub prawie ruiny
            patrzac oczyma z "cywilizowanego swiata"
            staram sie to omijac, bo moja lepsz polowka nie znosi patrzenia na biede, jest
            na to poprostu alergiczna a i mnie tez nie do radosci
            wiec jesli widzimy jadac samochodem "takie przepiekne miejsce", najczesciej je
            omijamy lub ogladamy tylko z daleka ale jako sie rzeklo, poglad czysto osobisty
            • bynek Re: Niezwykłe miejsca :) 21.02.05, 12:04
              Nic się nie przejmuj , to sie da wyleczyć . Potrzebujesz tylko dobrego
              specjalisty. Niekiedy przechodzi samo , ale potrzeba czasu.
              • vojager29 Re: Niezwykłe miejsca :) 21.02.05, 14:10
                oj bynek mysle, ze mnie zle zrozumiales a juz myslalem, ze jestes dosc
                inteligentny
                sa ludzie, ktorych na "czyjas biede" nie da sie wyleczyc, bo to przenosi sie
                wraz z mlekiem matki
                nas wielu, cieszy widok "antycznej budowli czy antycznego miasteczka" ale nie
                zastanawiamy sie, ze w nich mieszkaja ludzie, najczesciej w bardzo prymitywnych
                warunkach w kolebce kultury europejskiej, ogladajac to standardami
                europejskimi, zachodnio europejskimi chcialoby sie powiedziec
                no ale to dla ciebie najwyrazniej chleb powszedni i jak to sie mowi, to co
                czlowiek widzi na codzien, zyje w tym na codzien nie moze razic u innych od
                swieta
                sorry bynek, nie chcialem cie urazic ale na takie sprawy mozna, ba, nawet
                trzeba patrzec takze i z takiej strony bo nie wszystko zloto co sie swieci
                szanuje poglady innych i dlatego zaznaczylem wyraznie, ze to opinia wybitnie
                osobista i nie odsylalem ciebie na leczenie tylko za to, ze masz inne
                spojrzenie na swiat

• vojager29 Re: Niezwykłe miejsca :) 21.02.05, 14:10
                  pardon za blad ortograficzny
                • bynek do vjagera 21.02.05, 15:11
                  Kurdę vojager , trochę zbaczamy z tematu tego wątku. Nie chciałbym tego
                  kontynuować ale jak ty to wyssałeś z mlekiem matki , to raczej już tego nie da
                  się wyleczyć .
        • Gość: ala Ale takie miejsca znajduje się niechcący.... IP: 212.87.240.* 21.02.05, 15:38
          ...przez przypadek ! Ich piekno polega również na tym że nie ma tam tłumów
          turystów.
          • Gość: ala To wyżej było do chiavone :) IP: 212.87.240.* 21.02.05, 15:44
            Pozd dla wszystkich tęskniacych do lata !
          • chiavone Re: Ale takie miejsca znajduje się niechcący.... 21.02.05, 18:46
            ala masze rację, piękne miejsca wcale nie muszą wzbudzać uczuć współczucia ale
            niestety, często tak bywa u ludzi, którzy takowe posiadają a błądząc zbyt
            cząsto wpada się na takie miejsca w pięknej Italii

bynek, ciesze się, że mną nie kieruje tylko egoizm, najprawdopodobniej w
            przeciwieństwie do ciebie i cieszę się, że mam jeszcze inne odczucia do miejsc
            i ludzi niż li tylko turystyczne
            jako się rzekło, mając wszystko na codzień od zawsze, widzi się więcej i może
            bardziej krytycznie niedostatek u innych ale z tym też trzeba się może urodzić
            albo wyscać juz nie tyle z mlekiem matki co z porfelem ojca
            tobie brak tak jednego jak i drugiego ale nie martw się, nie jesteś w tym
            osamotniony, tobie podobnych jest niestety wielu ale nie mam ci tego za złe
            mam tylko do ciebie jedną prośbę, szanuj poglądy innych jeśli chcesz aby ciebie
            szanowano, nawet jeśli są skrajne w stosunku do twoich
            amen
            • bynek Raczej tylko do vojagera alias chiavone 21.02.05, 22:50
              Zawsze szanuje poglądy innych , także twoje. Co nie znaczy ,ze się z nimi
              zgadzam. Skąd u ciebie przekonanie ,że tak nie jest ? O jakich uczuciach
              piszesz ? Bieda jest na całym świecie i nic nie da odwrócenie się i
              udawanie ,że jej nie ma. Nic nie da omijanie takich miejsc . Co to za
              propozycja ? Lepiej chyba już zatrzymać się i dać zarobić tym biednym ludziom ,
              napić się czegoś w barze , zapłacić 2 euro za wstęp do domowego
              muzeum prowadzonego przez staruszkę. Dać im nadzieję ,że są jeszcze potrzebni.
              Bo tak naprawdę jest . To nie jest ich wina ,że mieszkają poza utartymi
              szlakami turystycznymi.To nie jest ich wina ,że zapomnieli o nich napisać w
              przewodnikach i nie mówią o nich w telewizji , nie piszą na pierwszych
              stronach gazet. Dlatego mamy omijać takie miejsca?I to nazywasz nie kierowanie
              się egoizmem . A czym się w takim razie kierujesz , zamykając oczy i
              udając ,że takich miejsc nie ma. Oglądając je z daleka , bo można natknąć się
              na biedę? Taki jesteś uczuciowy ,że spotykając człowieka w potrzebie odwracasz
              się i udajesz ,że go nie widzisz. To jest twoja alergia na biedę ? To coś
              takiego wyssałeś z mlekiem matki ? Jeżeli tak jest ,to nie uleczy tego nawet
              najlepszy specjalista. Takie chorobę można rzeczywiście wyssać z portfela
              tatusia. Zapewne tak się stało ale to chyba nie jest powód do dumy.
              Bardziej do wstydu , podobnie jak ta alergia na biedę. Może to właśnie
              wspomnienia biedy z lat minionych nie pozwalają tobie zaglądać w takie miejsca?
              Zbyt wiele się przypomina? Być może o takich właśnie uczuciach pisałeś .

Niestety Vojager alias chiavone , choć bawiłem się setnie to chyba czas
              napisać, o jeszcze jednej przypadłości , rozdwojeniu jaźni.
              • chiavone Re: Raczej tylko do vojagera alias chiavone 22.02.05, 08:11
                wcale nie oczekuje, ze zgodzisz sie z moimi pogladami, nie byloby o czym
                dyskutowac a moge cie zapewnic, ze nigdy biedy nie zaznalem i moze dlatego nie
                moge na nia patrzec a grac bogatego, dajac euro jalmuzny tez nie umiem
                ty bynek wogole nie zrozumiales co ja przez moje "osobiste odczucia" chcialem
                przekazac lub moze na co zwrocic uwage

tak na marginesie, zapytac chyba moge:

kiedy ty byles ostatnio u lekarza z twoim problemem ?
    • bynek Re: Niezwykłe miejsca :) 23.02.05, 00:36
      Sycylia - Ragusa Ibla – starsza i mniej reprezentacyjna część Ragusy.
      Niestety ,znów raczej bieda i trochę zaniedbane domy .Dzięki ukształtowaniu
      terenu na którym powstało miasto , można przechadzać się po wielopoziomowych
      chodnikach - galeriach, oglądając panoramę pozostałej części miasta rozłożoną
      na sąsiednim wzgórzu. Wyjątkowa sceneria.
      www.siciliano.it/categorie2.cfm?citta=Ragusa&idcategoria=3
      www.comune.ragusa.it/turismo/mappa2.htm#
    • Gość: na chwile Re: Niezwykłe miejsca :) IP: *.chello.pl 25.02.05, 14:43
      moim ulubionym miejscem we Wloszech, do ktorego chetnie wracam jest miasteczko
      polozone na Polwyspie Gargano-VIESTE. Serdecznie polecam!
      • Gość: Piotrek Re: Niezwykłe miejsca :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 15:11
        czy możesz mi podać na maila więcej informacji o półwyspie Gargano. Mój adres
        to koniknabiegunach@buziaczek.pl
        Z góry dzięki
        • madai Re: Niezwykłe miejsca :) 27.02.05, 20:42
          juz pisze :]
        • madai Re: Niezwykłe miejsca :) 27.02.05, 21:11
          wyslalam moj esej o Gargano ;)
          • Gość: bzyk Ja tez poproszę o te informacje o Gargano :) IP: *.bis / 212.244.80.* 01.03.05, 17:23
            aamica@02.pl
            • madai Re: Ja tez poproszę o te informacje o Gargano :) 01.03.05, 21:38
              Bzyk, a moglabys mi podac swoj numer GG, to bym Ci wszystko opowiedziala:) moj
              gg to 4313400
            • madai Re: Ja tez poproszę o te informacje o Gargano :) 03.03.05, 11:59
              probowalam wyslac na tego maila co mi podalas, i od razu dostalam odpowiedz
              zwrotna, ze taki mail nie istnieje.
    • Gość: piccola Re: Niezwykłe miejsca :) IP: *.pool82190.interbusiness.it 25.02.05, 19:29
      region wloch zazwyczaj omijany przez turystow, pewnie z powodu odleglosci lub
      tego ze nie ma tu wielkich miast, za to piekny, sloneczny, morski,oliwkowy
      cudowny w kazdym calu, moze wlasnie dlatego ze jeszcze nie skazony turystyka
      zbytnio czyli moja ukochana Puglia...zapraszam szczegolnie na wiosne!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka