Gość: ala IP: *.prenet.pl 20.02.05, 11:29 Znacie miejsca we Włoszech piękne, niezwykłe, warte odwiedzenia ale pomijane w przewodnikach ? Będę wdzięczna za informacje :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aja Re: Niezwykłe miejsca :) IP: *.prenet.pl 20.02.05, 12:11 Widziałam na jakimś podróżniczym kanale takie magiczne miejsce; mały kościółek zbudowany na górskim zboczu, do którego prowadziła jedynie stroma droga. Miejsce to znajduje się gdzieś w regionie Vento, nazywa się Spiazza? (albo jakoś podobnie) Szukałam informacji o nim w przewodnikach, niecie ale bez efektu niestety. Może ktoś wie jak tam trafić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah7 Re: Niezwykłe miejsca... :-) IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 20.02.05, 15:41 Witaj Aja! > Szukałam informacji o nim w przewodnikach, niecie ale bez efektu niestety. A może chodzi Ci o Spiazzo w przepięknych Dolomitach? Ale to jest region Trentino... tiny.pl/hqgn www.dolomititour.com/campiglio/campiglio_e/tovisit.htm Dojazd: www.hotelturismo.com/dovesiamo.htm Pozdrawiam bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patek Re: Niezwykłe miejsca :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.05, 07:26 Pewnie chodzi o sanktuarium maryjne - Madonna della Corona - w Spiazzi. Miejsce to leży w górach pomiędzy Weroną a jez. Garda. Faktycznie piękne miejsce. Byłam tam parę lat temu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah7 Re: Niezwykłe miejsca :) IP: *.portgdansk.pl 23.02.05, 10:27 Tak, masz rację, to musi być właśnie to niezwykłe miejsce (niedaleko Jez. Garda): Sanktuarium Madonna della Corona w Spiazzi di Ferrara di Monte Baldo... community.webshots.com/photo/133624663hLtfmo www.anticoalbergo.com/smdc_uk.html www.agriturismoverona.it/inglese/testi/carbaldo.htm Pozdrawiam bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah7 Re: Niezwykłe miejsca :) IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 20.02.05, 17:59 Alu, we Włoszech jest bardzo wiele takich miejsc, zależnie od gustu. Na tym wątku znajdziesz kilka: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2864491&a=20816366 Pozdrawiam bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
bynek Re: Niezwykłe miejsca :) 20.02.05, 18:24 Takich miejsc jest rzeczywiście we Włoszech b.dużo .Praktycznie każde włoskie miasteczko jest warte odwiedzenia. Na mnie szczególne wrażenia zrobiła Civita di Bagnoregio.Prawie wymarłe miasto na szczycie bajecznie uformowanej przez erozję góry.Mieszka tam podobno tylko per osób a do miasteczka można dostać się po dość wąskiej ,długiej i stromej betonowej kładce. Najpiękniej wygląda z okolicznych wzgórz lub z pobliskiego Bagnoregio .Również pobliskie Montefiascone , choć nie wymieniane w przewodnikach warte jest odwiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Niezwykłe miejsca - Civitadi Bagnoregio 28.07.15, 18:08 Jeszcze 10 lat temu miasteczko nie było tak popularne jak teraz. To położone na szczycie zbudowanego z kruchego wulkanicznego tufu miasteczko odwiedza rocznie ponad 1 mln. turystów. Może to ostatnia szansa jego zobaczenia ponieważ miasto umiera, gdyż okoliczne skały znajdują się ciągle pod działaniem erozji, która powoduje zmniejszanie się zamieszkałego obszaru. Warto je odwiedzić będąc na pograniczu Toskanii, Umbrii i Lacjum. fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,29672160,30237000.html Odpowiedz Link Zgłoś
hernandez Bagnoregio - polecam obok Montefiascone 20.02.05, 18:39 z Rzymu na polnoc,na Orvieto trzeba sie kierowac. Malownicze miasteczko, gdzie poodbno na stale mieszka kilku(nastu)mieszkancow.Co prawda cos remontuja i na zdjeciach mozna miec dzwig;)ale i tak polecam Odpowiedz Link Zgłoś
bynek Re: Bagnoregio - polecam obok Montefiascone 20.02.05, 18:45 No proszę , nie tylko mnie sie podobało :)). Odpowiedz Link Zgłoś
bynek Re: Niezwykłe miejsca :) 20.02.05, 18:43 Jeszcze link do Civity www.civitadibagnoregio.it/civita/storia.htm Odpowiedz Link Zgłoś
chiavone Re: Niezwykłe miejsca :) 21.02.05, 09:05 zdanie bardzo osobiste: nie szukam takich miejsc bo najczesciej zawodza, sa piekne tylko na zdjeciach bez zblizen Odpowiedz Link Zgłoś
bynek Re: Niezwykłe miejsca :) 21.02.05, 11:32 Miejsca polecane w przewodnikach też potrafią zawieść, może nawet bardziej bo więcej się po nich spodziewamy. Te niepolecane zawieść nie mogą , bo przeważnie nie oczekujemy rewelacji. Z pewnoście jest tam więcej spokoju i czas płynie jakby wolniej. Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: Niezwykłe miejsca :) 21.02.05, 11:53 tak, niewatpliwie masz racje, miejsca jako takie moga byc bardzo urocze mialem na mysli zabudowania-budynki a moze raczej ruiny lub prawie ruiny patrzac oczyma z "cywilizowanego swiata" staram sie to omijac, bo moja lepsz polowka nie znosi patrzenia na biede, jest na to poprostu alergiczna a i mnie tez nie do radosci wiec jesli widzimy jadac samochodem "takie przepiekne miejsce", najczesciej je omijamy lub ogladamy tylko z daleka ale jako sie rzeklo, poglad czysto osobisty Odpowiedz Link Zgłoś
bynek Re: Niezwykłe miejsca :) 21.02.05, 12:04 Nic się nie przejmuj , to sie da wyleczyć . Potrzebujesz tylko dobrego specjalisty. Niekiedy przechodzi samo , ale potrzeba czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: Niezwykłe miejsca :) 21.02.05, 14:10 oj bynek mysle, ze mnie zle zrozumiales a juz myslalem, ze jestes dosc inteligentny sa ludzie, ktorych na "czyjas biede" nie da sie wyleczyc, bo to przenosi sie wraz z mlekiem matki nas wielu, cieszy widok "antycznej budowli czy antycznego miasteczka" ale nie zastanawiamy sie, ze w nich mieszkaja ludzie, najczesciej w bardzo prymitywnych warunkach w kolebce kultury europejskiej, ogladajac to standardami europejskimi, zachodnio europejskimi chcialoby sie powiedziec no ale to dla ciebie najwyrazniej chleb powszedni i jak to sie mowi, to co czlowiek widzi na codzien, zyje w tym na codzien nie moze razic u innych od swieta sorry bynek, nie chcialem cie urazic ale na takie sprawy mozna, ba, nawet trzeba patrzec takze i z takiej strony bo nie wszystko zloto co sie swieci szanuje poglady innych i dlatego zaznaczylem wyraznie, ze to opinia wybitnie osobista i nie odsylalem ciebie na leczenie tylko za to, ze masz inne spojrzenie na swiat Odpowiedz Link Zgłoś
bynek do vjagera 21.02.05, 15:11 Kurdę vojager , trochę zbaczamy z tematu tego wątku. Nie chciałbym tego kontynuować ale jak ty to wyssałeś z mlekiem matki , to raczej już tego nie da się wyleczyć . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Ale takie miejsca znajduje się niechcący.... IP: 212.87.240.* 21.02.05, 15:38 ...przez przypadek ! Ich piekno polega również na tym że nie ma tam tłumów turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala To wyżej było do chiavone :) IP: 212.87.240.* 21.02.05, 15:44 Pozd dla wszystkich tęskniacych do lata ! Odpowiedz Link Zgłoś
chiavone Re: Ale takie miejsca znajduje się niechcący.... 21.02.05, 18:46 ala masze rację, piękne miejsca wcale nie muszą wzbudzać uczuć współczucia ale niestety, często tak bywa u ludzi, którzy takowe posiadają a błądząc zbyt cząsto wpada się na takie miejsca w pięknej Italii bynek, ciesze się, że mną nie kieruje tylko egoizm, najprawdopodobniej w przeciwieństwie do ciebie i cieszę się, że mam jeszcze inne odczucia do miejsc i ludzi niż li tylko turystyczne jako się rzekło, mając wszystko na codzień od zawsze, widzi się więcej i może bardziej krytycznie niedostatek u innych ale z tym też trzeba się może urodzić albo wyscać juz nie tyle z mlekiem matki co z porfelem ojca tobie brak tak jednego jak i drugiego ale nie martw się, nie jesteś w tym osamotniony, tobie podobnych jest niestety wielu ale nie mam ci tego za złe mam tylko do ciebie jedną prośbę, szanuj poglądy innych jeśli chcesz aby ciebie szanowano, nawet jeśli są skrajne w stosunku do twoich amen Odpowiedz Link Zgłoś
bynek Raczej tylko do vojagera alias chiavone 21.02.05, 22:50 Zawsze szanuje poglądy innych , także twoje. Co nie znaczy ,ze się z nimi zgadzam. Skąd u ciebie przekonanie ,że tak nie jest ? O jakich uczuciach piszesz ? Bieda jest na całym świecie i nic nie da odwrócenie się i udawanie ,że jej nie ma. Nic nie da omijanie takich miejsc . Co to za propozycja ? Lepiej chyba już zatrzymać się i dać zarobić tym biednym ludziom , napić się czegoś w barze , zapłacić 2 euro za wstęp do domowego muzeum prowadzonego przez staruszkę. Dać im nadzieję ,że są jeszcze potrzebni. Bo tak naprawdę jest . To nie jest ich wina ,że mieszkają poza utartymi szlakami turystycznymi.To nie jest ich wina ,że zapomnieli o nich napisać w przewodnikach i nie mówią o nich w telewizji , nie piszą na pierwszych stronach gazet. Dlatego mamy omijać takie miejsca?I to nazywasz nie kierowanie się egoizmem . A czym się w takim razie kierujesz , zamykając oczy i udając ,że takich miejsc nie ma. Oglądając je z daleka , bo można natknąć się na biedę? Taki jesteś uczuciowy ,że spotykając człowieka w potrzebie odwracasz się i udajesz ,że go nie widzisz. To jest twoja alergia na biedę ? To coś takiego wyssałeś z mlekiem matki ? Jeżeli tak jest ,to nie uleczy tego nawet najlepszy specjalista. Takie chorobę można rzeczywiście wyssać z portfela tatusia. Zapewne tak się stało ale to chyba nie jest powód do dumy. Bardziej do wstydu , podobnie jak ta alergia na biedę. Może to właśnie wspomnienia biedy z lat minionych nie pozwalają tobie zaglądać w takie miejsca? Zbyt wiele się przypomina? Być może o takich właśnie uczuciach pisałeś . Niestety Vojager alias chiavone , choć bawiłem się setnie to chyba czas napisać, o jeszcze jednej przypadłości , rozdwojeniu jaźni. Odpowiedz Link Zgłoś
chiavone Re: Raczej tylko do vojagera alias chiavone 22.02.05, 08:11 wcale nie oczekuje, ze zgodzisz sie z moimi pogladami, nie byloby o czym dyskutowac a moge cie zapewnic, ze nigdy biedy nie zaznalem i moze dlatego nie moge na nia patrzec a grac bogatego, dajac euro jalmuzny tez nie umiem ty bynek wogole nie zrozumiales co ja przez moje "osobiste odczucia" chcialem przekazac lub moze na co zwrocic uwage tak na marginesie, zapytac chyba moge: kiedy ty byles ostatnio u lekarza z twoim problemem ? Odpowiedz Link Zgłoś
bynek Re: Niezwykłe miejsca :) 23.02.05, 00:36 Sycylia - Ragusa Ibla – starsza i mniej reprezentacyjna część Ragusy. Niestety ,znów raczej bieda i trochę zaniedbane domy .Dzięki ukształtowaniu terenu na którym powstało miasto , można przechadzać się po wielopoziomowych chodnikach - galeriach, oglądając panoramę pozostałej części miasta rozłożoną na sąsiednim wzgórzu. Wyjątkowa sceneria. www.siciliano.it/categorie2.cfm?citta=Ragusa&idcategoria=3 www.comune.ragusa.it/turismo/mappa2.htm# Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na chwile Re: Niezwykłe miejsca :) IP: *.chello.pl 25.02.05, 14:43 moim ulubionym miejscem we Wloszech, do ktorego chetnie wracam jest miasteczko polozone na Polwyspie Gargano-VIESTE. Serdecznie polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Niezwykłe miejsca :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 15:11 czy możesz mi podać na maila więcej informacji o półwyspie Gargano. Mój adres to koniknabiegunach@buziaczek.pl Z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzyk Ja tez poproszę o te informacje o Gargano :) IP: *.bis / 212.244.80.* 01.03.05, 17:23 aamica@02.pl Odpowiedz Link Zgłoś
madai Re: Ja tez poproszę o te informacje o Gargano :) 01.03.05, 21:38 Bzyk, a moglabys mi podac swoj numer GG, to bym Ci wszystko opowiedziala:) moj gg to 4313400 Odpowiedz Link Zgłoś
madai Re: Ja tez poproszę o te informacje o Gargano :) 03.03.05, 11:59 probowalam wyslac na tego maila co mi podalas, i od razu dostalam odpowiedz zwrotna, ze taki mail nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piccola Re: Niezwykłe miejsca :) IP: *.pool82190.interbusiness.it 25.02.05, 19:29 region wloch zazwyczaj omijany przez turystow, pewnie z powodu odleglosci lub tego ze nie ma tu wielkich miast, za to piekny, sloneczny, morski,oliwkowy cudowny w kazdym calu, moze wlasnie dlatego ze jeszcze nie skazony turystyka zbytnio czyli moja ukochana Puglia...zapraszam szczegolnie na wiosne!!! Odpowiedz Link Zgłoś